1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsészet (rossz állapotú)

Szerző
Szerkesztő
Nyíregyháza
Kiadó: PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány
Kiadás helye: Nyíregyháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 445 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-04-9111-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mások könyvéhez előszót írni merész vállalkozás. E sorok íróját az bátorítja fel erre, hogy több mint fél tucat rokon témájú könyv szerzője volt az elmúlt 35 évben, és lévén a könyveknek is... Tovább

Előszó

Mások könyvéhez előszót írni merész vállalkozás. E sorok íróját az bátorítja fel erre, hogy több mint fél tucat rokon témájú könyv szerzője volt az elmúlt 35 évben, és lévén a könyveknek is "gyermekei" (sőt unokái) így egy újszülött könyvet is lehet - már pólyázatlanul megismerve - nagyapai szívvel szeretni és ajánlani.
Már címét olvasva: "Gyümölcsészet", tudjuk, hogy fajtaközpontos a megközelítése, és ez alapvető is, mert - ahogy egykor utaltam erre - az újabb fajták ismerete nélkülözhetetlen, mert minden kivágott fa helyére már más fajtát vagy a régi javított változatát kell eltelepítenünk. Így a fajtaismeret tegnap is, mai is a holnap tudományának tekinthető. Korunkban a termesztési ismeretanyag is csak fajtaspecifikus lehet, mert fajták (fajtatípusok) szerint változik a filotechnika és sokminden más. A pomológia régebben - és idegen nyelveken ma is - nemcsak a fajtaismeretet, hanem a gyümölcstermesztés tudományát jelentette, ahogy az ampelológia a szőlőtermesztés egészét jelenti, a leíró ampelográfiával szemben. Vissza

Tartalom

A gyümölcsészet alapjai (Dr. G. Tóth Magdolna)9
A gyümölcsészet történeti értékei11
A pomológia és a gyümölcsészet fogalma11
A hazai gyümölcstermesztés története12
A gyümölcsészet nagy személyiségei13
A gyümölcsészet jelentősége és tárgya18
Gyümölcsészeti leírások és rendszerezésük19
A gyümölcsészet legfontosabb alapfogalmai20
Fajtaismereti alapfogalmak21
Biológiai alapfogalmak22
Technológiai alapfogalmak24
A gyümölcsészet morfológiai alapjai25
Almagyümölcsűek29
Alma (Dr. G. Tóth Magdolna)31
Jelentősebb államilag elismert és perspektivikus fajták50
Kisebb jelentőségű államilag minősített fajták68
Próbatermesztésre ajánlott fajták70
Történelmi almafajták79
Varasodás rezisztens almafajták88
Körte (Dr. Göndör Józsefné)111
Jelentősebb körtefajták123
Próbatermesztésre ajánlott ígéretes fajták131
Piros héjú fajták131
Erwinia rezisztens körtefajták134
Történelmi fajták136
Japán körte - nasi (Dr. Göndör Józsefné)141
A fajták ismertetése146
Birs (Dr. Göndör Józsefné)149
Államilag elismert fajták152
Egyéb fajták155
Naspolya (Dr. Göndör Józsefné)157
A fajták ismertetése158
Csonthéjasok161
Őszibarack (Dr. Szabó Zoltán)163
Sárgahúsú molyhos őszibarack fajták175
Fehérhúsú molyhos őszibarack fajták180
Nektarinok183
Ipari őszibarack fajták190
Történelmi fajták192
Kajszi (Dr. Szabó Zoltán)195
Hazai termesztésre javasolható fajták203
Próbatermesztésre ajánlott fajták207
Szilva (Dr. Szabó Zoltán)211
Európai szilvafajták220
Japán típusú szilvák227
Cseresznyeszilva236
Cseresznye (Dr. G. Tóth Magdolna)237
Államilag minősített fajták248
Próbatermesztésre ajánlott fajták254
Történelmi fajták255
Meggy (Dr. G. Tóth Magdolna)257
Államilag elismert fajták264
A hazai meggynemesítés újabb eredményei270
Bogyósgyümölcsűek273
Szamóca (Dr. Dénes Ferenc)275
Államilag elismert fajták281
Próbatermesztésre ajánlott fajták289
Történelmi fajták293
Málna, szeder, szedermálna (Dr. Dénes Ferenc)295
Nyári málna304
Őszi málna309
Szedermálna311
Szeder312
Történelmi fajták315
Ribiszke és riszméte (Dr. Dénes Ferenc)317
Piros ribiszke fajták326
Fekete ribiszke fajták332
Riszméte fajták338
Köszméte (Dr. Dénes Ferenc)341
Államilag minősített fajták347
Próbatermesztésre ajánlott fajták349
Áfonya (Dr. Végvári György)351
Héjastermésűek (Dr. G. Tóth Magdolna)355
Dió (Dr. G. Tóth Magdolna)357
Államilag elismert fő árufajták366
Próbatermesztésre alkalmas fajták369
Történelmi fajták370
Mandula (Dr. G. Tóth Magdolna)371
Keményhéjú fajták377
Félpapírhéjú fajták378
Papírhéjú fajták379
Mogyoró (Dr. G. Tóth Magdolna - Varga László)381
Államilag elismert fő árufajták386
Próbatermesztésre ajánlott fajták387
Gesztenye (Varga László)389
A Nyugat-dunántúli termesztőtáj fajtái392
Dél-dunántúli termesztőtáj fajtái392
A Dunazug és Börzsöny hegységi termesztőtájva ajánlott fajták393
Kultúrába vonható vad gyümölcsök395
Fekete bodza (Dr. G. Tóth Magdolna - Kovács Szilvia)397
Fajtaajánlat termesztőknek400
Hazai fajtajelöltek401
Új külföldi fajták401
Csipkerózsa (Kovács Szilvia)403
Termesztett fajták408
Fekete berkenye (Varga László)409
Házi berkenye (Végvári György)411
Homoktövis (Varga László)413
Telepítésre javasolható fő árufajták414
Húsos som (Kovács Szilvia)415
Irodalomjegyzék419
Fajtanévmutató439
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem