Előszó
Göcsej számomra nemcsak szülőföld, hanem mérhetetlen szerelem is, melyet az ember a bölcsőringató, szent hely iránt érez... És csak az gondol szerelemmel szülőföldje iránt, akiben soha nem feledhető emlékként él az otthoni vertfalu kemencében sült, illatos, friss kenyér utáni vágy, akiben mélyen gyökereznek csodálatos gyermekkora, ifjúsága soha el nem múló emlékei. Szülőföld. Ennek a szónak jelentőségét az érzi igazán, akiben emlékek, élmények százai, gondolatok és eszmék tucatjai raktározódtak el, akiben folyamatosan él a vágy, hogy köszönetként az itt megszerzett szellemi útravalóért, azt valamiféle keretek közé szorítsa és abból valamennyit a szülőföldnek visszajuttatva, lerója tartozása egy részét.
E gondolatok késztettek arra, hogy mielőtt ez a rengeteg élmény, tapasztalat végleg feledésbe merülne, lehetőséget keressek e szellemi hagyaték megőrzésére, elmentve az utókor számára és megnyugtatásul önmagam számára, hogy törlesztettem valamit mindazok felé, akiktől mindezt kaptam.
A mai kor embere számára az adatott: éljen bár a föld bármely civilizációjában, élvezze az egyenlakások egyhangúságát, a divatirányzatok unalomig megformált világát, az egyengyorsbüfék műanyag táppépeit vagy, hogy a kábítószerek, kábító televízióműsorok, a kábító és érzékromboló szórakozóhelyek által ringathassa magát abba a boldog hitbe, hogy érdekes és sokszínű életet él.
Ez a könyv más ideológiát sugall... azt, hogy vállalva elődeink örökségét, a teljesség igénye nélkül megőrizni és folytatni akarja annak változatosságát, amely által az élet éppen saját továbbéléséről gondoskodik.
Hivatássá lett foglalkozásom több mint három évtizede arra késztetett, hogy az ez idő alatt összegyűjtött Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, az étkezési kultúrájával kapcsolatos feljegyzéseket, szokásokat, népi hagyományokat könyvbe rendezve megjelentessem.
Az ebben szereplő ételek egy része az eredeti receptúra alapján lett elkészítve, más részük ugyanezen elvek alapján, de a mai kor gasztronómiai kívánalmainak megfelelően átdolgozásra került. Természetesen minden étel Göcsej területén fellelhető alapanyagokból, félkész termékekből készült. Az anyaghányadok négy személyre lettek megadva, az ettől eltérő anyagszükségleteket külön közöljük.
Kívánom hát Kedves Olvasó, hogy e könyv lapozgatása közben szerzett hasznos információk, kísérletezésre érdemes receptek kipróbálása során sok öröme teljék a leírtakban!
Vissza