kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 221 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | |
Tenyésszünk minél több juhot! | 3 |
A virágzó juhtenyésztés személyi feltételei | 6 |
Kik tenyészthetnek juhot? | 7 |
A fajtakérdés | |
Milyen juhfajtát tenyésszünk? | 8 |
A magyar fésűmerinó termelőképessége | 10 |
Nemesítsük tovább fésűsmerinóinkat! | 11 |
Ragaszkodjunk-e a cigájához? | 16 |
A racka gazdasági értéke | 19 |
A tenyészállomány | |
A nyáj kialakítása | 21 |
A tenyészanyák kiválogatása | 22 |
Vezessünk juhaink termeléséről jegyzéket! | 26 |
A tenyészkosok kiválasztása | 28 |
A juhok táplálása | |
A táplálóanyagok és hivatásuk | 31 |
A takarmányok értékmérői | 32 |
A napi takarmányszükséglet megállapítása | 34 |
A juhok nyári takarmányai | 37 |
Gyeplegelők | 38 |
A tarlók | 39 |
Mesterséges legelők | 41 |
Ha a legelő kisült | 41 |
Legeltetési rend | 42 |
A juhok téli takarmányai | 46 |
Szilázsok | 48 |
Szénafélék | 51 |
Szalmafélék | 51 |
Gyökerek, gumók és nedvdús ipari melléktermékek | 53 |
Mesterséges téli legelők | 53 |
Az őszi vetések legeltetése | 54 |
Abrakfélék | 55 |
A juhok itatása | 55 |
Üres anyák és gyapjútermelő ürük takarmányozása | 56 |
A tenyészkosok takarmányozása | 57 |
A vemhes anyajuhok takarmányozása | 58 |
A tejtermelő (szoptató és fejt) anyajuhok takarmányozása | 61 |
A juhok elhelyezése | |
A juhakol és berendezése | 65 |
Fészerakol | 68 |
Karám | 68 |
Az akol berendezési tárgyai | 69 |
Az itatóvályúk | 70 |
A juhok egészségének ápolása | |
Körömápolás | 71 |
Lábvéggyulladás (büdös sántaság) | 72 |
Kergekórság | 74 |
Tüdőférgesség | 75 |
Gyomor- és bélférgesség | 76 |
Mételykór | 77 |
Juhcsimbe (paklincs) | 77 |
Rühösség | 78 |
Fertőző betegségek jelentése | 80 |
A juhok szaporítása | |
A párosítás | 82 |
Mikor ellessünk? | 83 |
Elletés az anyanyájak megosztásával | 86 |
Az anyák előkészítése a pároztatásra | 86 |
A kosok előkészítése a ároztatásra | 88 |
A természetes pároztatás módszerei | 89 |
Egy koshoz hány anyajuh osztható be? | 91 |
A mesterséges termékenyítés | 92 |
Az utópároztatás | 93 |
Az üzekedés (ivarzás, berregés) | 95 |
Meddig tartson a pároztatás? | 96 |
A vemhesség | 97 |
Az elvetélés | 98 |
Az ellető akol berendezése | 99 |
Az ellés | 101 |
Az újszülött bárány ápolása | 103 |
Az első szoptatása | 104 |
A táplálás jelentősége a felnevelésben | 105 |
A szopós bárányok táplálása | 107 |
Ápolási teendők a szopós bárányok körül | 111 |
Az árva bárányok felnevelése | 113 |
A bárányok első osztályozása | 114 |
A bárányok elválasztása | 116 |
A növendékkosok takarmányozása | 118 |
A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 120 |
A toklyók takarmányozása | 121 |
Gyapjútermelés | |
Van-e jövője a gyapjúnak? | 122 |
Sok és jó minőségű gyapjú termelésének feltételei | 123 |
Mikor nyírjuk a juhokat? | 129 |
Mikor nyírjuk a bárányokat? | 130 |
Hányszor nyírjuk évente juhainkat? | 132 |
Előkészület a nyíráshoz | 133 |
A nyírás eszközei és munkája | 134 |
A lenyírt bundák kezelése | 138 |
A gyapjú zsákolása és beváltása | 141 |
Nyírósúly, "tiszta gyapjú", rendement | 142 |
Tejtermelés | |
A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban | 145 |
A juhtej összetétele | 148 |
A juhtej színe, íze, savfoka | 152 |
Baktériumok, erjesztő- és penészgombák a tejben | 153 |
A tejhozam növelése | 154 |
Szükség van új fajtára? | 154 |
Rendszeres szelekciót! | 155 |
Megfelelő táplálást! | 157 |
Kedvező közérzetről gondoskodás | 157 |
Fontos a tőgy tökéletes kifejése | 158 |
Hányszor fejjünk naponta? | 159 |
A tejelési idény meghosszabbítása | 160 |
A fejőjuhász anyagi érdekeltsége | 162 |
A fejés | 163 |
Tisztább juhtejet! | 163 |
A fejő és tejkezelő egyén | 165 |
Előkészület a fejési idény kezdetén | 165 |
A fejés munkája | 165 |
A tőgymosás | 172 |
Fejősajtárok | 173 |
Tejes edények és tisztogatásuk | 173 |
A tejkonyha | 174 |
A tej szűrése | 175 |
A tej hűtése és szellőztetése | 176 |
Pasztőrizálás | 178 |
A juhtej értékesítése | 180 |
Yoghurt-készítés | 180 |
Általános tudnivalók a sajtgyártáshoz | 181 |
A sajt-oltó | 181 |
A sajtkonyha | 183 |
A tej "beállítása" | 183 |
A tej savfoka | 184 |
A tej festése | 185 |
A tej beoltása | 185 |
Az alvadás tartama | 186 |
Az alvadék felaprózása és a sajttészta kidolgozása | 187 |
A sajtok formálása | 188 |
A sajtok sózása | 190 |
A sajtok érlelése | 191 |
A juhgomolya készítése | 194 |
Juhtúró készítése | 196 |
Parenyica | 197 |
Juhsajt pasztőrözött tejből | 198 |
A roqucfort és a merinofort | 200 |
Hústermelés | |
A hústermelés jelentősége a juhászatban | 202 |
Mit jelent a vágójuhon a minőség? | 203 |
Mi tehát a teendő a jobb minőség érdekében? | 203 |
Mikor vigyük piacra és hogyan hízlaljuk a tejes bárányokat? | 208 |
Pecsenyebárányok hízlalása | 211 |
Fiatal kosok hízlalása | 213 |
Juhhízlaláspanofix-prém termelésére | 213 |
Kifejlődött ürük hízlalása | 215 |
A juhbőrök kezelése | 216 |
A bőr lefejtése | 216 |
A bőrök szárítása | 217 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.