1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyermekkori dietetika

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és jó fejlődése függ ettől. Egészen természetes, hogy... Tovább

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és jó fejlődése függ ettől. Egészen természetes, hogy betegség idején a gyermeki szervezet még érzékenyebbé válik a táplálkozás hibáival szemben, s az is, hogy bizonyos betegségek étrendi kezelése még nagyobb gondosságot kíván, mint a felnőttkorban. Szükséges tehát, hogy a gyermek-ápolónővér jól tájékozott legyen az idevágó ismeretekben. Az orvos intézkedéseit csak így tudja helyesen értelmezni és megvalósítani.
Az sem felesleges azonban, hogy az élelmezés gyakorlati tudnivalóiból is mennél többet elsajátítson. Bár a kórházakban az élelmezés irányítása és végrehajtása erre képzett szakemberek (élelmezésvezető, diétásnővérek) feladata, azért e munkából jelentős rész hárul az ápolónővérre is. Sőt az is előfordul, hogy a nővérnek kell a diétásnővér helyére lépnie, s nem egy tennivalót átvennie annak feladatköréből. Ezért tankönyvünk olyan tudnivalókat is felölel, amelyek nem tartoznak az ápolónővér szorosan vett tanulmányi anyagához. Az ápolónővérből a könyvben foglaltak elsajátítása után sem lesz diétásnővér. Nem is ez a cél. Azt azonban nagyon reméljük, hogy ezeknek az ismereteknek a birtokában nem fog és nem enged nagyobb baklövést elkövetni. Vissza

Tartalom

Előszó3
Előszó a III. kiadáshoz5
Táplálkozásélettani ismeretek (Dr. Dobszay László)7
Alapfogalmak7
A tápanyagok élettani szerepe8
Fehérje8
Szénhidrát10
Zsír12
Vitaminok13
Ásványi anyagok15
Víz16
Az emésztés és felszívódás17
Anyagcsere19
Tápanyagszükséglet és tolerantia20
Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban22
Az élelmiszerek és azok hygienéje (Dr. Sárkány Jenő)26
Az élelmiszerek tulajdonságai26
Tej26
Tojás30
Hús és húsneműek30
Zsiradékok31
Liszt és lisztneműek32
Főzelékek és zöldségfélék32
Gyümölcsök33
Bébitápszerek34
Élelmezés-higiene34
Általános tudnivalók35
Táplálék-hygiene35
Személyi higiene36
Tejkonyha (Dr. Dobszay László)38
Tejkonyha üzeme38
Tejkonyhai készítmények39
Alapanyagok39
Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek40
Gyógytápszerek43
A nővér közreműködése a betegélelmezés feladataiban (Langfelder Sándorné)46
Az élelem felhasználása46
Adagolás és fogáskészítés46
Tálalás47
Befejező-tálalókonyha49
Készen tartás50
Etetés51
Étlapszerkesztés51
Az élelmezés ellenőrzése52
Az egészséges csecsemő táplálása (Dr. Sárkány Jenő)60
Természetes táplálás61
Hozzátáplálás62
Elválasztás64
Mesterséges táplálás66
A mesterséges táplálás anyagai66
A mesterséges táplálás rendje69
A koraszülöttek táplálása70
Az egészséges gyermek élelmezése (Dr. Dobszay László)74
Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában75
Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja77
Az étlapszerkesztés78
A betegélelmezés (Dr. Dobszay László)83
A csecsemőkori táplálkozási zavarok étrendi kezelése85
A táplálék mennyiségi hibájából keletkező betegségek étrendi kezelése86
A táplálék összetételének hibájából származó betegségek étrendi kezelése86
A hasmenés étrendi kezelése87
Étrendi kezelés a gyermekkorban91
Kímélő étrendek91
Folyékony étrend92
Folyékony-pépes étrend94
Könnyű-vegyes étrend96
A lázas beteg étrendje98
Sebészeti betegek étrendje100
A lábadozó beteg étrendje104
A művi táplálás106
A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése109
Heveny gyomor-bélhurut109
Heveny fertőző bélhurut111
Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén113
Visszatérő hányás115
Az idült székrekedés étrendi kezlése117
A májgyulladás és az epekőbetegség étrendi kezelése122
A heveny májgyulladás étrendje122
Az idült májgyulladás, illetve cirrhosis étrendi kezelése126
Az epekőbeteg diétája128
Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése131
A cukorbaj étrendje132
Néhány ritka táplálkozási és anyagcserezavar142
Soványító étrend144
Hízlaló étrend147
Étrend idült keringési elégtelenség eseteihez149
Vesebetegségek étrendi kezelése152
Heveny vesegyulladás étrendje152
Idült vesegyulladás étrendje158
Nephrosis étrendje159
Heveny gennyes vese- és vesemedence-gyulladás diétája159
Vesekőbetegség étrendi kezelése159
Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása160
Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetében160
Táplálkozási anaemia162
A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag-összetételének megváltoztatását célzó étrendek163
Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása164
Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással166
Az ételek összetétele és elkészítése (Langfelder Sándorné)168
A-csoport169
Fiatal kisdedek részére javasolt ételek jegyzéke169
B-csoport180
Kisgyermekek részére javasolt ételek jegyzéke180
C-csoport198
3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke198
D-csoport272
Különleges összetétel és elkészítési módok272
Tápanyagtáblázat282
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem