1.062.424

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kiskereskedelem az élelmiszergazdaságban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-7812-55-5
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó / dr. Gaál Béla8
Az élelmiszer-feldolgozók kiskereskedelmi tevékenysége / Oláh András9
Az élelmiszer-kereskedelem szabályozása. Fogyasztóvédelem /Szűcs András12
Élelmiszerüzlet létesítése és működtetése12
Élelmiszer-kereskedelmi üzlet nyitása, üzletkör bővítése12
Élelmiszerüzlet működtetésének személyi feltételei14
A kisboltok kialakítása (Oláh András)15
Az élelmiszerüzlet berendezési tárgyai18
Az üzletnyitás szabályai20
Raktározási, szállítási, tárolási szabályok21
Élelmiszer-értékesítés vásárokon, piacokon23
Értékesítés automatából24
Minőségvédelem az élelmiszer-forgalmazásban25
A minőségmegőrzési idővel kapcsolatos változások az új élelmiszertörvényben25
A legfontosabb élelmiszercsoportok forgalmazására vonatkozó minőségi előírások26
Gyorsfagyasztott termékek26
Kenyér- és pékáruk29
Hús- és hentesáruk31
Baromfihús; tojás34
Tej- és tejtermékek36
Száraztészta38
Szeszipari készítmények38
Borok39
Friss gyümölcs és zöldség40
Őrölt fűszerpaprika42
Konzervek42
Dohányipari termékek42
Minőségvédelem a bolti kiskereskedelemben43
A vásárlók tájékoztatása43
Az üzlet működésére vonatkozó tájékoztatás44
Tájékoztatás az árucikkekről44
A kötelező adatok feltüntetése44
Egyéb feliratok az élelmiszereken46
A vevők megtévesztésének tilalma48
Tájékoztatás az üzletben alkalmazott árakról49
Módosulások az élelmiszerek árának feltüntetésében az 1/1997. (I.17.) IKIM rendelet szerint50
Tájékoztatás a reklamációs lehetőségekről51
Az élelmiszerboltok áruforgalmazásának néhány kérdése51
Élelmiszerek forgalomba hozatal, forgalmazása51
Élelmiszercímke - valósághűség53
Kereskedelmi előrecsomagolás54
Az üvegvisszaváltás szabályai55
Vendéglátásban készített ételek csomagolása, szállítása56
Árképzés az élelmiszerüzletekben56
Az áruk mérése57
Háztartásvegyi és kozmetikai cikkek forgalmazása58
Általános bolti szabályok59
A vásárlók érdekeinek védelme59
A minőségi kifogások intézése59
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tevékenysége60
A fogyasztóvédelem szervezeti felépítése és működése62
Irodalom65
A jövedéki termékek forgalmazására vonatkozó rendelkezések / Nákovics László66
A jövedéki törvény célja, hatálya66
Jövedéki ellenőrzés, ellenőrző szervek67
A termelők értékesítési lehetőségei68
A termelő értékesítésére vonatkozó szabályok69
Az értékesítéshez kapcsolódó speciális szabályok, tiltások70
A jövedéki termék kiskereskedelme71
Kiskereskedelmi jövedéki tevékenység engedélyezése71
Kiskereskedelmi jövedéki engedély megadásának feltételei2
Jövedéki engedély75
Kiskereskedelmi tevékenység folytatásának szabályai75
Jövedéki termék beszerzésének szabályai75
Jövedéki termék készletezésének szabályai76
Jövedéki termék értékesítésének szabályai77
Speciális értékesítési szabályok78
Jogkövetkezmények78
Csomagolás az élelmiszer-kiskereskedelemben / Gergely Péter80
Az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos alapismeretek80
A csomagolás fogalomrendszere81
A csomagolás funkciói és fajtái83
A csomagolás funkciói83
Fogyasztói csomagolások83
Gyűjtő-, tároló- és szállítási csomagolások84
Csomagolóeszközök85
Csomagolóanyagok86
Csomagolás és minőségmegőrzés87
A minőséget befolyásoló környezeti hatások87
A csomagolás kialakítása87
A csomagolás funkciója a marketingben. Csomagolás és piaci értékítélet88
A csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelmények 89
Egyes termékek, termékcsoportok célszerű csomagolása90
Az élelmiszer-csomagolás szabályozása93
A hazai szabályozás rendszere93
A csomagolás kialakítása95
A csomagolás anyaga96
A fogyasztó megtévesztésének kizárása98
A fogyasztó tájékoztatása99
Jelölés101
Betűméretek; a jelölés elhelyezése102
A kiskereskedelmi élelmiszer-csomagolás gyakorlata103
Csomagolási technológiák103
A csomagolások környezetvédelmi termékdíja104
Irodalom106
Üzleti terv készítése. Szerződéses kötelezettségek / Oláh András108
Az üzleti terv készítése108
Szerződéses kötelezettségek110
Higiénia az élelmiszer-kereskedelemben113
Mikrobiológiai ismeretek / Simon József113
A mikroorganizmusok fajtái, előfordulásuk113
A baktériumok élettevékenysége116
A szennyezett élelmiszer fogyasztásának veszélyei119
Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések119
Idült ártalmak122
Az élelmiszer-árusítás személyi feltételei123
Oktatás, képzés / Kiss Lászlóné, Horváth Éva123
Személyi higiéné, egészségi alkalmasság / Simon József124
Az élelmiszerek forgalmazásának közegészségügyi követelményei126
Élelmiszerüzletek létesítése, kialakítása, berendezése / Horváth Éva126
Gépek élelmezés-egészségügyi minősítése128
Szállítás129
Áruátvétel131
Raktározás132
Előkészítés (előcsomagolás, előszeletelés)134
Értékesítés / Radnóti Lya, Simon József135
Tisztítás, fertőtlenítés / Kiss Lászlóné139
Hulladékgyűjtés, takarítás140
Kártevők elleni védekezés / Simon József141
Vásár, piac és vásárcsarnok / Kiss Lászlóné142
Egyéb élelmiszer-árusítási formák144
Élelmiszerek helyben fogyasztásának higiénés követelményei / Radnóti Lya, Simon József146
Irodalom148
Függelékek
Függelék. Az 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekről / Szerk.149
Függelék. Élelmiszerek forgalmazására vonatkozó főbb jogszabályok jegyzéke / Szűcs András 155
Függelék. Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző megyei állomások listája / Szűcs András156
Függelék. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézeteinek listája / Gyaraky Zoltán157
Függelék. Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek megyei címlistája / Szűcs András158
Függelék. Forgalmazási engedélyt, szakvéleményt kibocsátó intézmények listája / Szűcs András159
Függelék. Gyártmánylap (vhr. 2. számú melléklete) / Szűcs András160
Függelék. Néhány alapvető élelmiszer fogyaszthatósági, ill. minőségmegőrzési határideje / Szűcs András161
Függelék. A jövedéki szabályozást érintő hatályos jogszabályok jegyzéke / Nákovics László163
Függelék. A fővárosi és megyei vámhivatalo listája / Nákovics László164
Függelék. Élelmiszerek csomagolására vonatkozó főbb jogszabályok jegyzéke / Gergely Péter165
Függelék. A MÉ 1-1-75/106 által megengedett tömeg/térfogat értékek egyes élelmiszerek egyedi fogyasztói csomagolására / Szerk.166
Függelék. Fontosabb élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések kórokozója, lappangási ideje, tünetei / Simon József170
Függelék. Higiénés szempontból kritikus munkafolyamatok az élelmiszer-kereskedelemben / VÉM szakanyag172
Függelék. Az élelmezésegészségügy körére vonatkozó fontosabb jogszabályok és jogszabályértékű szabványok / Kiss Lászlóné174
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kiskereskedelem az élelmiszergazdaságban Kiskereskedelem az élelmiszergazdaságban Kiskereskedelem az élelmiszergazdaságban Kiskereskedelem az élelmiszergazdaságban

A gerinc elszíneződött, a lapélek foltosak.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba