1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gépgyártástechnológia I.

A forgácsolás elmélete/A gépgyártástechnológia alapjai

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Kecskemét
Kiadó: Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 223 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és kihajtható melléklettel. Megjelent 300 példányban változatlan utánnyomással. Tankönyvi szám: KF-GAMFK-H-141. Fénymásolat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Gépgyártástechnológia tantárgy a főiskolánkon kialakult oktatási rendszernek megfelelően elsősorban a forgácsoló megmunkálással foglalkozik. A tantárgy három féléven keresztül tárgyalja a... Tovább

Előszó

A Gépgyártástechnológia tantárgy a főiskolánkon kialakult oktatási rendszernek megfelelően elsősorban a forgácsoló megmunkálással foglalkozik. A tantárgy három féléven keresztül tárgyalja a forgácsolásra vonatkozó ismereteket, az elméleti alapoktól kezdve az egyes megmunkáló eljárások technológiáján és szerszámain át a legkorszerűbb szerszámgépekkel történő forgácsolásig.
A tantárgy főiskolai jegyzetének első kötete, a "Gépgyártástechnológia I." a forgácsolás elméletét /I.-VI. fejezet/ és a gépgyártástechnológia alapjait /VII. fejezet/ tartalmazza. A jegyzet megírását a világszerte tapasztalható lendületes műszaki fejlődés követelte meg, hiszen az utóbbi évtizedben a forgácsolástechnológiai eljárások és szerszámaik fejlesztése igen meggyorsult, sőt új, egyre korszerűbb technológiák is születnek.
Új eredmények láttak napvilágot a forgácsolás elmélete területén is, amelyek közelebb hozták annak a bonyolult, egyes részleteiben még ma sem tisztázott folyamatnak a megértését, amely a forgácsnak a munkadarabról történő leválásakor megy végbe; új megvilágításba kerültek a forgácsolóerőre és a forgácsolási hőmérsékletre vonatkozó, eddig csak részben ismert jelenségek és azok okai. A forgácsoló szerszámgépek egyre magasabb szintű automatizálása szükségszerűvé tette az éltartamra és befolyásoló tényezőire vonatkozó kutatások korszerűsítését, egyre pontosabb eredmények és egzaktabb összefüggések feltárását, a megmunkálhatóság fogalmának egyértelmű definiálását stb. Nagyot fejlődtek a szerszámanyagok és szerszámszerkezetek is, ezek ismertetése különösen nagy fontossággal bír az üzemmérnök- Képzés ben.
A követelményeknek megfelelően jegyzetünkben már áttértünk egyrészt az új, SI-szerinti mértékegységekre, másrészt az ISO /Nemzetközi Szabványosítási Szervezet/ és a CIRP /Nemzetközi Gyártástechnológia-kutatási Intézet/ által ajánlott új jelölési rendszerre is. Vissza

Tartalom

Bevezetés 1
I. Forgácsolási alapfogalmak 3
1.1. A munkadarab 3
1.2. A forgácsoláskor végzett mozgások 4
1.3. A szerszám 9
1.3.1. A forgácsolószerszámok részei 9
1.3.2. A forgácsolószerszámok élgeometriájának
meghatározó rendszerei 14
1.4. A forgács 26
II. A forgácsleválasztás mechanizmusa 29
1. A forgácsképződés vizsgálata 29
2. A forgácstőben lejátszódó jelenségek 31
2.1. Forgácsképződési modellek 31
2.2. A forgács és a forgácstő alakváltozása 35
2.3. Forgácsfajták, forgácsalakok 42
2.3.1. Forgácsfajták 42
2.3.2. Forgácsalakok 46
2.3.3. Forgácstörés 48
3. A forgácsleválasztás hatása a megmunkált
felületre 52
3.1. Felületi érdesség 52
3.2. A forgácsolt felület alatti réteg
tulajdonságai 56
III. A forgácsolóerő 59
1. A forgácsolóerő értelmezése és összetevői 59
2. A forgácsolóerő meghatározása 62
2.1. A forgácsolóerő mérése 62
2.2. A forgácsolóerő meghatározása teljesítményméréssel 64
2.3. A forgácsolóerő meghatározása
számítással 65
2.3.1. A fajlagos forgácsolóerőn alapuló
számítási módszer 65
2.3.2. Az empirikus összefüggéseken alapuló számítási módszer 66
2.4. A forgácsolóerő meghatározása forgácsolástechnológiai adatgyűjteményekből 75
3. Az anyagleválasztás sebessége 76
IV. A forgácsolás hőviszonyai 79
1. A forgácsolási hő és forrásai 79
2. A forgácsolási hőmérséklet 80
3. A forgácsolási hőmérséklet meghatározása 82
3.1. A forgácsolási hőmérséklet meghatározása méréssel 82
3.1.1. Kaloriméteres mérés 82
3.1.2. Hőelemes mérés 83
3.1.3. Optikai hőmérsékletmérés 85
3.1.4. Metallográfiai hőmérséklet-meghatározás 85
3.2. A forgácsolási hőmérséklet meghatározása
számítással 86
V. A forgácsolószerszámok kopása és éltartama 90
1. Az éltartam és élettartam fogalma 90
2. A forgácsolószerszámok kopása 92
2.1. Kopásfajták 92
2.2. A kopást előidéző hatások 93
2.3. A kopásgörbe 97
3. A forgácsolószerszámok ál-tartamát befolyásoló
tényezők 100
3.1. A forgácsolósebesség hatása 100
3.2. A forgácsvastagság és forgácsszélesség
hatása 108
3.3. A forgácsolt anyag hatása 112
3.4. A szerszám hatása 113
3.5. A hűtés-kenés hatása 116
4. Az optimális éltartam 119
5. A megmunkálhatóság 123
VI. A forgácsolószerszámok anyaga és szerkezete 128
1. A forgácsolószerszámok anyagai 128
1.1. Szerszámacélok 128
1.2. Keményfémek 144
1.3. Kerámia 153
1.4. Szuperkemény szerszámanyagok 155
2. A forgácsolószerszámok szerkezeti kialakítása. 158
2.1. A szerszám dolgozórészének szerkezete 158
2.1.1. Szerszámacél anyagú forgácsolószerszámok 158
2.1.2. Keményfém anyagú forgácsolószerszámok 164
2.1.3. Kerámia anyagú forgácsolószerszámok 170
2.1.4. Szuperkemény anyagú forgácsolószerszámok 171
2.2. A forgácstér kialakítása 173
2.3. A forgácsolószerszámok csatlakozó része 174
2.4. A szerszámkialakítás gazdaságossága 177
2.4.1. Célszerű szerszámkialakítás 177
2.4.2. A szerszámanyaggal való takarékoskodás 177
2.4.3. A szerszám éltartamának növelése 178
FÜGGELÉK /a megváltozott jelölésű és mértékegységű
forgácsolási alapfogalmak jegyzéke/ 180
Irodalom az I.-VI. fejezetekhez 182
VII. A gépgyártástechnológia alapjai 186
1. Gépgyártástechnológiai alapfogalmak 186
1.1. A gyártás- és művelettervezés gyakorlatában használt technológiai alapfogalmak 186
1.2. A gyártás- és művelettervezés fogalma és feladata 187
2. Technológiai követelmények 188
2.1. Megmunkálási hibák a hibák jellege és
megjelenési formája szerint 189
2.1.1. Mérethibák 189
2.1.2. Alakhibák 190
2.1.3. Helyzethibák 192
2.1.4. A felületi minőség hibája 193
2.2. Megmunkálási hibák a hibaokozók szerint 193
2.2.1. A munkadarab és a szerszám
viszonylagos helyzete meghatározásának hibái 195
2.2.2. Az alakítás okozta hibák 200
3. Gazdaságossági követelmények 205
3.1. A munkaidő és tagozódása 205
3.2. A gyártás tömegszerűségének hatása 207
3.3. A technológiai követelmények hatása 210
3.4. A gyártási módszerek és rendszerek
hatása 210
4. A megmunkálási hibák és a gazdaságosság
kölcsönhatása 211
4.1. Az egy sorozatban készített munkadarabok hibáinak vizsgálata 212
4.2. A megmunkálások gazdaságos tűrései 213
4.2.1. A mérettűrés és az érdesség
összefüggése 213
4.2.2. Meghatározott mérettűrést és
érdességet biztosító megmunkálás 215
4.3. Ráhagyások, műveleti méretek és
tűrések 215
4.3.1. A ráhagyások összetevői és
számítása 216
4.3.2. Műveleti méretek és tűrések 217
5. Művelettervezés 219
5.1. A művelettervezéshez szükséges ismeretek és segédletek 219
5.2, A művelettervezés menete 220
6. Előgyártmányok 222
6.1. Az előgyártmányok fajtái 223
6.1.1. Hengerelt előgyártmányok 223
6.1.2. Hidegen húzott előgyártmányok 223
6.1.3. Kovácsolt előgyártmányok 223
6.1.4. öntött előgyártmányok 224
6.1.5. Porkohászati eljárással készült
előgyártmányok 225
6.2. Az előgyártmányok előkészítése mechanikai megmunkálásra 226
6.2.1. Tisztítás 226
6.2.2. Darabolás 226
Irodalom a VII. fejezethez 227
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem