Előszó
Görögországról általában a nyaralás jut mindenki eszébe, a szinte egész évben ragyogó napsütés, a meleg, mélykék tenger, a pihenés, a gyönyörű hegyek és a görög hagyományok, melyek egész Európa...
Tovább
Előszó
Görögországról általában a nyaralás jut mindenki eszébe, a szinte egész évben ragyogó napsütés, a meleg, mélykék tenger, a pihenés, a gyönyörű hegyek és a görög hagyományok, melyek egész Európa közös kincsei. Mindezeket a konyhával nem kapcsolatos összefüggéseket felfedezhetjük a görög gasztronómia rejtelmeiben is.
Görögország a napnak köszönheti, hogy az évszakoktól függetlenül mindig friss zöldségek, fűszerek, és gyümölcsök kerülnek az asztalra. A paradicsom, az olívabogyó, a füge, a sárgadinnye és a narancs szinte egész évben kapható. Az általában nyersen fogyasztott zöldségek, és a lédús gyümölcsök, minden, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Talán ennek köszönhető a görög emberek kifogyhatatlan életenergiája, ereje és hosszú életük titka.
Dél-Európában az erősen tűző nap különféle fűszereket érlel, mint pl. bazsalikomot, rozmaringot, babért, kakukkfüvet és borsikafüvet, melyek fokozzák az étvágyat, és felejthetetlen aromát kölcsönöznek a görög konyha ételeinek. Minden ételük állandó hozzávalói közt megtaláljuk őket, az egészséges táplálkozás és az életerő forrásait.
Görögország tengerparti fekvésének köszönhetően a konyhában gyakori vendég a hal. Leggyakrabb a tőkehal, a márna, a laposhal és a tenger gyümölcsei, mint a garnélarák, a polip vagy a kagyló. Tengerpartja az egész országot ellátja a tenger kifogyhatatlan mennyiségű és fajtájú, különleges ajándékaival.
Vissza