1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gépipari üzemek gazdaságtana és szervezése

Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 281 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-10-0360-4
Megjegyzés: 4. kiadás. Megjelent 820 példányban. 41 fekete-fehér ábrával, kihajtható melléklettel. Tankönyvi száma: 49726.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. AZ IPARVÁLLALAT HELYE A NÉPGAZDASÁGBAN
1. Az iparvállalat
2. Az ipar irányításának szervezete
a/ Az ipar ágazati irányítása
b/ Az ipar szakmai /funkcionális/ irányítása
c/ A helyi ipar irányítása
3. Az iparvállalatok irányításának rendszere
a/ A tervlebontásos irányítási rendszer
b/ A gazdaságirányítási rendszer reformja
II. A GAZDASÁGOSSÁG KÉRDÉSEI
1. A gazdaságosság fogalma
2. A termelékenység
3. A költségek
a/ A költségfajták
b/ A termelés anyagigényessége és munkaigényessége
c/ A közvetlen és közvetett költségek
d/ A kalkuláció
4. A költségek tervezése a gazdaságossági számításokban
a/ A változó és állandó költségek
b/ A gépóraköltség
5. Gazdaságossági számítások és a ráfordítások egyszerű kap-
b/ A befektetések gazdaságossága 63
c/ A befektetés mint eszközlekötés 70
d/ A befektetés megtérülése 73
e/ Az átfutási idő szerepe 76
f/ Korlátozó tényezők 78
g/ Példa a befektetések gazdaságosságának számítására 80
III. AZ IPARVÁLLALAT VEZETÉSE 85
1. A vezetés funkciói 85
a/ A tervezés 85
b/ A feladatok végrehajtásának irányítása 86
c/ Az ellenőrzés 90
d/ Követelmények a vezetés funkcióinak ellátásában 91
2. Az iparvállalat vezetői 98
a/ Az igazgató és helyettesei 98
b/ A termelési egységek vezetői 100
c/ A szakmai /funkcionális/ vezetők 102
5. Munkamegosztás a vezetésben 103
4. A vezetés formái 105
a/ Az egyszemélyi vezetés 105
b/ A vezetés kollektív formái 106
IV. A VÁLLALAT MŰKÖDÉSÉNEK SZERVEZETTSÉGE 109
1. A szervezettség 109
a/ A gazdasági célok fogalma 109
b/ A folyamatok fogalma 109
c/ A szervek fogalma 111
2. A folyamat szervezése 114
a/ A folyamat racionalizálása 115
b/ Az ellenőrzés megszervezése 118
c/ A folyamat elemzése, vizsgálata 122
3. A szervek kialakítása 126
V. A SZERVEZÉSI MUNKA MÓDSZEREI ÉS ESZKÖZEI
1. A szervezési munka módszerei 129
a/ A szervezési célkitűzés 130
b/ Felmérés és elemzés 131
c/ A szervezési javaslat 158
d/ A szervezési javaslat elfogadása 139
e/ A végrehajtás 159
f/ A szervezés végrehajtásának ellenőrzése 140
2. A szervezés eszközei
a/ Matematikai eszközök 141
b/ Ábrázolástechnikai segédeszközök 142
c/ A bizonylati és nyilvántartási rendszer mint a szervezés eszköze 142
d/ Az ügyvitelgépesítés 144
VI. A MŰSZAKI FEJLESZTÉS SZERVEZÉSE 147
1. A műszaki fejlesztés fogalma, gazdaságossága 147
a/ A műszaki fejlesztés fogalma 147
b/ A műszaki fejlesztés gazdaságossága 148
2. A gyártmányok fejlődése 151
a/ A gyártási grafikon 151
b/ A paraméterek és az önköltség fejlődése 155
c/ A verseny a műszaki fejlesztésben 157
5. A gyártmányfejlesztés tervezése és szervezése 160
a/ Távlati célkitűzések a gyártmányfejlesztésben 160
b/ A gyártmányfejlesztés szervezése 164
4. A gyártásfejlesztés 169
5. A műszaki fejlesztés finanszírozása 176
6. A beruházások 177
a/ A gép kiválasztása 177
b/ A gépcsere gazdaságossága 178
c/ A beruházások tervezése 180
d/ A beruházások finanszírozása 181
VII. A TERMELÉS SZERVEZÉSE 183
1. A termelés szervezési jellemzői 183
a/ A gépesítettség és automatizáltság színvonala 183
b/ A termék és a termelési profil jellege 184
c/ A termelés tömegszerűsége 185
d/ A termelés mennyisége 189
e/ A termelési jellemzők kapcsolata 189
2. A munkamegosztás a gyártás szervezésében 190
a/ A gyártási rendszer 190
b/ A szakosítás 200
3. A termelés szervezése 205
a/ A termelési terv 205
b/ A termelési feltételek 207
c/ Az értékesités,szerepe a termői és tervezésében 209
4. A gyártás műszaki és ügyviteli előkészítése 212
a/ A szerkesztési és technológiai dokumentáció szerepe 212
b/ Az anyagszükséglet meghatározása és az
anyagellátás biztosítása 213
c/ A rajszámos gyártóeszközök biztosítása 214
d/ A munkanormák szerepe a műszaki előkészítésben 215
e/ A gyártás ügyviteli előkészítése 216
5. A termelésirányítás 223
a/ A programozás 224
b/ A gyártás irányítása 238
(III. AZ ANYAGELLÁTÁS SZERVEZÉSE 247
1. Az anyagellátás feladatai, szervezete 247
2. Az anyagszükséglet megállapítása, az anyagtervezés 248
3. Az anyagbeszerzés 249
a/ Az anyagbeszerzés gazdaságossága 249
b/ A beszerzés lebonyolítása 251
4. Az anyagok raktározása 252
5. Az anyagok felhasználásának megszervezése 253
IX. A BÉREZÉS 255
1. A munkások bérezése 255
a/ A besorolási rendszer 255
b/ A bérformák 257
2. Az alkalmazottak bérezése 261
a/ Az alkalmazottak besorolása 261
b/ A prémiumrendszer 264
X. A KARBANTARTÁS 265
1. A karbantartás fogalma, feladatai 265
a/ A gépek kezelése, tisztítása, kenése 267
b/ A gépek vizsgálata 268
c/ A gépek javítása 269
2. A karbantartás szervezésének gazdaságossági szempontjai 272
a/ A karbantartási forma 273
b/ A karbantartás tervezésének alapja 275
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem