kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 148 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | |
A juhtenyésztés fejlesztése népgazdasági szükségesség | 3 |
A juhtenyésztés közvetett haszna a mezőgazdaságban | 4 |
A juhot nem tűri az intezívebb földkultúra? | 5 |
A tenyészállatok kiválasztása és táplálása | |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 8 |
Fésűsgyapjas merinót? | 8 |
Finomabb vagy durvább fésűs merinót? | 10 |
Finomítsuk a beregmegyei merinókat? | 13 |
Húsmerinót? | 14 |
Cigáját? | 15 |
Finomabb vagy durvább cigáját? | 17 |
Rackát? | 18 |
Keletfrizt vagy keletfriz-keresztezést? | 19 |
Karakult? | 20 |
Az anyajuhok bonitálása | 21 |
Az anyajuh termékenysége | 22 |
Ikerellő anyajuh | 23 |
Az anyajuh egészséges szervezete | 27 |
Az anyajuh testnagysága | 27 |
Az anyajuh kora | 29 |
Az anyajuh gyapjútermelőképessége | 33 |
Az anyajuh gyapjújának minősége | 37 |
Az anyajuh testalkata | 39 |
Az anyajuh származása | 39 |
Jegyezzük fel az anyajuhok termelési adatait! | 40 |
Tenyészkosok bonitálása | 46 |
A tenyészkos nemi ereje | 46 |
A kos egészségi állapota és szervezeti szilárdsága | 47 |
A kos fejlettsége | 47 |
A kos kora | 47 |
A kos termelőképessége | 48 |
A kos származása | 49 |
A kos igazi tenyészértékének megállapítása | 50 |
Bárányok, mint hágókosok | 54 |
Törzsnyájalakítás | 55 |
Az anyajuhok takarmányozása | 57 |
Az anyajuhok tápanyagszükséglete | 57 |
Az anyák táplálása a legeltetési idényben | 60 |
Az anyák táplálása a téli idényben | 63 |
A kosok takarmányozása | 67 |
A pároztatás | 69 |
Mikor ellessünk? | 69 |
Elletés az anyanyáj megosztásával | 73 |
Kétévenként 3-szor elletés | 74 |
A pároztatás végrehajtása | 77 |
Az anyanyáj osztályozása a pároztatáshoz | 77 |
Az anyanyáj előkészítése a pároztatáshoz | 78 |
A kosok előkészítése a pároztatáshoz | 79 |
Milyen pároztatási módot kövessünk? | 79 |
Egy kosra hány anyát számítsunk? | 80 |
A párzási idény tartama | 81 |
Az utópároztatás jelentősége | 81 |
A nevelés | 84 |
A szopós bárány nevelése | 84 |
A szopós bárányok ápolása | 90 |
A szopós bárányok bonitálása | 91 |
Az elválasztás ideje | 91 |
A választott jerkebárányok és jerketoklyók nevelése | 92 |
A kosbárányok nevelése | 94 |
A kosbárányok bonitálása | 94 |
A kosbárányok táplálása és ápolása | 95 |
A juhok egészségének ápolása | 96 |
Kergeség | 97 |
Hólyagférgesség | 97 |
Gyomor-bélférgesség, és tüdőférgesség | 98 |
A mételykór | 99 |
A juhcsimbe | 100 |
A rühösség | 102 |
A juhok panaritiuma (büdös sántaság) | 103 |
Gyapjútermelés | 106 |
A gyapjú ápolása a juhon | 106 |
A gyapjúnyírás | 108 |
Mikor nyírjuk a juhokat? | 108 |
Mikor nyírjuk a bárányokat? | 108 |
Gazdaságos-e az évente kétszeri nyírás? | 109 |
Előkészületek a nyíráshoz | 111 |
Nyírás kézi ollóval | 111 |
Juhnyírás géppel | 112 |
A lenyírt bundák előkészítése a zsákoláshoz | 113 |
A tárolás | 114 |
Tejtermelés | 115 |
A juh-tejgazdaság jelentősége | 115 |
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai | 118 |
A juhtej kémiai összetétele | 118 |
A juhtej fizikai tulajdonságai | 121 |
A zsírgolyócskák nagysága | 124 |
A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 125 |
A jobb tejelők szelekciója | 127 |
A tejelő anyajuhok táplálása | 128 |
Alapos, ügyes, gyakori fejés | 128 |
"A szopósbárány rontja a tőgyet" | 129 |
A fejési időszak meghosszabbítása | 130 |
Nyugodt, kellemes közérzet | 131 |
Évről-évre ismétlődő rendszeres fejés | 131 |
A juhok fejése | 132 |
A juhtej értékesítése | 134 |
Hústermelés a juhászatban | 139 |
A juhhízlalás általános elvei | 139 |
Milyen súlyú és korú vágójuhokat kiván a húsipar? | 141 |
A húsipar egyéb kivánalmai | 141 |
Tejesbárányok hízlalása | 142 |
Pecsenyebárányok intenzív hízlalása | 142 |
Pecsenyebárányok gazdasági hízalása | 144 |
Éves és idősebb ürük hízlalása | 144 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.