1.062.289

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátási és lakáskultúra-ismeret

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-356-131-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjainkban egyre többet hallunk a falusi vendéglátás létrehozásáról; de hogyan kezdjünk a "kivitelezéséhez", milyen gyakorlati tanácsok segítenek bennünket, erre nehezen kapunk konkrét választ.... Tovább

Előszó

Napjainkban egyre többet hallunk a falusi vendéglátás létrehozásáról; de hogyan kezdjünk a "kivitelezéséhez", milyen gyakorlati tanácsok segítenek bennünket, erre nehezen kapunk konkrét választ.
"A falusi vendéglátás mestersége" c. könyvecske 1934-ben jelent meg, a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság kiadásában. A témára pályázatot írtak ki; a legjobbnak Sági Ernő Miklós dolgozatát ítélték, de a mű megjelenéséhez felhasználták Gáspárdy Aladéár és Irsai Szabó Tiborné gondolatait is.
Ma is helytállóak és megszívlelendők a több mint fél évszázados megállapítások: "...Arra kell tehát törekednünk, hogy a külföldiek útját hozzánk irányítsuk, utazási kedvüket hazánk iránt fokozzuk, természeti szépségeink, műkincseink, gazdag múzeumaink és népszokásaink iránt kíváncsiságukat felkeltsük. Ha ezután az idegeneket sikerült hazánkba hívni, csalogatni, fogadjuk őket szeretettel és halmozzuk el őket minden figyelemmel. Velük szemben legyünk kedvesek, szolgálatra készek, nemcsak azért, mert ezt kívnája tőlünk a nemzeti becsület,a híres vendégszeretet, hanem saját érdekünk is. A vendég ugyanis nem ingyen akar nálunk lenni. Mindent jó pénzen megfizet: a lakást, az élelemet, a fáradságunkat."
A falusi vendégfogadás céljai, alapkövetelményei ma is érvényesek. A falusi vendéglátást nem szabad a "sarki büfék" kulturálatlan, vendégszeretettől mentes, csak a gyors haszonszerzést biztosító forrásnak tekinteni.
A vendégfogadás, vendéglátás sokféle résztevékenységből áll. A jó konyha vendégcsalogató és alapvetően meghatározza a vendéglátást, a vendég marasztalását, visszatérését. A környezeti feltételek kulturált megteremtése,,a lakás gondos és célszerű berendezése, az otthon használata, kényelme nemcsak a vendéglátással foglalkozók számára fontos.
A vendéglátás tanácsai tehát általános érvényűek.
Bízunk abban, hogy hasznos és jó célt szolgálunk a gazdasszonyképzéssel foglalkozó oktatási intézmények tanulói számára, valamint segítséget adunk minden iskolának, ahol háziasszonyképzés folyik. Vissza

Tartalom

Előszó3
A falusi vendéglátás jelentősége, feladatai5
A környezeti feltételek biztosítása7
A vendégszoba és berendezése9
A vendégszoba kiválasztása9
Fekhelyek, ágyneműk10
Tárolóbútorok13
Egyéb használati eszközök14
A fürdőszoba és berendezései15
A fürdőszoba, ha van vízvezeték15
Nincs fürdőszoba17
Az illemhely18
A konyha kialakítása20
A konyha berendezése20
A konyha felszerelése24
Az étkező kialakítása28
A közösen használt helyiségek berendezése32
Az előszoba, az átjáró32
A társalgó, hall, nappali35
Egyéb használati tárgyak biztosítása37
Saját kedvtelést szolgáló tárgyak37
Mindennapi eszközök37
Házipatika38
A lakás fűtése, világítása41
A lakás fűtése41
A lakás világítása43
A lakás díszítőelemei46
A lakás színei46
A lakástextíliák51
Pihenés az udvarban57
Programszervezés, programajánlat a vendég számára60
A természeti adottságok61
Történelmi nevezetességek61
Sportolási lehetőségek62
Bekapcsolódás a falu életébe62
Bekapcsolódás a család tevékenységébe63
Egyéb szórakozási lehetőségek64
A vendégfogadó magatartása66
A köszönés66
A megszólítás67
A kézfogás67
Az udvariasság68
A jó megjelenés68
A jó modor, a türelmesség, tapintatosság69
Mit biztosítsunk a vendégnek?70
A vendéglátás étkezéssel kapcsolatos tudnivalói71
Hazai, nemzetközi étkezési idők és szokások73
Étkezési szokások, nemzetek konyhái76
A magyar konyha77
A szomszédos országok konyhái79
Az országunkat gyakrabban felkereső külföldi vendégek nemzeti konyhái82
Általános felszolgálási szabályok89
Italfelszolgálás91
Az italszolgálás alapelvei91
Az italok felszolgálási hőmérsékletei91
Az italajánlás, italválasztás szempontjai92
Az évszakok szerinti szempontok92
Napszakok szerinti szempontok92
A vendégek összetételének szempontjai93
Az ételfogyasztás befolyása93
Az italok felszolgálása95
Poharak96
Egyszerű poharak96
Különleges poharak98
A helyes pohárfogás100
A borok felszolgálása101
Üdítőitalok felszolgálása105
A sörök felszolgálása107
A feketekávé felszolgálása109
A tea felszolgálása110
Tejes és tejitalok felszolgálása110
Csészék, kelyhek110
Kannák, kancsók110
Az égetett szeszes italok felszolgálása112
Ételfelszolgálás114
A levesek és felszolgálásuk114
A levesek felszolgálása115
Főzelékek, köretek és felszolgálásuk118
Főzelékek és köretek felszolgálása119
Saláták és felszolgálásuk120
A saláták felszolgálása121
Mártások és felszolgálásuk121
A mártások felszolgálása124
Hideg előételek, meleg előételek és felszolgálásuk124
Hideg előételek felszolgálása124
Meleg előételek125
Melegszendvicsek125
A meleg előételek tálalása és felszolgálása126
Húsételek tálalása és felszolgálása127
A tálaló eszközök és a tányérok130
Az étkezés befejező fogásai132
A konyhai meleg tészták és cukrászsütemények132
Meleg tészták és cukrászsütemények felszolgálása132
Gyümölcsök, befőttek tálalása és felszolgálása134
Sajtok felszolgálása136
A használt teríték leszedése137
Az étlap138
Az étlap szerkesztése138
A különleges étkezések lebonyolítása142
Díszétkezés142
A terítés tudnivalói145
A teríték elhelyezése146
Az asztal díszei156
A díszétkezés szabályai157
A vendéglátás jogi szabályozása159
A vendéglátás jogkörnyezete161
Az egyéni vállalkozás tudnivalói162
Bekapcsolódás a fizetővendéglátásba164
Együttműködés fizetővendéglátást szervező irodákkal165
A fizetővendéglátó szálláshelyek osztálybasorolási feltételei166
Az egyes osztályok árkategóriái168
Együttműködés a Falusi Vendégfogadók Szövetségével170
Szobakiadás közvetlenül172
Felhasznált irodalom174
Mellékletek175

Gyenis Antalné

Gyenis Antalné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gyenis Antalné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem