A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Fülszöveg
Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer
A második kötetet az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amelyeket saját fényképeikkel illusztrálnak, (gy könnyű tanulni belőle kezdőnek, gyakorlottnak egyaránt.
Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a „vadmadár" biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűztük még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is.
Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni.
A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól...
Tovább
Fülszöveg
Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer
A második kötetet az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amelyeket saját fényképeikkel illusztrálnak, (gy könnyű tanulni belőle kezdőnek, gyakorlottnak egyaránt.
Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a „vadmadár" biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűztük még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is.
Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni.
A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is. A Gyakorlati biogazdálkodás 1. című kötet a kertészeti, szántóföldi növénytermesztést, a gyümölcsök, zöldségek tartósításának lehetőségeit mutatja be.
Vissza
Tartalom
II. kötet
A GYAKORLAT MINDENEK ELŐTT 9
BEKÖSZÖNTŐ (AZ ELSŐ UTAK) A MÁSODIK KÖTETHEZ 9
I. FEJEZET
"ÖKO" KECSKÉK A DIÓS TANYÁN 11
ÍGY KEZDŐDÖTT 11
A KECSKE MELLETT DÖNTÖTTÜNK 12
SZEGÉNY EMBER TEHENE? 12
Gyógyító kecsketej 12
Teje, húsa sokoldalúan finom, trágyája értékes 13
AZT MONDJÁK: IGÉNYTELEN JÓSZÁG 14
Takarmányozása sarkalatos kérdés 14
Vagy meggyógyul magától, vagy elpusztul 15
Vemhesség, ellés, gidanevelés 15
MIT KEZDJÜNK A SOK TEJJEL? 16
A sajtkészítést itthon és külföldön tanultuk 16
Kalandozások francia és olasz farmokon 17
Diós tanyai sajtüzemünk 19
Csoportos vendégfogadás, szakmai napok 20
Így készítjük a félkemény sajtot 20
Az értékesítés nem kis feladat 21
A BIOPIAC HIÁNYOSSÁGAI 22
TERVEINK. FELADATAINK 22
MIT AJÁNLUNK A KEZDŐKNEK? 22
Néhány gondolat biogazdálkodóknak 23
II. FEJEZET
BIODISZNÓ ÉS A BOLDOGSÁG 25
ÚJRA ÉRTÉK LETT! 25
MI KELL A BIODISZNÓNAK, HOGY BOLDOG LEGYEN? 27
Tartás, takarmányozás, gasztronómia 27
MELYIK FAJTÁT TARTSAM? 29
A mangalica és a fehér disznók 29
Színes bőrűek 30
HOGYAN KEZELJÜK AZ ÓLAKAT, KARÁMOSAT? 30
Szükséges eszközök, jogszabályi feltételek, piac 31
NINCS MINDEN NAP DISZNÓTOR! 32
Vágás, pörzsölés 32
Bontás, bélmosás, abálás 33
A Rendek Tanya receptjei 34
TARTÓSÍTÁS HAGYOMÁNYOSAN 35
Sózás, füstölés 35
Hőkezelés, zsírban tartósítás 36
Szappanfőzés, bőrfeldolgozás 36
MONDÁSOK, NÉPI HIEDELMEK, BABONÁK 36
A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE: MANGALICA VILÁGOLTALOM 37
III. FEJEZET
TERMÉSZETES KELTETÉS, CSIRKÉK, JÉRCÉK, TOJÓTYÚKOK 39
AZ ÖKOLÓGIAI BAROMFITARTÁSRÓL HÁZTÁJON 39
MILYEN FAJTÁT VÁLASSZUNK? 40
LEGYEN KELLEMES AZ ÓL ÉS TÁGAS AZ UDVAR 42
Az ól megépítése 43
A kifutó 44
Berendezések 44
TERMÉSZETES KELTETÉS ÉS NEVELÉS 47
A kotlás 47
A kotlós és az alkalmas tojás 47
Több kotlós, kotlósetetés 49
A kotlós és a gépi keltetés 49
Az első hét 50
A második hét és utána 50
CSIRKÉK MESTERSÉGES FELNEVELÉSE 52
Fűtési módok 52
Etetés, itatás 55
NÖVENDÉK JÉRCÉK TERMÉSZETES FELNEVELÉSE 56
Milyen legyen a vándorol? 56
Tojni kezdenek 58
Termelő ólak 58
TOJÓTYÚKOK TAKARMÁNYOZÁSA 59
Fontos alaptakarmányok 60
Egyéb takarmányok 61
NÉGY TÉNYEZŐRE FIGYELJÜNK! 63
Fehérjeellátás 63
Ásványi anyagok 63
Vízellátás 63
Mesterséges fényprogram 63
IV. FEJEZET
„VAD" MADARUNK A BIOGYÖNGYÖS 65
A GYÖNGYÖS ÁLL A SZÍVEMHEZ LEGKÖZELEBB 65
KÜLÖNLEGES MADÁR 67
Roppant élénk és hangos 67
TOJÁSOK, CSIBÉK - FONTOS AZ ÉJSZAKAI BIZTONSÁG 69
AZ ÓL, A KIFUTÓ ÉS A RÓKA 71
ELLENÁLLÓ, RITKÁN BETEGSZIK MEG 72
A GYÖNGYTYÚK A KONYHÁBAN IS AZ ELSŐ! 72
PALI BÁCSI SZENTKIRÁLYRÓL 73
A TARTÁS ÖKO ELŐÍRÁSAI 74
Fajtaválasztás 74
Bevonás az ökotermesztésbe, átállás, ökotermékként való értékesítés 74
A használt épületek (A baromfiakra vonatkozó általános feltételek) 75
GYÖNGYÖSPARÁDÉ 78
GYÖNGYTYÚKRECEPTEK ÍNYENCEKNEK (Váncsa István gyűjtéséből) 80
Előétel 80
Leves 81
Főétel 81
V. FEJEZET
BIOMÉHES, BIOMÉZES 83
ELŐSZÓ - DE NEM MÉZESMÁZOS 83
MIÉRT FONTOS A BIOMÉHÉSZET ÉS SZÜKSÉGES A BIOMÉZ? 84
Két elkötelezett ember életútja és szakmai hitvallása 84
AZOK A CSODÁLATOS MÉHEK 86
A méhtest felépítése 86
A méhcsalád szervezete 86
Sokféle hang, tanulási képesség 88
A MÉHEK KAPCSOLATAI 88
Családon belül - a dolgozók egymás közt 88
Béke a családok közt és némi lökdösődés 88
Az anyát a dolgozók „udvara" köríti 89
A dolgozók a heréket gondozzák, majd elűzik 89
MÉHEK NÉLKÜL ÉHEN PUSZTULNA AZ EMBERISÉG 90
Megporzás 90
A MÉH ÉS AZ EMBER 90
Féljünk a méhektől? 91
HITEK ÉS TÉVHITEK 92
AZ A CSODÁLATOS MÉZ 93
A méz származása 93
Gyakoribb fajtamézek
A lelkiismeretes méhész és a fogyasztói tárolás 95
MÉHES ÉS MÉZES KÉRDÉSEK 97
TERÁPIA MÉZZEL? 99
Tudomány az apiterápiában 101
CUKOR, VAGY MÉZ? 102
ISMERT ÉS ISMERETLEN MÉZTERMÉKEK 104
A MÉZ VÉDELMÉBEN 105
MIT TUDNAK MÉG A MÉHEK? 108
A MÉHÉSZET ÉS AZ APITERÁPIA JÖVŐJE 109
VI. FEJEZET
JÓ LENNE EGY KEMENCE! 111
HAGYOMÁNY ÉS SZÜKSÉG 111
KÍVÜL, VAGY BENT? 113
Legyen tájba illő! 113
UDVARI KEMENCÉK 117
Az alapozástól a tetőig 117
Burkolat, nyílászárók, festés 117
BELSŐ KEMENCÉK 118
Hogyan készül? 119
A kalap kialakítása 119
Csikótűzhely 120
Milyen anyagból? 120
KUCKÓ ÉS PADKA 121
SÜTÉS, FŐZÉS, ASZALÁS, FÜSTÖLÉS 122
NÉHÁNY KEMENCÉS ÉTEL 122
Házi kenyér 122
Hamuban sült pogácsa 123
Göngyölt borjú (5 személyre) 123
Sült sertéscomb, sonka 123
Töltött batáta - nem csak vegásoknak 124
Rozsos batyu 124
MARADJON JÓ ÁLLAPOTBAN! 124
Tapasztásról, meszelésről részletesen 124
Libatoll seprű készítése 125
TÉRSÉGÜNKBEN ÉS MÁSFELÉ IS ÉPÜLNEK 128
A Kovács család kemencéje Kecskeméten 128
A Varga tanya kerekegyházi látványkemencéi (étteremben, udvarban) 128
Közösségi kemencék Fülöpházán 129
VII. FEJEZET
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS SZABÁLYRENDSZERE 133
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRÓL TÖMÖREN 133
A fogyasztókat és a biogazdákat szolgáló ellenőrzés-tanúsítás rendszere 134
Termelési szabályok és belőlük logikusan következő egészségügyi és
környezetvédelmi előnyök 135
AJÁNLOTT IRODALOM 139
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.