Előszó | 3 |
Előszó a III. kiadáshoz | 5 |
Táplálkozásélettani ismeretek (Dr. Dobszay László) | 7 |
Alapfogalmak | 7 |
A tápanyagok élettani szerepe | 8 |
Fehérje | 8 |
Szénhidrát | 10 |
Zsír | 12 |
Vitaminok | 13 |
Ásványi anyagok | 15 |
Víz | 16 |
Az emésztés és felszívódás | 17 |
Anyagcsere | 19 |
Tápanyagszükséglet és tolerantia | 20 |
Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban | 22 |
Az élelmiszerek és azok hygienéje (Dr. Sárkány Jenő) | 26 |
Az élelmiszerek tulajdonságai | 26 |
Tej | 26 |
Tojás | 30 |
Hús és húsneműek | 30 |
Zsiradékok | 31 |
Liszt és lisztneműek | 32 |
Főzelékek és zöldségfélék | 32 |
Gyümölcsök | 33 |
Bébitápszerek | 34 |
Élelmezés-higiene | 34 |
Általános tudnivalók | 35 |
Táplálék-hygiene | 35 |
Személyi higiene | 36 |
Tejkonyha (Dr. Dobszay László) | 38 |
Tejkonyha üzeme | 38 |
Tejkonyhai készítmények | 39 |
Alapanyagok | 39 |
Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek | 40 |
Gyógytápszerek | 43 |
A nővér közreműködése a betegélelmezés feladataiban (Langfelder Sándorné) | 46 |
Az élelem felhasználása | 46 |
Adagolás és fogáskészítés | 46 |
Tálalás | 47 |
Befejező-tálalókonyha | 49 |
Készen tartás | 50 |
Etetés | 51 |
Étlapszerkesztés | 51 |
Az élelmezés ellenőrzése | 52 |
Az egészséges csecsemő táplálása (Dr. Sárkány Jenő) | 60 |
Természetes táplálás | 61 |
Hozzátáplálás | 62 |
Elválasztás | 64 |
Mesterséges táplálás | 66 |
A mesterséges táplálás anyagai | 66 |
A mesterséges táplálás rendje | 69 |
A koraszülöttek táplálása | 70 |
Az egészséges gyermek élelmezése (Dr. Dobszay László) | 74 |
Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában | 75 |
Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja | 77 |
Az étlapszerkesztés | 78 |
A betegélelmezés (Dr. Dobszay László) | 83 |
A csecsemőkori táplálkozási zavarok étrendi kezelése | 85 |
A táplálék mennyiségi hibájából keletkező betegségek étrendi kezelése | 86 |
A táplálék összetételének hibájából származó betegségek étrendi kezelése | 86 |
A hasmenés étrendi kezelése | 87 |
Étrendi kezelés a gyermekkorban | 91 |
Kímélő étrendek | 91 |
Folyékony étrend | 92 |
Folyékony-pépes étrend | 94 |
Könnyű-vegyes étrend | 96 |
A lázas beteg étrendje | 98 |
Sebészeti betegek étrendje | 100 |
A lábadozó beteg étrendje | 104 |
A művi táplálás | 106 |
A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése | 109 |
Heveny gyomor-bélhurut | 109 |
Heveny fertőző bélhurut | 111 |
Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén | 113 |
Visszatérő hányás | 115 |
Az idült székrekedés étrendi kezlése | 117 |
A májgyulladás és az epekőbetegség étrendi kezelése | 122 |
A heveny májgyulladás étrendje | 122 |
Az idült májgyulladás, illetve cirrhosis étrendi kezelése | 126 |
Az epekőbeteg diétája | 128 |
Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése | 131 |
A cukorbaj étrendje | 132 |
Néhány ritka táplálkozási és anyagcserezavar | 142 |
Soványító étrend | 144 |
Hízlaló étrend | 147 |
Étrend idült keringési elégtelenség eseteihez | 149 |
Vesebetegségek étrendi kezelése | 152 |
Heveny vesegyulladás étrendje | 152 |
Idült vesegyulladás étrendje | 158 |
Nephrosis étrendje | 159 |
Heveny gennyes vese- és vesemedence-gyulladás diétája | 159 |
Vesekőbetegség étrendi kezelése | 159 |
Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása | 160 |
Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetében | 160 |
Táplálkozási anaemia | 162 |
A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag-összetételének megváltoztatását célzó étrendek | 163 |
Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása | 164 |
Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással | 166 |
Az ételek összetétele és elkészítése (Langfelder Sándorné) | 168 |
A-csoport | 169 |
Fiatal kisdedek részére javasolt ételek jegyzéke | 169 |
B-csoport | 180 |
Kisgyermekek részére javasolt ételek jegyzéke | 180 |
C-csoport | 198 |
3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke | 198 |
D-csoport | 272 |
Különleges összetétel és elkészítési módok | 272 |
Tápanyagtáblázat | 282-292 |