1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságtan I-VII.

Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 1.383 oldal
Sorozatcím: A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az I. és II. kötet a növényekkel, a III-V. kötet az állatokkal, a VI., VII. kötet a számviteli és szervezési kérdésekkel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Általános növénytermesztés
Növénytani alapismeretek
A növényi test különböző tagoltsága5
A növények belső szervezete8
A növény életszükségletei9
A növények csírázása és növekedése12
A növény virágzása, megtermékenyülése és érése13
Talajismeret
A talaj keletkezése és alkotórészei14
A talaj fizikai tulajdonságai20
A termőföld vegyi tulajdonságai23
A talajok egyszerűbb vizsgálati módjai24
A talajok osztályozása27
A talajok művelése
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők30
A talajok megművelése31
A szántás mélysége és szélessége39
A szántás módjai41
A talaj porhanyítása forgatás nélkül43
A talaj tömörítése48
Talajművelési rendszerek50
A trágyázás
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása56
Közvetlenül ható teljes trágyák57
Az istállótrágya kihordása és alászántása65
Keveréktrágya és emberi ürülék69
A zöldtrágyázás70
Közvetlenül ható mesterséges trágyák71
Közvetve ható mesterséges trágyák76
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása77
Műtrágyázási kísérletek80
Talajjavítás és telkesítés83
A vetés
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése93
A vetőmag előkészítése94
A szükséges vetőmagmennyiség97
A vetés ideje99
A vetés módjai100
A vetőgépek és kezelésük102
A vetés mélysége és alátakarása106
Keverékvetés és köztesvetés107
A vetések ápolása
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajviszonyok ellen108
A növények fejlődését előmozdító eljárások118
Védekezés a különböző kártevők ellen
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen120
Általános védekezés az állati kártevők ellen134
Az aratás és betakarítás
A zöldszéna eltartása147
A szemestermények aratása és behordása152
A cséplés154
A szemtermés tisztítása és osztályozása157
A szemtermés eltartása159
A gyökér- és gumósnövények szedése160
Gyökér- és gumós növények eltartása161
Különleges növénytermesztés
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása163
Gabonafélék164
A búza167
A rozs173
Az árpa175
A zab178
A kukorica180
A rizs185
A köles187
A pohánka186
Hüvelyesek189
A bab190
A borsó191
A lencse193
A szójabab194
A lóbab195
A csillagfürt196
A szegletes lednek198
Olajosnövények199
A káposztarepce181
A réparepce188
A mák182
A napraforgó189
A ricinus191
A tök192
Gyökér- és gumósnövények208
A burgonya208
A csicsóka211
Takarmányrépa212
A cukorrépa214
Répamagtermesztés216
A murokrépa217
A kerekrépa218
A cikória218
Szálastakarmánynövények219
Pillangósvirágúak219
Egyéb takarmánynövények: csalamádé, cirokcsalamádé, csibehúr, mohar, fehérmustár, szudánifű, takarmánykáposzta229
Takarmánykeverékek: szöszösbükköny, pannonbükköny, rozsos-borsó és bükköny, rozsos bíborhere, keszthelyi keverék, közönséges bükköny, borsós csalamádé234
Kereskedelmi növények239
A kender239
A len241
A dohány243
A seprőcirok246
Gyógynövények247
Szántóföldön termeszthető kerti növények254
A dinnye254
Az ugorka255
A paprika256
A hagyma256
A fejeskáposzta257
A torma258
Függelék
Kimutatás a gazdasági növényeink termesztési adatairól259
Növénynemesítés
A növénynemesítés feladata264
A növények változékonysága264
A növények alkalmazkodó képessége266
Az öröklődés266
A nemesített gazdasági növények értékesítése266
Rét- és legelőművelés
Zöldmezőgazdálkodás268
A rétek és legelők jelentősége268
Rétek, legelők osztályozása269
A rét- és legelőjavítás munkálatai. Takarítás270
Telkesítés275
Talajvédelem276
Fásítás277
Szakaszos legeltetés279
Trágyázás280
Gyepápoló talajművelés281
Gyepesítés284
A legelőjószág vízellátása290
A legelők használata és teherbírása293
Rétek használata294
Szénakészítés294
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósvirágú növények fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről294
II. kötet
Kertészet
Zöldségtermesztés3
A terület megválasztása4
Vetésforgó6
Berendzeés8
Talajmunkálatok9
Öntözés10
A zöldségmagvakról12
Melegágy készítése és kezelése16
Magvetés állandó helyre18
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása19
Káposztafélék termesztése20
A káposztafélék ellenségei és betegségei23
Salátafélék24
Labodafélék25
Kobakosnövények26
Gyökérfélék és gumósok29
Hagymafélék32
Hüvelyesek33
Különféle növények: paradicsom, paprika35
Fűszernövények37
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma38
Szőlőművelés és borkezelés
Szőlőművelés41
A szőlőtőke részei és táplálkozása41
Szőlőfajták42
Szaporítási módok48
Fás- és zöld oltások50
Telepítés54
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben55
A rövid- és hosszúcsapos tőke nyesése56
A csercsapos tőke nyesése59
A szálvesszős tőke metszése60
Lugasművelés60
A termő szőlő gondozása62
Trágyázás64
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük64
A szüret71
Az erjedés74
A nyilt és a zárt erjesztés74
Siller- és vörösborok erjesztése75
A vörösborok erjesztése75
Borkezelés66
Töltögetés77
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint77
Az óborok töltögetése és kezelése78
A bor palackérettsége78
Derítés78
Szűrés79
A pince felszerelése80
A bor betegségei81
Borhibák82
A szőlőtörköly hasznosítása83
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés
Kertészeti és gazdasági faiskola85
Szaporítás86
Gyümölcstermesztés87
A gyümölcsnemek csoportosítása88
Csonthéjasok90
Héjastermésűek92
Bogyóstermésűek93
Szemcséstermésűek94
Gyümölcsfák és cserjék állandó helyre ültetése95
Köztestermesztés104
Fiatal fák és cserjék gondozása105
A második évi nyesés106
Trágyázás107
A törzs tisztogatása és ápolása110
Ifjítás112
Idősebb fák átoltása és ültetése112
Korhadt és odvas fák kezelése113
Termőrészek114
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése115
A csonthéjasok nyesése118
Az őszi barackfák nyesése118
A gyümölcsfák terméketlenségének okai124
Termő gyümölcsfák gondozása125
A gyümölcs hizlalása126
A gyümölcs szedése, eltartása, értékesítése127
Téli eltartás132
Értékesítés133
A gyümölcscefre feldolgozása133
A gyümöcsfák betegségei és ellenségei135
Gombabetegségek138
Az almafa betegségei139
A körtefa betegségei142
A szilvafa betegségei142
Cseresznye- és meggyfa betegségei143
Az őszibarackfa betegségei144
Egyéb gyümölcsfák betegségei145
Állati ellenségek146
Védekezések155
Hasznos állatok164
Gyümölcsfajták ismertetése165
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata173
Fontosabb tűlevelűek173
Lomblevelű fák174
Cserjék178
Gazdasági fák alkalmazása179
Telepítés179
A telepítés ápolása180
III. kötet
I. rész
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek3
A szervezet vegyi alkotó részei11
Az állati test általános beosztása12
A csontok és a csontváz13
Az ízület és szalag15
Nevezetesebb csontok és ízületek16
Az izmok, inak és ínhüvelyek19
A szervezet nevezetesebb izmai20
A szív, a véredény-, és a nyirokérrendszer21
A vér és a vérkeringés22
Az emésztés szervei24
A lélekzőkészülék29
A húgyszervek30
A nemiszervek31
Az idegrendszer36
Az érzékszervek36
Általános állattenyésztés
Állattartás és állattenyésztés40
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed41
A háziállatok külső és belső tulajdonságai43
A külső és belső tulajdonságok összefüggése50
A tulajdonságok öröklése51
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése54
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre55
A visszaütés56
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása56
A tenyészcél kitűzése57
A tenyésztési eljárások58
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága61
Az ivarérettség és tenyészérettség62
Az ivarzás63
A szaporító eljárások64
Az apa- és anyaállatok számaránya65
A terméketlenség és a meddőség66
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartama66
A vemhes állatok gondozása67
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés68
A koraszülés és elvetélés70
Az anyaállat gondozása a szülés után71
Az újszülött kezelése72
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek73
Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása74
Az állatok jelzése76
Hágatási, ellési kimutatások76
Az állatok mérése és bírálata77
A törzskönyv79
Kiállítások, díjazások79
Takarmányozási ismeretek
Az okszerű takarmányozás fontossága91
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok92
A takarmány vegyi összetétele92
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe93
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik94
A nitrogénmentes anyagok és feladataik96
A szervetlen anyagok és feladataik96
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények99
A takarmányok áthasonlítása101
A takarmányok emészthetősége101
A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték102
A keményítőértékarány104
A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján105
A takarmányfélék osztályozása106
A szálas takarmányok107
A gyökeres és gumós takarmányok113
Az abraktakarmányok114
A szemes takarmányok114
Az ipari takarmányok117
Az állati eredetű takarmányok120
A legelő és a rét121
A takarmányok eltartása124
A takarmányok előkészítése125
Az ivóvíz és az itatás127
A só és a sózás128
A takarmánymész és használata129
Az egyedi takarmányozás130
Az etetések gyakorlati kivitele131
A takarmányadagok kiszámítása132
Takarmányozási előirányzat készítése134
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra138
A takarmányok táplálóértéke140
IV. kötet
I. rész
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei3
A szarvasmarha külseje4
A hazánkban tenyésztettt fontosabb szarvasmarhafajták8
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása14
A szarvasmarhák takarmányozása26
A szarvasmarha hasznosítása36
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények41
Lótenyésztés
A lótenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei42
A ló külseje43
A lófajták54
A ló tenyésztése és gondozása62
A ló takarmányozása69
A lovak hasznosítása71
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei74
A sertés külleme75
A sertésfajták78
A sertés tenyésztése és gondozása84
A sertés takarmányozása97
A sertés hízlalása105
A sertések értékesítése120
A sertéstenyésztő egyesületek121
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei121
A juh külseje, másodlagos ivarjellege, elnevezése122
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták124
A juhok tenyésztése és gondozása127
A juhok takarmányozása131
A juh hasznosítása133
Kecsketenyésztés
Kecsketenyésztés138
Állategészségi ismeretek
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása141
A jó istálló kellékei144
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem146
Az állategészségügyi ismeretek fontossága147
Az egészség és betegség jelei147
Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata148
A betegség fogalma149
A betegségek okai és megelőzésük149
A meghülés tünetei és orvoslása150
Az emésztési zavarok okozta betegségek152
A mérgezések és gyógykezelésük155
Erőművi behatások okozta megbetegedések156
Élősködők okozta megbetegedések158
A fertőző betegségekről általában164
Lovak fontosabb fertőző betegségei171
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei174
Sertések fontosabb fertőző betegségei178
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei179
Baromfiak és galambok fontosabb fertőző betegségei180
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei182
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei182
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek185
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók185
V. kötet
Kis állatok tenyésztése
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége3
Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése4
Pulykatenyésztés42
Kacsatenyésztés48
Lúdtenyésztés53
Gyöngytyúktenyésztés60
Haltenyésztés62
A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése63
A halastavak létesítése, berendezése64
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása70
Házinyúltenyésztés71
Selyemhernyótenyésztés76
Méhészet
A méhészkedés fontossága és feltételei85
A méh természetrajza85
A méhek életmódja86
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelőnövények89
A méhlakások, a méhes91
A méhek beszerzése és szállítása93
A méhész évi teendői93
A méhek ellenségei és betegségei100
A méhészet eszközei102
A méhészetet előmozdító intézmények102
Tejgazdasági ismeretek
A tej termelése, kezelése és szállítása
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága103
A tőgy és a tej képződése104
A tej képződését befolyásoló tényezők106
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai112
A föcstej115
Baktériumok a tejben116
A fejés és annak eszközei117
A kifejt tej összegyüjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei121
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira126
A tej szállítása127
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata
A gyermektej131
A minősített tej131
Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek132
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése133
A tej forgalombahozatalának szabályozása135
A tejhibák okai és megszüntetésük137
A tejhamisítások és azok kiderítése138
A mintavétel140
A tej fajsúlyának meghatározása140
A tej zsírtartalmának meghatározása142
A tej frissességét megállapító eljárások144
A tej feldolgozása
A természetes és mesterséges fölözés146
A fölözőgépek szerkezete és működése147
A fölözés szabályai és ellenőrzése151
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése153
A köpülők156
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők158
A köpülés kivitele, szabályai159
A nyert vaj kezelése160
A vajnyeremény kiszámítása164
A vajhibák164
A vaj értékesítése és márkázása165
A fölözés és a vajkészítés melléktermékei166
A vaj vizsgálata167
A túrókészítés168
A juhtej összetétele és feldolgozása173
A túró vizsgálata175
VI. kötet
Gazdasági üzemtan
Berendezéstan
Bevezetés5
A mezőgazdálkodás célja és a termelési erők6
A tőkék felosztása6
Külterjes és belterjes gazdálkodás fogalma7
Az összes tőkecsoportok egymáshoz való aránya41
Hogyan szervezzük gazdaságunkat63
Milyen üzemrendszert és vetésforgót válasszunk77
Az állattartás számának és irányának a megállapítása80
Kezeléstan
A gazdaság kezelése106
Gazdaképzés114
Mi előnyösebb a birtoklevél vagy a haszonbérlet114
Üzemterv
Becsléstan139
A gazdaság felszerelés tárgyainak becslése140
Földbecslés154
Gazdasági számadás
Mi haszna van a gazdának abból, ha számadást vezet163
Milyen könyveket vezessen a gazda164
Hogyan választjuk külön a gazdasági vagyont és jövedelmet165
Az egyes könyvek vezetése166
A leltár166
A pénztárkönyv190
A háztartási könyv194
VII. kötet
Állampolgári ismeretek
Az állam és állampolgárság3
Az államfői hatalom5
A törvényhozó hatalom5
A végrehajtó hatalom6
A földmívelésügyi igazgatás
Gazdasági felügyelőségek7
A mezőgazdaság érdekeit szolgáló tudományos és kísérletügyi állami intézmények és hivatalok7
Hazánk mezőgazdasági szakoktatási intézményei9
A rádiós gazdasági ismeretterjesztés és a mezőgazdasági rádió hírszolgálat. Gazdasági népkönyvtárak12
A bíráskodás és a bíróságok13
A községek14
A járások15
A megyei városok15
Megyei törvényhatóságok16
Városi törvényhatóságok16
A tulajdonjog
A tulajdonjog és annak korlátozása17
A tagosítás20
A kataszter22
A telekkönyv23
Családjog és öröklési jog
A magyar családjog lényege27
Házassági vagyonjog28
A magyar öröklési jog lényege29
A mezőgazdaságot érintő törvények és törvényes intézkedések
A mezőgazdaságról és a mezőrendőrségről szóló 1894. évi XII. tc.32
A talajjavítást és a növénytermesztést előmozdító kormányintézkedések38
A hegyközségekről, valamint a szőlő- és gyümölcsgazdálkodásról szóló törvény39
Növényegészségügy42
Az állategészségügyi törvény44
Az állattenyésztés fejlesztését előmozdító törvényes intézkedések48
Bortörvény51
Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség52
A vízhasználatok54
A halászat gyakorlása56
Vadászati tilalmak, károk és kihágások57
Mezőgazdasági termények és termékek hamisításának tilalmazása58
Gazdatiszti törvény58
Gazdasági cselédtörvény59
Gazdasági munkásügyek, gazdasági munkásbiztosítás61
Cselédek és gépmunkások balesetbiztosítása. Mezőgazdasági munkavállalók öregségi járadéka62
Adóügyek
Általános tudnivalók az adókezelési és eljárási szabályokról65
A gazdát érdeklő adónemek68
A gazdát érdeklő fontosabb illetékek70
Posta és vasút. Közlekedéstan
A m. kir. postatakarékpénztár csekkforgalma72
A postával kapcsolatos tudnivalók74
A vasúti szállításnál szükséges tudnivalók77
A fuvarlevél77
Az áru feladása79
Az áru kiszolgáltatása80
Vasúti szállítási kedvezmények82
A vasút felelőssége83
A szekér85
Szerszámok87
Kivonatos közlekedési szabályok87
Áru-pénz-adásvétel
Az áru92
A pénz92
A minőség (standard) áru és a márkázás92
Az ár és az áralakulás94
A mezőgazdasági hitel94
Az uzsora98
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása99
Az adásvételi ügyleteket megerősítő és biztosító módok100
Az adásvételi ügyletek megkötésének módja101
Adásvétel vásáron, aukción és kiállításokon102
Áruüzleti szokások gabonaféléknél és különböző magvaknál103
A fontosabb kereskedelmi növények adásvétele105
Kerti termények, gyümölcsök és bor adásvétele108
Eljárás műtrágyák vásárlásánál109
Abraktakarmányok vásárlása110
Gépek és eszközök vásárlása111
Raktári anyagok beszerzése111
A mintavételek általános szabályai113
Tenyész- és vágóállatok adásvétele113
Állatértékesítés kivitel útján114
Állatforgalmi szavatosság117
A marhalevél119
Állati termékek értékesítése120
Piacismeret, értékesítési hírszolgálat122
Közgazdasági ismeretek123
A szövetkezetek
A szövetkezetek meghatározása és célja125
A szövetkezetek fajai126
Szövetkezetek alapítása129
A szövetkezeti tagok kötelességei és jogai129
A szövetkezetek intéző szervei130
A szövetkezet feloszlása131
A biztosítások nemei131
Gazdasági érdekképviseletek
Gazdasági érdekképviselet134
A Mezőgazdasági Kamarák135
Országos Magyar Gazdasági Egyesület és az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület138
Vármegyei, járási és községi gazdasági egyesületek139
A Falu, magyar gazda- és földműves szövetség140
Mezőgazdasági Szakegyesületek140
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem