1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gombaünnep

Terítéken a termesztett csiperke (champignon)

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Champignon Union
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 220 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-6135-x
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"A csiperke gombaország egyik legmegbecsültebb polgára..." (Veress Zoltán, Stockholm)
"Mindig gyönyörködtem a csiperkegomba fehérségében, alsó, gyönge pirosságában és az illatában." (Gárdonyi Géza)
"A csiperkegomba rózsaszín öblében új zamatok oldódnak, s indulnak el az ízek tengerére..." (Bálint Tibor, Kolozsvár)
"Pörköltet, tejfölös paprikást, becsináltat (tetején tükörtojással, azaz igaz magyarul ökörszemmel), egyszerű és krémlevest, mártást, tojásos gombát főzhetünk belőle, megtölthetjük többféle módon, tojásos morzsában kiránthatjuk, hamuban süthetjük, mint a mesebeli pogácsát, és faparázs fölött nyárson vagy roston piríthatjuk, mint a szalonnát. Előnyösen fűszerezi a baromfik, a paradicsom és a burgonya töltelékeit s a pástétomokat, javítja a párolt húsokat, legyen szó szűzpecsenyéről, borjúbordáról vagy marhabélszínről, és önálló étellé teszi a rizskását... Nagyon jót tesz a fogasnak vagy kecsegének... Mint pikáns saláta sem megvetendő. Sőt, rétesbe és pudingba is kitűnő."... Tovább

Fülszöveg

"A csiperke gombaország egyik legmegbecsültebb polgára..." (Veress Zoltán, Stockholm)
"Mindig gyönyörködtem a csiperkegomba fehérségében, alsó, gyönge pirosságában és az illatában." (Gárdonyi Géza)
"A csiperkegomba rózsaszín öblében új zamatok oldódnak, s indulnak el az ízek tengerére..." (Bálint Tibor, Kolozsvár)
"Pörköltet, tejfölös paprikást, becsináltat (tetején tükörtojással, azaz igaz magyarul ökörszemmel), egyszerű és krémlevest, mártást, tojásos gombát főzhetünk belőle, megtölthetjük többféle módon, tojásos morzsában kiránthatjuk, hamuban süthetjük, mint a mesebeli pogácsát, és faparázs fölött nyárson vagy roston piríthatjuk, mint a szalonnát. Előnyösen fűszerezi a baromfik, a paradicsom és a burgonya töltelékeit s a pástétomokat, javítja a párolt húsokat, legyen szó szűzpecsenyéről, borjúbordáról vagy marhabélszínről, és önálló étellé teszi a rizskását... Nagyon jót tesz a fogasnak vagy kecsegének... Mint pikáns saláta sem megvetendő. Sőt, rétesbe és pudingba is kitűnő." (Ínyesmester /Magyar Elek/). Vissza

Tartalom

Bevezető7
Világszínvonalon: Magyar gombaipari létesítmények a 21. századnak11
Champignon Union Alapanyag-gyártó Komplexum (Tök)13
Gombahűtú- és Csomagolóközpont (Budatétény)21
Főszereplő a csiperkegomba27
Ismeretlen kezdetek43
Gombatermesztés az ókori Európában45
A magyar gombatermesztés első korszaka (1840-1920)55
Európa legjelentősebb termelői között (1926-1944)67
Dr. Makó és Társa Mikológiai Laboratóriuma (Budatétény)69
Suppan Champignon Kultúrák (Budatétény)71
"Hogy készítsük az élelmiszerek királyát, a nemes gombát?"
A termesztett csiperke első magyar nyelvű receptgyűjteményének (1923) hasonmása81
Ünnepi válogatás világhírű szakácsmestereink és gasztronómusaink gombás ételeiből107
Konyhai útmutató187
Különleges táplálék201
A csiperke aromája és húsának jellege203
A csiperke tápértéke, gyógyító hatása és különös "hatóereje"211
Receptkereső
Levesek, levesbevalók: Mártások, főzelékek, köretek; Saláták; Tésztás gombaételek; Önálló gombaételek; Gombás ételek: zöldségekkel, sajttal és túróval, tojással, halakkal, szárnyasokkal, sertéshússal, borjú- és marhahússal, bárány- és ürühússal, vadhúsokkal; Gombakivonatok217
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gombaünnep Gombaünnep Gombaünnep

A felső lapélek foltosak.

Állapot:
2.480 Ft
1.730 ,-Ft 30
16 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Gombaünnep Gombaünnep Gombaünnep
Állapot:
2.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba