1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsészet

Szerző
Nyíregyháza
Kiadó: PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány
Kiadás helye: Nyíregyháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 489 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-00-5186-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagyon örülök a pomológia újabb sikerének. A három és fél éve általam nagyszülői érzésekkel ajánlott "Gyümölcsészet" könyv rég elfogyott a boltokból, és újabb kiadását keresik a... Tovább

Előszó

Nagyon örülök a pomológia újabb sikerének. A három és fél éve általam nagyszülői érzésekkel ajánlott "Gyümölcsészet" könyv rég elfogyott a boltokból, és újabb kiadását keresik a gyümölcstermesztésben jártas szakemberek s a kertészmérnöki diplomára áhítozó egyetemi és főiskolai hallgatók. E keresleti igénynek felel meg G. Tóth Magdolna, aki szerzőtársaival együtt a 2001. évben a gyümölcstermesztési szakemberek és a vizsgára készülő egyetemi hallgatók húsvéti asztalára teszi korábbi művük javított és bővített kiadását. Egy mű második kiadásának ajánlásához mindenekelőtt emlékünkbe kell idézni az első kiadás fogadtatását. A "Gyümölcsészet" könyv megjelenésekor hiánypótló mű volt, hiszen már 20 éves volt az elődjének tekinthető, általam szerkesztett gyakorlati pomológia. Ezt a hiányt egy évvel később a Soltész Miklós által szerkesztett újabb fajtaismereti mű is pótolta, de a várakozás ellenére mégsem csökkent a "Gyümölcsészet" iránti igény. Vitték a szakemberek, akik az új hazai és külföldi gyümölcsfajták független értékelésére, a hazai tapasztalatok alapján megfogalmazható ajánlásokra voltak kíváncsiak. Vásárolták a fogyasztók és a kertész szakirodalom szépségét élvező olvasók, akik a szép és ősi cím mögött egyéni stílust reméltek, s visszajelzésük szerint egyes fejezetekben hozzájuk szóló szavaknak örülhettek. Szerettek e könyvből tanítani az agrárfelsőoktatási intézmények tanárai, mert óráikhoz következetes és szemléltetőanyagokkal teli, színes és grafikus segédanyagokat találtak. Vissza

Tartalom

1. A GYÜMÖLCSÉSZET ALAPJAI (G. TÓTH MAGDOLNA)......................11
1.1. A gyümölcsészet történeti értékei................................................................13
1.1.1. A pomológia és a gyümölcsészet fogalma...........................................13
1.1.2. A hazai gyümölcstermesztés története.................................................14
1.1.3. A gyümölcsészet nagy személyiségei..................................................15
1.2. Fajtaismeret (pomológia)..............................................................................20
1.2.1. A gyümölcsészet jelentősége és tárgya................................................20
1.2.2. Gyümölcsészeti leírások és rendszerezésük.........................................21
1.3. A gyümölcsészet legfontosabb alapfogalmai...............................................23
1.3.1. Fajtaismereti alapfogalmak..................................................................23
1.3.2. Biológiai alapfogalmak........................................................................25
1.3.3. Technológiai alapfogalmak...................................................................27
1.4. A gyümölcsészet morfológiai alapjai...........................................................28
2. ALMAGYÜMÖLCSŰEK.................................................................................31
2.1. ALMA (G. TÓTH MAGDOLNA)...............................................................33
2.1.1. Jelentősebb árufajták............................................................................53
2.1.2. Hazai nemesítésű államilag elismert fajták..........................................72
2.1.3. Kisebb jelentőségű fajták.....................................................................74
2.1.4. ígéretes fajták integrált termesztésre....................................................76
2.1.5. Varasodás rezisztens almafajták...........................................................82
2.1.6. Történelmi almafajták.......................................................................... 99
2.2. KÖRTE (GÖNDÖR JÓZSEFNÉ)..............................................................108
2.2.1. Jelentősebb körtefajták.......................................................................120
2.2.2. Kisebb jelentőségű államilag elismert fajták......................................128
2.2.3. Próbatermesztésre ajánlott ígéretes fajták..........................................131
2.2.4. Piros héjú fajták..................................................................................134
2.2.5. Erwinia rezisztens körtefajták............................................................136
2.2.6. Történelmi fajták................................................................................138
2.3. JAPÁN KÖRTE - NASI (GÖNDÖR JÓZSEFNÉ)....................................144
2.3.1. A fajták ismertetése............................................................................149
2.4. BIRS (GÖNDÖR JÓZSEFNÉ)..................................................................152
2.5. NASPOLYA (GÖNDÖR JÓZSEFNÉ).......................................................160
3. CSONTHÉJASOK.........................................................163
3.1. ŐSZIBARACK (SZABÓ ZOLTÁN).........................................................165
3.1.1. Sárgahúsú molyhos őszibarackok.......................................................177
3.1.1.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................177
3.1.1.2. Próbatermesztésre javasolható fajták.........................................182
3.1.2. Fehérhúsú molyhos őszibarack fajták................................................182
3.1.2.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................182
3.1.2.2. Próbatermesztésre javasolható fajták.........................................185
3.1.3. Nektarinok..........................................................................................185
3.1.3.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................185
3.1.3.2. Próbatermesztésre javasolható fajták.........................................191
3.1.4. Ipari őszibarack fajták........................................................................193
3.1.5. Történelmi fajták................................................................................196
3.2. KAJSZI (SZABÓ ZOLTÁN ÉS SZALAY LÁSZLÓ)...............................198
3.2.1. Hazai termesztésre javasolható fajták.................................................208
3.2.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták........................................................213
3.3. SZILVA (SZABÓ ZOLTÁN)......................................................................216
3.3.1. Európai szilvafajták............................................................................226
3.3.1.1. Hazai termesztésre ajánlott jelentősebb fajták..........................226
3.3.1.2. Próbatermesztésre javasolható fajták.........................................232
3.3.2. Japán típusú szilvák............................................................................233
3.3.2.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................235
3.3.2.2. Fajtaújdonságok próbatermesztésre és fajtaértékelésre.............238
3.3.2.3. Magyarországon tesztelt, telepítésre nem javasolt fajták..........239
3.4. CSERESZNYE (G. TÓTH MAGDOLNA)................................................243
3.4.1. Jelentősebb államilag elismert fajták..................................................254
3.4.2. Próbatermesztésre ajánlott ígéretes fajták..........................................263
3.4.3. Történelmi fajták................................................................................266
3.5. MEGGY (G. TÓTH MAGDOLNA)..........................................................268
3.5.1. Államilag elismert fajták....................................................................276
3.5.2. Ígéretes fajtajelöltek és fajták.............................................................286
3.5.3. Történelmi fajták................................................................................287
4. HÉJASTERMÉSŰEK (G. TÓTH MAGDOLNA)..........................................289
4.1. A HÉJASOK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI (G. TÓTH MAGDOLNA).....291
4.2. DIÓ (G. TÓTH MAGDOLNA)..................................................................294
4.2.1. Államilag elismert fajták....................................................................303
4.2.2. Próbatermesztésre alkalmas fajták.....................................................305
4.2.3. Történelmi fajták................................................................................306
4.3. MANDULA (G. TÓTH MAGDOLNA)....................................................307
4.3.1. Keményhéjú fajták..............................................................................313
4.3.2. Félpapírhéjú fajták..............................................................................314
4.3.3. Papírhéjú fajták...................................................................................315
4.4. MOGYORÓ (G. TÓTH MAGDOLNA ÉS VARGA LÁSZLÓ)................316
4.4.1. Államilag elismert fő árufajták...........................................................322
4.4.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták........................................................323
4.4.3. Jelentősebb külföldi fajták..................................................................323
4.5. GESZTENYE (VARGA LÁSZLÓ)...........................................................325
4.5.1. A fajták ismertetése............................................................................328
5. BOGYÓSGYÜMÖLCSŰEK.........................................................................331
5.1. SZAMÓCA (DÉNES FERENC)................................................................333
5.1.1. Államilag elismert szamócafajták......................................................340
5.1.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták........................................................ 348
5.1.3. Történelmi fajták................................................................................352
5.2. MÁLNA, SZEDER, SZEDERMÁLNA (DÉNES FERENC)....................354
5.2.1. Nyári málnafajták...............................................................................363
5.2.1.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................363
5.2.1.2. Próbatermesztésre javasolt fajták..............................................366
5.2.2. Sarjontermő málnák............................................................................368
5.2.2.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................368
5.2.2.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták...............................................370
5.2.3. Szedermálnák.....................................................................................371
5.2.4. Szedrek...............................................................................................372
5.2.4.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................372
5.2.4.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták...............................................374
5.2.5. Történelmi fajták................................................................................375
5.3. RIBISZKE ÉS RISZMÉTE (DÉNES FERENC).......................................377
5.3.1. Piros és fehér ribiszke fajták...............................................................387
5.3.1.1. Államilag elismert fajták...........................................................387
5.3.1.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták...............................................390
5.3.1.3. Történelmi fajták.......................................................................391
5.3.2. Fekete ribiszke fajták..........................................................................392
5.3.2.1. Hazai termesztésre javasolható fajták........................................392
5.3.2.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták...............................................396
5.3.2.3. Történelmi fajták.......................................................................398
5.3.3. Riszméte fajták...................................................................................399
5.4. KÖSZMÉTE (DÉNES FERENC)..............................................................401
5.4.1. Államilag minősített fajták.................................................................407
5.4.2. Próbatermesztésre ajánlott fajták........................................................410
5.5. ÁFONYA (VÉGVÁRI GYÖRGY)............................................................411
6. KULTÚRÁBA VONHATÓ VAD GYÜMÖLCSFAJOK..........................415
6.1. Fekete bodza (KOVÁCS SZILVIA ÉS G. TÓTH MAGDOLNA).............417
6.1.1. Fajtaajánlat termesztőknek.................................................................422
6.1.1.1. Hazai fajtajelöltek......................................................................422
6.1.1.2. Új külföldi fajták.......................................................................423
6.2. Csipkerózsa (KOVÁCS SZILVIA).............................................................425
6.2.1. Termesztett fajták...............................................................................432
6.3. Fekete berkenye (VARGA LÁSZLÓ ÉS KOVÁCS SZILVIA).................433
6.4. Házi berkenye (VÉGVÁRI GYÖRGY).....................................................436
6.5. Egyéb berkenyék (VÉGVÁRI GYÖRGY)................................................437
6.6. Homoktövis (VARGA LÁSZLÓ ÉS KOVÁCS SZILVIA)........................439
6.7. Húsos som (KOVÁCS SZILVIA)................................................................444
6.8. Galagonya (KOVÁCS SZILVIA)...............................................................447
6.9. Kökény (KOVÁCS SZILVIA)....................................................................451
6.10. Fekete és fehér eperfa (KOVÁCS SZILVIA).............................................453
6.11. Japánbirs (KOVÁCS SZILVIA).................................................................456
6.12. Datolyaszilva (VÉGVÁRI GYÖRGY)......................................................459
IRODALOMJEGYZÉK..........................................................................................461
FAJTANÉVMUTATÓ..............................................................................................481
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem