Általános állattenyésztés.
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése.
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek.
Az élő szervezetek teste apró, szabad szemmel nem látható elemi részekből, sejtekből épül fel. Ha a sejteket a szervezetből kivesszük, megfelelő körülmények között bizonyos ideig tovább élnek, de ha részeikre bontjuk fel őket. rögtön elpusztulnak és többé az élő anyag tulajdonságait nem tüntetik fel. Vannak egyszerűbb lények, mint pl. a baktériumok, melyek csak egy sejtből állanak ; a magasabbrendű szervezetek azonban, így háziállataink is sok millió sejtből épülnek fel. A legtöbb sejtben három főalkatrész található : a sejtállomány, a sejtmag és a vezértestecske.
A sejtállomány lágy, lúgos vegyi hatású, nyúlós anyag, -a sejteknek rendszerint főtömegét alkotja. Összetételét tekintve legtöbb benne a víz (70 -80%), ezenkívül fehérjéket, szénhidrátokat (állati keményítő), zsírokat, zsírnemű anyagokat és ásványi anyagokat (sókat) találunk benne.
A sejtmag a sejtállománynak sűrűbb, elkülönült része. A sejtállomány közepén vagy szélén helyezkedik el és alakja a sejtek alakja szerint változóan gömbölyű, megnyúlt, pálcika alakú, lebenyes stb. lehet. A sejtállománytól a sejtmagot a maghártya különíti el. A magban találunk még egy vagy több sejtmagocskát is. A sejtmag az anyagcserénél és a sejtszaporodásnál játszik fontos szerepet.
Vissza
Tartalom
I. RÉSZ
I. FEJEZET.
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése.
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek 5
A szervezet vegyi alkotórészei 11
Az állati test általános beosztása és részarányossága 13
A csontok és a csontváz 16
Az ízület és szalag 17
A nevezetesebb csontok és ízületek 19
Az izmok, inak és ínhüvelyek 22
A szervezet nevezetesebb izmai 24
A szív, a véredény- és a nyirokérrendszer 26
A vér és a vérkeringés 28
Az emésztés szervei 30
A lélekzőkészülék 37
A húgyszervek 39
A nemiszervek 41
Az idegrendszer 47
Az érzékszervek 48
II. FEJEZET
Általános állattenyésztés
Állattartás és állattenyésztés 54
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed 55
A háziállatok külső és belső tulajdonságai 57
A külső és belső tulajdonságok összefüggése 69
A tulajdonságok öröklése 70
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése 76
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre 78
A visszaütés 78
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása 79
A tenyészcél kitűzése 79
A tenyésztési eljárások 81
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága 84
Az ivarérettség és tenyészérettség 85
Az ivarzás 86
A szaporító eljárások 88
Az apa- és anyaállatok számaránya 89
A terméketlenség és a meddőség 90
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartama 91
A vemhes állatok gondozása 92
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés 93
A koraszülés és elvetélés 97
Az anyaállat gondozása a szülés után 98
Az újszülött kezelése 99
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek 101
Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása 102
Az állatok jelzése 104
Hágatási, ellési kimutatások 105
Az állatok mérése és bírálata 105
A törzskönyv 110
Kiállítások, díjazások 115
II. RÉSZ.
Takarmányozási ismeretek.
Az okszerű takarmányozás fontossága 117
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok 118
A takarmány vegyi összetétele 118
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe 119
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik 121
A nitrogénmentes anyagok és feladataik 123
A szervetlen anyagok és feladataik 124
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények 127
A takarmányok áthasonítása 129
A takarmányok emészthetősége 130
A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték 131
A keményítőértékarány 132
A takarmány árának megállapítása termelőképesség alapján 133
A takarmányfélék osztályozása 135
A szálastakarmányok 135
A gyökeres és gumós takarmányok 143
Az abraktakarmányok 145
A szemestakarmányok 145
Az ipari takarmányok 147
Az állati eredetű takarmányok 151
A legelő és a rét 152
A takarmányok eltartása 155
A takarmányok előkészítése 157
Az ivóvíz és az itatás 157
A só és a sózás 160
A takarmánymész és használata 161
Az egyedi takarmányozás 162
Az etetések gyakorlati kivitele 163
A takarmányadagok kiszámítása 165
Takarmányozási előirányzat készítése 166
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra 169
A takarmányok táplálóértéke 172
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.