kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 98 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-9553-56-5 |
Bevezetés | 9 |
A borászati kémia fontosabb vegyi anyagai | 11 |
Ásványi anyagok | 11 |
A szerves vegyületek osztályozása | 13 |
Egyértékű alkoholok, aldehidek és savak | 14 |
Többértékű alkoholok, aldehidek és savak | 16 |
Szénhidrátok | 19 |
Aromás vegyületek | 22 |
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek | 23 |
Elméleti kémiai alapfogalmak | 24 |
Titrálható savak | 24 |
A savak és bázisok erőssége | 25 |
A borok savfoka | 26 |
A savak és bázisok egyensúlyi állapota | 29 |
Észterek képződése a borban | 30 |
A szőlőfürt és részei | 31 |
A fürt részeinek viszonylagos mennyisége | 31 |
A kocsány összetétele | 32 |
A bogyóhéj összetétele | 32 |
A magvak összetétele | 33 |
A bogyó érése | 35 |
A must összetétele | 39 |
Víz | 39 |
Cukrok | 39 |
Szerves savak | 40 |
Cukormentes extrakt | 41 |
Az ásványi anyagok | 43 |
A mustfrakciók összetétele | 44 |
A must összetételének javítása | 45 |
A must erjedése | 49 |
A bor összetétele | 51 |
Víz | 51 |
Alkohol | 51 |
Glicerin | 53 |
Cukor | 53 |
Szerves savak | 54 |
Cukormentes extrakt | 56 |
A bor illó alkotórészei | 58 |
A bor ásványi anyagai és a hamu | 59 |
A borban lévő gáz alakú anyagok | 61 |
A bor tárolása és érése során bekövetkező kémiai változások | 62 |
A bor kezelése | 66 |
A borok derítése | 66 |
A borok szürése | 71 |
A borharmónia kialakítása | 71 |
A bor oxidációs viszonyainak kézben tartása | 74 |
A must és a bor kénezése | 74 |
A pasztőrözés | 77 |
A borok avinálása (szeszezése) | 77 |
Törkölyborok, seprőborok és csemegeborok | 78 |
A must és bor kémiai vizsgálata | 81 |
Mintavétel | 82 |
A must cukortartalmának megállapítása mustmérőkkel | 83 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 87 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása a forráspont meghatározása által | 89 |
Az ebullioszkóp | 91 |
A must és a bor savtartalmának meghatározása | 93 |
A bor vonadékanyag-(extrakt) tartalmának meghatározása | 93 |
Zárszó | 98 |
Javasolt irodalom | 99 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.