1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyermekkori dietetika

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-240-202-2
Megjegyzés: Negyedik, javított kiadás. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és fejlődése függ ettől. Egésze természetes, hogy betegség... Tovább

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és fejlődése függ ettől. Egésze természetes, hogy betegség idején a gyermeki szervezet még érzékenyebbé válik a táplálkozás hibáival szemben, s az is, hogy bizonyos betegségek étrendi kezelése még nagyobb gondosságot kíván, mint a felnőttkorban. Szükséges tehát, hogy a gyermek-ápolónővér jól tájékozott legyen az idevaló ismeretekben. Vissza

Tartalom

Előszó3
Előszó a III. kiadáshoz5
Táplálkozásélettani ismeretek (Dr. Dobszay László)7
Alapfogalmak7
A tápanyagok élettani szerepe8
Fehérje8
Szénhidrát10
Zsír12
Vitaminok13
Ásványi anyagok15
Víz16
Az emésztés és felszívódás17
Anyagcsere19
Tápanyagszükséglet és tolerantia20
Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban22
Az élelmiszerek és azok hygienéje (Dr. Sárkány Jenő)26
Az élelmiszerek tulajdonságai26
Tej26
Tojás30
Hús és húsneműek30
Zsiradékok31
Liszt és lisztneműek32
Főzelékek és zöldségfélék32
Gyümölcsök33
Bébitápszerek34
Élelmezés-higiene34
Általános tudnivalók35
Táplálék-hygiene35
Személyi higiene36
Tejkonyha (Dr. Dobszay László)38
Tejkonyha üzeme38
Tejkonyhai készítmények39
Alapanyagok39
Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek40
Gyógytápszerek43
A nővér közreműködése a betegélelmezés feladataiban (Langfelder Sándorné)46
Az élelem felhasználása46
Adagolás és fogáskészítés46
Tálalás47
Befejező-tálalókonyha49
Készen tartás50
Etetés51
Étlapszerkesztés51
Az élelmezés ellenőrzése52
Az egészséges csecsemő táplálása (Dr. Sárkány Jenő)60
Természetes táplálás61
Hozzátáplálás62
Elválasztás64
Mesterséges táplálás66
A mesterséges táplálás anyagai66
A mesterséges táplálás rendje69
A koraszülöttek táplálása70
Az egészséges gyermek élelmezése (Dr. Dobszay László)74
Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában75
Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja77
Az étlapszerkesztés78
A betegélelmezés (Dr. Dobszay László)83
A csecsemőkori táplálkozási zavarok étrendi kezelése85
A táplálék mennyiségi hibájából keletkező betegségek étrendi kezelése86
A táplálék összetételének hibájából származó betegségek étrendi kezelése86
A hasmenés étrendi kezelése87
Étrendi kezelés a gyermekkorban91
Kímélő étrendek91
Folyékony étrend92
Folyékony-pépes étrend94
Könnyű-vegyes étrend96
A lázas beteg étrendje98
Sebészeti betegek étrendje100
A lábadozó beteg étrendje104
A művi táplálás106
A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése109
Heveny gyomor-bélhurut109
Heveny fertőző bélhurut111
Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén113
Visszatérő hányás115
Az idült székrekedés étrendi kezlése117
A májgyulladás és az epekőbetegség étrendi kezelése122
A heveny májgyulladás étrendje122
Az idült májgyulladás, illetve cirrhosis étrendi kezelése126
Az epekőbeteg diétája128
Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése131
A cukorbaj étrendje132
Néhány ritka táplálkozási és anyagcserezavar142
Soványító étrend144
Hízlaló étrend147
Étrend idült keringési elégtelenség eseteihez149
Vesebetegségek étrendi kezelése152
Heveny vesegyulladás étrendje152
Idült vesegyulladás étrendje158
Nephrosis étrendje159
Heveny gennyes vese- és vesemedence-gyulladás diétája159
Vesekőbetegség étrendi kezelése159
Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása160
Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetében160
Táplálkozási anaemia162
A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag-összetételének megváltoztatását célzó étrendek163
Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása164
Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással166
Az ételek összetétele és elkészítése (Langfelder Sándorné)168
A-csoport169
Fiatal kisdedek részére javasolt ételek jegyzéke169
B-csoport180
Kisgyermekek részére javasolt ételek jegyzéke180
C-csoport198
3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke198
D-csoport272
Különleges összetétel és elkészítési módok272
Tápanyagtáblázat282-292
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gyermekkori dietetika Gyermekkori dietetika Gyermekkori dietetika

Könyvtári könyv volt. A gerinc elszíneződött.

Állapot: Közepes
2.540 Ft
2.030 ,-Ft 20
10 pont kapható
Kosárba