kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 189 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9185-75-2 |
Bevezetés | 7 |
Minőségügyi alapismeretek | 9 |
A minőség fogalma | 9 |
Az élelmiszerek minősége | 11 |
A minőségügy fejlődése | 14 |
Várható változások a minőségügy területén | 17 |
Az élelmiszer-előállítás szabályozása | 20 |
Jogi alapismeretek | 20 |
Az élelmiszerjog története | 22 |
A magyar élelmiszerjog kialakulása | 24 |
Az élelmiszerjogi szabályozás célja | 31 |
A fogyasztók egészségének védelme | 31 |
Élelmiszermérgezések, -fertőzések megakadályodzása | 31 |
Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése | 31 |
A fogyasztók érdekeinek védelme | 32 |
A valósághű tájékoztatás biztosítása | 32 |
A piaci versenytisztaság védelme | 33 |
Az élelmiszerek országok közötti szabad mozgásának biztosítása | 33 |
Az élelmiszerjog alapvető előírásai | 34 |
Az élelmiszertörvény | 34 |
Az élelmiszertörvény végrehajtási rendelete | 39 |
Bortörvény | 42 |
1994. évi CII. törvény a Hegyközségekről | 44 |
A dohánytermékek előállítása és forgalmazása | 44 |
Az élelmiszerbiztonság főbb szabályai | 46 |
Egészségügyi törvény | 46 |
Állategészségügyi törvény | 47 |
Növény-egészségügyi törvény | 47 |
Környezetvédelmi törvény | 47 |
Környezetvédelmi termékdíj | 48 |
Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerhigiéniai feltételei | 49 |
Állategészségügyi Szabályzat | 51 |
Az élelmiszerek vegyi szennyeződése | 53 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződése | 53 |
A gomba termesztése, forgalmazása és felhasználása | 54 |
Szabványosítás | 55 |
A szabványosítás fogalma, története | 55 |
A szabványosítás szerepe | 56 |
A szabványok jogállása | 57 |
Szabványosítás az élelmiszeriparban | 58 |
A magyar szabványosítás rendszere | 59 |
Magyar Élelmiszerkönyv | 60 |
A Magyar Élelmiszerkönyv létrejötte, működése | 60 |
A Magyar Élelmiszerkönyv általános ismertetése | 62 |
A piac működésének befolyásolása | 65 |
A versenytörvény | 65 |
A jövedéki törvény | 65 |
Reklám és hirdetés | 66 |
Termék- és fogyasztóvédelem | 67 |
Termékfelelősségi törvény | 67 |
Fogyasztóvédelmi törvény | 68 |
A védjegy és a földrajzi jelzés védelme | 68 |
A különleges minőség és a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása | 70 |
Az élelmiszer-igazgatás. Hatósági ellenőrzés | 71 |
Az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások | 71 |
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat | 71 |
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőség | 72 |
Országos Borminősítő Intézet | 73 |
Hatósági vizsgálati díjak | 73 |
Fogyasztói elvárások | 74 |
"Egészséges" termék | 75 |
Hagyományos, tradicionális termékek | 75 |
A környezet és az állatok kímélése | 76 |
Az élelmiszer-előállítással összefüggő engedélyezési eljárások | 77 |
Az élelmiszer előállítóhely létesítésével és működésével kapcsolatos engedélyek | 77 |
Építésügyi engedélyek | 79 |
Környezetvédelmi hatásvizsgálat | 83 |
Működési engedély | 84 |
Az élelmiszer-előállítás során felhasznált nyers-, adalék-, segéd-, csomagolóanyagok és a víz engedélyezése | 88 |
Nyers-, (alap) anyagok felhasználásának engedélyezése | 88 |
Élelmiszer adalékanyagok engedélyezése | 87 |
Élelmiszer technológiai segédanyagok engedélyezése | 91 |
Az élelmiszer-előállítás során felhasznált csomagolóanyagok engedélyezése | 92 |
Víz felhasználás engedélyezése | 93 |
Az élelmiszerek előállításának engedélyezése | 94 |
Új termék (belföldön előállított és forgalmazott) | 94 |
Gyártmánylapok kitöltése | 96 |
Import élelmiszer új termék engedélyezése | 106 |
Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek engedélyezése | 106 |
Új élelmiszer gyártási engedélye | 108 |
Élelmiszer ionizáló energiával történő kezelésének engedélyezése | 109 |
Lejárt minőség-megőrzési időtartamú termékek további forgalomban tarthatóságának engedélyezése | 110 |
Az élelmiszeripari vállalkozások minőségügyi tevékenysége | 113 |
Alapfogalmak | 113 |
A jó gyártási gyakorlat | 117 |
Az üzem tevékenységének, termelési méreteinek tervezése | 118 |
Az üzem külső környezete | 120 |
Vízellátás, szennyvíz és hulladékkezelés, energia ellátás megvalósítása | 126 |
Személyzettel szembeni elvárások | 127 |
A minőségirányítás megvalósításának szervezeti kérdései | 128 |
A felhasznált anyagok minősége, szállítása, átvétele | 129 |
Az anyagok üzembe történő szállítása | 136 |
Az anyagok raktározása | 137 |
Termékazonosítás, nyomonkövetés | 138 |
A jó gyártási gyakorlat érvényesülése a termelési folyamatban | 140 |
A takarítási gyakorlat | 143 |
Rovar- és rágcsálóirtás | 144 |
Eszközök, gépek, berendezések karbantartása | 144 |
Mérőeszközök kiválasztása, kalibrálása, hitelesítése | 145 |
A dolgozók oktatása, képzése | 147 |
Minőségellenőrzés, minőségszabályozás | 149 |
Felhasznált anyagok átvétele | 150 |
Az anyagok raktározási körülményeinek ellenőrzése | 154 |
Gyártásközi ellenőrzés | 154 |
Késztermék ellenőrzés | 156 |
Higiéniai ellenőrzés | 156 |
Veszély Elemzés Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) | 158 |
Alapfogalmak, alapelvek | 158 |
A HACCP elemzés végrehajtása | 161 |
Minőségbiztosítás (ISO 9000) | 167 |
A minőségbiztosítás lényege | 167 |
Az ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási modell | 169 |
A minőségbiztosító rendszer gyakorlati megvalósítása | 177 |
Teljes körű Minőségirányítás (TQM) | 179 |
A TQM fogalma | 180 |
A TQM alapelvei | 180 |
A TQM gyakorlati megvalósítása | 184 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.