1.060.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyapjú-, tej-, és hústermelés a juhászatban

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
Tenyésszünk minél több juhot!3
A virágzó juhtenyésztés személyi feltételei6
Kik tenyészthetnek juhot?7
A fajtakérdés
Milyen juhfajtát tenyésszünk?8
A magyar fésűmerinó termelőképessége10
Nemesítsük tovább fésűsmerinóinkat!11
Ragaszkodjunk-e a cigájához?16
A racka gazdasági értéke19
A tenyészállomány
A nyáj kialakítása21
A tenyészanyák kiválogatása22
Vezessünk juhaink termeléséről jegyzéket!26
A tenyészkosok kiválasztása28
A juhok táplálása
A táplálóanyagok és hivatásuk31
A takarmányok értékmérői32
A napi takarmányszükséglet megállapítása34
A juhok nyári takarmányai37
Gyeplegelők38
A tarlók39
Mesterséges legelők41
Ha a legelő kisült41
Legeltetési rend42
A juhok téli takarmányai46
Szilázsok48
Szénafélék51
Szalmafélék51
Gyökerek, gumók és nedvdús ipari melléktermékek53
Mesterséges téli legelők53
Az őszi vetések legeltetése54
Abrakfélék55
A juhok itatása55
Üres anyák és gyapjútermelő ürük takarmányozása56
A tenyészkosok takarmányozása57
A vemhes anyajuhok takarmányozása58
A tejtermelő (szoptató és fejt) anyajuhok takarmányozása61
A juhok elhelyezése
A juhakol és berendezése65
Fészerakol68
Karám68
Az akol berendezési tárgyai69
Az itatóvályúk70
A juhok egészségének ápolása
Körömápolás71
Lábvéggyulladás (büdös sántaság)72
Kergekórság74
Tüdőférgesség75
Gyomor- és bélférgesség76
Mételykór77
Juhcsimbe (paklincs)77
Rühösség78
Fertőző betegségek jelentése80
A juhok szaporítása
A párosítás82
Mikor ellessünk?83
Elletés az anyanyájak megosztásával86
Az anyák előkészítése a pároztatásra86
A kosok előkészítése a ároztatásra88
A természetes pároztatás módszerei89
Egy koshoz hány anyajuh osztható be?91
A mesterséges termékenyítés92
Az utópároztatás93
Az üzekedés (ivarzás, berregés)95
Meddig tartson a pároztatás?96
A vemhesség97
Az elvetélés98
Az ellető akol berendezése99
Az ellés101
Az újszülött bárány ápolása103
Az első szoptatása104
A táplálás jelentősége a felnevelésben105
A szopós bárányok táplálása107
Ápolási teendők a szopós bárányok körül111
Az árva bárányok felnevelése113
A bárányok első osztályozása114
A bárányok elválasztása116
A növendékkosok takarmányozása118
A növendékjerkék és ürük takarmányozása120
A toklyók takarmányozása121
Gyapjútermelés
Van-e jövője a gyapjúnak?122
Sok és jó minőségű gyapjú termelésének feltételei123
Mikor nyírjuk a juhokat?129
Mikor nyírjuk a bárányokat?130
Hányszor nyírjuk évente juhainkat?132
Előkészület a nyíráshoz133
A nyírás eszközei és munkája134
A lenyírt bundák kezelése138
A gyapjú zsákolása és beváltása141
Nyírósúly, "tiszta gyapjú", rendement142
Tejtermelés
A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban145
A juhtej összetétele148
A juhtej színe, íze, savfoka152
Baktériumok, erjesztő- és penészgombák a tejben153
A tejhozam növelése154
Szükség van új fajtára?154
Rendszeres szelekciót!155
Megfelelő táplálást!157
Kedvező közérzetről gondoskodás157
Fontos a tőgy tökéletes kifejése158
Hányszor fejjünk naponta?159
A tejelési idény meghosszabbítása160
A fejőjuhász anyagi érdekeltsége162
A fejés163
Tisztább juhtejet!163
A fejő és tejkezelő egyén165
Előkészület a fejési idény kezdetén165
A fejés munkája165
A tőgymosás172
Fejősajtárok173
Tejes edények és tisztogatásuk173
A tejkonyha174
A tej szűrése175
A tej hűtése és szellőztetése176
Pasztőrizálás178
A juhtej értékesítése180
Yoghurt-készítés180
Általános tudnivalók a sajtgyártáshoz181
A sajt-oltó181
A sajtkonyha183
A tej "beállítása"183
A tej savfoka184
A tej festése185
A tej beoltása185
Az alvadás tartama186
Az alvadék felaprózása és a sajttészta kidolgozása187
A sajtok formálása188
A sajtok sózása190
A sajtok érlelése191
A juhgomolya készítése194
Juhtúró készítése196
Parenyica197
Juhsajt pasztőrözött tejből198
A roqucfort és a merinofort200
Hústermelés
A hústermelés jelentősége a juhászatban202
Mit jelent a vágójuhon a minőség?203
Mi tehát a teendő a jobb minőség érdekében?203
Mikor vigyük piacra és hogyan hízlaljuk a tejes bárányokat?208
Pecsenyebárányok hízlalása211
Fiatal kosok hízlalása213
Juhhízlaláspanofix-prém termelésére213
Kifejlődött ürük hízlalása215
A juhbőrök kezelése216
A bőr lefejtése216
A bőrök szárítása217

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem