Előszó | 12 |
Gaby Guzek | |
Az ismeretlen gombás betegségekről | 15 |
Egyetlen ok, sokféle tünet | 16 |
A legtipikusabb tünet - az általános betegségérzet | 16 |
Hasonlóan tipikus: több betegség egyszerre | 17 |
Mi okozza a sok különböző tünetegyüttest | 17 |
A gomba-barátunk és ellenségünk | 19 |
A gombák közös tulajdonságai | 19 |
Bizonyos gombák kórokozók | 20 |
A patogén gombákról | 21 |
Élesztőgomgák | 21 |
Penészgombák | 22 |
Dermatophytonok | 22 |
Fertőzésforrások | 23 |
Testünk a gombák paradicsoma | 24 |
A gombás betegségek felismerése | 30 |
A parazitizmus | 27 |
A mikotoxinok | 27 |
A gombák betegségek felismerése | 30 |
Fájdalmas puffadás | 30 |
Nehéz légzés, szívpanaszok | 30 |
Fájdalmas viszketés a végbéltájon | 31 |
Kellemetlen bőrjelenségek | 31 |
Kínzó éhségérzet, túlsúly | 31 |
Emésztési zavarok | 32 |
Májkárosodás | 32 |
Krónikus hüvely- és hólyaggyuladás | 33 |
Ízületi és izomfájdalmak | 33 |
Tompa fáradtságérzet, koncentrációs zavarok | 34 |
Szexuális zavarok | 34 |
Bőr- és hajzsírosodás | 34 |
Tünetlista a gombás betegségek tünetei | 36 |
A gombás betegségek rizikófaktorai | 37 |
Antibiotikumok | 37 |
Táplálkozás | 37 |
Fogamzásgátlók | 38 |
Immungyengeség, krónikus betegségek | 39 |
Kortikoszteroidok | 39 |
Tünetlista: a gombás fertőzés rizikófaktorai | 40 |
Az immunrendszer | 41 |
Az immunrendszer működése | 41 |
Az immunrendszer veszélyeztető tényezők | 42 |
Az immunrendszer alkotórészei | 43 |
Hibás immunreakciók | 44 |
Az allergia | 44 |
Éltetőallergia | 44 |
Élelmiszerallergia | 45 |
Légúti allergia | 45 |
Diagnózis a rotációs étrend segítségével | 46 |
A krónikus betegségek és a gomba | 47 |
Diabetes (Cukorbetegség) | 47 |
Psoriasis (pikkelysömör), neurodermitis | 48 |
Fejkorpa | 48 |
Zsír-anyagcserezavarok, szív- és keringési elégtelenségek | 49 |
Reuma | 49 |
Ízületi gyulladás | 50 |
Köszvény | 50 |
A kezelést megelőző diagnózis | 51 |
Forduljunk orvoshoz! | 51 |
Mit nyújthat a természetgyógyász orvos? | 52 |
Mit nyújthat a természetgyógyász? | 52 |
Vajon megfelelő-e a kezelés? | 53 |
A gomák nyomában | 54 |
Laboratóriumi diagnosztika | 54 |
Vérvizsgálat | 57 |
A laboratóriumi módszerek hibalehetőségei | 58 |
Gyógyszeres kezelés | 60 |
A kezelés mindig kombinált | 60 |
A klasszikus Nystatin | 60 |
Az emésztőrendszer kezelés | 62 |
Szisztémás kezelés | 63 |
Bőrgomba elleni porok, tinktúrák, samponok | 63 |
A kezelés menete | 64 |
Az első hét teendői | 64 |
A második hét teendői | 65 |
A harmadik héttől | 65 |
Mi a teendő, ha a fertőzés visszatér? | 66 |
Alternatív és kiegészítő terápia? | 67 |
A bélflóra regenerálása | 67 |
Az immunrendszer erősítése | 68 |
Homeopátiás módszerek | 69 |
Végre egészséges vagyok! | 71 |
Elisabeth Lange | |
Gombaellenes diéta | 73 |
Gyógyítás és megelőzés az egészséges táplálkozás segítségével | 73 |
Gyógyító étrend | 74 |
Miért fontos a diéta? | 74 |
Nehezítsük meg a paraziták dolgát! | 75 |
Ajánlott élemiszerek | 76 |
Mit ne együnk | 78 |
A csábító cukor | 80 |
A cukorról, sajnos, le kell mondanunk | 80 |
Minden szénhidrát cukortartalmú! | 81 |
Kis cukorlexikon | 81 |
Ballasztanyagokkal a gombák ellen | 84 |
Hogyan hatnak a ballasztanyagok a gombákra? | 84 |
Milyen ballasztanyagot vegyünk? | 86 |
Az egészséges reggeli | 87 |
És a kenyér? | 87 |
Milyen kenyeret ehetünk? | 87 |
A savanyú tészta a legjobb | 88 |
Reggelizzünk müzlit | 88 |
A diétás müzli | 88 |
Fungimüzli | 89 |
A teljes tápértékű gabonamagvak | 90 |
A gabonafélék előnyös tulajdonságai | 90 |
Búza, tönköly, aszalt tönköly | 90 |
Rozs | 91 |
Zab | 91 |
Hajdina | 91 |
Köles | 92 |
Árpa | 92 |
A gabonafélék főzése | 93 |
Gabonás ételek - receptek | 94 |
A lisztekről | 100 |
Melyik liszt a megfelelő? | 100 |
Liszttípusok | 100 |
Saját őrlés | 101 |
Sok zöldséget és főzeléket! | 102 |
Egészséges, gyógyít és még finom is | 102 |
Nyersen vagy főzve? | 103 |
Az idénynek megfelelő salátát | 103 |
Saláta- és főzelékreceptek | 104 |
A hüvelyeseket nem szeretik a gombák | 121 |
Ötletek a hüvelyesek elkészítéshez | 121 |
Hüvelyesek - receptek | 122 |
A burgonya - ideális eledel | 131 |
Burgonyás ételek -receptek | 132 |
Az elmaradhatatlan(?)hús? | 144 |
Az egészséges húsfogyasztás | 144 |
Vegyi anyagok a húsokban | 145 |
Mustár cukor nélkül | 145 |
Húsételek - receptek | 146 |
Finomított olajok | 148 |
A hidegen sajtolt olajok | 149 |
A zsiradék megválasztása | 155 |
A hal előnyei | 157 |
Halételek - receptek | 158 |
A tojás | 164 |
A tojás és a koleszterin | 164 |
Tojásételek - receptek | 166 |
Finom mártások | 177 |
Mártások - receptek | 178 |
Tejtermékek | 186 |
Jó-e a joghurt? | 186 |
A savanyú tejtermékek | 186 |
A tejszín | 186 |
A sajtok és a diéta | 187 |
Tejes ételek - receptek | 188 |
Édességek, cukor nélkül | 189 |
A mesterséges édesítőszerekről | 189 |
Gyümölcsöt se! | 189 |
Édességek - receptek | 191 |
Italdiéta | 199 |
Mennyit igyunk? | 199 |
Mit ihatunk? | 199 |
Ásványvíz-, gyógyteák, kávé-, bor, sör | |
Italok - receptek | 201 |
Krónikus betegek gombaellenes diétája | 204 |
A cukorbetegek gombaellenes diétája | 204 |
A köszvénybetegek étrendje | 205 |
A reumás betegek kérdéséről | 206 |
Ha a vér zsír- vagy koleszterintartalma túl magas | 206 |
Élesztő- és penészgomba-allergia | 208 |
Sütés-főzés élesztő nélkül | 208 |
Tésztafélék - receptek | 209 |
Élesztőmentes levesek - receptek | 218 |
Előre elkészített levesek | 220 |
Mérgező hatású gomák az ételekben | 221 |
Mikotoxinok az ételekben | 221 |
Mikotoxinok a húsban és a tejben | 221 |
Ha penészes - dobjuk ki | 222 |
Óvintézkedések a háztartásban | 222 |
Egészséges táplálkozás - hosszú távon | 224 |
Mindent mértékkel | 224 |
Az immunrendszer karbantartása | 225 |
Függelék | |
A receptek mutatója | |