1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcs és zöldség a konyhán

Szerző
Budapest
Kiadó: Növényvédelem és Kertészet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 61 oldal
Sorozatcím: A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium Gazdasági Szakkönyvsorozata
Kötetszám: 24
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar konyha világhírű. Szakértők állítják hogy ez a világír idegenforgalmunk fellendülésének érdeméből jelentős részt tulajdoníthat magának. Ennek tudatában meglepően hatott a magyar emberre... Tovább

Előszó

A magyar konyha világhírű. Szakértők állítják hogy ez a világír idegenforgalmunk fellendülésének érdeméből jelentős részt tulajdoníthat magának. Ennek tudatában meglepően hatott a magyar emberre falukutatóink részéről megnyilatkozott s most már egyértelműen vallott ama megfigyelés, miszerint vidéki háziasszonyaink nagyrésze nem tud főzni s különösen, ha szűkösebb anyagi viszonyok között él, felettébb célszerűtlenül irányítja házanépének táplálékkal való ellátását. A két megállapítás között az ellentét csak látszólagos. Tagadhatatlan, hogy van jónéhány különlegesen jóízű, vendégcsábító ünnepi fogásunk, számos kitűnően főző háziasszonyunk, szakácsnőnk, szakácsunk, akad-e azonban ezek között nagyobbszámban olyan, kinek a helyes táplálkozás tudományos alapfeltételeiről is van már némi fogalma? Bizony honfitársaink nagyrésze általában, ha jóízűen is elkészített, de helytelenül összeállított, egyhangú unalmas, igen gyakran erősen egyoldalú étrend alapján táplálkozik.
Táplálkozásunk élénkítésére, étrendünk változatosságának emelésére, az étvágy felkeltésére s könnyen emészthető fogásokkal való kielégítésére konyhánkon, asztalunkon minél több zöldség-, illetve főzelékfélének s minél több gyümölcsnek kell szerepelnie. Főzelékből, gyümölcsből páratlanul jóminőséget termel az istenáldotta magyar föld. Főzelékünk, gyümölcsünk magas tápértékű s különlegesen finom zamatú, mert olyan az éghajlatunk, hogy az aránylag magas cukor- és keményítőtartalom mellett a zamatanyagok is igen jól fejlődnek. A kiváló nyersanyagból kellő tudással, gondossággal s nem utolsó sorban tehetséggel egészséges, olcsó, szemnek-szájnak tetsző ételeket lehet készíteni. Ebben a kis könyvben sorban felsorakozik majd mindenféle általánosan vagy kevésbbé általánosan ismert főzelékféle és gyümölcs s minden főzelékfajtánál, minden gyümölcsnél számos elkészítési mód. Ha ezt a kis könyvet figyelmesen elolvassa a jó vidéki háziasszony úgy konyhakertjének vagy kertecskéjének minden egyes terméke számos gondolatot, változatos elkészítési lehetőséget ébreszt majd fel benne. Ez a könyv azonban nem elégszik meg az elkészítési módok puszta leírásával és ismertetésével, hanem azt is közli majd a háziasszonnyal, hogy egy-egy elkészítési mód hogyan alakítja át a nyersanygot, hogy mire kell vigyázni az elkészítés közben, melyek lehetnek azok a hibák melyek révén a nyersanyag eredeti táplálóértékének nagyrésze veszendőbe megy... Vissza

Tartalom

Előszó3
Egy-két növénytani alapfogalom5
Néhány szó a táplálkozás céljáról és eszközeiről9
Főzelékfélék értéke a táplálkozásban12
Az előkészítés befolyása a főzelék táplálóértékére17
A gyümölcs értéke a táplálkozásban és feldolgozása a konyhán20
Gyökér mint főzeléknyersanyag23
Főzelékfélék földalatti és földfeletti szárból25
Levél és virág a főzelékestálban40
Ételek a zöldségfélék terméséből50
Gyümölcs a konyhán58
Gyümölcs- és zöldségfélék tápértéke60
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem