1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gombatermesztés

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok.
A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében.
A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők... Tovább

Fülszöveg

Az ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok.
A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében.
A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők eredményes munkájához. Vissza

Tartalom

A gomba jelentősége, a gombatermesztés története (Balázs Sándor)5
A gomba mint élelmiszer5
A gombatermesztés gazdasági jelentősége7
A gombatermesztés helye a növénytermesztésben11
A csiperkegomba termesztésének története11
Egyéb gombák termesztésének története és jelentőségük (Gyurkó Pál)16
Csiperkegomba
Rendszertani helye a növényvilágban (Uzonyiné Látkóczki Adél)27
Fejlődése és alaktana28
Környezeti igényei31
A csiperketermesztés feltételei (Balázs Sándor)34
Hagyományos termesztőhelyiségek34
Táptalajok39
Szaporítóanyagok46
Fajták49
Takaróanyagok51
A komposztálás célja (Koronczy Imréné)55
Hagyományos, hőkezelés nélküli komposztálás58
Komposztálás hőkezeléssel65
A hagyományos csiperketermesztés69
A fertőtlenítés69
Az ágyazás71
A csírázás74
A takarás77
A szedés és az ápolás81
A növényházi csiperketermesztés (Balázs Sándor)93
A növényházi termesztés időpontjai95
Növényi sorrend97
A növényházi termesztés jellegzetességei99
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre)112
Felszíni gombatermesztő üzem112
A természtés technológiája132
A termesztett csiperke legfontosabb kártevői, betegségei és növényvédelme (Tóth György)142
A csiperke állati kártevői142
A csiperke növényi kártevői (betegségei)157
A csiperke növényvédelme166
A csiperketermesztés gazdaságossága (éves pénzügyi tervek) (Koronczy Imre)172
100 négyzetméter hasznosítása hagyományos gombatermesztéssel172
1000 négyzetméter korszerű gombatermesztéssel174
Laskagomba150
Rendszertani helye, alaktani, élettani és tenyésztulajdonságai (Gyurkó Pál)179
A tenyésztörzsek kiválasztása és az oltóanyag előállítása182
Laskagombatermesztés faanyagon186
Intenzív termesztési eljárások192
Az alapanyag előkészítése gőzöléssel197
Az alapanyag előkészítése merítéssel200
Az alapanyag átszövetése202
Az átszőtt anyag érlelése205
Termőrefordítás206
A laskagomba növényvédelme217
Néhány tanács a laskagomba üzemi termesztéséhez222
Különleges gombásételek227
Receptek227
Irodalomjegyzék235
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem