Előszó | 5 |
Bevezető | 6 |
TAVASZ | 10 |
Abruzzo - A Hegyek birodalma, ahol megszületett az egységes Európa gondolata | 12 |
Sáfrány | 14 |
Jellegzetes abruzzói termékek | 15 |
Receptek: | 16 |
Feketekagyló sáfránnyal | 17 |
Sajtszószos kenyérszeletek | 18 |
Babéros főtt kenyér juhsajttal | 18 |
Csőben sült rakott zöldség | 18 |
Grízsüveg csokiöntettel | 18 |
Konyha és hagyomány | 19 |
Molise - A törpetartomány | 20 |
Márna, rákok, kagylók | 22 |
Molisei különlegességek | 23 |
Receptek: | 24 |
Sonkás tészta | 25 |
Malacsaláta | 26 |
Konyakos rákocskák | 26 |
Töltött tésztakoszorú | 26 |
Konyha és hagyomány | 27 |
Basilicata - Ahol Püthagorasz és Spartacus is megfordult | 28 |
Csípős paprika | 30 |
Basilicatai termékek | 31 |
Receptek: | 32 |
Zöldségragus kenyérszeletek | 33 |
Csavart tészta kenyérbéllel | 34 |
Göngyölt kardhal | 34 |
Tepsis rakott burgonya | 34 |
Babéros apró fánk | 34 |
Konyha és hagyomány | 35 |
Puglia - A csizma sarka | 36 |
Olívaolaj | 38 |
Puglia kincsei | 39 |
Receptek: | 40 |
Kapribogyós, paradicsomos, olívás lángos | 41 |
Kagylóleves | 42 |
Zöldséges polip borban párolva | 42 |
Csicseriborsó pizzasütő módra | 42 |
Tejes kalács | 42 |
Konyha és hagyomány | 43 |
Calabria - A vad vidék | 44 |
Padlizsán | 46 |
Calabriai specialitások | 47 |
Receptek: | 48 |
Olajbogyós burgonya | 49 |
Csípős, piros pirítós | 50 |
Édesköményleves | 50 |
Édes-savanyú tonhal | 50 |
Mézbe forgatott sütikék | 50 |
Konyha és hagyomány | 51 |
Sajtok hazája | 52 |
Sajtlexikon | 53 |
NYÁR | 56 |
Umbria - Olaszország zöld szíve | 59 |
Fekete szarvasgomba | 60 |
Umbriai különlegességek | 61 |
Receptek: | 62 |
Mentás paradicsomleves pirítóssal és parmezánnal | 63 |
Szarvasgombás pirítós | 64 |
Rozmaringos bárány citrommal és fehérborral | 64 |
Édes pizza | 64 |
Konyha és hagyomány | 65 |
Lazio - A világ közepe, vége és eleje | 66 |
Articsóka | 68 |
Laziói termékek | 69 |
Receptek: | 70 |
Sonkás szélesmetélt zöldborsóval | 71 |
Sült tökvirág | 72 |
Pacal római módra | 72 |
Csípős, párolt cikóriasaláta | 72 |
Kalácskák | 72 |
Konyha és hagyomány | 73 |
Campania - Káosz és rend | 74 |
Paradicsom | 76 |
Campaniai ízelítő | 77 |
Receptek: | 78 |
Kávékrém | 79 |
Főtt, borsos kagyló | 80 |
Sült paprika paradicsomos szószban | 80 |
Rusztikus pizza | 80 |
Konyha és hagyomány | 81 |
Szicília - Magna Grecia gyöngyszeme | 82 |
Tészta | 84 |
Ízelítő Szicília földjéről | 85 |
Receptek: | 86 |
Narancssaláta | 87 |
Mogyoróhagymás tészta | 88 |
Kardhaltekercs | 88 |
Mentaleves peperoni | 88 |
Narancssörbet | 88 |
Konyha és hagyomány | 89 |
Szardínia - A Földközi-tenger Tahitije | 90 |
Kenyér | 92 |
Ízelítő Szardínia szigetéről | 93 |
Receptek: | 94 |
Haltál | 95 |
Polipsaláta | 96 |
Sáfrányos gnocchi | 96 |
Szalagmetélt langusztaszószban | 96 |
Mandulás csók | 96 |
Konyha és hagyomány | 97 |
ŐSZ | 98 |
Velence - A lagúnáktól a Dolomitokig | 100 |
Tőkehal | 102 |
Velence ízei | 103 |
Receptek: | 104 |
Vargányás melegszendvics | 105 |
Borjúleves parmezánnal | 106 |
Borjúmáj velencei módra | 106 |
Radicchio | 106 |
Velencei sült puding | 106 |
Konyha és hagyomány | 107 |
Trentino-Alto Adige - A kettéosztott tartomány | 108 |
Száraz, húsos szalonna | 110 |
Trentino-Alto Adige különlegességei | 111 |
Receptek: | 112 |
Párolt őz áfonyalekvárral | 113 |
Spenóttal töltött tészta | 114 |
Kenyérgombócos húsleves | 114 |
Sárgabarackos krumpligombóc | 114 |
Gesztenyetorta | 114 |
Konyha és hagyomány | 115 |
Friuli-Venezia Giulia - Kultúrák találkozása | 116 |
San Daniele-sonka | 118 |
Friuli-Venezia Giulia termékei | 119 |
Receptek: | 120 |
Aszalt szilvás gnocchi | 121 |
Bundában sült zsálya | 122 |
Trieszti gulyás | 122 |
Besameles kelkáposzta | 122 |
Csörögefánk | 122 |
Konyha és hagyomány | 123 |
Emilia-Romagna - Ahol a világ első egyetemét alapították | 124 |
Parmezán sajt | 126 |
Emilia-Romagna ízei | 127 |
Receptek: | 128 |
Göngyölt borjúhús | 129 |
Pármai sülttészta-darabok | 130 |
Tökkel és parmezánnal töltött tészta | 130 |
Eper balzsamecetben | 130 |
Konyha és hagyomány | 131 |
A borokról általában | 132 |
le Marche - Ahová a só útja vezetett | 136 |
Húsos, zöld olajbogyó | 138 |
Marche tartomány termékei | 139 |
Receptek: | 140 |
Mézes golyócskák | 141 |
Disznóhúsos lepény | 142 |
Tengerek és hegyek spagettije | 142 |
Töltött nyúl | 142 |
Töltött olajbogyó rántva | 142 |
Konyha és hagyomány | 143 |
TÉL | 145 |
Valle d'Aosta - Észak Rómája | 146 |
Gesztenye | 148 |
Valle d'Aosta-i ízek | 149 |
Receptek: | 150 |
Sajtfondü | 151 |
Rizottó Valle d'Aosta-i módon | 152 |
Vörösboros marhapörkölt | 152 |
Tepsis puliszka | 152 |
Édes perec | 152 |
Konyha és hagyomány | 153 |
Piemont - A hegyek lába | 154 |
Gianduiotto csokoládé | 156 |
Piemonti termékek | 157 |
Receptek: | 158 |
Vörösboros rizottó parmezánnal | 159 |
Szardellaszószba mártogatott nyers zöldségek | 160 |
Fűszeres nyúlhús borban párolva | 160 |
Tepsiben sült tejes burgonya | 160 |
Savoyai édesség | 160 |
Konyha és hagyomány | 161 |
Lombardia - A longobárdok hazája | 162 |
Gorgonzola | 164 |
Lombard ízelítő | 165 |
Receptek: | 166 |
Borjú szűzérme lombard spárgával | 167 |
Sörtésztás sajtkockák | 168 |
Sáfrányos rizottó | 168 |
Kandírozott gyümölcsös kenyér | 168 |
Konyha és hagyomány | 169 |
Liguria - Az olasz riviéra | 170 |
Törtbazsalikom-mártás | 172 |
Ízelítő Liguriából | 173 |
Receptek: | 174 |
Tejpuding | 175 |
Petrezselymes sült paradicsom | 176 |
Zöldborsós masnitészta | 176 |
Borjúszeletek kenyérbéllel, reszelt sajttal | 176 |
Nizzai saláta | 176 |
Konyha és hagyomány | 177 |
Toszkána - A reneszánsz hazája | 178 |
Toszkán rablópecsenye | 180 |
Toszkán ízelítő | 181 |
Receptek: | 183 |
Párolt zöldbab parasztosan | 183 |
Zöldséges májkrém pirítóssal | 184 |
Gesztenyés csicseriborsó-leves | 184 |
Marhahús rozmaringgal és szegfűszeggel | 184 |
Firenzei lapos sütemény | 184 |
Konyha és hagyomány | 185 |
Olíva - a kultúrát termő fa | 186 |
Olajozott szenvedély | 188 |
Tartalom | 190 |