1.075.860

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyógyszerészi mikrobiológia

Szerző
Budapest
Kiadó: Semmelweis Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 506 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9214-14-0
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyógyszerészeknek, mint az orvos segítőtársának, jelentős szerepe van az egészségügyi ellátásban. A gyógyszerész olyan egészségügyi szolgáltatást nyújt a társadalomnak, amely felelősség... Tovább

Előszó

A gyógyszerészeknek, mint az orvos segítőtársának, jelentős szerepe van az egészségügyi ellátásban. A gyógyszerész olyan egészségügyi szolgáltatást nyújt a társadalomnak, amely felelősség tekintetében az orvoséval egyenrangú. Tudományos ismereteit a betegekkel való közvetlen érintkezésben, a tájékoztatás, a felvilágosítás és az egészségügyi propaganda területein a betegek javára széles körben kamatoztatja, ezzel is segítve az orvos gyógyító tevékenységét.
Tankönyvünk speciálisan gyógyszerészhallgatók számára készült, és azt a hiányt kívánja pótolni, ami ezen a területen évek óta nehézséget jelent a gyógyszerészhallgatók képzésében résztvevők és természetesen a hallgatók számára, nevezetesen azt, hogy csak olyan tankönyv állt rendelkezésre, ami az orvostanhallgatók képzését szolgálja és ami ennek következtében nem tartalmazza azokat a fontos ismereteket, amelyek elsőrendű fontosságúak a gyógyszerészhallgatók, gyógyszerészek számára. Vissza

Tartalom

Előszó1
Ádám Éva: Bevezetés3
A mikrobiológia felosztása és gyógyszerészi-orvosi jelentősége4
A mikrobiológia mint tudomány kialakulása és fejlődése6
Taródi Béla: Általános bakteriológia17
A baktériumok mérete és alakja18
A baktériumsejt szerkezete19
A sejtburok (sejtfal)19
Belső (citoplazma-) membrán20
A Gram-pozitív sejtfal. Peptidoglikán réteg21
A Gram-negatív sejtfal21
Citoplazma23
A nukleoid vagy maganyag25
Az endospóra25
Csillók26
Pilusok (fimbriák)26
A tok28
A baktériumok szaporodása29
A szaporodási görbe31
A baktériumok tápigénye, energianyerése és tenyésztése34
A baktériumok szénhidrát-anyagcseréje35
A baktériumok tenyésztése38
A baktériumok genetikája40
A bakteriális genom40
A baktériumok változékonysága, módosulás, mutáció42
Klasszikus génátviteli módszerek44
Plazmidok49
Pusztai Rozália: Infekció és immunitás51
Fertőző ágensek és a gazdaszervezet52
Patogenitás53
Virulencia53
Baktériumok patogenitását meghatározó tényezők56
A fertőzés terjedése56
Adherencia57
Invázió és gyulladás58
Toxintermelés61
A gazdaszervezet szerepe a patogenitásban (fogékonyság)66
A fertőzés és a fertőző betegségek lefolyása67
A szervezet védekezése a kórokozókkal szemben69
Aspecifikus védelem69
Specifikus védelem74
Immunitás76
Aktív immunitás76
Passzív immunitás77
Mikrobák immunmoduláns hatásai83
Mikrobák által okozott immunkárosodások84
Ádám Éva: Mikroorganizmusokkal szembeni védekezés85
A sterilezés elve és gyakorlata86
Fizikai módszerek87
Kémiai módszerek92
A dezinficiálás elve és gyakorlata93
Fizikai módszerek93
Fertőtlenítőszerek93
Konzerválás99
Ipari és gyógyszertári aszeptikus gyógyszerkészítés100
Gyógyszerkészítményekkel szembeni mikrobiológiai követelmények101
Élelmiszerek mikrobiális szennyezésének megelőzése és mikrobiológiai vizsgálata104
Antibiotikumok, kemoterápiás szerek105
Antibakteriális szerek és hatásmechanizmusaik108
Mycobacteriumok elleni szerek115
Baktériumok antibiotikum-rezisztenciája116
Antiobiotikumok mikrobiológiai értékmérése120
Célzott antibiotikum-terápia121
Kölcsönhatások122
Antimikrobás szerek lehetséges mellékhatásai124
Kórházi fertőzések (nosocomialis és iatrogen fertőzések)126
Pusztai Rozália: Részletes bakteriológia131
Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok135
Staphylococcus genus135
Streptococcus genus138
Enterococcus genus143
Gram-negatív aerob és anaerob coccusok145
Neisseria genus145
Moraxella genus147
Veillonella genus147
Acinetobacter genus147
Gram-pozitív pálcák148
Gram-pozitív aerob nem spóraképző pálcák148
Gram-pozitív anaerob nem spórás pálcák151
Gram-pozitív spóraképző pálcák152
Gram-negatív pálcák és coccobacillusok157
Enterális és extraintestinális kórképeket okozó baktériumok160
Elsődlegesen enterális kórokozók163
Extraintestinális kórképek okozói167
Légúti fertőzéseket okozó baktériumok170
Állati eredetű baktériumok174
Gram-negatív anaerob pálcák181
Fakultatív intracelluláris baktériumok182
Mycobacteriumok182
Mycoplasmák188
Spirochaeták190
Obligát intracelluláris baktériumok200
Chlamydiák200
Rickettsiák202
Bartonellák205
Ádám Éva: Általános virológia207
A vírusok jellemzése és a vírusokat meghatározó kritériumok208
A virion szerkezete211
Helikális vírusok211
Kubikális vírusok212
A vírusok kémiai összetétele214
Nukleinsavak214
Fehérjék, enzimek215
Lipidek, szénhidrátok217
A vírusok elnevezése és osztályozása219
A vírusok tenyésztése225
A vírusok bioszintézise228
A vírusok genetikája233
Vírusfertőzés hatása a gazdasejtre237
A vírusfertőzés típusai237
A sejtek malignus transzformációja és a vírusok szerepe a daganatképzésben239
Sejtek és vírusok kölcsönhatása in vitro241
Vírusinterferencia242
Szubvirális ágensek246
Bakteriofágok249
A vírusok patogén hatása és a vírusfertőzésekkel szembeni védelem253
Vírusfertőzések kemoterápiája258
A vírusok adszorpciójának, penetrációjának és dekapszidációjának gátlása259
A transzkripció gátlása259
A transzláció gátlása260
A vírusnukleinsav-szintézis gátlása260
Ádám Éva: Részletes virológia265
DNS-vírusok266
Adenovírusok266
Herpesvírusok273
Papovavírusok281
Parvovírusok285
Poxvírusok287
RNS-vírusok290
Arenavírusok290
Bunyavírusok291
Calicivírusok293
Coronavírusok293
Filovírusok294
Flavivírusok295
Orthomyxovírusok300
Paramyxovírusok304
Picornavírusok308
Reovírusok313
Retrovírusok315
Rhabdovírusok326
Togavírusok328
Hepatitisvírusok331
Hepatitis-A-vírus331
Hepatitis-B-vírus333
Hepatitis-C-vírus337
Hepatitis-D-vírus338
Hepatitis-E-vírus338
Hepatitis-G-vírus339
Lassú vírusfertőzések340
Konvencionális lassú vírusfertőzések340
Nem konvencionális lassú vírusfertőzések341
Taródi Béla: Mikrológia343
A gombák általános jellemzése344
A gombasejt morfológiája344
A gombasejt anyagcseréje és a szaporodás feltételei346
A gombák szaporodása346
A gombák osztályba sorolása348
Mycosisok349
A mycosisok osztályozása, patogenezise és a gombákkal szembeni immunitás349
Gombaellenes szerek351
A mycosisok laboratóriumi diagnózisa352
Részletes mikológia354
Dermatophytosisok354
Szuperficiális mycosisok356
Subcutan mycosisok357
Belső szervi (szisztémás) mycosisok357
Opportunista mycosisok360
Pusztai Rozália: Parazitológia365
A protozoonok alapvető tulajdonságai366
Morfológia és osztályozás366
Biológiai tulajdonságok366
Táplálkozás367
Szaporodás367
Rezisztencia367
Protozoonokkal szembeni védelem368
Protozoonok elleni gyógyszerek368
Részletes protozoológia370
Testüregekben élő protozoonok370
Vérben és szövetekben élő protozoonok379
A férgek alapvető tulajdonságai390
Részletes féregtan393
Bélben előforduló férgek393
Vérben és szövetekben előforduló férgek407
Taródi Béla: A fertőző betegségek diagnosztikájának alapelvei411
Tenyésztést nem igénylő módszerek a diagnosztikában412
Mikroszkópos vizsgálatok412
Mikrobális antigének detektálása414
Kórokozók detektálása nukleinsav-próbák alkalmazásával415
Tenyésztés és a tenyésztésre alapozott módszerek418
A baktériumok diagnosztikai célú tenyésztése418
A baktériumok tenyésztést követő azonosítása420
A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása421
A vírusok tenyésztése422
A vírusok kimutatása423
A diagnosztikában alkalmazott immunreakciók426
Szerológiai módszerek426
Celluláris reakcióképesség vizsgálata434
Egyéb diagnosztikus módszerek436
Ádám Éva - Taródi Béla: A mikroorganizmusok gyógyszerészeti vonatkozásai437
Mikroorganizmusok által előállított, gyógyszerként alkalmazott anyagok439
Antibiotikumok439
Vitaminok, aminosavak, organikus savak440
Enzimek441
Szteroidok441
Szénhidrátok442
Szerobakteriológiai készítmények443
Antigénhatású készítmények443
Ellenanyaghatású készítmények448
A mikroorganizmusok és termékeik felhasználása különböző vizsgálatokban450
Antibiotikum-vizsgálatok450
Vitaminok és aminosavak vizsgálata450
Egyéb felhasználások451
Géntechnológia jelentősége a gyógyszergyártásban454
A géntechnológia alapjai454
Géntechnológia ipari alkalmazásának nehézségei459
Géntechnológiával előállított termékek és felhasználásuk460
Pusztai Rozália: A kórokozók betegségcsoport, szervek szerinti csoportosítása469
Tárgymutató483
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem