Gyümölcs-befőzés
Gyümölcs befőzés
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A BEFŐZÉSRŐL.
Befőttekhez való gyümölcsnél figyelni kell arra, hogy friss és teljesen hibátlan legyen, de nem kell igen drága és nagy gyümölcsöket választani, mert ez falun nem is mindig...
Tovább
Előszó
A BEFŐZÉSRŐL.
Befőttekhez való gyümölcsnél figyelni kell arra, hogy friss és teljesen hibátlan legyen, de nem kell igen drága és nagy gyümölcsöket választani, mert ez falun nem is mindig lehetséges, városban pedig igen költséges. A helyes befőzés és kezelés biztositja legjobban a befőtt tartósságát, a mi nem függ a czukor mennyiségétől, mert teljesen czukor nélkül eltett cseresznye és meggy (mit télen rétesnek szoktak használni) is kitűnően megmarad a saját levében. A legkényesebb tisztaság uralkodjék a befőzéskor, az üvegek, tálak, kanalak teljesen tiszták legyenek, régi befőttes papirost ne használjanak és csakis egészen uj, vagy legalább csupán e czélra használt lábasban főzzék a czukor- és gyümölcsszörpöket. Nem igen ajánlatos a kénezés sem a gyümölcs fehéritése czéljából, sokkal czélszerübb, ha a meghámozott gyümölcsöt timsós vizbe téve lecsurgatjuk és igy rakjuk az üvegekbe.
A gőzben való befőzésnél a fazék aljába durva konyharuhát kell teriteni, az üvegek közé pedig szénát, vagy pedig ruhába csavarni, hogy össze ne ütődjenek. Vigyázni kell arra is, hogy a tűz mindig egyenletesen égjen alatta, nem pedig erősen, majd gyöngén.
Ha időn tul főzik a kompótot, akkor az könnyen megránczosodik. Némelyek akármilyen gyümölcshöz néhány csepp eczetet adnak a szép szin megtartása miatt. A gőzben való kiszedés után, addig kell az üvegeket betakarva hagyni, a mig a hólyagpapiros megszáradt, mert a legyek könnyen átfúrják a nedves papirost, beköpik és kiteszik ezáltal az erjedésnek.
Vissza
Tartalom
A befőzésről.
Áfonya (2) 2
Áfonya, vörös 3
Áfonya, fekete 3
Alma befőzése 3
Almaiz 3
Alma- vagy körte-kompót 4
Alma-gelée (kocsonya) 4
Alma-sajt 4
Ananász 4
Ugyanez más módon 5
Ananász befőzése 5
Más módon befőtt ananász 5
Ananász gőzben 6
Ananász-lekvár 6
Zöldbab czukorban (2) 6
Zöldbab czukorban más
módon 6
Baraczk, sárga 7
Baraczkompót, nyári 7
Baraczk, körte és szilva befőzése 7
Baraczk, sárga, pálinkában 8
Baraczk, sárga, borszeszben 8
Baraczk, zöld, czukorban 9
Baraczk, zöld, befőve 10
Baraczköntet 10
Baraczk, őszi 10
» » 11
Baraczk, őszi, rummal 11
Bazaczklekvár készítése (2) 11
Baraczklekvár készítése (2) 12
Baraczklekvár, legfinomabb 12
Baraczlekvár 12
Baraczkiz, világos 13
Baraczkiz, áttört 13
Berkenye gőzben 13
Berkenye befőzése 13
Birsalma befőve 14
Birsalma czukorban 14
Birsalma eczetben 14
Birsalma-iz 14
Birsalma-lekvár ... 14
Birsalma-sajt (2) 15
Birssajt 15
Birsalma-sajt 16
Birsalma-sajt mandulával 16
Cseresznye eltevés 16
Cseresznyebefőtt 17
Cseresznye gőzben 17
Csipkebogyó-iz (2) 17
Csipke lekvár 18
Csipkebogyó-iz 18
Czitrom-marmelád... 18
Dinnye angol módra 19
Dinnye eczetben 19
Dinnye rumban 19
Sárgadinnye befőve 20
Sárgadinnye czukorban (2) 20
Sárgadinnyes-lekvár (2) 21
Zöld dió befőzése 21
Zöld dió czukorban 23
Zöld dió eltevése 23
Zöld dió czukorban 24
Dióbefőtt 24
Zöld egres befőzése 24
Zöld egres 34
Egreskocsonya 25
Egresié 25
Eperbe főzés 25
Eper-befőtt 25
Eper a saját levében 25
Eperlé (2) 26
Eperiz 25
Eper czukorban 27
Eper sürü czukorban 27
Eper sürü czukorban 28
Földi eper-lekvár 28
Füge czukorban 28
Füge czukorban más módon 28
A füge befőzése 29
Füge czukorban 29
Görögdinnye befőzve 29
Görögdinnye más módon 29
Görögdinnye czukorban 30
Eltett gyümölcs rummal 30
Eltett gyümölcs rumba 30
Gyümölcs, orosz 31
Gyümölcs, czukrozott 31
Gyümölcs, mézben 32
Gyümölcsöket nyersen eltenni 32
Gyümölcspép 32
Császárkörte befőzve 33
Czitrom körte 33
Császárkörte 33
Körte eczetben 33
Körte, piros 34
Körtesajt 34
Málnabefőtt 34
Málnaiz 35
Málna-lé 35
Mandula, zöld, befőzése 35
Mangó-dinnye (borbaraczk) befőzése 36
Meggy eltevése 36
Meggy, befőtt 37
Meggy eczetben eltéve 37
Eczetes meggy czukorban 37
Meggy mézbe rakva 37
Meggyet hogy kell befőzni 38
Meggy-lé 38
Narancsbefőtt 38
Narancs czukorban 39
Narancslekvár 39
Narancs czukorban 39
Más módon 40
Narancshéj czukorban 40
Narancshéj, czukrozott 40
Paradicsom czukorban 41
Paradicsomlekvár ... 41
Paradicsom czukorban, zöld 41
Rabarbara-befőtt 41
Ribizke befőzése mártásnak 42
Ribizke eczetben (2) 42
Ribizkefürtök, czukrozott 43
Ribizke-iz (lekvár) 43
Ribizke-iz legjobb 43
Ribizke-iz 44
Ribizkekompót, fekete 44
Ribizkekocsonya 44
Ringlotta (reine claude) 45
Ringlotta gőzben 44
Ringlotta borszeszben 45
Ringlotta-iz 46
Ringlotta pálinkában 46
Rózsa-iz (2) 46
Rózsa-iz 47
Rózsalekvár, pünkösdi 47
Rózsalekvár 47
Som befőve 47
Som, czukorban főtt 48
Som eczetben 48
Som-iz 48
Szamócza befőzése 48
Szamócza-kocsonya 48
Szamócza-kocsonyamásmódon 49
Szamócza nyersen eltéve 49
Szamóczalé konzerválása 49
Szeder czukorban 50
Szeder eczetben főve 50
Szeder-kocsonya 50
Szilva czukorban 50
Szilva eczetben 51
Szilva eczetes 51
Más módon 51
Szilva-kompót 52
Szilva, gőzbenfőtt 52
Szilva, hámozott 52
Szilvaiz, olcsó 52
Szilva-lekvár körtével 52
Szilva mézben 52
Szilva mézben 53
Szőlő-befőzés 53
Szőlő-lekvár 53
A szőlő-kocsonya (2) 54
Szőlő-kocsonya, kitűnő 54
Szagos szőlő czukorban 55
Tök czukorban (2) 55
Tök czukorban 56
Zöld uborka édesen befőzve 56
Vadalma befőve 56
Szörpök.
Czitromszörp 57
Málnaszörp 57
Eperszörp 57