kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 1.383 oldal |
Sorozatcím: | A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Az I. és II. kötet a növényekkel, a III-V. kötet az állatokkal, a VI., VII. kötet a számviteli és szervezési kérdésekkel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
I. kötet | |
Általános növénytermesztés | |
Növénytani alapismeretek | |
A növényi test különböző tagoltsága | 5 |
A növények belső szervezete | 8 |
A növény életszükségletei | 9 |
A növények csírázása és növekedése | 12 |
A növény virágzása, megtermékenyülése és érése | 13 |
Talajismeret | |
A talaj keletkezése és alkotórészei | 14 |
A talaj fizikai tulajdonságai | 20 |
A termőföld vegyi tulajdonságai | 23 |
A talajok egyszerűbb vizsgálati módjai | 24 |
A talajok osztályozása | 27 |
A talajok művelése | |
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők | 30 |
A talajok megművelése | 31 |
A szántás mélysége és szélessége | 39 |
A szántás módjai | 41 |
A talaj porhanyítása forgatás nélkül | 43 |
A talaj tömörítése | 48 |
Talajművelési rendszerek | 50 |
A trágyázás | |
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása | 56 |
Közvetlenül ható teljes trágyák | 57 |
Az istállótrágya kihordása és alászántása | 65 |
Keveréktrágya és emberi ürülék | 69 |
A zöldtrágyázás | 70 |
Közvetlenül ható mesterséges trágyák | 71 |
Közvetve ható mesterséges trágyák | 76 |
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása | 77 |
Műtrágyázási kísérletek | 80 |
Talajjavítás és telkesítés | 83 |
A vetés | |
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése | 93 |
A vetőmag előkészítése | 94 |
A szükséges vetőmagmennyiség | 97 |
A vetés ideje | 99 |
A vetés módjai | 100 |
A vetőgépek és kezelésük | 102 |
A vetés mélysége és alátakarása | 106 |
Keverékvetés és köztesvetés | 107 |
A vetések ápolása | |
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajviszonyok ellen | 108 |
A növények fejlődését előmozdító eljárások | 118 |
Védekezés a különböző kártevők ellen | |
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen | 120 |
Általános védekezés az állati kártevők ellen | 134 |
Az aratás és betakarítás | |
A zöldszéna eltartása | 147 |
A szemestermények aratása és behordása | 152 |
A cséplés | 154 |
A szemtermés tisztítása és osztályozása | 157 |
A szemtermés eltartása | 159 |
A gyökér- és gumósnövények szedése | 160 |
Gyökér- és gumós növények eltartása | 161 |
Különleges növénytermesztés | |
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása | 163 |
Gabonafélék | 164 |
A búza | 167 |
A rozs | 173 |
Az árpa | 175 |
A zab | 178 |
A kukorica | 180 |
A rizs | 185 |
A köles | 187 |
A pohánka | 186 |
Hüvelyesek | 189 |
A bab | 190 |
A borsó | 191 |
A lencse | 193 |
A szójabab | 194 |
A lóbab | 195 |
A csillagfürt | 196 |
A szegletes lednek | 198 |
Olajosnövények | 199 |
A káposztarepce | 181 |
A réparepce | 188 |
A mák | 182 |
A napraforgó | 189 |
A ricinus | 191 |
A tök | 192 |
Gyökér- és gumósnövények | 208 |
A burgonya | 208 |
A csicsóka | 211 |
Takarmányrépa | 212 |
A cukorrépa | 214 |
Répamagtermesztés | 216 |
A murokrépa | 217 |
A kerekrépa | 218 |
A cikória | 218 |
Szálastakarmánynövények | 219 |
Pillangósvirágúak | 219 |
Egyéb takarmánynövények: csalamádé, cirokcsalamádé, csibehúr, mohar, fehérmustár, szudánifű, takarmánykáposzta | 229 |
Takarmánykeverékek: szöszösbükköny, pannonbükköny, rozsos-borsó és bükköny, rozsos bíborhere, keszthelyi keverék, közönséges bükköny, borsós csalamádé | 234 |
Kereskedelmi növények | 239 |
A kender | 239 |
A len | 241 |
A dohány | 243 |
A seprőcirok | 246 |
Gyógynövények | 247 |
Szántóföldön termeszthető kerti növények | 254 |
A dinnye | 254 |
Az ugorka | 255 |
A paprika | 256 |
A hagyma | 256 |
A fejeskáposzta | 257 |
A torma | 258 |
Függelék | |
Kimutatás a gazdasági növényeink termesztési adatairól | 259 |
Növénynemesítés | |
A növénynemesítés feladata | 264 |
A növények változékonysága | 264 |
A növények alkalmazkodó képessége | 266 |
Az öröklődés | 266 |
A nemesített gazdasági növények értékesítése | 266 |
Rét- és legelőművelés | |
Zöldmezőgazdálkodás | 268 |
A rétek és legelők jelentősége | 268 |
Rétek, legelők osztályozása | 269 |
A rét- és legelőjavítás munkálatai. Takarítás | 270 |
Telkesítés | 275 |
Talajvédelem | 276 |
Fásítás | 277 |
Szakaszos legeltetés | 279 |
Trágyázás | 280 |
Gyepápoló talajművelés | 281 |
Gyepesítés | 284 |
A legelőjószág vízellátása | 290 |
A legelők használata és teherbírása | 293 |
Rétek használata | 294 |
Szénakészítés | 294 |
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósvirágú növények fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről | 294 |
II. kötet | |
Kertészet | |
Zöldségtermesztés | 3 |
A terület megválasztása | 4 |
Vetésforgó | 6 |
Berendzeés | 8 |
Talajmunkálatok | 9 |
Öntözés | 10 |
A zöldségmagvakról | 12 |
Melegágy készítése és kezelése | 16 |
Magvetés állandó helyre | 18 |
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása | 19 |
Káposztafélék termesztése | 20 |
A káposztafélék ellenségei és betegségei | 23 |
Salátafélék | 24 |
Labodafélék | 25 |
Kobakosnövények | 26 |
Gyökérfélék és gumósok | 29 |
Hagymafélék | 32 |
Hüvelyesek | 33 |
Különféle növények: paradicsom, paprika | 35 |
Fűszernövények | 37 |
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma | 38 |
Szőlőművelés és borkezelés | |
Szőlőművelés | 41 |
A szőlőtőke részei és táplálkozása | 41 |
Szőlőfajták | 42 |
Szaporítási módok | 48 |
Fás- és zöld oltások | 50 |
Telepítés | 54 |
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben | 55 |
A rövid- és hosszúcsapos tőke nyesése | 56 |
A csercsapos tőke nyesése | 59 |
A szálvesszős tőke metszése | 60 |
Lugasművelés | 60 |
A termő szőlő gondozása | 62 |
Trágyázás | 64 |
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük | 64 |
A szüret | 71 |
Az erjedés | 74 |
A nyilt és a zárt erjesztés | 74 |
Siller- és vörösborok erjesztése | 75 |
A vörösborok erjesztése | 75 |
Borkezelés | 66 |
Töltögetés | 77 |
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint | 77 |
Az óborok töltögetése és kezelése | 78 |
A bor palackérettsége | 78 |
Derítés | 78 |
Szűrés | 79 |
A pince felszerelése | 80 |
A bor betegségei | 81 |
Borhibák | 82 |
A szőlőtörköly hasznosítása | 83 |
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés | |
Kertészeti és gazdasági faiskola | 85 |
Szaporítás | 86 |
Gyümölcstermesztés | 87 |
A gyümölcsnemek csoportosítása | 88 |
Csonthéjasok | 90 |
Héjastermésűek | 92 |
Bogyóstermésűek | 93 |
Szemcséstermésűek | 94 |
Gyümölcsfák és cserjék állandó helyre ültetése | 95 |
Köztestermesztés | 104 |
Fiatal fák és cserjék gondozása | 105 |
A második évi nyesés | 106 |
Trágyázás | 107 |
A törzs tisztogatása és ápolása | 110 |
Ifjítás | 112 |
Idősebb fák átoltása és ültetése | 112 |
Korhadt és odvas fák kezelése | 113 |
Termőrészek | 114 |
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése | 115 |
A csonthéjasok nyesése | 118 |
Az őszi barackfák nyesése | 118 |
A gyümölcsfák terméketlenségének okai | 124 |
Termő gyümölcsfák gondozása | 125 |
A gyümölcs hizlalása | 126 |
A gyümölcs szedése, eltartása, értékesítése | 127 |
Téli eltartás | 132 |
Értékesítés | 133 |
A gyümölcscefre feldolgozása | 133 |
A gyümöcsfák betegségei és ellenségei | 135 |
Gombabetegségek | 138 |
Az almafa betegségei | 139 |
A körtefa betegségei | 142 |
A szilvafa betegségei | 142 |
Cseresznye- és meggyfa betegségei | 143 |
Az őszibarackfa betegségei | 144 |
Egyéb gyümölcsfák betegségei | 145 |
Állati ellenségek | 146 |
Védekezések | 155 |
Hasznos állatok | 164 |
Gyümölcsfajták ismertetése | 165 |
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata | 173 |
Fontosabb tűlevelűek | 173 |
Lomblevelű fák | 174 |
Cserjék | 178 |
Gazdasági fák alkalmazása | 179 |
Telepítés | 179 |
A telepítés ápolása | 180 |
III. kötet | |
I. rész | |
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése | |
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek | 3 |
A szervezet vegyi alkotó részei | 11 |
Az állati test általános beosztása | 12 |
A csontok és a csontváz | 13 |
Az ízület és szalag | 15 |
Nevezetesebb csontok és ízületek | 16 |
Az izmok, inak és ínhüvelyek | 19 |
A szervezet nevezetesebb izmai | 20 |
A szív, a véredény-, és a nyirokérrendszer | 21 |
A vér és a vérkeringés | 22 |
Az emésztés szervei | 24 |
A lélekzőkészülék | 29 |
A húgyszervek | 30 |
A nemiszervek | 31 |
Az idegrendszer | 36 |
Az érzékszervek | 36 |
Általános állattenyésztés | |
Állattartás és állattenyésztés | 40 |
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed | 41 |
A háziállatok külső és belső tulajdonságai | 43 |
A külső és belső tulajdonságok összefüggése | 50 |
A tulajdonságok öröklése | 51 |
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése | 54 |
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre | 55 |
A visszaütés | 56 |
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása | 56 |
A tenyészcél kitűzése | 57 |
A tenyésztési eljárások | 58 |
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága | 61 |
Az ivarérettség és tenyészérettség | 62 |
Az ivarzás | 63 |
A szaporító eljárások | 64 |
Az apa- és anyaállatok számaránya | 65 |
A terméketlenség és a meddőség | 66 |
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartama | 66 |
A vemhes állatok gondozása | 67 |
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés | 68 |
A koraszülés és elvetélés | 70 |
Az anyaállat gondozása a szülés után | 71 |
Az újszülött kezelése | 72 |
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek | 73 |
Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása | 74 |
Az állatok jelzése | 76 |
Hágatási, ellési kimutatások | 76 |
Az állatok mérése és bírálata | 77 |
A törzskönyv | 79 |
Kiállítások, díjazások | 79 |
Takarmányozási ismeretek | |
Az okszerű takarmányozás fontossága | 91 |
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok | 92 |
A takarmány vegyi összetétele | 92 |
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe | 93 |
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik | 94 |
A nitrogénmentes anyagok és feladataik | 96 |
A szervetlen anyagok és feladataik | 96 |
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények | 99 |
A takarmányok áthasonlítása | 101 |
A takarmányok emészthetősége | 101 |
A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték | 102 |
A keményítőértékarány | 104 |
A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján | 105 |
A takarmányfélék osztályozása | 106 |
A szálas takarmányok | 107 |
A gyökeres és gumós takarmányok | 113 |
Az abraktakarmányok | 114 |
A szemes takarmányok | 114 |
Az ipari takarmányok | 117 |
Az állati eredetű takarmányok | 120 |
A legelő és a rét | 121 |
A takarmányok eltartása | 124 |
A takarmányok előkészítése | 125 |
Az ivóvíz és az itatás | 127 |
A só és a sózás | 128 |
A takarmánymész és használata | 129 |
Az egyedi takarmányozás | 130 |
Az etetések gyakorlati kivitele | 131 |
A takarmányadagok kiszámítása | 132 |
Takarmányozási előirányzat készítése | 134 |
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra | 138 |
A takarmányok táplálóértéke | 140 |
IV. kötet | |
I. rész | |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 3 |
A szarvasmarha külseje | 4 |
A hazánkban tenyésztettt fontosabb szarvasmarhafajták | 8 |
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása | 14 |
A szarvasmarhák takarmányozása | 26 |
A szarvasmarha hasznosítása | 36 |
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények | 41 |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 42 |
A ló külseje | 43 |
A lófajták | 54 |
A ló tenyésztése és gondozása | 62 |
A ló takarmányozása | 69 |
A lovak hasznosítása | 71 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 74 |
A sertés külleme | 75 |
A sertésfajták | 78 |
A sertés tenyésztése és gondozása | 84 |
A sertés takarmányozása | 97 |
A sertés hízlalása | 105 |
A sertések értékesítése | 120 |
A sertéstenyésztő egyesületek | 121 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 121 |
A juh külseje, másodlagos ivarjellege, elnevezése | 122 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták | 124 |
A juhok tenyésztése és gondozása | 127 |
A juhok takarmányozása | 131 |
A juh hasznosítása | 133 |
Kecsketenyésztés | |
Kecsketenyésztés | 138 |
Állategészségi ismeretek | |
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása | 141 |
A jó istálló kellékei | 144 |
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem | 146 |
Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 147 |
Az egészség és betegség jelei | 147 |
Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata | 148 |
A betegség fogalma | 149 |
A betegségek okai és megelőzésük | 149 |
A meghülés tünetei és orvoslása | 150 |
Az emésztési zavarok okozta betegségek | 152 |
A mérgezések és gyógykezelésük | 155 |
Erőművi behatások okozta megbetegedések | 156 |
Élősködők okozta megbetegedések | 158 |
A fertőző betegségekről általában | 164 |
Lovak fontosabb fertőző betegségei | 171 |
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei | 174 |
Sertések fontosabb fertőző betegségei | 178 |
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei | 179 |
Baromfiak és galambok fontosabb fertőző betegségei | 180 |
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei | 182 |
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei | 182 |
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek | 185 |
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók | 185 |
V. kötet | |
Kis állatok tenyésztése | |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 3 |
Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése | 4 |
Pulykatenyésztés | 42 |
Kacsatenyésztés | 48 |
Lúdtenyésztés | 53 |
Gyöngytyúktenyésztés | 60 |
Haltenyésztés | 62 |
A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése | 63 |
A halastavak létesítése, berendezése | 64 |
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása | 70 |
Házinyúltenyésztés | 71 |
Selyemhernyótenyésztés | 76 |
Méhészet | |
A méhészkedés fontossága és feltételei | 85 |
A méh természetrajza | 85 |
A méhek életmódja | 86 |
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelőnövények | 89 |
A méhlakások, a méhes | 91 |
A méhek beszerzése és szállítása | 93 |
A méhész évi teendői | 93 |
A méhek ellenségei és betegségei | 100 |
A méhészet eszközei | 102 |
A méhészetet előmozdító intézmények | 102 |
Tejgazdasági ismeretek | |
A tej termelése, kezelése és szállítása | |
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 103 |
A tőgy és a tej képződése | 104 |
A tej képződését befolyásoló tényezők | 106 |
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 112 |
A föcstej | 115 |
Baktériumok a tejben | 116 |
A fejés és annak eszközei | 117 |
A kifejt tej összegyüjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei | 121 |
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira | 126 |
A tej szállítása | 127 |
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata | |
A gyermektej | 131 |
A minősített tej | 131 |
Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek | 132 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 133 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 135 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 137 |
A tejhamisítások és azok kiderítése | 138 |
A mintavétel | 140 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 140 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 142 |
A tej frissességét megállapító eljárások | 144 |
A tej feldolgozása | |
A természetes és mesterséges fölözés | 146 |
A fölözőgépek szerkezete és működése | 147 |
A fölözés szabályai és ellenőrzése | 151 |
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése | 153 |
A köpülők | 156 |
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 158 |
A köpülés kivitele, szabályai | 159 |
A nyert vaj kezelése | 160 |
A vajnyeremény kiszámítása | 164 |
A vajhibák | 164 |
A vaj értékesítése és márkázása | 165 |
A fölözés és a vajkészítés melléktermékei | 166 |
A vaj vizsgálata | 167 |
A túrókészítés | 168 |
A juhtej összetétele és feldolgozása | 173 |
A túró vizsgálata | 175 |
VI. kötet | |
Gazdasági üzemtan | |
Berendezéstan | |
Bevezetés | 5 |
A mezőgazdálkodás célja és a termelési erők | 6 |
A tőkék felosztása | 6 |
Külterjes és belterjes gazdálkodás fogalma | 7 |
Az összes tőkecsoportok egymáshoz való aránya | 41 |
Hogyan szervezzük gazdaságunkat | 63 |
Milyen üzemrendszert és vetésforgót válasszunk | 77 |
Az állattartás számának és irányának a megállapítása | 80 |
Kezeléstan | |
A gazdaság kezelése | 106 |
Gazdaképzés | 114 |
Mi előnyösebb a birtoklevél vagy a haszonbérlet | 114 |
Üzemterv | |
Becsléstan | 139 |
A gazdaság felszerelés tárgyainak becslése | 140 |
Földbecslés | 154 |
Gazdasági számadás | |
Mi haszna van a gazdának abból, ha számadást vezet | 163 |
Milyen könyveket vezessen a gazda | 164 |
Hogyan választjuk külön a gazdasági vagyont és jövedelmet | 165 |
Az egyes könyvek vezetése | 166 |
A leltár | 166 |
A pénztárkönyv | 190 |
A háztartási könyv | 194 |
VII. kötet | |
Állampolgári ismeretek | |
Az állam és állampolgárság | 3 |
Az államfői hatalom | 5 |
A törvényhozó hatalom | 5 |
A végrehajtó hatalom | 6 |
A földmívelésügyi igazgatás | |
Gazdasági felügyelőségek | 7 |
A mezőgazdaság érdekeit szolgáló tudományos és kísérletügyi állami intézmények és hivatalok | 7 |
Hazánk mezőgazdasági szakoktatási intézményei | 9 |
A rádiós gazdasági ismeretterjesztés és a mezőgazdasági rádió hírszolgálat. Gazdasági népkönyvtárak | 12 |
A bíráskodás és a bíróságok | 13 |
A községek | 14 |
A járások | 15 |
A megyei városok | 15 |
Megyei törvényhatóságok | 16 |
Városi törvényhatóságok | 16 |
A tulajdonjog | |
A tulajdonjog és annak korlátozása | 17 |
A tagosítás | 20 |
A kataszter | 22 |
A telekkönyv | 23 |
Családjog és öröklési jog | |
A magyar családjog lényege | 27 |
Házassági vagyonjog | 28 |
A magyar öröklési jog lényege | 29 |
A mezőgazdaságot érintő törvények és törvényes intézkedések | |
A mezőgazdaságról és a mezőrendőrségről szóló 1894. évi XII. tc. | 32 |
A talajjavítást és a növénytermesztést előmozdító kormányintézkedések | 38 |
A hegyközségekről, valamint a szőlő- és gyümölcsgazdálkodásról szóló törvény | 39 |
Növényegészségügy | 42 |
Az állategészségügyi törvény | 44 |
Az állattenyésztés fejlesztését előmozdító törvényes intézkedések | 48 |
Bortörvény | 51 |
Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség | 52 |
A vízhasználatok | 54 |
A halászat gyakorlása | 56 |
Vadászati tilalmak, károk és kihágások | 57 |
Mezőgazdasági termények és termékek hamisításának tilalmazása | 58 |
Gazdatiszti törvény | 58 |
Gazdasági cselédtörvény | 59 |
Gazdasági munkásügyek, gazdasági munkásbiztosítás | 61 |
Cselédek és gépmunkások balesetbiztosítása. Mezőgazdasági munkavállalók öregségi járadéka | 62 |
Adóügyek | |
Általános tudnivalók az adókezelési és eljárási szabályokról | 65 |
A gazdát érdeklő adónemek | 68 |
A gazdát érdeklő fontosabb illetékek | 70 |
Posta és vasút. Közlekedéstan | |
A m. kir. postatakarékpénztár csekkforgalma | 72 |
A postával kapcsolatos tudnivalók | 74 |
A vasúti szállításnál szükséges tudnivalók | 77 |
A fuvarlevél | 77 |
Az áru feladása | 79 |
Az áru kiszolgáltatása | 80 |
Vasúti szállítási kedvezmények | 82 |
A vasút felelőssége | 83 |
A szekér | 85 |
Szerszámok | 87 |
Kivonatos közlekedési szabályok | 87 |
Áru-pénz-adásvétel | |
Az áru | 92 |
A pénz | 92 |
A minőség (standard) áru és a márkázás | 92 |
Az ár és az áralakulás | 94 |
A mezőgazdasági hitel | 94 |
Az uzsora | 98 |
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása | 99 |
Az adásvételi ügyleteket megerősítő és biztosító módok | 100 |
Az adásvételi ügyletek megkötésének módja | 101 |
Adásvétel vásáron, aukción és kiállításokon | 102 |
Áruüzleti szokások gabonaféléknél és különböző magvaknál | 103 |
A fontosabb kereskedelmi növények adásvétele | 105 |
Kerti termények, gyümölcsök és bor adásvétele | 108 |
Eljárás műtrágyák vásárlásánál | 109 |
Abraktakarmányok vásárlása | 110 |
Gépek és eszközök vásárlása | 111 |
Raktári anyagok beszerzése | 111 |
A mintavételek általános szabályai | 113 |
Tenyész- és vágóállatok adásvétele | 113 |
Állatértékesítés kivitel útján | 114 |
Állatforgalmi szavatosság | 117 |
A marhalevél | 119 |
Állati termékek értékesítése | 120 |
Piacismeret, értékesítési hírszolgálat | 122 |
Közgazdasági ismeretek | 123 |
A szövetkezetek | |
A szövetkezetek meghatározása és célja | 125 |
A szövetkezetek fajai | 126 |
Szövetkezetek alapítása | 129 |
A szövetkezeti tagok kötelességei és jogai | 129 |
A szövetkezetek intéző szervei | 130 |
A szövetkezet feloszlása | 131 |
A biztosítások nemei | 131 |
Gazdasági érdekképviseletek | |
Gazdasági érdekképviselet | 134 |
A Mezőgazdasági Kamarák | 135 |
Országos Magyar Gazdasági Egyesület és az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület | 138 |
Vármegyei, járási és községi gazdasági egyesületek | 139 |
A Falu, magyar gazda- és földműves szövetség | 140 |
Mezőgazdasági Szakegyesületek | 140 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.