kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 513 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9121-48-7 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 11 |
Dibuz Erzsébet - Soltész Miklós: A fajták elnevezése, a fajtanevek használata | 13 |
Surányi Dezső: A gyümölcsfajok és -fajták származása és keletkezése | 17 |
A gyümölcsfajok származása | 17 |
Vad fajok domesztikációban | 21 |
A gyümölcsfajok (szülőfajok, alapfajok, termesztett fajok s helyi változatok) eredete, a fajták keletkezésének sajátosságai | 23 |
A hibridek és a szelekció szerepe az új formák létrejöttében | 36 |
Soltész Miklós: Fajták nemesítése | 42 |
A gyümölcsfajta-nemesítés hazai eredményei | 42 |
A nemesítés célkitűzései és módszerei | 47 |
A fajták nemesítési értéke | 54 |
Soltész Miklós: A fajták megválasztása | 59 |
A fajtahasználat általános szempontjai | 59 |
A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok | 61 |
Külső megjelenés | 61 |
Beltartalmi érték és belső morfológiai jellemzők | 65 |
Biológiai és reológiai jellemzők, illetve feldolgozhatóság | 70 |
A fajták termesztési értéke | 73 |
Bubán Tamás: A gyümölcstermő növények növekedési tulajdonságai | 75 |
A gyümölcsfák testalakulásának szerveződése | 75 |
Az elágazódás szabályozó rendszerei: akrotonia és csúcsdominancia | 76 |
A gyümölcsfák növekedésének általános jellemzése | 79 |
A gyümölcsfák növekedési tulajdonságainak gyakorlati vonatkozásai | 84 |
Növekedési tulajdonságok, koronaméret, művelési rendszer | 93 |
Hunyady Miklós: Az új fajták köztermesztésbe vonása | 98 |
Az új fajták köztermesztésbe vonásának mai rendje | 98 |
Fajtakísérlet és fajtaminősítés | 98 |
A fajta tömeges szaporítása | 99 |
A fajtafenntartó nemesítés helye a szaporítóanyag-termesztés rendszerében | 100 |
A köztermesztésbe vonás gyorsítása | 101 |
A fajtahasználat szabályozása | 101 |
A tömeges szaporítás gyorsítása | 105 |
Fajtaoltalom (szabadlom) és védjegy | 106 |
A klónszelekció fogalma és módszere | 107 |
Dibuz Erzsébet: A fajták leírása és meghatározása | 108 |
A fajtabélyegek típusai | 108 |
A fajtameghatározást segítő bélyegek | 110 |
A reproduktív szervek határozóbélyegei | 110 |
Vegetatív szervek határozóbélyegei | 115 |
A fajtameghatározás sajátosságai a gyümölcsfajoknál | 117 |
Soltész Miklós - Szabó Tibor: Alma | 119 |
Kiemelt jelentőségű fajakörök, illetve fajták | 122 |
Kisebb jelentőségű fajtakörök, illetve fajták | 122 |
Ígéretes fajták | 149 |
Hagyományos fajták | 149 |
Lisztharmattal szemben toleráns hazai fajták | 151 |
Betegségekkel szemben rezisztens, illetve erősen toleráns külföldi fajták | 152 |
A termesztésből kiszorult, régi magyar fajták | 154 |
Göndör Józsefné: Körte | 156 |
A Pyrus communis fajtáinak csoportosítása | 161 |
A japánkörte- (nashi-) fajták általános jellemzése | 164 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 166 |
Kisebb jelentőségű fajták | 171 |
Ígéretes fajták | 177 |
A Pyrus communis fajtái | 177 |
Nashifajták | 180 |
A nemesítéshez felhasználható génforrások | 182 |
A fontosabb hazai génforrások | 182 |
Szabó Tibor: Naspolya | 196 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 197 |
Szabó Zoltán: Őszibarack | 200 |
Kiemelt jelentőségű alapfajták | 209 |
Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták | 209 |
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 211 |
Nektarinok | 213 |
Ipari (befőtt) fajták | 214 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 217 |
Frissfogyasztási, sárga húsú molyhos fajták | 217 |
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 220 |
Nektarinok | 222 |
Ígéretes fajták | 225 |
Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták | 225 |
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 228 |
Nektarinok | 230 |
Kerek Mária Magdolna - Nyujtó Ferenc: Kajszibarack (sárgabarack) | 234 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 238 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 241 |
Ígéretes fajták | 246 |
Elsősorban a nemesítésnél használható génforrások | 254 |
Hazánkban fellehető régi fajták | 254 |
Külföldi fajták | 256 |
Surányi Dezső - Erdős Zoltán: Szilva | 258 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 262 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 267 |
Ígéretes fajták | 272 |
Európai szilvafajták | 272 |
Nem európai szilvafajták (japánszilva, amerikai szilva, egyéb hibridek) | 277 |
Nemesítésnél számításba vehető génforrások | 281 |
Külföldi génforrások | 281 |
Hazai génforrások | 283 |
Apostol János: Meggy | 288 |
Szabó Tibor - Pethő Ferenc: Az északkelet-magyarországi tájfajta-szelekció eredményei | 293 |
Kiemelt minőségű fajták | 294 |
Északkelet-magyarországi tájfajták | 298 |
A termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 301 |
Ígéretes fajták | 305 |
Génforrások, elsősorban nemesítési célra | 307 |
Apostol János - Brózik Sándor: Cseresznye | 309 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 314 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 319 |
Ígéretes fajták | 321 |
Génforrások, elsőpsorban nemesítési célra | 328 |
Brózik Sándor: Mandula | 330 |
Kiemelt jelentőségű hazai fajták | 331 |
Kisebb jelentőségű hazai fajták | 334 |
Egyéb régi fajták | 335 |
Szentiványi Péter: Dió | 336 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 337 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 338 |
Ígéretes fajták | 340 |
Szentiványi Péter: Gesztenye | 343 |
Hazai tájtermesztésre alkalmas fajták | 343 |
Szentiványi Péter: Mogyoró | 347 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 348 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 349 |
Ígéretes fajták | 350 |
Génforrásként szereplő régi fajták | 350 |
Szilágyi Kálmán: Szamóca | 352 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 356 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 363 |
Ígéretes fajták | 366 |
Egyéb különleges fajták | 369 |
Kollányi László: Málna, szeder és szedermálna | 371 |
Kiemelt jelentőségű málnafajták | 373 |
Kisebb jelentőségű, illetve a termesztésből kiszoruló málnafajták | 376 |
Ígéretes málnafajták | 377 |
Kísérleti telepítésre, illetve génbanki vizsgálatra javasolt málnafajták | 380 |
Kiemelt jelentőségű szederfajták | 382 |
Ígéretes szederfajták | 383 |
Kiemelt jelentőségű málnaszeder-fajták | 384 |
Harmat László: Köszméte | 385 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 386 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 388 |
Ígéretes fajták | 389 |
Porpáczy Aladár: ribiszke, riszméte | 390 |
Fekete ribiszke | 393 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 393 |
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 395 |
Már nem termesztett, de hazánkban még fellelhető, a nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták | 398 |
Piros ribiszke | 405 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 405 |
Temresztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 407 |
Már nem termesztett, de a hazai nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták | 407 |
Ígéretes fajták | 409 |
Fehér ribiszke | 411 |
Kiemelt jelentőségű fajta | 411 |
Kevbésbé jelentős fajták, nemesítési génforrások | 412 |
Riszméte (ribiszke-köszméte) | 413 |
Kiemelt jelentőségű fajták | 414 |
Ígéretes fajták | 415 |
Porpáczy Aladár: Rózsa (csipkebogyó) | 417 |
Gyümölcstermő rózsafajták | 418 |
Porpáczy Aladár: Fekete bereknye | 419 |
Gyűjteményes feketeberkenye-fajták | 422 |
Elliot fajták | 422 |
Pers fajták | 422 |
Porpáczy Aladár: Festőbodza | 423 |
Külföldi fajták | 425 |
Osztrák fajták | 425 |
Dán fajták | 426 |
Nmet fajta | 426 |
Svájci fajta | 426 |
hazai fajtajelöltek | 417 |
Porpáczy Aladár: Magasbokrú áfonya | 428 |
Termesztésre ajánlott fajták | 429 |
Porpáczy Aladár: Homoktövis | 432 |
Termesztett fajták | 433 |
Porpáczy Aladár: Húsos som | 435 |
Termesztett fajták | 435 |
Hrotkó Károly: Alanyfajták | 437 |
Az alanyhasználat meghatározó tényezői | 437 |
Az alanyfajták nevezéktana | 438 |
Almaalanyok | 439 |
Körtealanyok | 449 |
Birs | 451 |
Vadcseresznye | 453 |
Sajmeggy | 455 |
Meggy | 458 |
Vadőszibarack | 460 |
Mandujla | 462 |
Mandulabarack alanyok | 462 |
Myrobalan | 464 |
Kökényszilva | 467 |
Szilva | 469 |
Kajszibarack | 470 |
Dióalanyok | 472 |
Mogyoróalanyok | 473 |
Aranyribiszke | 473 |
Szelídgesztenye | 474 |
Ajánlott szakirodalmi források | 475 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.