1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gombatermesztési útmutató

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 189 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"I. A gombatermesztés helyzete a növénytermesztésben
A gomba az ember táplálkozásában már évezredekkel ezelőtt is ismert volt, erről tanúskodnak a régről fenmaradt írásos emlékek.... Tovább

Előszó

Részlet:
"I. A gombatermesztés helyzete a növénytermesztésben
A gomba az ember táplálkozásában már évezredekkel ezelőtt is ismert volt, erről tanúskodnak a régről fenmaradt írásos emlékek. nyilvánvaló, hogy hosszú ideig kitűnő íze, változatos formában való elkészíthetősége miatt kedvelték és fogyasztották a gombát..." Vissza

Tartalom

A gombatermesztés helyzete a növénytermesztében (Balázs Sándor)5
A gombák táplálkozási értéke5
Vadontermő gombák gyűjtése6
Termesztésbe vonás6
Csiperketermesztő államok7
Jelentősebb termesztett gombafajok8
A gombatermesztés gazdasági jelentősége8
A termesztett csiperkegomba botanikai és biológiai jellemzése (Uzonyi Sándorné)10
Rendszertani helye a növényvilágban10
Fejlődése és alaktana10
Spóracsírázás10
A micélium fejlődése10
A termőtest fejlődése11
Álszövet12
A termőtest részei13
A kalap13
Felbőr14
Kalaphús14
Termőréteg14
A tönk15
A csiperkegomba környezeti igényei15
Fejlődési szakaszok15
A hőmérséklet15
A víz17
A levegő17
A fény18
A termesztett csiperkegomba fajtái18
Fajtamegválasztás18
Útmutató fajtakérdésekben19
Termesztőhelyiségek (Koronczy Imréné)22
A gombatermesztő üzem nagysága22
A termesztőhelyiség fekvése23
Föld alatti termesztőhelyiségek23
Legjobb hasznosításuk24
Hátrányaik24
A föld alatti termesztőhelyiség megválasztása25
Föld feletti építmények27
Fűthető növényházak27
Fűthető hollandi ágyak28
Gazdasági épületek28
Speciális termesztőházak28
Termesztési rendszerek29
A termesztőhelyiségek előkészítése és berendezése29
Takarítás, fertőtlenítés29
Pihentetés30
100 négyzetméter termesztőhelyiséghez szükséges felszerelések30
A csiperkegomba-termesztés alapanyaga (Koronczy Imréné)32
Az alapanyag tulajdonságai32
Természetes táptalajok33
Állati trágyák33
Alomfélék33
Lótrágya mint termesztési alapanyag34
Alkalmatlan trágya: zöldetetéses és répás35
Trágyatárolás35
Juhtrágya35
Baromfitrágya35
Marhatrágya35
Sertéstrágya36
Trágyapótló anyagok és szintetikus táptalajok36
Vázanyagpótlók, szalmafélék36
Széna36
Kukoricaszár37
Kukoricacsutka37
Fűrészpor37
Az állati ürülék pótlására szolgáló anyagok37
Nitrogéntartalmú műtrágyák37
Állati eredetű N-tartalmú anyagok37
Növényi eredetű N-tartalmú anyagok38
"Klasszikus" MRA szintetikus komposzt39
Hazai trágyapótlási receptek40
A lótrágyakomposzt dúsítása42
A komposzt összes nitrogénje42
A kalcium szerepe42
A foszforhasznosulás42
Kálium43
Hazai dúsítási eljárások43
A komposztálás44
A komposztálási folyamat megindítása45
Hőmérsékleti zónák kialakulása45
Baktériumtevékenység46
A komposztálás menete47
Előzetes beöntözés47
Kazalbarakás50
A forgatások ütemezése50
Első forgatás50
További forgatások51
Heltay-féle aerob komposztálási eljárás51
Forgatás kézi erővel51
A kazalméret51
Vízadagolás53
Tápanyagpótlás53
Növényvédelem54
Mikor alkalmas ágyazásra a komposzt?54
A szintetikus komposzt készítése55
Nedvesítés55
Kiegészítő anyagok55
Hőkezelés55
A gombaszaporítóanyag elhelyezése (csírázás) (Uzonyi Sándorné)56
A termesztőágyak elkészítése56
Az ágyazást megelőző munkák56
Felrázás56
Az ágyazási komposzt minősége56
Termesztőágytípusok56
Bakhátas56
Lapos ágy58
Toldás58
Levégelés (ágyvégek kialakítása)59
Ágyástípusok értékelése59
Polctöltés, ládatöltés59
A gombacsíra59
Beszerzése60
A gombacsíra készítése60
Gombacsíraféleségek61
A felhasználás körülményei61
A gombacsíra helyes felhasználása62
A szaporítóanyag elhelyezése: csírázás63
A csírázás környezeti feltételei63
Csírázási módok63
Fészkes csírázás64
Kevert csírázás65
Gépesítési megoldások65
Csírázás utáni munkálatok67
Pótcsírázás67
Környezeti igények67
Hőmérséklet67
Páratartalom67
Légcsere67
Lecsapódás68
Gipszezés68
Növényvédelem68
Átszövés68
A gombakultúra ápolása (Koronczy Imre)70
Hibalehetőségek az átszövés idején70
A takaróanyag és a gombaágyások takarása71
A takaróanyag szerepe71
A jó takaróanyag jellemzői72
Víztartó képesség72
Morzsalékos szerkezet73
A takaróanyag kémhatása74
Takaróanyagkeverékek74
A takaróanyag fertőtlenítése75
Az ágyások takarása75
A takaróréteg vastagsága75
A kultúra kezelése a lappangási idő alatt74
A hőmérséklet beállítása74
Légcsere77
Öntözés77
Növényvédelem77
A termés78
Terméshullámok78
Ápolási munkák termésidőben78
Hőmérséklet80
Öntözés81
Szellőztetés81
A levegőszükséglet kiszámítása82
A légcsere biztosításának módjai82
A légcsere elégtelenségének jelei88
A túlzott szellőztetés tünetei88
Szedés érettség88
Szedés89
Szedés utáni teendők90
Tisztítás90
Áruosztályozás90
Termőágyak javítása90
Általános tisztasági teendők90
Növényvédelem90
Gombatermesztés növényházakban (Dr. Balázs Sándor)93
Termesztési lehetőségek93
Az üveg alatti termesztés időszaka94
Gombával társítható növények94
Növényházi forgó95
Az üveg alatti gombatermesztés jellegzetességei95
Felmelegedés elleni védelem96
A házak belső elkészítése96
Komposztálási sajátosságok96
Bőséges nedvesítés97
Fokozott növényvédelem97
Vastagabb ágyásréteg99
Csírázás99
A komposzt védelme kiszáradás ellen99
Takaróanyag99
A takarási réteg vastagsága100
Az üvegházi gombakultúra ápolása100
Hőszabályozás100
Szellőzés100
Légcsere101
Párásítás101
Ágyás öntözés101
Szedés102
Növényvédelem102
A növényházi gombatermesztés gazdaságossága102
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre)104
Egyzónás termesztőüzem104
Többzónás termesztőüzem104
Komposztáló helyiség104
Pasztörizáló vagy hőkezelő helyiség105
Hajtatóhelyiség107
Termesztőhelyiségek107
Kiszolgáló helyiségek108
A korszerű felszíni üzem termesztéstechnológiája108
Komposztálás108
Töltés109
Hőkezelés109
A folyamat főbb szakaszai109
Hőtartás110
Lehűlés110
A hőkezelés célja110
Csírázás111
Hajtatás, átszövetés111
Takarás111
Ápolás111
Növényvédelem111
Letermés113
Hozamok113
A csiperketermesztés gazdaságossági mutatói114
A termesztett csiperkegomba növényvédelme (Uzonyi Sándorné)116
Megelőző (preventív) növényvédelmi teendők komposztkészítés idején117
Higiénia komposztkészítés idején117
Nogos aeroszolozás, füstölés117
Ágyazás és hőkezelés idején117
A takaróanyag előkészítése során118
Takaróanyag fertőtlenítése118
Ágyások, termőtelepek megelőző növényvédelmi kezelése119
A letermelés utáni növényvédelmi teendők120
A letermett gombakomposzt kezelése120
Gombatermesztő helyiségek fertőtlenítése121
Padlófertőtlenítés121
Gázosítás122
Közvetlen, eseti növényvédelem termésidőben123
Óvintézkedések vegyszeres védekezéskor123
A csiperkegomba termőtestein, micéliumán élősködő kórokozók128
Élősködő gombák, Mólé128
Verticillium, száraz mólé130
Szürkepenész, lemezbetegség131
Pókhálós penész132
Sárga penészek133
Baktériumos megbetegedések, foltosság és fekély134
Múmiabetegség135
Trágyán, komposztban, takaróanyagon fejlődő versengő gombaszervezetek; gyomgombák136
Velőpenész137
Gipszbetegségek138
Barna gipszbetegség: vagy csiperkemonolia138
Olajzöld trágyapenész138
Zöldpenészek140
Gombavírus140
Rendellenes fejlődési jelenségek142
Torzulások142
Micélium-kifutás, stroma143
Legyek, szúnyogok, atkák, fonálférgek145
Gombalegyek, gombaszúnyogok145
Trágyalegyek vagy púposlegyek145
Gubacslegyek vagy cecidlegyek145
Gombalegyek elleni védekezés147
Atkák (acaridea)148
Fonalférgek (Nematoda)150
Paraziták151
Szaprofág fajok151
Egyéb kártevők152
Ugróvillások, ősrovarok152
Ászkák vagy pincebogarak153
Meztelen csigák153
Egér és patkány153
Egyéb gombák termesztése (Gyurkó Pál)154
Mykorrhiza-gombák, a vargánya154
A szarvasgomba154
Szaprofita-gombák154
Faanyagon termő gombák 155
Első termesztési próbák155
Laskagomba-termesztés az NDK-ban156
A mykofa156
A hazai laskagomba-termesztés (Véssey Ede)156
A laskagomba alaki tulajdonságai157
A laskagomba termesztés technológiája (Tóth Ernő)158
Faanyagon való termesztés158
A termesztési alapanyag megválasztása158
Darabolt fán való termesztés160
Oltás160
Oltóverem készítése160
Előkészítés161
Az oltás munkamenete161
Munkaszervezés161
A verem fedése162
Átszövés163
Minősége164
Termőhelyre helyezés164
Környezeti igények164
Oltóverem felbontása165
A termőtelep ápolása166
Öntözés166
Gyomtalanítás166
A termés betakarítása167
Szedés167
Hozamok167
Gazdaságosság168
Gombatermesztés gyökértuskón (Tóth Ernő)169
Helybenoltás169
Termőrefordulás171
Az eljárás értékelése171
A laskagomba kártevői172
Intenzív termesztési eljárások (Gyurkó Pál)173
Alapanyag173
Termesztési feltételek173
Az eljárás értékelése173
A japáni fagomba-termesztés (Gyurkó Pál)173
Alaktani jellemzői175
Hazai termesztési eljárás175
Alapanyag175
Oltás176
Átszövés176
Termésképzés, hozamok177
Intenzív teremsztési eljárás177
Felhasználási lehetőségel (Véssey Ede)177
Laskagomba étkezési felhasználása177
Szárítása178
A shii-gomba felhasználása179
Különleges gombaétel-receptek180
Irodalomjegyzék183
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem