1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gomba feldolgozása, tartósítása

Szerző
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 17.
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7812-58-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és táblázatokkal illusztrál.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó8
Filiusné Nadabán Terézia: A gombatermesztés és -feldolgozás nemzetközi és hazai helyzete9
A gomba termesztésének rövid története9
A gombatermesztés nemzetközi helyzete11
A gyűjtés, termesztés és feldolgozás hazai helyzete15
A gomba a nemzetközi kereskedelemben17
Irodalom19
Szenes Endréné: A gomba forgalmazásának és feldolgozásával kapcsolatos jogi szabályozások a gyűjtéstől a felhasználásig20
Közegészségügyi szabályozás20
Az 1995. évi XC. törvény élelmiszerekről24
Az élelmiszer-élőállító hely létesítésének és működtetésének engedélyezése25
Az építési engedély26
A létesítési engedély26
A működési engedély27
A kisüzemmé minősítés29
Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei29
Egészségi állapot30
Minimumvizsga30
Az élelmiszerek előállításával kapcsolatos engedélyek30
Új élelmiszer előállítási engedélye31
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer előállítási engedélye31
Élelmiszer ionizálóenergiával való kezelési engedélye31
Új termék gyátmánylapjának jóváhagyása32
A minőségmegőrzési időtartam33
Az élelmiszer-előállítás során felhasználható adalékanyagok, technológiai segédanyagok és csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek enegedélyezése34
A késztermékek jelölése35
Irodalom36
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba - a feldolgozás nyersanyaga37
A gombák jellemzése37
Az ehető gombákról37
Irodalom39
A gombák biológiai sajátosságai39
A gomba nyersanyag beszerzése42
Gombagyűjtés42
Gombatermesztés45
A gombák csomagolása, szállítása60
Irodalom61
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba tartósítása63
A gombafeldolgozás előkészítő műveletei63
A nyersanyag átvétele feldolgozásra63
Tisztítás, válogatás65
Mosás65
Szeletelés, darabolás67
Előfőzés (blansirozás)68
Visszahűtés, szikkasztás71
Utóosztályozás, válogatás71
A gombafeldolgozás tartósítóeljárásai72
Tartósítás sós lében72
Gombasavanyítás, tejsavas erjesztés75
Gombakivonat-készítés, besűrítés77
Szárítás78
Tartósítás hőkezeléssel85
Fagyasztás92
A tartósított gombakészítmények felhasználása94
Előételek94
Levesek94
Egytálételek95
Húspuhító ételek99
Mártások100
Saláták100
Szenes Endréné: A feldolgozóüzem higiéniája102
A higiénia: a minőségi élelmiszertermelés alapja102
A higénikus feldolgozás alapvető feltételei104
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés109
Irodalom111
Szenes Endréné: A gombakészítmények fogyasztói csomagolása112
A csomagolás fő funkciói112
A csomagolás tevékenység szabályozása113
A csomagolás kialakítása113
A csomagolóanyagok113
A csomagok mérete114
A csomagok jelölése115
A gombakészítmények csomagolóeszközei117
Csomagolás és környezet122
Irodalom124
A gombafeldolgozás egészségügyi biztonsága144
Sohár Pálné: Élelmezéstoxikológiai előírások (szennyező és adalékanyagok)144
Simon József: Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések150
Bíró Oszkár: A gombatermesztő és a gombát feldolgozó vállalkozás jövedelmezőségére ható főbb tényezők153
A gombatermesztés és -feldolgozás - mint vállalkozás - megítélése153
A korszerű gombatermesztés és -feldolgozás kialakulása154
Telepítés és a telephely megválasztása155
A vállalkozás méretei157
A vállalkozás jogi formái159
A piac megítélése163
Függelékek169
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem