A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Görög kulinária

Szerkesztő
Fordító
Fotózta
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 459 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-9552-98-2
Megjegyzés: Színes képekkel gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyszer egy makedón szakács azt állította, a jó konyha egyszerű, tarka, jótékony és tartalmas. Ezzel a kijelentésével antik elődei nyomdokába lépett, hiszen az ókor konyhaművészete négy pilléren... Tovább

Előszó

Egyszer egy makedón szakács azt állította, a jó konyha egyszerű, tarka, jótékony és tartalmas. Ezzel a kijelentésével antik elődei nyomdokába lépett, hiszen az ókor konyhaművészete négy pilléren nyugodott, amelyek a mai görög ételeket is jellemzik: frissesség, vitamingazdagság, egyszerűség és változatosság. Már a régi görögök is összekeverték a megszokott és az újonnan felfedezett hozzávalókat, és kipróbálták a legkülönbözőbb elkészítési módokat és kombinációkat. Ilyenkor néha a sertés hallal találkozott a fazékban. Vagy serpenyős ételeket készítettek gyümölcsökből, diófélékből és zöldségekből. A régi ismeretek és a rafinált technika Európa talán egyik legegészségesebb konyháját eredményezték. Aligha van, aki ismeri az igazi görög konyhát. Talán amiatt, hogy a diaszpóra görög vendéglőiben csak szűk választékot találunk, amely alig terjed túl a gyroson (jiroszon), szuvlakin és tzatzikin. Ez a könyv gasztronómiai felfedezőútra csábítja az olvasót, aki így rendkívül változatos ételeket ismerhet meg, amelyek éppúgy különböznek egymástól, mint az ország egyes vidékei: a hegyekben vadételeket, a tengerparton friss halakat, a szárazföldön zöldségtálakat és gyümölcsöket fogyasztanak. A szigeteket egyszerű, hagyományos konyha jellemzi, tengeri állatokkal és hüvelyesekkel, amelyek megteremnek a vízben szegény talajon. Vissza

Tartalom

Impresszum 4
Görögország térképe 5
Tartalom 6
Előszó 8
ATHÉN 10
Bevezetés 12
Egy athéni „andrón" 14
Étteremben 16
Homár és homár 18
A kikötőhöz 20
Metaxa 22
Zene és tánc 24
Az előételek művészete 26
Mezedeszválaszték 28
Kézből fogyasztható 30
Athéni cukrászdák 32
A Piakában 34
ATTIKA ÉS GÖRÖGORSZÁG KÖZÉPSŐ RÉSZE 36
Bevezetés 38
Pisztácia 40
Kadaifi 42
Galaktobureko 44
Hilopitesz 46
Attikai borok 48
Recina 50
Sós sütemények 52
Só a levesben 54
Tengeri sünök 56
Kagylók 58
Angolnák 60
Cipuro 62
PELOPONNÉSZOSZ 64
Bevezetés 66
Sertés mindenekfelett 68
Nem hústalan konyha 70
Burgonya 72
Karnevál 74
A juhász tarisznyája 76
Juhsajt 78
Görög sajtok 80
Articsóka 82
Fokhagyma Árkádiában 84
Olimpiai láng 86
Piros nyári frissítő 88
Édes fügék 90
Görög borok 92
Görög szőlőfajták 94
Borászatok 98
JÓN-SZIGETEK 100
Bevezetés 102
Putinga 104
Kritharaki 106
Paszticio 108
Póré- és vöröshagyma 110
Vendégségben lónál 112
Tojásételek 114
Avgolemono 116
Mártások 118
Barbuni 120
Marhahús a szigeteken 122
Szofrito 124
Robola 126
„Pro-polisz" 128
Kumkvat 130
EPÍROSZ 132
Bevezetés 134
Tej a joghurthoz 136
Epíroszi vágómarhák 138
Parasztkolbász 140
Gasztra I41
Belsőségek 142
Métszovói sajt 144
Pita 146
Fillotészta 148
Bugaca 149
Horgászás a Joáninai-tóban 150
Sok béka... 152
Garnéla I54
Vadászidény 156
TESSZÁLIA 158
Bevezetés 160
Görög víz 162
Alma 164
Gyógynövények 166
Pélion ízvilága 168
Vad- és házinyúl 170
A káposzta földje 172
Szelídgesztenye 174
Édes vendégszeretet 176
Baklava 178
SZPORÁDOK 180
Bevezetés 182
Szilva 184
Húsvéti szokások 186
Áldozati bárányok 188
Az evés ideje 190
Húsvéti tojások 191
A sütés ideje 192
Változatok mandulára 194
HALKIDIKÍ 196
Bevezetés
Méz 200
Böjt 202
Halászat 204
Hajóépítés 206
Halkonzervek 207
Halételek 208
Mária kertje 210
A refektóriumban 212
Egy szent borász 214
Petimezi 215
Tsantalis áthoszi bora 216
Hegyi cseresznye 218
Tintahal és polip 220
Nyolc vagy tíz láb az asztalon 222
THESSZALONIKI 224
Bevezetés 226
Kávé és sütemény 228
Hírek kávé mellett 230
A kuluristandnál 232
Piaci jelenetek 234
Nem csak tavernák 236
Szefárd szomszédok 238
A termákban 240
A kafenion 242
A peripterónál 244
Szezám 246
Halva 247
Paszteli 248
Tahin 249
A fűszeresnél 250
MAKEDÓNIA 252
Bevezetés 254
Makedón gyümölcstál 256
A barack neve 258
Revani és lukumadesz 260
Az istenek szeme láttára 262
Friss, ropogós 264
A salátabüfénél 266
Sáfrány 268
Az egzotikus okra 270
Paradicsom 272
Padlizsán 274
Töltött szőlőlevél 278
Bortermelő vidék 280
Makedón borászok 282
Egy borász meghívása 284
Kék füst 286
Hal Pálnak 288
Makedón halételek 290
Tavi hal 292
Anasztenaria 294
TRÁKIA 296
Bevezetés 298
Török örökség 300
Nagy múltú csirkék 302
Titkos gabonaraktár 304
A mindennapi kenyér 306
Kenyeres alkalmak 308
Kukorica 310
Trahanasz 312
Édes dara 313
A napraforgó ereje 314
Görögkeleti karácsony 316
AZ ÉGEI-TENGERI ÉSZAKI SZIGETEI 318
Bevezetés 320
A langusztától a szardíniáig 322
Az északi szigetek borai 324
Minden szigeten mást esznek 326
Az uzo szíve 328
Uzo 330
Masztix 332
Kecsketartás Ikaríán 334
Filaki 336
Búcsú 337
KIKLÁDOK 338
Bevezetés 340
Rájaszárnyak 342
Széllel szemben 344
Friss fogás a tengerből 346
Csigák 348
Kolbász és sonka 350
Húsételek 351
Villámok és gombák 352
Hüvelyesek zöldséggel 354
Tápláló konyha 356
A Kikládok borai 358
Kitro 360
A természet ereje 361
DODEKÁNISZOSZ 364
Bevezetés 366
Hideg és frissítő 368
Gránátalma 370
Szamócafa 371
Levesek 372
A Dodekániszosz halai 376
Gyros és döner 378
Kapribogyó 380
Az Égei-tenger aranya 382
KRÉTA 384
Bevezetés 386
Minósz reggelije 388
Az olajfa 390
Hidegen sajtolva 392
Olívaolajban gazdag 394
Nem pusztán olívaolaj 396
Krétai hegyi tea 398
"A hegyek ékszere" 399
Szelíd és vad 400
Főzés krétai módra 402
Citrusillat 404
Bor 406
CIPRUS 408
Bevezetés 410
Italok 412
Grillezés 414
Húsételek 416
Kleftiko 418
Mezeszkultúra 420
Luntza 422
Halumi 424
A szentjánoskenyérfa 42
Rózsák Aphroditének 426
Édes banánok 430
Befőttek 432
Szudzuko 434
Lukumi 435
Földimogyoró 435
Ciprusi bor 436
Szamárpihenő 438
Függelék 441
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem