1.062.614

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háziasszonyok aranykönyve

Mit hogyan tegyünk el télire, avagy bespejzolunk

Szerző
Budapest
Kiadó: Kovásznai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 66 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-86194-0-6
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mit hogyan tegyünk el télire, avagy „bespájzolunk"...
Praktikus kötetet ad a szerző a kedves olvasók és főleg a háziasszonyok kezébe. Több mint másfél millió család termeli meg saját magának a hétvégi kiskertjében vagy a családiház "körül a legfontosabbnak tartott gyümölcsöket, zöldségeket. Célszerű tehát ezek egy részét valamilyen formában tartósítani. A télre való bespájzolás egyik legfontosabb indoka az, hogy praktikus. Időt és fáradságot takaríthatunk meg vele. A burgonyát, a gyümölcsöt így nem kell apránként megvásárolni és mindannyiszor hazacipelni a szatyorban.
A leveszöldséget elrakó háziasszony nem kényszerül egyetlen sárga vagy fehérrépáért üzletbe szaladni. Ha tele a kamra könnyű választ adni arra a kérdésre, mit is főzzek? Sőt, a váratlan vendég érkezése sem okozhat zavart. Gyerekes családok számára sokkal szerencsésebb és olcsóbb megoldás, ha nem kell a drága, mesterséges színezőkkel, ízesítőkkel, aromákkal készített hűsítőket hazacipelni üvegszám az üzletből, hanem... Tovább

Fülszöveg

Mit hogyan tegyünk el télire, avagy „bespájzolunk"...
Praktikus kötetet ad a szerző a kedves olvasók és főleg a háziasszonyok kezébe. Több mint másfél millió család termeli meg saját magának a hétvégi kiskertjében vagy a családiház "körül a legfontosabbnak tartott gyümölcsöket, zöldségeket. Célszerű tehát ezek egy részét valamilyen formában tartósítani. A télre való bespájzolás egyik legfontosabb indoka az, hogy praktikus. Időt és fáradságot takaríthatunk meg vele. A burgonyát, a gyümölcsöt így nem kell apránként megvásárolni és mindannyiszor hazacipelni a szatyorban.
A leveszöldséget elrakó háziasszony nem kényszerül egyetlen sárga vagy fehérrépáért üzletbe szaladni. Ha tele a kamra könnyű választ adni arra a kérdésre, mit is főzzek? Sőt, a váratlan vendég érkezése sem okozhat zavart. Gyerekes családok számára sokkal szerencsésebb és olcsóbb megoldás, ha nem kell a drága, mesterséges színezőkkel, ízesítőkkel, aromákkal készített hűsítőket hazacipelni üvegszám az üzletből, hanem házilag készült szörpből kevernek üdítőt, s ráadásul azt is tudják, mit tesznek bele!
Legfőképpen talán mégis azért a megnyugtató, jó érzés miatt „spájzolunk", készülünk a téli, zord napokra, ami akkor fog el minket, ha tudjuk: itthon van, kéznél van minden, ami kell a sütéshez, főzéshez. Ha esik, ha fúj, ha hó van, ha szűkében vagyunk a pénznek, nem lesz akkor sem fennakadás a konyhánkon, mert időben gondoskodtunk a szükséges tartalékokról. Vissza

Tartalom

Visszatekintő 5
Miért mégis? 10
Ki, mit spájzolhat? 13
Egy-két személy otthonát adó kicsi lakás, ahol csak tárolószekrény
vagy csöppnyi spájz és hűtőszekrény áll rendelkezésre,
de azért rendszeresen sütnek, főznek 13
A tágasabb városi lakásban élő, népesebb család, ha nagyobb
kamrája és fagyasztószekrényén kívül pincerésze is van 14
A kertes házban lakó, állatokat is tartó,
nagyobb családok lehetőségei 15
Betárolás 17
A kamrába kerülhet 17
Burgonya 18
Zöldség- és főzeléknövények 18
Fagyasztás 22
Mit rakjunk a fagyasztóba? 22
Mi legyen a félsertéssel? 23
Zöldség, gyümölcs 24
Levélzöldségek 25
Spenót, sóska 25
Uborkasaláta 25
Gyalult tök 26
Zöldborsó 26
Zöldbab 26
Leveszöldség 26
Padlizsánmassza 27
Zöldpaprika 27
Paradicsom 27
Gyümölcs 27
Sajt, tojás 28
Szárítás 29
Tartósítás sóban 31
Leveszöldség sóban 31
Paprika sóban 31
Juhtúró 31
Tartósítás hőkezeléssel 32
Paradicsomlé 32
Tölteni való paprika 32
Lecsó 33
Zöldbab 33
Zöldborsó 34
Padlizsánmassza 34
Jóból jót! 34
Gyümölcsbefőttek 36
Vegyes kompót nyersen 37
Vegyes, rumos kompót 37
Rumos meggy 37
Rumos dió 37
Szilva, meggy nyersen 38
Reszelt alma 38
Dzsemek, lekvárok 39
Sárga- és őszibarackíz 39
Meggydzsem 40
Szilvalekvár 40
Gyümölcskocsonya 41
Birsalmasajt 41
Savanyúságok 44
Uborka 44
Ecetes paprika 45
Káposztával töltött ecetes paprika 45
Apródinnye, zöldparadicsom 46
Vegyes savanyúság 46
Csalamádé 46
Ecetes szilva, ringló 47
Olajos paprika 47
Céklasaláta 47
Savanyú káposzta 48
Az almaecet készítése 50
Tárkonyos ecet 51
Gyümölcsszörpök, bor, pezsgő 51
Ribizlibor 52
Bodzavirágpezsgő 53
A tartósítás eszközei 53
Ha állatokat is tartunk 57
Száraztészta 59
Tojás- és kakaólikőr 59
Tojás elrakása hagyományos módon 59
A jószág téli takarmánya 60
A könyvben előforduló régies vagy idegen hangzású elnevezések értelmezése, illetve eredete 62
Irodalom 63

Gonda Irén

Gonda Irén műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gonda Irén könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem