A fejőstehén | |
A tejelő marhafajtákról, a tehén tejelőképességéről és a tejelékenység jeleiről | 9 |
A tehén fajtája és a tejelékenység | 9 |
A tejelőképesség átörökíthető egyedi tulajdonság | 12 |
A jó tejelőképességről tanuskodó jelek | 14 |
A fejőstehén gondozása a leelléstől az elapasztásig és a tejelés | 16 |
A leellett tehén gondozása | 16 |
A beüzetés időpontja a leellés után | 18 |
Az elapasztás | 19 |
A friss, szabad levegőn való mozgás fontossága | 19 |
A fejőstehén igázása | 22 |
A vemhes tehén gondozása | 23 |
Az ellés alatti segédkezésről | 25 |
A fejőstehén istállója | 26 |
A fejőstehén tisztogatása | 31 |
A fejőstehén takarmányozása | 33 |
A takarmány alkotórészei és hatásuk a tejhozamra és tejösszetételre | 35 |
A fejőstehén takarmányai | 37 |
A takarmány hatása a tejre, vajra és sajtra | 46 |
A fejőstehén takarmányszükséglete | 49 |
Az etetés rendje és módja | 52 |
A tej mennyiségét befolyásoló körülmények | 54 |
A fajta, egyed, takarmány, ápolás, borjazás, kor, a fejés, időjárás, folyatás, betegség, gyógyszerek, tejelési időszak és a tejelés | 54 |
Védekezés a tehén néhány betegsége ellen | 56 |
A gümőkór | 57 |
A száj- és körömfájás | 57 |
A járványos elvetélés | 58 |
A tőgybetegségek | 59 |
A fejőstehén rossz szokásai | 60 |
A tejét le nem adó tehén | 60 |
A rúgós természetű tehén | 60 |
A saját, vagy társa tőgyét szopó tehén | 61 |
A tejcsöpögés | 61 |
A tejelés ellenőrzése | 62 |
A próbafejés | 64 |
A tejelést ellenőrző egyletek | 68 |
A tejelőversenyek | 69 |
A fejőegyletek | 69 |
Tejgazdaság | |
A tejtermelés és tejkezelés | |
A fejés | 71 |
A tej kezelése a kisgazda házánál és a szövetkezetben | 76 |
A tej szűrése | 76 |
A hűtés | 78 |
A tej meghibásodása | 83 |
A frissen fejt tej hibái | 84 |
A fejés után jelentkező tejhibák | 86 |
Mit tegyünk a tej meghibásodása esetén? | 88 |
A tejértékesítés | |
Miképen értékesíti a kisgazda ma legtöbb helyt a tejet? | 90 |
Miképen értékesítse a kisgazda ma a tejet? | 93 |
A tejszövetkezet | 93 |
Hol lehet tejszövetkezetet alapítani? | 98 |
Hogyan fogjunk a tejszövetkezet alapításához? | 100 |
Mivel foglalkozzon a tejszövetkezet? | 101 |
Milyen üzemvezetőt alkalmazzon a tejszövetkezet? | 101 |
Hogyan helyezzünk el, építsük és rendezzük be a tejszövetkezetet? | 102 |
A tejszövetkezetek szövetsége | 103 |
A tejszövetkezetek hatása a szarvasmarhatenyésztésre | 104 |
A friss tej értékesítése | 105 |
A tej szállítása | 108 |
Hogyan óvjuk a tejet szállítás közben a felmelegedéstől? | 112 |
A tejszállító szövetkezet berendezése | 114 |
Vajkészítés | 115 |
A fölözés | 118 |
A tejszín | 126 |
A tejszín érlelése | 127 |
A köpülés | 129 |
A vaj mosása | 135 |
A vaj sózása | 135 |
A vaj gyúrása | 135 |
A vaj formázása és csomagolása | 138 |
A vajnyeremény | 140 |
A vaj meghibásodása | 141 |
A vaj összetétele | 142 |
Vajminőségek | 142 |
Sajtkészítés | 142 |
Mi teszi a tejet sajtkészítésre alkalmassá és alkalmatlanná? | 144 |
A tej- vagy sajtoltó | 145 |
A sajtkészítés műveletei | 146 |
A tej előkészítése | 146 |
A tej beoltása | 147 |
Az alvadéktörés | 149 |
Az alvadék formázása | 151 |
A sajtok préselése | 152 |
A sajtok sózása | 153 |
A sajtok érlelése | 154 |
A sajtok csomagolsáa | 155 |
A sajtok raktározása | 155 |
A sajtok meghibásodása | 155 |
A sajtnemek | 156 |
A házisajtkészítés | 157 |
A szövetkezeti sajtkészítés | 163 |
Egyéb tejtermékek készítése | 165 |
A tehéntúró készítése | 166 |
A savanyútejkészítmények | 167 |
A tejkonzervek | 169 |
A tejgazdasági, illetve tejszövetkezeti hulladékok értékesítése | 169 |