kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 187 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 17. |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-7812-58-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és táblázatokkal illusztrál. |
Előszó | 8 |
Filiusné Nadabán Terézia: A gombatermesztés és -feldolgozás nemzetközi és hazai helyzete | 9 |
A gomba termesztésének rövid története | 9 |
A gombatermesztés nemzetközi helyzete | 11 |
A gyűjtés, termesztés és feldolgozás hazai helyzete | 15 |
A gomba a nemzetközi kereskedelemben | 17 |
Irodalom | 19 |
Szenes Endréné: A gomba forgalmazásának és feldolgozásával kapcsolatos jogi szabályozások a gyűjtéstől a felhasználásig | 20 |
Közegészségügyi szabályozás | 20 |
Az 1995. évi XC. törvény élelmiszerekről | 24 |
Az élelmiszer-élőállító hely létesítésének és működtetésének engedélyezése | 25 |
Az építési engedély | 26 |
A létesítési engedély | 26 |
A működési engedély | 27 |
A kisüzemmé minősítés | 29 |
Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei | 29 |
Egészségi állapot | 30 |
Minimumvizsga | 30 |
Az élelmiszerek előállításával kapcsolatos engedélyek | 30 |
Új élelmiszer előállítási engedélye | 31 |
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer előállítási engedélye | 31 |
Élelmiszer ionizálóenergiával való kezelési engedélye | 31 |
Új termék gyátmánylapjának jóváhagyása | 32 |
A minőségmegőrzési időtartam | 33 |
Az élelmiszer-előállítás során felhasználható adalékanyagok, technológiai segédanyagok és csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek enegedélyezése | 34 |
A késztermékek jelölése | 35 |
Irodalom | 36 |
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba - a feldolgozás nyersanyaga | 37 |
A gombák jellemzése | 37 |
Az ehető gombákról | 37 |
Irodalom | 39 |
A gombák biológiai sajátosságai | 39 |
A gomba nyersanyag beszerzése | 42 |
Gombagyűjtés | 42 |
Gombatermesztés | 45 |
A gombák csomagolása, szállítása | 60 |
Irodalom | 61 |
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba tartósítása | 63 |
A gombafeldolgozás előkészítő műveletei | 63 |
A nyersanyag átvétele feldolgozásra | 63 |
Tisztítás, válogatás | 65 |
Mosás | 65 |
Szeletelés, darabolás | 67 |
Előfőzés (blansirozás) | 68 |
Visszahűtés, szikkasztás | 71 |
Utóosztályozás, válogatás | 71 |
A gombafeldolgozás tartósítóeljárásai | 72 |
Tartósítás sós lében | 72 |
Gombasavanyítás, tejsavas erjesztés | 75 |
Gombakivonat-készítés, besűrítés | 77 |
Szárítás | 78 |
Tartósítás hőkezeléssel | 85 |
Fagyasztás | 92 |
A tartósított gombakészítmények felhasználása | 94 |
Előételek | 94 |
Levesek | 94 |
Egytálételek | 95 |
Húspuhító ételek | 99 |
Mártások | 100 |
Saláták | 100 |
Szenes Endréné: A feldolgozóüzem higiéniája | 102 |
A higiénia: a minőségi élelmiszertermelés alapja | 102 |
A higénikus feldolgozás alapvető feltételei | 104 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 109 |
Irodalom | 111 |
Szenes Endréné: A gombakészítmények fogyasztói csomagolása | 112 |
A csomagolás fő funkciói | 112 |
A csomagolás tevékenység szabályozása | 113 |
A csomagolás kialakítása | 113 |
A csomagolóanyagok | 113 |
A csomagok mérete | 114 |
A csomagok jelölése | 115 |
A gombakészítmények csomagolóeszközei | 117 |
Csomagolás és környezet | 122 |
Irodalom | 124 |
A gombafeldolgozás egészségügyi biztonsága | 144 |
Sohár Pálné: Élelmezéstoxikológiai előírások (szennyező és adalékanyagok) | 144 |
Simon József: Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések | 150 |
Bíró Oszkár: A gombatermesztő és a gombát feldolgozó vállalkozás jövedelmezőségére ható főbb tényezők | 153 |
A gombatermesztés és -feldolgozás - mint vállalkozás - megítélése | 153 |
A korszerű gombatermesztés és -feldolgozás kialakulása | 154 |
Telepítés és a telephely megválasztása | 155 |
A vállalkozás méretei | 157 |
A vállalkozás jogi formái | 159 |
A piac megítélése | 163 |
Függelékek | 169 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.