1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia

Növénytermelési Szakiskolák számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 265 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakiskolák tankönyvei
Kötetszám: III/5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 58 fekete-fehér ábrával. Néhány melléklettel és egy kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. rész
1. fejezet
ÁLLATBONCTAN ÉS ÉLETTAN
Az állati test megismerésének jelentősége 3
Az állati test vegyi alkotórészei 3
Sejtek, szövetek, szerek 4
Nyálkahártyák és savós hártyák 6
A csontok és a csontváz 6
Az állati test csontjai 7
A fogak 9
Izmok, inak, inhüvelyek 10
Az állati test általános beosztása és tájai 12
2. fejezet
Az emésztőszervek rendszere 12
Az emésztőcső 12
Az emésztőcső járulékos mirigyei 15
Az emésztés 16
3. fejezet
A vérrendszer 17
A lélekzőszervek rendszere 19
A kiválasztószervek 20
A belsőelválasztású mirigyek 21
4. fejezet
Az ivarszerek rendszere 22
Az ivarszervek élettani működése 24
Az idegrendszer 25
Az érzékszervek rendszere 27
Kültakaró és képletei 28
II. rész
1. fejezet
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Háziállataink változékonysága 31
Az öröklődés 33
2. fejezet
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak 34
Tenyészet, törzs, család, vérvonal 35
Gazdasági háziállatok értékének megítélése 36
Törzskönyvezés 41
3. fejezet
Tenyésztési módok 42
4. fejezet
Háziállatok szaporítása 45
Pároztatási módok 45
Hím- és nőnemű állatok számaránya 48
A vemhesség 48
A vemhes állat gondozása 49
Az ellés és az ellés körüli teendők 49
A koraszülés és elvetélés 50
Az anyaállat gondolása ellés után 51
Az újszülött kezelése és felnevelésének irányítása 51
III. rész
TAKARMÁNYOZÁSTAN
A takarmányozás jelentősége 53
1. fejezet
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe 54
A takarmányok összetétele 54
2. fejezet
A takarmányok táplálóértékének megjelölése 57
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére 61
Az állatok táplálóanyag-szükséglete 61
A napi takarmányszükséglet megállapítása 62
3. fejezet
A takarmányok csoportosítása és ismertetése 63
Szálastakarmányok 63
Zöldtakarmányok 64
Szénák 68
Szalma, törek, pelyva 69
Gyökér és gumós takarmányok 70
Szemes takarmányok 71
Gabonamagvak 71
Hüvelyes magvak 72
Mezőgazdasági ipari melléktermékek 73
Állati eredetű takarmányok 76
Takarmánykiegészítő anyagok 77
Az ivóvíz 80
4. fejezet
A takarmányok tartósítása és tárolása 81
A takarmányok előkészítése 82
5. fejezet
Takarmányadagok összeállításának alapelvei és az etetés rendje 85
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapszabályai 87
IV. rész
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK
1. fejezet
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei 90
Az egészség és betegség jelei 92
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása 93
2. fejezet
A betegség okai és osztályozásuk 94
3. fejezet
Állategészségügyi rendészeti intézkedések 96
Bejelentési kötelezettség 97
A zárlat 97
A kártalanítás 98
Az állatszavatosság 98
V. rész
LÓTENYÉSZTÉS
A lótenyésztés jelentősége 100
1. fejezet
A ló testtájai, külsejének megítélése 100
A ló életkorának meghatározása 104
A lábállások 105
A ló mozgása 105
A ló szőre, színe, jegyei 105
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint 106
2. fejezet
A lófajták és azok kialakulása 106
A lovak származása és csoportosítása 106
Az ősi magyar ló 107
Magyarországon tenyésztett, külföldről származó lófajták 107
Az arab telivér 107
Az angol telivér 107
A lipicai 107
Az amerikai ügető 108
A hazai melegvérű lófajták 108
Nónius 108
Gidrán 108
Mezőhegyesi félvér 109
Kisbéri félvér 109
Hidegvérű lovak 109
Szovjetunió lófajtái 109
3. fejezet
A ló tenyésztése és gondozása 110
Tenyészállatkiválasztás 110
Tenyésztésbevétel 111
A tenyésztési ellenőrzés 111
A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés 112
A vemhesség, az ellés és az elvetélés 113
Az újszülött csikó gondozása 114
Csikónevelés választástól befogásig 114
4. fejezet
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása 115
A ló takarmányozási rendje 115
A csikó takarmányozása 115
Vemhes és szoptatós kanca takarmányozása 116
Tenyészmének takarmányozása 117
Kifejlett lovak takarmányozása 117
A lovak elhelyezése 117
A lovak ápolása 117
5. fejezet
A ló értékét csökkentő tulajdonságai. A lovak leggyakoribb betegségei 118
A lovak rossz szokásai 118
A lovak öröklődő hibái 119
A lovak leggyakoribb betegségei 119
6. fejezet
A ló hasznosítása 121
A csikó betanítása 121
A ló szerszámai 122
A lovak használata 123
VI. rész
SERTÉSTENYÉSZTÉS
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége 124
1. fejezet
A sertés külseje, testalkatának megítélése 124
A sertések elnevezése nem és koruk szerint 126
Hazánkban tenyésztett sertésfajták 126
Szovjetunió sertésfajtái 127
A tenyésztések kiválasztása, a sertések szaporítása 127
A magyar húsipar és fogyasztók számára előállítandó sertéstermékek 129
A sertések takarmányozása és hizlalása 129
A takarmányok előkészítése 130
Az etetés és itatás módja 130
A sertések takarmányszükséglete 131
Választott malacok takarmányozása 131
Vemhes és szoptatós kocák takarmányozása 134
Tenyészkanok takarmányozása 137
2. fejezet
A sertéshizlalás 138
A hizlalás ellenőrzése 139
A hízósertések elhelyezése és ápolása 140
Zsírsertések hizlalása 140
Az expressz hizlalás 142
Tenyésztésből kiselejtezett sertések hizlalása 142
Hússertések hizlalása 142
3. fejezet
A sertések törzskönyvezése 146
A sertések leggyakoribb betegségei 146
VII. rész
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége 149
1. fejezet
A testalakulás megítélése 151
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei 155
Testméretek és súlymeghatározás 157
2. fejezet
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése 158
A magyartarka marha 158
A magyar alföldi marha 159
A szimmentáli marha 160
A borzderes marha 160
A pinzgaui marha 161
A lapálymarhák 161
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái 161
3. fejezet
A tenyészállatok kiválasztása 162
Termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés 165
Tenyésztésbevétel és kiselejtezés ideje 166
Az üzekedés 166
A borjazások egyenletes elosztása 167
A párosítás és pároztatás 168
A vemhes tehenek ápolása, elapasztása 168
Az ellés, elléskörüli teendők 169
Az anya ápolása ellés után 170
4. fejezet
Az újszülött borjú ápolása 171
A borjú felnevelése az elválasztásig 172
Borjak Steiman-rendszerű felnevelése 176
Növendék szarvasmarhák felnevelése 176
5. fejezet
A szarvasmarha takarmányozása 179
A tehenek takarmányozása 179
Egyedi takarmányozás 180
A tehenek szárazra állítása 180
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés 181
Az előetetés, vagy ráetetés 181
Tehenek nyári takarmányozása 181
A tehenek téli takarmányozása 182
Bikák takarmányozása 183
Igásökrök takarmányozása 183
Takarmányelőkészítés 184
6. fejezet
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése 184
Körömápolás 185
Elhelyezés 185
7. fejezet
A szarvasmarha hasznosítása 187
Tejtermelés 187
Tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők 187
A tejgazdaság formái 188
A szarvasmarha igázása 188
Szarvasmarhahizlalás 189
Bivalytenyésztés 189
8. fejezet
A szarvasmarhák leggyakoribb betegségei 189
VIII. rész
TEJGAZDASÁGI ISMERETEK
9. fejezet
A tej képződése 191
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők 192
A tej összetétele 193
A tejben található baktériumok, tejhibák 194
A tej kezelése a fejés után 196
A tej vizsgálata 197
IX. rész
JUHTENYÉSZTÉS
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége 199
1. fejezet
A juhok megnevezése kor, ivar és használat szerint 200
A juh testalakulása 200
2. fejezet
Gyapjúismeret 201
Gyapjúféleségek 203
3. fejezet
Legfontosabb juhfajták 203
Szovjetunió juhtenyésztése 206
4. fejezet
A tenyészjuhok kiválasztása 207
A juhakol és berendezése, felszerelése 208
5. fejezet
A juhok takarmányozása 209
6. fejezet
A juhok egészségének megóvása 212
7. fejezet
Pároztatás, vemhesség, ellés, tej, gyapjú és hústermelés 213
A juh termelése 215
X. rész
BAROMFITENYÉSZTÉS
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége 220
1. fejezet
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei 220
A baromfiak külleme és a kiválogatás 222
2. fejezet
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták 224
Szovjetunió tyúktenyésztése 225
3. fejezet
Tenyészállat kiválogatás, nemesítés, takarmányozás 226
Tyúkok takarmányozása 227
4. fejezet
A baromfiak szaporítása 237
5. fejezet
Egyéb baromfiak tenyésztése 233
Víziszárnyasok tenyésztése 233
Pulyka tenyésztése 134
Gyöngytyúk tenyésztése 234
6. fejezet
Baromfibetegségek 235
FÜGGELÉK
XI. rész
A kétéves állattenyésztési és takarmánytermelési terv 237
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem