Előszó
Mindenekelőtt elismeréssel kell szólni a Szerzőkről, mivel minden felhívás, pályázati kiírás nélkül megértették azt, hogy a mezőgazdaság fellendítéséhez - ami országos érdekünk - gyors és hatékony segítséget kell nyújtani. Sokan ugyanis még ma sem tudják felmérni a mezőgazdaságnak a belföldi ellátásban és az exportban meghatározó szerepét. Változhatnak ugyanis az ideológiák, válthatják egymást a különböző „-izmusok", fennmaradásuk legfontosabb tényezője a népjólét biztosítása, amit döntően a mezőgazdasági termelés valósít meg, a megfelelő mennyiségű és minőségű növényi- és állati eredetű termék előállításával.
Felismerték a Szerzők azt is, hogy a mezőgazdasági termelés mielőbbi fejlesztéséhez gyors döntések is szükségesek. Ismerve egyetemeink, főiskoláink és szakiskoláink képzési színvonalát, az intézményekből kikerült szakembereink kellő felkészültséggel rendelkeznek. Az említett gyors döntésekhez szükséges normák, paraméterek számözönét azonban a legjobb szakember sem tudja fejben tartani. Ez a könyv, ebben kíván konkrét segítséget adni.
Megtalálhatók benne a mezőgazdasági termelés minden ágazatának műveléséhez szükséges ismeretek, adatok. Így például:
- a talajművelési és növénytermesztési részben az éghajlatnak a talajjal és a növényekkel való viszonyát, a talajművelés formáit, a tápanyagcsere normáit, a növények fajtáit, a vetésforgókat, a vetési mélységeket és sortávolságokat, a növényvédelmet és a növényvédő szereket olvashatjuk, ismerhetjük meg,
- a takarmányozási fejezetben a szarvasmarha, sertés, juh, ló, sőt a vadon élő állatok táplálóanyag igényeit kor és hasznosítás szerint találjuk, olvashatjuk a takarmányok betakarítási és tartósítási lehetőségeit, a különböző tápok és takarmánykiegészítők felsorolását,
- az állattenyésztési összefoglalóban megtalálható valamennyi gazdasági haszonállat értékmérő tulajdonsága, annak öröklődhetősége, a szelekció lehetősége, áttekinthetjük a különböző állatfajok fajtaváltozatait, azok ismereteihez szükséges adatokkal; itt olvashatók a szaporodással kapcsolatos ismeretek is,
- az állategészségügyről szóló anyagrész átfogó ismertetést ad (számokban) a fertőző és parazitás betegségekkel kapcsolatos feladatokról, továbbá ismerteti a mérgezésekkel és a fertőtlenítésekkel összefüggő munkákat, valamint az élelmiszerek mikrobiológiai szennyezettségének elfogadható értékeiről és az elsősegélynyújtásokról.
Vissza