1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hogyan fogyjunk cukorbetegen?

Főzőiskola lépésről lépésre

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 390 oldal
Sorozatcím: SpringMed Diétás Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9914-88-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

„A fogyni vágyó mindent kipróbál, de hosszú távon visszatér megszokott ízeihez, és ha nem ügyel a mennyiségekre, a receptek összetevőire, a testmozgásra, kilói is visszajönnek. Ez a könyv különleges segítséget nyújt ennek elkerülésére. Egy eredményes fogyás esetismertetésével mutatja be, hogy „magyaros" ízekkel is meg lehet szabadulni kilóinktól.
A kiegyensúlyozott táplálkozásra épülő »diabéteszes étrend« nem csak az elhízott cukorbetegeknek szól, hanem azoknak is, akik szeretnék a diabétesz kialakulását megelőzni, vagy fölös kilóiktól »fájdalommentesen« megszabadulni. Az életmódváltás nem könnyű, de hosszú távon megéri!"
Gyurcsáné Kondrát Ilona
vezető dietetikus

„A gazdagon illusztrált könyvet nem csak cukorbetegeknek, de súlyfelesleggel küzdőknek is szívesen ajánlom, mert rendkívül hasznos ismereteket sajátíthatna el egészségesebb életvitelük kialakításához,"
Dr. Vörös Péter
diabetológus, nefrológus szakfőorvos

Tartalom

Receptek jegyzéke 13
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása 17
Orvosi ajánlás 19
Bevezető: Nem diéta! Egészséges étrend! 21
Bemutatkozás 23
Gézsi Andrásné Márta, dietetikus, a könyv szerzője 23
Sándor, a szakács bemutatása, aki évek múltán diabéteszes lett 24
Sándor így vélekedett a testsúlycsökkentő programról 28
I. TESTSÚLYCSÖKKENTŐ PROGRAM LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE CUKORBETEGEKNEK ÉS/VAGY FOGYNI VÁGYÓKNAK
(Irta: Gézsi Andrásné Márta, a könyv dietetikus szerzője)
Az egyéni energia- és szénhidrátszükséglet kiszámítása és saját adatlap készítése 31
Nélkülözhetetlen ismeretek cukorbeteg és nem cukorbeteg diétázóknak 40
Mediterrán étrend 40
Glikémiás index 42
Szénhidráttartalom 45
Az étrend-összeállításhoz javasolt
mediterrán jellegű élelmiszerek 47
Tanácsok élelmiszercsoportonként 49
A rostok szerepe a cukorbetegek táplálkozásában 56
A gabonafélék helye az étrendben 60
A gabonaipari termékek tápanyagtartalma 67
Mesterséges és természetes édesítőszerek 70
Konyhai eszközök alkalmazása a nyersanyagok méréséhez 75
Táplálkozási irányelvek túlsúlyos diabéteszesek számára 77
A cukorbetegek étrendjének legfontosabb alapelemei 78
II. A CUKORBETEGSÉGRŐL DIÓHÉJBAN
(írta: Dr. Fövényi József belgyógyász, diabetológus szakorvos)
Bevezetés 84
A cukorbetegség fajtái 86
1-es típusú cukorbetegség 86
2-es típusú cukorbetegség 87
A cukorbetegség és a vele társuló betegségek 89
A cukorbetegség tünetei 91
A vércukorszintet befolyásoló hormonok 91
A vércukorszint kóros ingadozásai 95
Amit a cukorbetegség késői szövődményeiről tudni kell 99
Törvényszerű-e a késői szövődmények bekövetkezése? 100
A cukorbetegség nagyér- és kisérszövődményei 104
Nagyérszövődmények (makroangiopátiák) 104
Kisérszövődmények (mikroangiopátiák) 108
Megelőzhető-e a cukorbetegség? 113
Milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak
cukorbetegek esetében? 116
Vércukorcsökkentő készítmények és azok
hatása a testsúlyra 117
Vércukor-önellenőrzés 125
Életmódváltás 127
III. MINTAÉTRENDEK
(Összeállította: Gézsi Andrásné Márta, dietetikus)
1200 kcal mintaétrend - 1 50 g szénhidráttartalommal 131
1500 kcal mintaétrend - 185 g szénhidráttartalommal 137
1800 kcal mintaétrend - 225 g szénhidráttartalommal 143
IV. MAGYAROS ÉTELEK HAGYOMÁNYOS MÓDON ÉS
KALÓRIACSÖKKENTŐ MÓDOSÍTÁSOKKAL ELKÉSZÍTVE
(A hagyományos recepteket összeállította Dobrádi Sándor
diabéteszes szakács, a szükséges módosítások a dietetikus szerző
javaslata alapján készültek)
A magyar konyha jellegzetességei 153
Az ételek módosításának, helyettesítésének
lehetőségei a dietetikus tanácsai alapján 156
Receptmutató 159
Tápanyagtartalom-mutatód) 161
Receptek a dietetikus megjegyzéseivel 1 62
V. EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ RECEPTEK A HAGYOMÁNYOS
ÍZEKET KEDVELŐKNEK
(A recepteket összeállította a dietetikus szerző)
Receptmutató 209
Tápanyagtartalom-mutató (2) 211
Egészségmegőrző receptek 212
VI. FŐZŐISKOLA LÉPÉSRŐL LEPESRE
(50, a dietetikus szerző által elkészített, fényképekkel illusztrált
egészségmegőrző recept)
Receptmutató 241
Tápanyagtartalom-mutató (3) 245
5o recept lépésről lépésre, színes fotókkal 250
Záró gondolatok 351
VII. HASZNOS INFORMÁCIÓK
A testmozgás szerepe a testsúlycsökkenésben 355
Szójegyzék - orvosi szakkifejezések magyarázata 361
Ajánlott irodalom 370
Hasznos címek, linkek 372
Együttműködő partnerek 373
A SpringMed Kiadó kiadványai 382
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége 388
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem