kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 85 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 225 példányban jelent meg, 12 ábrával. Tankönyvi szám: J 11-574. |
Általános rész - laboratóriumi alapismeretek | |
A gyakorlatok célja | 3 |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 3 |
Munkavédelmi és tűzrendészeti rendszabályok | 4 |
Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk | 5 |
Biometriai számítások | 17 |
Nedvességtartalom meghatározása | 23 |
Hamutartalom meghatározása | 24 |
Folyadékok áramlása rugalmas és merev falu csövekben | 24 |
Áramlási kettőstörés vizsgálata | 25 |
Különböző töménység, kifejezési formák | 26 |
Megadott töménységű oldatok készítése oldással | 28 |
Megadott töménységű oldat készítése higítással | 28 |
Különböző anyagok oldhatóságának vizsgálata | 28 |
Oldás különböző oldószerekben | 29 |
Gázok és oldott anyagok diffúziója, termodiffúzió | 30 |
Ozmózis | 33 |
Szőlőszem duzzasztása | 33 |
Tyúktojás duzzasztása | 33 |
Növényi sejtek plazmolízise | 33 |
Ozmózisos nyomás kimutatása | 34 |
Kolloidok | 34 |
Kolloid oldat készítése oldószercserével | 35 |
Kolloid oldat készítése kémiai reakcióval | 35 |
Különböző színű ezüstszőlők előállítása | 35 |
Az elektroforézis tanulmányozása | 36 |
Adszorpció | 36 |
Adszorpció kimutatása | 36 |
Szelektív adszorpció vizsgálata | 37 |
Szelektív adszorpció vizsgálata | 37 |
Festékelegy oszlop-kromatográfiás analízise | 37 |
Alkáli-fémkationok kimutatása papírkromatográfiás analízissel | 38 |
Gélképződési idő koncentráció vizsgálata | 39 |
Gél duzzadásánál jelentkező hő kimutatása | 39 |
Diffúzió gélekben | 39 |
Porozitás megállapítása | 40 |
Felületi feszültség mérése | 41 |
Kolloid oldatok dializálása | 41 |
pH-, illetve hidrogén-koncentráció meghatározása | 42 |
Bázis titrálása savval | 43 |
A zselatin izoelektromos pontjának meghatározása | 43 |
Biológiailag fontos ionok kimutatása lángfestés alapján | 44 |
Ionok meghatározása hamuban nedves úton | 46 |
Kálcium meghatározása szérumban | 47 |
A vér klorid tartalmának meghatározása | 48 |
Szénhidrátok és származékaik | 48 |
Kísérletek redukáló cukorral | 48 |
Galaktóz oxidációja nyálkasavvá | 50 |
Szacharóz invertálása | 51 |
Monoszacharid kimutatása sárgarépából | 51 |
A répacukor fajlagos forgatóképességének meghatározása polariméterrel | 51 |
A vér cukortartalmának meghatározása | 52 |
Kísérletek poliszacharidokkal | 53 |
Gyakorlatok keményítővel | 54 |
Jódpróba dextrinnel | 54 |
Jódpróba glükogénnel | 54 |
Kísérletek cellulózzal | 55 |
Kísérletek liginnel | 55 |
Lipidek | 56 |
Gyakorlatok zsírokkal | 57 |
Telítetlen zsírsavak kimutatása | 58 |
Savszám meghatározása | 58 |
Jódszám meghatározása | 59 |
Lecitin kimutatása tyúktojás sárgájában | 59 |
Gyakorlatok szteránvázas vegyületekkel és vitaminokkal | 60 |
Koleszterin kimutatása | 60 |
Epesavak reakciói | 61 |
Epefestékek reakciói | 62 |
Kísérletek vitaminokkal | 62 |
Gyakorlatok fehérjékkel | 63 |
Reverzibilis kicsapások | 63 |
Fehérjék irreverzibilis kicsapása | 64 |
Színreakciók | 65 |
Fehérje kimutatása vizeletben | 67 |
Kísérletek nukleinsavakkal | 67 |
Vérpigment spektroszkópos vizsgálata | 68 |
Kísérletek enzimekkel | 69 |
Enzim pH-optimumának vizsgálata | 69 |
A keményítő fermentatív hidrolízise | 70 |
Lipáz enzim aktivitásának kimutatása | 72 |
Fehérje emésztése pepszinnel | 71 |
Peroxidáz és kataláz hatásának kimutatása | 72 |
Dehidrogéngáz kimutatása | 73 |
Proteázok kimutatása | 73 |
Ureáz kimutatása | 74 |
Táblázatok | 75 |
Cukorértékek a Hagedorn-Jensen vércukormeghatározásához | 75 |
Vizes nátrium-hidroxidoldatok fajsúlya | 76 |
Vizes ammóniaoldat fajsúlya | 77 |
Sósavoldatok fajsúlya | 78 |
Kénsavoldatok fajsúlya | 79 |
Salétromsavoldatok fajsúlya | 80 |
Néhány elem atomsúlya | 81 |
Irodalom | 82 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.