kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Semmelweis Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 506 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9214-14-0 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 1 |
Ádám Éva: Bevezetés | 3 |
A mikrobiológia felosztása és gyógyszerészi-orvosi jelentősége | 4 |
A mikrobiológia mint tudomány kialakulása és fejlődése | 6 |
Taródi Béla: Általános bakteriológia | 17 |
A baktériumok mérete és alakja | 18 |
A baktériumsejt szerkezete | 19 |
A sejtburok (sejtfal) | 19 |
Belső (citoplazma-) membrán | 20 |
A Gram-pozitív sejtfal. Peptidoglikán réteg | 21 |
A Gram-negatív sejtfal | 21 |
Citoplazma | 23 |
A nukleoid vagy maganyag | 25 |
Az endospóra | 25 |
Csillók | 26 |
Pilusok (fimbriák) | 26 |
A tok | 28 |
A baktériumok szaporodása | 29 |
A szaporodási görbe | 31 |
A baktériumok tápigénye, energianyerése és tenyésztése | 34 |
A baktériumok szénhidrát-anyagcseréje | 35 |
A baktériumok tenyésztése | 38 |
A baktériumok genetikája | 40 |
A bakteriális genom | 40 |
A baktériumok változékonysága, módosulás, mutáció | 42 |
Klasszikus génátviteli módszerek | 44 |
Plazmidok | 49 |
Pusztai Rozália: Infekció és immunitás | 51 |
Fertőző ágensek és a gazdaszervezet | 52 |
Patogenitás | 53 |
Virulencia | 53 |
Baktériumok patogenitását meghatározó tényezők | 56 |
A fertőzés terjedése | 56 |
Adherencia | 57 |
Invázió és gyulladás | 58 |
Toxintermelés | 61 |
A gazdaszervezet szerepe a patogenitásban (fogékonyság) | 66 |
A fertőzés és a fertőző betegségek lefolyása | 67 |
A szervezet védekezése a kórokozókkal szemben | 69 |
Aspecifikus védelem | 69 |
Specifikus védelem | 74 |
Immunitás | 76 |
Aktív immunitás | 76 |
Passzív immunitás | 77 |
Mikrobák immunmoduláns hatásai | 83 |
Mikrobák által okozott immunkárosodások | 84 |
Ádám Éva: Mikroorganizmusokkal szembeni védekezés | 85 |
A sterilezés elve és gyakorlata | 86 |
Fizikai módszerek | 87 |
Kémiai módszerek | 92 |
A dezinficiálás elve és gyakorlata | 93 |
Fizikai módszerek | 93 |
Fertőtlenítőszerek | 93 |
Konzerválás | 99 |
Ipari és gyógyszertári aszeptikus gyógyszerkészítés | 100 |
Gyógyszerkészítményekkel szembeni mikrobiológiai követelmények | 101 |
Élelmiszerek mikrobiális szennyezésének megelőzése és mikrobiológiai vizsgálata | 104 |
Antibiotikumok, kemoterápiás szerek | 105 |
Antibakteriális szerek és hatásmechanizmusaik | 108 |
Mycobacteriumok elleni szerek | 115 |
Baktériumok antibiotikum-rezisztenciája | 116 |
Antiobiotikumok mikrobiológiai értékmérése | 120 |
Célzott antibiotikum-terápia | 121 |
Kölcsönhatások | 122 |
Antimikrobás szerek lehetséges mellékhatásai | 124 |
Kórházi fertőzések (nosocomialis és iatrogen fertőzések) | 126 |
Pusztai Rozália: Részletes bakteriológia | 131 |
Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok | 135 |
Staphylococcus genus | 135 |
Streptococcus genus | 138 |
Enterococcus genus | 143 |
Gram-negatív aerob és anaerob coccusok | 145 |
Neisseria genus | 145 |
Moraxella genus | 147 |
Veillonella genus | 147 |
Acinetobacter genus | 147 |
Gram-pozitív pálcák | 148 |
Gram-pozitív aerob nem spóraképző pálcák | 148 |
Gram-pozitív anaerob nem spórás pálcák | 151 |
Gram-pozitív spóraképző pálcák | 152 |
Gram-negatív pálcák és coccobacillusok | 157 |
Enterális és extraintestinális kórképeket okozó baktériumok | 160 |
Elsődlegesen enterális kórokozók | 163 |
Extraintestinális kórképek okozói | 167 |
Légúti fertőzéseket okozó baktériumok | 170 |
Állati eredetű baktériumok | 174 |
Gram-negatív anaerob pálcák | 181 |
Fakultatív intracelluláris baktériumok | 182 |
Mycobacteriumok | 182 |
Mycoplasmák | 188 |
Spirochaeták | 190 |
Obligát intracelluláris baktériumok | 200 |
Chlamydiák | 200 |
Rickettsiák | 202 |
Bartonellák | 205 |
Ádám Éva: Általános virológia | 207 |
A vírusok jellemzése és a vírusokat meghatározó kritériumok | 208 |
A virion szerkezete | 211 |
Helikális vírusok | 211 |
Kubikális vírusok | 212 |
A vírusok kémiai összetétele | 214 |
Nukleinsavak | 214 |
Fehérjék, enzimek | 215 |
Lipidek, szénhidrátok | 217 |
A vírusok elnevezése és osztályozása | 219 |
A vírusok tenyésztése | 225 |
A vírusok bioszintézise | 228 |
A vírusok genetikája | 233 |
Vírusfertőzés hatása a gazdasejtre | 237 |
A vírusfertőzés típusai | 237 |
A sejtek malignus transzformációja és a vírusok szerepe a daganatképzésben | 239 |
Sejtek és vírusok kölcsönhatása in vitro | 241 |
Vírusinterferencia | 242 |
Szubvirális ágensek | 246 |
Bakteriofágok | 249 |
A vírusok patogén hatása és a vírusfertőzésekkel szembeni védelem | 253 |
Vírusfertőzések kemoterápiája | 258 |
A vírusok adszorpciójának, penetrációjának és dekapszidációjának gátlása | 259 |
A transzkripció gátlása | 259 |
A transzláció gátlása | 260 |
A vírusnukleinsav-szintézis gátlása | 260 |
Ádám Éva: Részletes virológia | 265 |
DNS-vírusok | 266 |
Adenovírusok | 266 |
Herpesvírusok | 273 |
Papovavírusok | 281 |
Parvovírusok | 285 |
Poxvírusok | 287 |
RNS-vírusok | 290 |
Arenavírusok | 290 |
Bunyavírusok | 291 |
Calicivírusok | 293 |
Coronavírusok | 293 |
Filovírusok | 294 |
Flavivírusok | 295 |
Orthomyxovírusok | 300 |
Paramyxovírusok | 304 |
Picornavírusok | 308 |
Reovírusok | 313 |
Retrovírusok | 315 |
Rhabdovírusok | 326 |
Togavírusok | 328 |
Hepatitisvírusok | 331 |
Hepatitis-A-vírus | 331 |
Hepatitis-B-vírus | 333 |
Hepatitis-C-vírus | 337 |
Hepatitis-D-vírus | 338 |
Hepatitis-E-vírus | 338 |
Hepatitis-G-vírus | 339 |
Lassú vírusfertőzések | 340 |
Konvencionális lassú vírusfertőzések | 340 |
Nem konvencionális lassú vírusfertőzések | 341 |
Taródi Béla: Mikrológia | 343 |
A gombák általános jellemzése | 344 |
A gombasejt morfológiája | 344 |
A gombasejt anyagcseréje és a szaporodás feltételei | 346 |
A gombák szaporodása | 346 |
A gombák osztályba sorolása | 348 |
Mycosisok | 349 |
A mycosisok osztályozása, patogenezise és a gombákkal szembeni immunitás | 349 |
Gombaellenes szerek | 351 |
A mycosisok laboratóriumi diagnózisa | 352 |
Részletes mikológia | 354 |
Dermatophytosisok | 354 |
Szuperficiális mycosisok | 356 |
Subcutan mycosisok | 357 |
Belső szervi (szisztémás) mycosisok | 357 |
Opportunista mycosisok | 360 |
Pusztai Rozália: Parazitológia | 365 |
A protozoonok alapvető tulajdonságai | 366 |
Morfológia és osztályozás | 366 |
Biológiai tulajdonságok | 366 |
Táplálkozás | 367 |
Szaporodás | 367 |
Rezisztencia | 367 |
Protozoonokkal szembeni védelem | 368 |
Protozoonok elleni gyógyszerek | 368 |
Részletes protozoológia | 370 |
Testüregekben élő protozoonok | 370 |
Vérben és szövetekben élő protozoonok | 379 |
A férgek alapvető tulajdonságai | 390 |
Részletes féregtan | 393 |
Bélben előforduló férgek | 393 |
Vérben és szövetekben előforduló férgek | 407 |
Taródi Béla: A fertőző betegségek diagnosztikájának alapelvei | 411 |
Tenyésztést nem igénylő módszerek a diagnosztikában | 412 |
Mikroszkópos vizsgálatok | 412 |
Mikrobális antigének detektálása | 414 |
Kórokozók detektálása nukleinsav-próbák alkalmazásával | 415 |
Tenyésztés és a tenyésztésre alapozott módszerek | 418 |
A baktériumok diagnosztikai célú tenyésztése | 418 |
A baktériumok tenyésztést követő azonosítása | 420 |
A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása | 421 |
A vírusok tenyésztése | 422 |
A vírusok kimutatása | 423 |
A diagnosztikában alkalmazott immunreakciók | 426 |
Szerológiai módszerek | 426 |
Celluláris reakcióképesség vizsgálata | 434 |
Egyéb diagnosztikus módszerek | 436 |
Ádám Éva - Taródi Béla: A mikroorganizmusok gyógyszerészeti vonatkozásai | 437 |
Mikroorganizmusok által előállított, gyógyszerként alkalmazott anyagok | 439 |
Antibiotikumok | 439 |
Vitaminok, aminosavak, organikus savak | 440 |
Enzimek | 441 |
Szteroidok | 441 |
Szénhidrátok | 442 |
Szerobakteriológiai készítmények | 443 |
Antigénhatású készítmények | 443 |
Ellenanyaghatású készítmények | 448 |
A mikroorganizmusok és termékeik felhasználása különböző vizsgálatokban | 450 |
Antibiotikum-vizsgálatok | 450 |
Vitaminok és aminosavak vizsgálata | 450 |
Egyéb felhasználások | 451 |
Géntechnológia jelentősége a gyógyszergyártásban | 454 |
A géntechnológia alapjai | 454 |
Géntechnológia ipari alkalmazásának nehézségei | 459 |
Géntechnológiával előállított termékek és felhasználásuk | 460 |
Pusztai Rozália: A kórokozók betegségcsoport, szervek szerinti csoportosítása | 469 |
Tárgymutató | 483 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.