1.062.047

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kis magyar szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Corvina Kiadó Kft
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 17 cm
ISBN: 963-13-4530-0
Megjegyzés: Egészoldalas színes ételfotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje - a paprika propagandájának szolgálatában - japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd... Tovább

Előszó

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje - a paprika propagandájának szolgálatában - japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd a szerző halála után oroszul, csehül és olaszul. Német és angol nyelven minikönyvként is többször megjelent.
A mű sikerét bizonyítja, hogy első megjelenése óta 50 kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint szakmán kívüliek százezrei forgatják szerte a világon.
A mostani átdolgozás szükségességéről hadd idézzük Escoffier-t, aki 1907-ben megjelent "Le guide culinaire" című előszavában ezt írja:
"Tudomásul kell vennünk, hogy a szokások, az életmód 1850 óta sokat változott, s így a konyhaművészetnek is módosulnia kellett. Careme vagy Dubois és Bernard csodálatos művei megfeleltek a kor szokásainak: mint dokumentumok és mint munkánk alapja örök életűek is. Az egész összkép azonban, melyet tisztességgel felépítettek, nem felel már meg napjaink követelményeinek. Tisztelnünk, szeretnünk és tanulmányoznunk kell ezeket a kiváló műveket, de a szolgai lemásolás helyett keresnünk kell az új utat, amely a mai kor gyakorlatának, szokásainak megfelel..." Vissza

Tartalom

A kiadó előszava3
Gundel Károly életrajza5
Részletek Gundel Károly írásaiból7
A magyaros konyha alapvető mesterfogásai11
Levesfélék14
Gulyásleves14
Hamis gulyásleves14
Bográcsgulyás14
A bográcsgulyás változatai15
Alföldi és szegedi gulyás15
Szerb gulyás15
Babgulyás15
Birka- (ürü-) gulyás15
Csángó gulyás15
Kolozsvári gulyás15
Betyár gulyás16
Likócsi sertésgulyás16
Halászlé16
A halászlé változatai16
Szegedi halászlé16
Korhely halászlé16
Kalocsai halászlé (gyúrt levestésztával)17
Paksi halászlé17
Palócleves17
Jókai-bableves17
Pethes-leves (húsleves készítése)18
Ujházi-leves18
Zöldbableves magyarosan19
Erőleves tokajival20
Kaszáslé20
Csipetke (levesbetét)20
Hideg előételek21
Kocsonyázott halászlé21
Tihanyi süllőszelet (majonézmártás) (franciasaláta)21
Hallal töltött paradicsom22
Szegedi halsaláta23
Liget-saláta23
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra (remoulade-mártás)24
Töltött uborka (gombapép készítése)24
Malac- (sertés-) kocsonya25
Libamáj zsírjában25
Meleg előételek27
Rácponty27
Libamájjal töltött pisztráng27
Süllőszelet magyarosan28
Süllőszelet parasztosan28
Fogas vagy süllő rákpörkölttel (hollandi mártás)28
Fogas (süllő) Gundel módra (Mornay-mártás) (pommes duchesse)29
Kecsege Kárpáti módra (kapros rákraguval)30
Káposztás harcsa30
Rákpörkölt (rákvaj készítése)30
Rákrétes31
Santelli-rántotta31
Bevert tojás Hadik módra32
Bevert tojás bakonyi módra32
Hortobágyi palacsinta33
Makaróni magyarosan33
Húsételek34
Pörköltek34
Pacalpörkölt35
Pusztapörkölt35
Csirke-, bárány- vagy borjúpaprikás35
Debreceni tokány36
Borsos tokány36
Gundel-tokány36
Herány tokány37
Hét vezér tokány37
Csikós tokány38
Székelygulyás38
Töltött káposzta38
Kolozsvári töltött káposzta39
Hargitai sertésborda39
Erdélyi rakott káposzta40
Káposztás ürü41
Töltött paprika (paradicsommártás)41
Pörkölt rostélyos41
Hortobágyi rostélyos (daragaluska készítése)42
Lecsós rostélyos42
Szegedi rostélyos42
Szerb rostélyos42
Csikós rostélyos43
Serpenyős rostélyos43
Debreceni rostélyos43
Kaszinó rostélyos43
Csáky-rostélyos (vajas galuska készítése)43
Eszterházy-rostélyos44
Bélszínszelet Budapest módra45
Feszty-bifsztek45
Borjútekercs sonkával (besamelmártás)46
Borjúérmék magyarosan46
Pittsburghi borjúborda (libamájpüré készítése)47
Borjúborda Gundel módra47
Borjúszelet magyaróvári módra47
Sertésborda magyaros elkészítése48
Tordai lacipecsenye48
Fatányéros49
Savanyú malacaprólék49
Tárkonyos bárány49
Ürüborda udvarhelyi módra50
Erdélyi töltött csirke50
Gesztenyés, libamájas pulyka51
Rizses libaaprólék51
Serpenyős liba52
Őz- vagy nyúlszeletek Kedvessy módra52
Kelkáposztás fogoly vagy fácán53
Töltött fácán Széchenyi módra54
Vadsertés ínyenc módra54
Körítések, saláták és mártások56
Savanyúkáposzta-főzelék56
Fejeskáposzta-főzelék (Lucskos káposzta)56
Párolt káposzta57
Tökfőzelék57
Zöldbabfőzelék58
Szemesbab-főzelék58
Kapros zöldborsófőzelék59
Lecsó59
Lencsepüré szárnyasmájjal60
Batthyány-rizs60
Spárga magyarosan61
Serpenyős (paprikás) burgonya61
Alföldi burgonya61
Tejszínes kukorica62
Tarhonya62
Galuska62
Kapros túrós gombóc63
Alma Bayard módra63
Zöldpaprika-saláta63
Mustáros sült paprika64
Kovászos uborka64
Forrázott saláta65
Gellért-saláta65
Gundel-saláta65
Károlyi-saláta66
Hideg paprikasaláta66
Csiki mártás67
Utóételek68
Túrós csusza68
Túrós gombóc69
Szilvás gombóc69
Lekváros derelye70
Sonkás kocka70
Egyszerű palacsinták71
Citromos palacsinta71
Ízes palacsinta71
Kávés palacsinta71
Kakaós palacsinta72
Gundel-palacsinta (csokoládémártás)72
Lángoló túrós palacsinta72
Káposztás palacsinta73
Rakott palacsinta73
Szentgyörgyi palacsinta74
Csúsztatott palacsinta (puncsmártás)74
Rétestészta75
Gyümölcsös rétesek76
Diós rétes76
Mandulás rétes77
Káposztás rétes77
Mákos rétes77
Csokoládés rétes77
Túrós rétes77
Vargabéles77
Szilvás lepény78
Rákóczi túrós lepény78
Somlói galuska78
Rigó Jancsi79
Parfé Gellért módra80
Töltött dinnye81
Pálinkás barackíz82
Körözött juhtúró82
Utószó83

Gundel Károly

Gundel Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gundel Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kis magyar szakácskönyv Kis magyar szakácskönyv Kis magyar szakácskönyv

A példány ISBN száma: 963-13-5163-7.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba