1.061.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdatudomány

Kézikönyv gazdasági iskolák és haladó gazdák számára

Szerkesztő
Kolozsvár-Cluj
Kiadó: Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet R. T.
Kiadás helye: Kolozsvár-Cluj
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 645 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Növénytermesztés
Általános növénytermesztés
A növény szervezetének és életműködésének vázlatos ismertetése
A növény belső tagoltsága8
A növény külső tagoltsága12
A növények táplálkozása15
A szén felvétele és áthasonlítása17
Az áthasatt (szerves) tápanyagok felhasználása 20
A lélekzés21
A növény és a földi élet21
Hogyan hasznosul a levegőben levő nitrogén?22
A növények életfeltételei23
Az éghajlat (időjárás) szerepe24
Csirázás, növekedés, szaporodás26
A talaj eredete és a mállás tényezői
A termőtalaj alkotó részei31
A kőtörmelék31
Az anyag32
A humusz32
A talajsók33
A talaj élőlényei35
A talaj fontosabb tulajdonságai35
A talajok osztályozása alkotórészeik szerint40
Talajosztályozás kalászos növények alapján
Telkesítés43
A talajművelés célja és hatása a talajra
Talajművelés kézi-, fogatos- és gépi erővel52
A szántás
Az eke kiválasztása53
A szántás módja54
A szántás ideje, mélysége56
Tarlószántás58
Keverőszántás és vetőszántás59
Őszi mélyszántás60
A szántás gyakorlati kivitele62
A szántások ismétlése63
A boronálás63
A boronálás kivitele64
Mélyen porhanyó eszközök66
Hengerezés67
Campbell-féle altalajtömörítő69
A gépszántások70
Újabb talapművelő eszközök71
Kapálás75
Töltögetés76
Trágyázás
A talajerőfenntartás és annak fokozása77
A trágyázás célja és rövid története79
Hogy állapíthatjuk meg a talaj tápanyagszükségletét?80
A trágyafélék csoportosítása81
Istállótrágya83
Az istállótrágya érése84
Az istállótrágya felhasználása85
A trágyatelep létesítése87
A trágyatelep jövedelmezősége87
Emberi ürülék88
Keverék (komposzt) trágya88
A szalmatrágya88
Istállótrágya kihordása, alászántása89
A trágyalé felhasználása89
Kosorazás89
Zöldtrágyázás90
Műtrágyák jelentősége és csoportosítása91
Hol használjon a gazda műtrágyát?91
Foszforsavtartalmú műtrágyák91
Kálisótartalmú műtrágyák93
Nitrogéntrágyák94
Szerves nitrogéntartalmú műtrágyák94
Ammoniák tartalmú műtrágyák94
Salétromsav-nitrogéntartalmú műtrágyák95
Többféle tápanyagot tartalmazó műtrágyák95
Műtrágyák összekeverése97
Közvetve ható mesterséges trágyák98
Kísérletezés műtrágyákkal99
A vetés
A jó vetőmag tulajdonságai101
Megváltoztatás101
Nemesített vetőmagvak102
A magtermesztés fontossága102
A vetőmag előkészítése103
Magmennyiség104
A vetés ideje106
A vetés mélysége107
A vetés módjai108
A vetőgépek és azok kezelése108
A fészkes vetés112
A mag alátakarása112
Keverékvetés és köztesvetés113
Növénytermelésünk megszervezése113
A vetésforgó116
Részletes növénytermesztés
A szántóföldi növények csoportosítása
A csoportok jellemzése és jelentősége118
A különböző érési időszakok
A gabonanövények aratása121
A cséplés122
A szemes termények eltartása és magtári kezelése123
A búza124
Tavaszbúza termelése128
A rozs130
Az árpa132
A zab134
A kukorica136
Köles144
Pohánka145
Hüvelyes vetemények145
A borsó146
A paszuly146
A lencse147
A lóbab148
A szója149
Csillagfürt149
Gumós és gyökeres növények149
A burgonya150
Csicsóka150
A cukorrépa155
A takarmányrépa155
Répamagtermesztés157
Czikórépa. Murokrépa158
Tarlórépa158
Cikória159
Olajtermő növények159
Repce 161
Mák161
Napraforgó163
Takarmánytök164
Ipari növények165
Dohány165
Kender166
Len167
A komló168
Gyógynövények170
Takarmánynövények171
A zöldtakarmányok lekaszálása178
Szálastakarmány-növények lekaszálása, gyűjtése, behordása178
Lucerna179
Lóhere180
Baltacim182
Mohar184
Csalamádé184
Szudáni fű185
Zabosbükköny185
Őszi takarmánykeverék186
A szarvaskeverék187
Somkóró188
Takarmánykáposzta188
Rét- és legelőművelés
A rétek és legelők növényzete189
Természetes, mesterséges rétek és legelők, műrétek190
Rétek és legelők felújítása191
Rétek ápolása és trágyázása192
A rét kaszálása192
Szénakészítés193
A széna behordása193
Szénabírálat194
Legeltetés réteken194
Legelők trágyázása194
Fektetés195
Szakaszos legeltetés195
Legelők gondozása196
Legelők kihasználása196
Legelők fásítása197
Közlegelők, legelőtársulatok197
Állattenyésztés
Általános állattenyésztés
Az állattenyésztés jelentősége
Az állati test általános beosztása190
A többi háziállatok testtájai201
Bőr és szőrözet202
Csontozat203
Takarmányfelvétel204
Fogazat204
Az izmok206
Az állati test belső szervei207
Emésztő szervek208
Gyomor208
Belek209
Emésztés210
Hogy megy végbe az emésztés211
A hasnyálmirigy211
A máj212
Vérkeringés212
A vér213
Tüdő214
Légzés215
A vesék215
A lép216
A pajzsmirigyek216
Az idegrendszer216
Nemzőszervek217
Nemi ösztön217
Párzás218
Fogamzás218
Ébrény219
Magzatvíz219
Tőgy219
Herélés, miskárolás220
Faj, fajta
Tájfajta221
Szervezet221
Vérmérséklet222
Fejlődőképesség222
Takarmányértékesítő-képesség223
Ellenállóképesség223
Honosodás224
A törökítés224
Visszaütés224
Spontán variáció225
A változékonyság225
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között226
A külső és belső tualjdonságok öröklése227
A származás fontossága227
Törzskönyv228
Tenyészeljárások228
Tisztavérű tenyésztés228
Beltenyésztés228
Vérfrissítés228
Keresztezés228
A kesztezés előnyei és hátrányai229
Telivér, félvér230
Ivar- és tenyészérettség230
Másodlagos nemi jelleg230
A tenyésztésbevétel ideje231
A párosítás módjai231
Nemek közti arány232
A vemhesség jelei232
A vemhesség időtartama232
Elvetélés232
Rendes és rendellenes ellés233
Ellésnél elkövetett hibák235
Tévhitek235
Bánásmód az újszülöttel236
Elválasztás237
Növendékállatnevelés238
Tenyészkerületek238
Az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolvány238
Kiállítások238
Állattenyésztési egyesületek
Az állattenyésztési egyesületek jelentősége239
Takarmányozástan
A takarmányozási ismeretek jelentősége239
A takarmányok összetétele240
A víz240
Száraz anyag241
Szerves és szervetlen anyagok241
A fehérjék és feladataik241
Zsirok, keményítők, nyersrostok és feladataik241
Hamualkatrészek. Ásványi sók241
Mit kell tudni a gazdának a vitaminokról?242
Számos állat. Táparány242
Emészthetőség244
A takarmányok csoportosítása244
Zöldtakarmányok251
Szénafélék252
Szalmafélék252
Magvak253
Ipari hulladékok253
Állati eredetű takarmányok254
A fölözött tej254
A takarmányok előkészítése255
Felaprózás, beáztatás, füllesztés256
Takarmányok besavanyítása256
Takarmányozási rend257
Téli és nyári takarmányozás258
Átmenetek260
Fejőstehenek takarmányozása260
Átmenetek261
Fejőstehenek takarmányozása262
Igásállatok takarmányozása263
Hízóállatok takarmányozása263
Növendékállatok takarmányozása264
Tenyészállatok takarmányozása265
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága265
Só, foszforsavas mész, takarmánycsontliszt használata 266
Ivóvíz, itatás267
Egyedi takarmányozás267
Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához268
Részletes állattenyésztés
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége272
A ló külemi bírálata273
Könnyű- és nehéz lovak281
Románia lótenyésztése281
A magyar parlagi ló281
Az arabos ló282
A lipizzai ló283
Az angol telivér, félvérek284
Nonius, mezőhegyesi tájfajta285
A muraközi és a belga ló286
Tenyészállatok kiválasztása287
Fedeztetés288
Vemhesség289
Ellés289
A csikó befogása és tanítása290
Hogyan határozzuk meg a ló életkorát291
A ló életkorának jelei292
A csikó és ló takarmányozása294
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége295
A szarvasmarha küleme295
Életkor meghatározása295
A szarvasmarha hasznosítási irányai296
Tej-, erő- és hús-termelése297
Tenyészállatok nevelése299
Az Ókirályság szarvasmarhafajtái
A podoliai szarvasmarha300
Szimmentáli szarvasmarha303
A pinzgaui marha306
A hegyi vagy mokány marha306
Az Ókirályság szarvasmarha fajtái307
Borzderes marhák308
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés jelentősége309
A juh hasznosítása309
A magyar fésüs juh310
A magyar húsmerinó310
Az erdélyi racka311
A cigája311
A friz312
A karakul juh313
A hús-juhok313
Pároztatás, bárányoztatás313
Vemhesség315
Bárányozás315
Báránynevelés315
A nyirás316
A gyapju316
Néhány szó a mételykorról317
A tejgazdaságtan
A tejképződés320
A fejés321
A tej összetétele321
A tej tulajdonságai, hibáinak felismerése322
A tiszta tej termelésének feltételei324
A kifejt tej helyes kezelése és szállítása326
A tej feldolgozása326
Fölözés327
Köpülés327
Vajkészítés savanyú- és édes-tejszínből328
A vajkészítés melléktermékei329
Mit kell tudni a sajtkészítésről?329
Sertéstenyésztés
Miért tenyésztjük a sertést?330
A sertés ismertebb fajtái331
Hús- és zsírsertések334
Keresztezések337
A sertések elhelyezése338
Tenyészállatok kiválasztása340
Búgatás, vemhesség, fiaztatás341
A malacok nevelése342
A sertés legeltetése344
Sertéshizlalás346
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése
A saanenvölgyi kecske350
A toggenburgi kecske351
A harci kecske351
Baromfitenyésztés
Miért tartson a kisgazda baromfit?352
Hasznosítási irányok353
Tojás- hús- és toll-termelés355
Mit kell még tudni a kisgazdának a baromfitenyésztés szabályairól355
Milyen nemesített tyúkfajtát tartson a kisgazda?358
A magyar parlagi pulyka, a fehér mexikói és bronzpulyka363
A parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd364
Tenyészanyag beszerzése367
A tenyészállatok kiválasztása367
Az ivarok közti arány367
Tenyésztörzsek367
Az okszerű tenyésztés alapfeltételei és eszközei368
Csapófészkek369
A természetes és mesterséges keltetés369
A baromfiak gondozása372
Hogyan védekezzünk a baromfiak betegségei ellen?373
A baromfiról374
Házinyúltenyésztés
Házinyúlfajták376
Házinyulak betegségei380
Méhészet
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei381
A méh testének felépítése381
A méhcsalád383
Az anya vagy királynő383
A here384
A dolgozó méh385
A rajzás386
A méhek táplálkozása387
A méhek építményei. A viasz388
A méhek lakása. Kasok, kaptárak388
A méhek beszerzése391
A méhészet évi munkája
A tisztuló kirepülése391
A tavaszi átvizsgálás391
A fészek bővítése, a mézűr megnyílása392
A műrajkészítés392
A méz elszedése, a mézelő idő kihasználása393
A betelelés394
Téli gondozás394
Bánásmód a méhekkel395
A méz eltartása, kezelése és értékelése395
A méhek ellenségei396
A méhek betegségei396
A méhészet legszükségesebb eszközei396
Selyemhernyó tenyésztés
A selyemhernyó életmódja398
A tenyésztés szükséges berendezése399
A tenyésztés munkái399
A gubózás, a gubók leszedése és szállítása400
A gubók osztályozása401
A selyemhernyó betegsége401
Kisgazdaságok berendezése és vezetése
A gazdálkodás fogalma403
Jószágberendezés408
Hogyan tartjuk fenn a talaj termőerejét?411
A szántóföldi termelés megszervezése411
A gazda munkaköre412
Hogyan alkalmazkodjék a kisgazda a község termelési rendjéhez?412
Gazdálkodási rendszer414
Számviteltan415
Telekleltár415
Épületleltár416
Gép- és eszközleltár417
Állatleltár418
Terménynapló419
Tejkezelési napló420
Napszám-jegyzék421
Követelések és tartozások jegyzékei422
Pénztári napló423
Vagyonmérleg424
Jövedelmi mérleg425
Kertészet
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége426
A gyümölcsfák beszerzése427
A fajták megválasztása427
A gyümölcsfák térszükséglete429
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfélék törzsmagassága429
A fa helyének elkészítése429
A gyümölcsfák gödreinek kiásása430
A gyümölcsfák ültetésre való előkészítése431
A gyümölcsfák ültetésének ideje431
Az ültetés helyes módja431
A fák karózása432
Az elültetett fiatal fák gondozása433
A termő-gyümöcsfák nyesése436
Idősebb gyümölcsfák ápolása437
A gyümölcsfák trágyázása437
Az ifjítás440
Az átoltás442
A gyümölcsfák szaporítása442
Az ismertebb faoltási módok443
A gyümölcsfák alanyai449
Dugványozás, tőosztás, bujtás449
Miért kell községi faiskolát létesíteni?449
A gyümölcsfák gyűrűzése450
A gyümölcs szedése453
A gyümölcs megválogatása455
A gyümölcs eltartása455
A gyümölcs csomagolása456
Fűztermesztés456
Zöldségtermelés
Bevezetés457
A kert és talaja458
A kert trágyázása458
A kert talajmunkái459
A vetés460
A melegágy készítése és kezelése461
A kert vetésforgója462
Ketős és hármas termelés463
Hüvelyesek463
Gyökeres és gumós növények464
A vöröshagyma465
A tökfélék468
Ugorkafélék469
Káposztafélék470
A leveles növények471
Gyümölcsös növények472
A spárga474
Szántóföldi zöldségtermelés475
Szőlőmívelés
A szőlőmívelés fontossága477
A különféle szőlőfajok ismertetése478
A szőlő szaporítása480
A szőlő visszametszési műveletei485
Növényvédelem
Gazdasági növényeinket károsító állatok
A növényvédelem jelentősége512
A rágcsálók513
Káros madarak516
A rovarok519
A sáskák519
A lótetű vagy lóféreg521
A cserebogár523
Darazsak524
Vetési pattanó bogár525
Földi bolhák526
Meztelen csiga527
Ormányos bogarak528
Borsózsizsik528
A lucerna és lóhere ellenségei529
A répabogár (répabarkó)533
Golyóüszög vagy búzafonál féreg534
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés
Téli faápolási munkák535
Téli védekezési munkák536
A permetezés a gyümölcsvédelem alapja541
Rügyfakadás utáni tavaszi és nyári teendők541
Mit kell tudni a kártevő lepkékről?550
Téli araszolók, gyűrűs- és gyapjas pille550
Permetezőgépek555
Rügyfakadás és virágzás közötti teendők555
Elvirágzás utáni teendők556
Szívó kártevők557
A vértetű559
Levéltetvek561
Levél és vértetvek elleni védekezés562
Kaliforniai pajzstetű563
Mikor szabad a termőfákat utoljára permetezni?563
Mikor kell egy-egy permetezést megismételnünk?563
Madárvédelem564
A szőlő betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés
Állati kártevők567
A gyapjas pajzstetű568
A szőlőpajzstetű568
A szőlőilonca568
A szőlőmolyok569
A tőkehernyó570
A kendermagbogár570
Hamvas vincellérbogár570
A fekete ormányosbogár570
A szőlőeszelény vagy szivarbogár570
A firkálóbogár571
A nagyfejű csajkó571
A takácsatka571
A szőlőatka vagy nemezbetegség571
Az akarinodis atkája571
A darazsak572
Növényi betegségek572
A peronoszpora572
A lisztharmat573
A fakórothadás574
A feketerothadás574
A gyökérpenész574
A szürkerothadás574
Védekezés a szőlőben575
Közvetlenül rügyfakadás előtt (rendszerint április 23. és 25. között) permetezzünk576
Növények a növények ellen
Virágos növényi élősködők578
A gombák581
Baktériumos betegségek581
Az igaz gombák582
Gyökérfekély582
A burgonyavész583
Más növények peronoszporája584
Lisztharmatfélék584
Dérbetegségek585
Az anyarozs585
Körtevadoncok levélbarnulása287
A paszuly hüvelyfoltossága287
Az árpa csíkos betegsége287
Kalászosok üszöggomba-betegségei287
Vetőmag-csávázás291
A kukorica-üszög594
Rozsdagombák596
Fuzárium599
Területek és testek nagyságának, illetve köbtartalmának kiszámítása600
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása603
Gazdasági növényeink termése607
Gazdasági növényeink vetési táblázata610
Vetési és palántaültetési naptár614
A gyakrabban használatos takarmányok táplálóanyagtartalma és mészsóinak kiegészítése616
A vetőmag- és palántaszükséglet kiszámítására szolgáló táblázat622
Az állatok életkorának meghatározása623
Vemhességi naptár625
A méhészet dióhéjban626
Gyógynövény-gyűjtési naptár627
Vadászati és tilalmi időszakok628
A hengerfa köbtartalmának kiszámítása629
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem