kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 270 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-230-024-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
A gomba jelentősége, a gombatermesztés története (Balázs Sándor) | 5 |
A gomba mint élelem | 7 |
A gombatermesztés gazdasági előnyei | 9 |
A csiperkegomba termesztésének története | 11 |
Egyéb gombák termesztésének története és jelentőségük (Gyurkó Pál) | 19 |
A CSIPERKEGOMBA | |
Rendszertani helye a növényvilágban (Uzonyiné Látkóczki Adél) | 31 |
Fejlődése és alaktana | 32 |
Környezeti igényei | 35 |
A csiperketermesztés feltételei (Balázs Sándor) | 38 |
Hagyományos termesztőhelyiségek | 38 |
Pince | 38 |
Egyéb gazdasági épületek | 41 |
Növényházak | 42 |
Bányák | 43 |
Táptalajok | 43 |
Trágya | 44 |
Szintetikus komposzt | 47 |
Szaporítóanyagok | 50 |
Trágyacsíra | 50 |
Egyéb csírák | 52 |
Fajták | 53 |
Takaróanyagok | 54 |
A komposztálás célja (Koronczy Imréné) | 57 |
Hagyományos, hőkezelés nélküli komposztálás | 60 |
Komposztálás hőkezeléssel | 66 |
A hagyományos csiperketermesztés | 70 |
Az ágyazás | 70 |
A csírázás | 73 |
A takarás | 76 |
A szedés és az ápolás | 81 |
A növényházi csiperketermesztés (Balázs Sándor) | 93 |
A növényházi termesztés időpontjai | 95 |
Növényi sorrend | 95 |
A főnövény paprika, paradicsom | 96 |
A főnövény uborka | 97 |
A palántanevelő házak és a gomba | 98 |
A növényházi termesztés jellegzetességei | 99 |
A hőmérséklet alakulása | 99 |
A házak előkészítése gombatelepítésre | 100 |
A növényházi komposzt készítése | 101 |
Az ágyazás | 104 |
A csírázás | 105 |
Kezelések | 107 |
Szedés | 108 |
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre) | 111 |
Felszíni gombatermesztő üzem | 111 |
Felszíni gombatermesztő üzem tervezése | 115 |
Gépi felszerelés, belső berendezés | 124 |
A természtés technológiája | 131 |
A hőkezelés | 131 |
A csírázás | 134 |
A hajtatás | 135 |
A takarás | 135 |
A lappangási idő | 136 |
A termésidő | 136 |
A kiürítés | 137 |
A zsákos csiperkatermesztés | 137 |
Újabb módszerek a csiperketermesztésben | 143 |
A tömegben való hőkezelés ás átszövetés | 143 |
A tömeghőkezelés és átszövetés technológiája | 145 |
Gépi szedés | 146 |
A termesztett csiperke legfontosabb kártevői, betegségei (Tóth György) | 148 |
A csiperke állati kártevői | 148 |
Fonálférgek | 148 |
Ikerszelvényesek | 150 |
Ászkák | 150 |
Atkák | 150 |
Rovarok | 153 |
Kétszárnyúak | 154 |
Csigák és meztelencsigák | 154 |
Egér és patkány | 158 |
A csiperke növényi kártevői (betegségei) | 159 |
Gyomgombák | 160 |
Konkurrens gombák | 160 |
Parazita vírusok, baktériumok és gombák | 162 |
Élettani és környezeti tényezők hatására képződő rendellenes termőtestek | 166 |
A csiperketermesztés gazdaságossága (Koronczy Imre) | 167 |
100 m2 hasznosítása hagyományos gombatermesztéssel | 167 |
1000 m2 hasznosítása felszíni gombatermesztő üzemben | 169 |
LASKAGOMBA | |
Rendszertani helye, alaktani, élettani és tenyésztulajdonságai (Gyurkó Pál) | 175 |
A tenyésztörzsek kiválasztása és az oltóanyag előállítása | 179 |
Laskagomba-termesztés faanyagon | 182 |
Intenzív termesztési eljárások | 187 |
Az alapanyag előkezelése gőzöléssel | 192 |
Az alapanyag előkezelése merítéssel | 195 |
Az alapanyag előkészítése tömeghőkezeléssel | 197 |
Az alapanyag átszövetése | 199 |
Az átszőtt anyag érlelése | 201 |
A termőre fordítás | 202 |
A laskagomba betegségei és kártevői | 212 |
Néhány tanács a laskagomba üzemi termesztéséhez | 215 |
HARMATGOMBA | |
Jelentősége, termesztésének feltételei (Balázs Sándor) | 219 |
Termesztőhelyiség | 220 |
Táptalajok | 221 |
Takaróanyagok | 222 |
Szaporítóanyagok, fajták | 223 |
A harmatgomba környezeti igényei | 226 |
Hőigénye | 226 |
Levegőigénye | 227 |
Vízigénye | 227 |
Fényigénye | 228 |
Nyári termesztés | 229 |
A termesztés módja | 230 |
Átteleltetéses termesztés | 234 |
Kombinált termesztés | 235 |
A termesztés gazdaságossága | 236 |
A TERMESZTETT GOMBA VÉDELME | |
A csiperke védelme (Farkas Károly) | 239 |
Termesztőhelyiségek, berendezkedések és szerszámok fertőtlenítése | 239 |
Növényvédelmi teendők a komposztálóban | 242 |
Védekezés a komposztálás alatt | 242 |
A takaróanyag fertőtlenítése | 245 |
Ágyazás, illetve telepítés előtti védekezés | 248 |
A termő gomba védelme | 251 |
A letermett komposzt eltávolítása | 252 |
Védekezés az alkalmi kártevők ellen | 253 |
Egyéb gombák védelme | 255 |
KÜLÖNLEGES GOMBÁS ÉTELEK | |
Receptek | 259 |
Irodalom | 266 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.