A gyümölcstermesztés helyének megválasztása termesztési szempontból | |
Éghajlati viszonyok | 1 |
Fekvés | 2 |
A szelek | 3 |
A fagy | 4 |
Nedvességi viszonyok | 4 |
Élősködők | 5 |
A talajviszonyok | 5 |
Az altalaj | 7 |
A gyümölcstermesztés helyének megválasztása a piac szempontjából | 8 |
Gyümölcstermesztési kilátások | 10 |
A fontosabb gyümölcsnemek | |
Az alma | 12 |
A körte | 14 |
A birs | 15 |
A naspolya | 16 |
A szilva | 16 |
A csereszne | 17 |
A meggy | 18 |
A kajszi vagy nyári barack | 18 |
Az őszibarack | 18 |
A dió | 19 |
A mogyoró | 20 |
A mandula | 20 |
A szelid gesztenye | 21 |
A köszméte | 21 |
A ribiszke | 21 |
A fekete ribiszke | 22 |
A málna | 22 |
A hamvas vagy seregély szeder | 22 |
A szederszerű málna | 23 |
A szamóca vagy földieper | 23 |
A gyümölcsfák alakjai | 24 |
A gyümölcsfák szaporítása | |
A magiskola | 28 |
Alma és körte | 29 |
Cseresznye, meggy és sajmeggy | 30 |
Szilva | 30 |
Őszibarack, kajszibarack, mandula | 30 |
A magiskola gondozása | 30 |
A csemeték osztályozása | 30 |
A törpealany nevelése | 30 |
A faiskola | |
A faiskola helye | 34 |
A faiskolai talaj előkészítése a betelepítésére | 36 |
A faiskola bekerítése | 36 |
A faiskola betelepítése, területi beosztása | 36 |
Az alany előkészítése az ültetésre | 37 |
Az ültetés véghezvitele | 38 |
A gyümölcsfák szaporítása oltás által | |
Oltóvessző | 41 |
A szemzőhajtás | 42 |
Törzskönyvezett fák | 42 |
Az oltáshoz szükséges eszközök | 43 |
Az alanynak melyik részén történik az oltás és a szemzés | 44 |
Hasíték-oltás | 44 |
Kecskeláb ékezés | 45 |
Angol nyelves párosítás | 45 |
Egyszerű párosítás | 46 |
Héj alá oltás | 46 |
Még egyet-mást az oltásról | 47 |
A szemzés | 47 |
Az oltványok nevelése | 49 |
A törpefák nevelése | 53 |
Hazai faiskoláink | |
Az állami faiskolák | 66 |
A kereskedelmi faiskolák | 66 |
A megyei, községi, egyesületi faiskolák | 67 |
A magán faiskolák | 67 |
Az oltványok osztályozása | 68 |
Az oltványok fertőtlenítése | 69 |
Szavatosság a fajta azonosságáért | 70 |
A gyümölcsnem és fajta megválasztása | 72 |
Az oltvány és az ültetés | |
Az ültetés ideje | 78 |
Vermelés | 79 |
A fa állandó helyének előkészítése Gödör kiásás | 80 |
A gödör betöltésére, az ültetésre szolgáló föld előkészítése | 82 |
Az oltványok előkészítése az ültetéshez | 83 |
Az ültetés véghezvitele | 84 |
A mély ültetés | 85 |
Magas ültetés | 86 |
Lejtők beültetése | 86 |
Dombos vagy zsombékos ültetés | 86 |
Idős fák átültetése | 87 |
Átültetés a tenyészeti időszakban | 88 |
A telepítés | |
A gyümölcsfák és bokrok térszükséglete | 89 |
A fák térközeinek kihasználása. Melléktermények | 91 |
A gyümölcsös elrendezése | 92 |
A gyümölcsös beosztása | 94 |
A fák elhelyezésének módja | 95 |
Egyenes sorok ültetése | 104 |
A gyümölcsfák térképezése, törzskönyvezése és nyilvántartása | 105 |
A még nem termő fák gondozása | 107 |
Faápolás | |
Fattyuhajtások | 115 |
Gyökér és tősarjak | 117 |
Korona ritkítás | 117 |
A törzs tisztogatása és ápolása | 121 |
Ifjitás | 121 |
A gyümölcsfák átoltása | 124 |
Korhadt, odvas fák | 125 |
Sebek gondozása | 125 |
A gyümölcsösök és gyümölcsfák tisztántartása | 126 |
A metszésről | |
Termőrészek | 132 |
Gyümölcstermesztés törpe és rácsos fákon | 137 |
Alapelvek a törpefák (bokorfák) metszésnél | 138 |
Az almástermésüek termőrészeinek képzése és metszése | 139 |
A metszés véghezvitele | 140 |
Az almás termésűek téli metszése | 142 |
Falak, rácsozatok és rácsosfák | 147 |
Az őszibarack termesztés | |
Az őszibarackfa nevelése bokoralakban | 148 |
Az őszibarackfa nevelése szárnyas alakban | 149 |
Az őszibarack metszése | 149 |
Gressent metszése | 151 |
Du Breul metszése | 152 |
A bogyós gyümölcsüek termesztése | |
A köszméte | 154 |
Ribiszke | 157 |
A málna | 157 |
A szeder | 160 |
A szamóca | 160 |
A talaj művelése | 163 |
A gyümölcsfák trágyázása | |
Az istálló-trágya | 168 |
Higitott trágyák | 169 |
A zöld trágya | 169 |
A komposzt vagy zagyvalék trágya | 170 |
A mész | 171 |
Műtrágya | 171 |
A káli | 171 |
A foszforsav | 171 |
A gyümölcsök gondozása a fejlődés ideje alatt | |
Gyümölcsritkitás | 173 |
Őszibarackritkitás | 175 |
Alamritkitás | 175 |
Kajszibarack- és szilvaritkitás | 176 |
A bogyós gyümölcsüek ritkitása | 176 |
Szabad-e a fiatal vagy ujonnan átültetett fák gyümölcsét meghagyni | 176 |
Gyümölccsel megrakott fák alátámasztása | 177 |
A gyümölcsfák terméketlenségének okai | |
Telepítés | 179 |
Ültetés | 179 |
Metszés | 180 |
Rosszul vagy sehogyan sem ápolt talaj | 180 |
Talajuntság | 180 |
Terméketlenség a virágporszemcsék tökéletlensége következtében | 180 |
Elhanyagolt fa | 181 |
A gyümölcs értékesítéséről általában | |
A gyümölcskereskedelem | 183 |
Eladás kicsinyben. Eladás háznál, a gyümölcsösben | 186 |
Heti, helyi piac | 186 |
Eladás posta hajó és vasut utján magánosoknak | 186 |
Eladás nagyban. A gyümölcs eladása árverés utján | 186 |
Gyümölcsárverési jegyzőkönyv | 187 |
Bizományosok | 188 |
Kiállítások | 189 |
Gyümölcstermesztő és értékesítő szövetkezetek | 190 |
A gyümölcsszedésről | |
Alma és körte | 192 |
Őszi- és kajszibarack | 194 |
A cseresznye és meggy | 195 |
A szilva | 195 |
Ribiszke, köszméte, szamóca, málna és szeder | 196 |
Dió, mandula, mogyoró | 197 |
Hogyan végezzük a szedést? | |
Szedési eszközök. A létra | 199 |
A szedőedény. A szedőkampó | 200 |
A kézi gyümölcsszedő. Gyűjtő edények, A szedők és a gyümölcsbetakarítás módja | 201 |
A szedő teljesítménye az egyes gyümölcsök szedésénél | 202 |
A gyümölcs osztályozása | |
Alma | 204 |
Körte. Őszibarack és kajszibarack. A szilva. A cseresznye és meggy | 205 |
A szamóca | 206 |
A leszedett gyümölcs gondozása a szállitás és csomagolás előtt | |
A gyümölcs csomagolásáról | 207 |
Törekedjünk egységes, a kereskedelemnek megfelelő csomagolásra | 208 |
A helyes csomag | 208 |
A csomagolás módja | 210 |
Az alma | 211 |
Hordócsomagolás | 217 |
Kosárcsomagolás | 218 |
Körte. Őszi- és kajszibarack | 219 |
Cseresznye és meggy | 220 |
A bogyógyümölcsök. A csomagoló asztal | 221 |
A téli gyümölcs eltartása | 222 |
Milyen legyen az eltartóház | 223 |
A háziszükségletet fedező gyümölcs eltartása | 225 |
A gyümölcsfák betegségei | |
Viharos szelek által okozott kár | 228 |
Jégeső. Napsütés. Az eső kártétele a gyümölcsfák virágzásakor. Az eső kártétele a gyümölcsben | 229 |
Gyümölcshullás | 230 |
A fagykár | 230 |
Fagykár a fák növekedése idején | 232 |
A kritikus hőmérséket | 233 |
A fagy jóslása | 235 |
Védekezés a májusi fagyok ellen | 237 |
A gyümölcsösök fütése | 239 |
A gyümölcsfákra káros rovarok és betegségek | |
Védekezés az élősködők ellen | 244 |
Mikor permetezzük? | 246 |
Mivel és mi ellen peremetezzünk? | 247 |
Hogyan permetezzünk | 248 |
A permetező gépekről | 249 |
A permetező szerek | 249 |
Belsőleg ható rovarmérgek | 250 |
Külsőleg ható rovarmérgek | 251 |
Gombairtószerek | 255 |
Az összes gyümölcsfákon előfordulható betegségek | |
Az almafa betegségei | 263 |
A körte betegségei | 271 |
A cseresznye betegségei | 272 |
A szilva betegségei | 274 |
Az őszibarack betegségei | 275 |
A kajszi betegségei | 276 |
A köszméte betegségei | 277 |
Termesztésre ajánlható gyümölcsfajták | 279 |