kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 189 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
A gombatermesztés helyzete a növénytermesztében (Balázs Sándor) | 5 |
A gombák táplálkozási értéke | 5 |
Vadontermő gombák gyűjtése | 6 |
Termesztésbe vonás | 6 |
Csiperketermesztő államok | 7 |
Jelentősebb termesztett gombafajok | 8 |
A gombatermesztés gazdasági jelentősége | 8 |
A termesztett csiperkegomba botanikai és biológiai jellemzése (Uzonyi Sándorné) | 10 |
Rendszertani helye a növényvilágban | 10 |
Fejlődése és alaktana | 10 |
Spóracsírázás | 10 |
A micélium fejlődése | 10 |
A termőtest fejlődése | 11 |
Álszövet | 12 |
A termőtest részei | 13 |
A kalap | 13 |
Felbőr | 14 |
Kalaphús | 14 |
Termőréteg | 14 |
A tönk | 15 |
A csiperkegomba környezeti igényei | 15 |
Fejlődési szakaszok | 15 |
A hőmérséklet | 15 |
A víz | 17 |
A levegő | 17 |
A fény | 18 |
A termesztett csiperkegomba fajtái | 18 |
Fajtamegválasztás | 18 |
Útmutató fajtakérdésekben | 19 |
Termesztőhelyiségek (Koronczy Imréné) | 22 |
A gombatermesztő üzem nagysága | 22 |
A termesztőhelyiség fekvése | 23 |
Föld alatti termesztőhelyiségek | 23 |
Legjobb hasznosításuk | 24 |
Hátrányaik | 24 |
A föld alatti termesztőhelyiség megválasztása | 25 |
Föld feletti építmények | 27 |
Fűthető növényházak | 27 |
Fűthető hollandi ágyak | 28 |
Gazdasági épületek | 28 |
Speciális termesztőházak | 28 |
Termesztési rendszerek | 29 |
A termesztőhelyiségek előkészítése és berendezése | 29 |
Takarítás, fertőtlenítés | 29 |
Pihentetés | 30 |
100 négyzetméter termesztőhelyiséghez szükséges felszerelések | 30 |
A csiperkegomba-termesztés alapanyaga (Koronczy Imréné) | 32 |
Az alapanyag tulajdonságai | 32 |
Természetes táptalajok | 33 |
Állati trágyák | 33 |
Alomfélék | 33 |
Lótrágya mint termesztési alapanyag | 34 |
Alkalmatlan trágya: zöldetetéses és répás | 35 |
Trágyatárolás | 35 |
Juhtrágya | 35 |
Baromfitrágya | 35 |
Marhatrágya | 35 |
Sertéstrágya | 36 |
Trágyapótló anyagok és szintetikus táptalajok | 36 |
Vázanyagpótlók, szalmafélék | 36 |
Széna | 36 |
Kukoricaszár | 37 |
Kukoricacsutka | 37 |
Fűrészpor | 37 |
Az állati ürülék pótlására szolgáló anyagok | 37 |
Nitrogéntartalmú műtrágyák | 37 |
Állati eredetű N-tartalmú anyagok | 37 |
Növényi eredetű N-tartalmú anyagok | 38 |
"Klasszikus" MRA szintetikus komposzt | 39 |
Hazai trágyapótlási receptek | 40 |
A lótrágyakomposzt dúsítása | 42 |
A komposzt összes nitrogénje | 42 |
A kalcium szerepe | 42 |
A foszforhasznosulás | 42 |
Kálium | 43 |
Hazai dúsítási eljárások | 43 |
A komposztálás | 44 |
A komposztálási folyamat megindítása | 45 |
Hőmérsékleti zónák kialakulása | 45 |
Baktériumtevékenység | 46 |
A komposztálás menete | 47 |
Előzetes beöntözés | 47 |
Kazalbarakás | 50 |
A forgatások ütemezése | 50 |
Első forgatás | 50 |
További forgatások | 51 |
Heltay-féle aerob komposztálási eljárás | 51 |
Forgatás kézi erővel | 51 |
A kazalméret | 51 |
Vízadagolás | 53 |
Tápanyagpótlás | 53 |
Növényvédelem | 54 |
Mikor alkalmas ágyazásra a komposzt? | 54 |
A szintetikus komposzt készítése | 55 |
Nedvesítés | 55 |
Kiegészítő anyagok | 55 |
Hőkezelés | 55 |
A gombaszaporítóanyag elhelyezése (csírázás) (Uzonyi Sándorné) | 56 |
A termesztőágyak elkészítése | 56 |
Az ágyazást megelőző munkák | 56 |
Felrázás | 56 |
Az ágyazási komposzt minősége | 56 |
Termesztőágytípusok | 56 |
Bakhátas | 56 |
Lapos ágy | 58 |
Toldás | 58 |
Levégelés (ágyvégek kialakítása) | 59 |
Ágyástípusok értékelése | 59 |
Polctöltés, ládatöltés | 59 |
A gombacsíra | 59 |
Beszerzése | 60 |
A gombacsíra készítése | 60 |
Gombacsíraféleségek | 61 |
A felhasználás körülményei | 61 |
A gombacsíra helyes felhasználása | 62 |
A szaporítóanyag elhelyezése: csírázás | 63 |
A csírázás környezeti feltételei | 63 |
Csírázási módok | 63 |
Fészkes csírázás | 64 |
Kevert csírázás | 65 |
Gépesítési megoldások | 65 |
Csírázás utáni munkálatok | 67 |
Pótcsírázás | 67 |
Környezeti igények | 67 |
Hőmérséklet | 67 |
Páratartalom | 67 |
Légcsere | 67 |
Lecsapódás | 68 |
Gipszezés | 68 |
Növényvédelem | 68 |
Átszövés | 68 |
A gombakultúra ápolása (Koronczy Imre) | 70 |
Hibalehetőségek az átszövés idején | 70 |
A takaróanyag és a gombaágyások takarása | 71 |
A takaróanyag szerepe | 71 |
A jó takaróanyag jellemzői | 72 |
Víztartó képesség | 72 |
Morzsalékos szerkezet | 73 |
A takaróanyag kémhatása | 74 |
Takaróanyagkeverékek | 74 |
A takaróanyag fertőtlenítése | 75 |
Az ágyások takarása | 75 |
A takaróréteg vastagsága | 75 |
A kultúra kezelése a lappangási idő alatt | 74 |
A hőmérséklet beállítása | 74 |
Légcsere | 77 |
Öntözés | 77 |
Növényvédelem | 77 |
A termés | 78 |
Terméshullámok | 78 |
Ápolási munkák termésidőben | 78 |
Hőmérséklet | 80 |
Öntözés | 81 |
Szellőztetés | 81 |
A levegőszükséglet kiszámítása | 82 |
A légcsere biztosításának módjai | 82 |
A légcsere elégtelenségének jelei | 88 |
A túlzott szellőztetés tünetei | 88 |
Szedés érettség | 88 |
Szedés | 89 |
Szedés utáni teendők | 90 |
Tisztítás | 90 |
Áruosztályozás | 90 |
Termőágyak javítása | 90 |
Általános tisztasági teendők | 90 |
Növényvédelem | 90 |
Gombatermesztés növényházakban (Dr. Balázs Sándor) | 93 |
Termesztési lehetőségek | 93 |
Az üveg alatti termesztés időszaka | 94 |
Gombával társítható növények | 94 |
Növényházi forgó | 95 |
Az üveg alatti gombatermesztés jellegzetességei | 95 |
Felmelegedés elleni védelem | 96 |
A házak belső elkészítése | 96 |
Komposztálási sajátosságok | 96 |
Bőséges nedvesítés | 97 |
Fokozott növényvédelem | 97 |
Vastagabb ágyásréteg | 99 |
Csírázás | 99 |
A komposzt védelme kiszáradás ellen | 99 |
Takaróanyag | 99 |
A takarási réteg vastagsága | 100 |
Az üvegházi gombakultúra ápolása | 100 |
Hőszabályozás | 100 |
Szellőzés | 100 |
Légcsere | 101 |
Párásítás | 101 |
Ágyás öntözés | 101 |
Szedés | 102 |
Növényvédelem | 102 |
A növényházi gombatermesztés gazdaságossága | 102 |
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre) | 104 |
Egyzónás termesztőüzem | 104 |
Többzónás termesztőüzem | 104 |
Komposztáló helyiség | 104 |
Pasztörizáló vagy hőkezelő helyiség | 105 |
Hajtatóhelyiség | 107 |
Termesztőhelyiségek | 107 |
Kiszolgáló helyiségek | 108 |
A korszerű felszíni üzem termesztéstechnológiája | 108 |
Komposztálás | 108 |
Töltés | 109 |
Hőkezelés | 109 |
A folyamat főbb szakaszai | 109 |
Hőtartás | 110 |
Lehűlés | 110 |
A hőkezelés célja | 110 |
Csírázás | 111 |
Hajtatás, átszövetés | 111 |
Takarás | 111 |
Ápolás | 111 |
Növényvédelem | 111 |
Letermés | 113 |
Hozamok | 113 |
A csiperketermesztés gazdaságossági mutatói | 114 |
A termesztett csiperkegomba növényvédelme (Uzonyi Sándorné) | 116 |
Megelőző (preventív) növényvédelmi teendők komposztkészítés idején | 117 |
Higiénia komposztkészítés idején | 117 |
Nogos aeroszolozás, füstölés | 117 |
Ágyazás és hőkezelés idején | 117 |
A takaróanyag előkészítése során | 118 |
Takaróanyag fertőtlenítése | 118 |
Ágyások, termőtelepek megelőző növényvédelmi kezelése | 119 |
A letermelés utáni növényvédelmi teendők | 120 |
A letermett gombakomposzt kezelése | 120 |
Gombatermesztő helyiségek fertőtlenítése | 121 |
Padlófertőtlenítés | 121 |
Gázosítás | 122 |
Közvetlen, eseti növényvédelem termésidőben | 123 |
Óvintézkedések vegyszeres védekezéskor | 123 |
A csiperkegomba termőtestein, micéliumán élősködő kórokozók | 128 |
Élősködő gombák, Mólé | 128 |
Verticillium, száraz mólé | 130 |
Szürkepenész, lemezbetegség | 131 |
Pókhálós penész | 132 |
Sárga penészek | 133 |
Baktériumos megbetegedések, foltosság és fekély | 134 |
Múmiabetegség | 135 |
Trágyán, komposztban, takaróanyagon fejlődő versengő gombaszervezetek; gyomgombák | 136 |
Velőpenész | 137 |
Gipszbetegségek | 138 |
Barna gipszbetegség: vagy csiperkemonolia | 138 |
Olajzöld trágyapenész | 138 |
Zöldpenészek | 140 |
Gombavírus | 140 |
Rendellenes fejlődési jelenségek | 142 |
Torzulások | 142 |
Micélium-kifutás, stroma | 143 |
Legyek, szúnyogok, atkák, fonálférgek | 145 |
Gombalegyek, gombaszúnyogok | 145 |
Trágyalegyek vagy púposlegyek | 145 |
Gubacslegyek vagy cecidlegyek | 145 |
Gombalegyek elleni védekezés | 147 |
Atkák (acaridea) | 148 |
Fonalférgek (Nematoda) | 150 |
Paraziták | 151 |
Szaprofág fajok | 151 |
Egyéb kártevők | 152 |
Ugróvillások, ősrovarok | 152 |
Ászkák vagy pincebogarak | 153 |
Meztelen csigák | 153 |
Egér és patkány | 153 |
Egyéb gombák termesztése (Gyurkó Pál) | 154 |
Mykorrhiza-gombák, a vargánya | 154 |
A szarvasgomba | 154 |
Szaprofita-gombák | 154 |
Faanyagon termő gombák | 155 |
Első termesztési próbák | 155 |
Laskagomba-termesztés az NDK-ban | 156 |
A mykofa | 156 |
A hazai laskagomba-termesztés (Véssey Ede) | 156 |
A laskagomba alaki tulajdonságai | 157 |
A laskagomba termesztés technológiája (Tóth Ernő) | 158 |
Faanyagon való termesztés | 158 |
A termesztési alapanyag megválasztása | 158 |
Darabolt fán való termesztés | 160 |
Oltás | 160 |
Oltóverem készítése | 160 |
Előkészítés | 161 |
Az oltás munkamenete | 161 |
Munkaszervezés | 161 |
A verem fedése | 162 |
Átszövés | 163 |
Minősége | 164 |
Termőhelyre helyezés | 164 |
Környezeti igények | 164 |
Oltóverem felbontása | 165 |
A termőtelep ápolása | 166 |
Öntözés | 166 |
Gyomtalanítás | 166 |
A termés betakarítása | 167 |
Szedés | 167 |
Hozamok | 167 |
Gazdaságosság | 168 |
Gombatermesztés gyökértuskón (Tóth Ernő) | 169 |
Helybenoltás | 169 |
Termőrefordulás | 171 |
Az eljárás értékelése | 171 |
A laskagomba kártevői | 172 |
Intenzív termesztési eljárások (Gyurkó Pál) | 173 |
Alapanyag | 173 |
Termesztési feltételek | 173 |
Az eljárás értékelése | 173 |
A japáni fagomba-termesztés (Gyurkó Pál) | 173 |
Alaktani jellemzői | 175 |
Hazai termesztési eljárás | 175 |
Alapanyag | 175 |
Oltás | 176 |
Átszövés | 176 |
Termésképzés, hozamok | 177 |
Intenzív teremsztési eljárás | 177 |
Felhasználási lehetőségel (Véssey Ede) | 177 |
Laskagomba étkezési felhasználása | 177 |
Szárítása | 178 |
A shii-gomba felhasználása | 179 |
Különleges gombaétel-receptek | 180 |
Irodalomjegyzék | 183 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.