1.063.262

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gold magyar gasztronómia

Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Párizs 2000 Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Japán  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-85481-1-8
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy nemzeti konyha egy nép kultúrájának étkezési szokásokban kifejezett szimbolikai nyelvezete. Minden nép számára a konyha egy olyan szimbolikai nyelvezetet alkot, amely visszatükrözi kulturális,... Tovább

Előszó

Egy nemzeti konyha egy nép kultúrájának étkezési szokásokban kifejezett szimbolikai nyelvezete. Minden nép számára a konyha egy olyan szimbolikai nyelvezetet alkot, amely visszatükrözi kulturális, vallási, történelmi, társadalmi és gazdasági értékeit.
A magyar nép kultúrájának a gyökerei a közép-ázsiai nagyállattenyésztő lovaskultúrák hagyományos értékeihez kötődnek. A lovaskultúrák értékrendszerének a legfontosabb jellemzője az ellentétek kiegyenlítésén keresztül megvalósított állandó harmónia keresése volt. Művészetük szín és forma esztétikája, dallamos pentaton zenéjük, kézművesiparuk, mítoszaik és a konyhájuk ízei az ellentétes értékek közti harmónia keresését fejezték ki a legnagyobb tökéllyel.
A magyar konyha alapfilozófiája szintén az ellentétes ízek harmonikus kiegyenlítésére pül. Már a XVI. században kiadott legrégebbi szakácskönyvek szerint, a magyar konyha legfontosabb jellemzője az édes-savanyú ízek harmonikus összehangolása volt a különféle friss fűszerfüvekkel (tárkony, csombor) és fűszerekkel (gyömbér, bors, sáfrány).
Évszázadok során lassanként a hagyományos magyar konyha megváltozott, új alapanyagokkal gazdagodott (zöldpaprika, paradicsom, burgonya) és nagyobb hangsúlyt fektetett a sütési és a rántási eljáráson alapuló konyhatechnikákra, de mindvégig megőrizte alapfilozófiájának a legfontosabb meghatározóját, az ízharmóniára való törekvést.
A XX. század politikai és gazdasági megrázkódtatásai és tragédiái negatívan hatottak a magyar konyhára, amelyet az utóbbi évtizedekben leginkább az uniformizált monotónia jellemzett. Néhány év óta azonban pozitív változások történtek és a magyar konyha az újjászületés és a megújulás útjára lépett és ismét keresi a harmónia megvalósításának az értékeit, ugyanúgy az ízekben, az alapanyagok használatában, mint az egészséges étkezés biztosításában. Több olyan éttermet lehet már Budapesten és vidéken találni, amelyek ételajánlata kifejezi a magyar gasztronómia megújuló harmónia értékeit. Ugyanakkor az éttermi kínálat sokkal színesebb és változatosabb lett A magyar konyha mellett megtalálhatók a legjobb nemzeti konyhákat bemutató éttermek is.
Ezekben az éttermekben a történelmi magyar borvidékek kitűnő borait is meg lehet kóstolni (Tokaj, Eger, Mátraalja, Villány Szekszárd, Somló, Sopron és Balatonfelvidék), amelyek legfontosabb jellemzője szintén a harmónia. Ezt az egyedül álló harmóniát a magyar borok illat- aroma és ízvilága biztosítja. Ha a felsorolt, magyar konyhát bemutató éttermekben megkóstolunk egy magyar libamáj különlegességet egy négy vagy öt puttonyos Tokaji aszú borral, akkor egy olyan ízharmóniát valósítunk meg, amelyet nem lehet másképpen nevezni,
mint királyi szerelmi ízházasságnak. Királyi előétel királyi borral (a Tokajit a királyok borának és a Borok Királyának is nevezik) csak királyi ízharmóniát alkothat. Vissza

Tartalom

Előszó Dr.Cey-BertRóbert Gyula.................................4
Admirális Restaurant.................................18
Alabárdos Restaurant............................20
Anno Restaurant & Café.................................22
Antique Restaurant.................................24
Arany Bárány Restaurant.................................26
Aranymókus Restaurant......................28
Aranysárkány Vendéglő.................................30
Bagolyvár Restaurant.................................32
Barokk Restaurant.................................34
Belcanto Restaurant.................................36
Cascade Restaurant.................................40
Chez Nicolas Restaurant.................................42
Cyrano Restaurant & Café.................................44
Dunaterem (Gellért Hotel).................................46
Fausto's Ristorante.................................48
Fehérszarvas Vadásztanya Restaurant.................................50
Fortuna Restaurant.................................52
Gambrinus Restaurant.................................54
Gerbeaud Cukrászda.................................56
Görög Kancsó Restaurant.................................58
Gundel Restaurant.................................60
Japán Restaurant.................................62
Kéhli Restaurant.................................64
Kékoroszlán Restaurant.................................66
Kisbuda Gyöngye Restaurant.................................68
Mágnáskert Restaurant.................................72
Margitkert Restaurant.................................74
Mátyás Pince Restaurant.................................76
Múzeum Restaurant.................................78
Nautilus Restaurant.................................80
Náncsi Néni Restaurant.................................82
Pannónia Med Hotel.................................84
Postakocsi Restaurant.................................86
Remíz Restaurant.................................90
Robinson Restaurant.................................92
Scampi Restaurant.................................94
Silhouette Restaurant (Forum Hotel).................................96
Sushi An.................................98
Szamos Marcipán Cukrászda.................................100
Százéves Restaurant.................................104
Széchenyi Restaurant (Grand Hotel Ramada).................................106
Szondi Restaurant (Radisson Béke Hotel).................................108
Trombitás Restaurant.................................110
Udvarház Restaurant.................................112
Vadászkürt Restaurant.................................114
Valentine Restaurant (Várkert Casino).................................116
Vasmacska Restaurant.................................118
Városháza Restaurant.................................120
Villa Restaurant.................................122
Magyarország Nagy Bortermelői
Előszó Kallay Miklóstól.................................129
Bock József Pincészete.................................130
Chapel Hill.................................132
CorVinumKft.................................134
DisznókőRt.................................136
Eifert&Légii Borház.................................138
GereAttila.................................140
G.IAKft.................................142
György Villa.................................144
7 Kál Vidéki Scheller............................146
Lauder-Láng Pincészet.................................148
PolgárPince.................................150
Szőlő Bor Kft Villány............................152
Thummerer Pince.................................154
Tokaj Kereskedőház Rt.................................156
Tokaj Oremus.................................158
VinariumKft.................................160
VinumBonumKft.................................162
Zwack Kereskedelmi Kf.................................164
GOLD Selection 96.................................167
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gold magyar gasztronómia
Állapot:
2.740 Ft
1.370 ,-Ft 50
21 pont kapható
Kosárba