1.066.816

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságtan I-V.

Általános és különleges növénytermesztés, rét- és legelőművelés/Kertészet, szőlőművelés és gyümölcstermesztés/Állatbonc- és élettan, általános állattenyésztés, takarmányozástan/Részletes állattenyésztés, állategészségi ismeretek/Kis állatok tenyésztése, tejgazdasági ismeretek

Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 1.300 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Általános növénytermesztés
Növénytani alapismeretek
A növényi test különböző tagoltsága5
A növények belső szervezete9
A növény életfeltételei11
A növény csírázása és növekedése15
A növény virágzása, megtermékenyülése és érzése15
Talajismeret
A talaj keletkezése és alkotórészei17
A talaj fizikai tulajdonságai24
A talaj vegyi tulajdonságai28
A talaj egyszerűbb vizsgálati módjai30
A talajok osztályozása34
A talajok művelése
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők38
A talajok megművelése39
A szántás mélysége és szélessége48
A szántás módjai51
A talaj porhanyítása forgatás nélkül54
A talaj tömörítése59
A gépi erő a talajművelésnél. A gépek és eszközök elhelyezése61
Talajművelési rendszerek63
Szélsőséges talajok művelése63
A trágyázás
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása71
Az istállótrágya73
Az istállótrágya érése és kezelése75
Az istállótrágya kihordása és alászántása87
Az erjesztett szalmatrágya és a szalmatrágyázás90
A keveréktrágya és emberi ürülék, mint trágya92
A zöldtrágyázás93
Az egyoldalú, mesterséges trágyák95
A közvetve ható mesterséges trágyák100
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása102
Műtrágyázási kísérletek106
A talajjavítás és telkesítés109
A vetés
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése122
A vetőmag előkészítése123
A szükséges vetőmagmennyiség126
A vetés ideje128
A vetés módjai124
A vetőgépek és kezelésük131
A vetés mélysége és alátakarása137
A keverékvetés és a köztestermesztés138
A vetések ápolása
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajadottságok ellen139
A növény fejlődését előmozdító eljárások151
Védekezés a kártevők ellen
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen153
Általános védekezés a gombakártevők ellen158
Általános védekezés az állati kártevők ellen160
Az aratás és a betakarítás
A zöldszéna eltartása165
A szemes termények aratása és behordása172
A cséplés174
A szemes termények tisztítása és osztályozása177
A szemes termények eltartása180
A gyökér- és gumósnövények szedése182
A gyökés- és gumósnövények eltartása183
Különleges növénytermesztés
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása185
A gabonafélék186
A búza189
A rozs194
Az árpa196
A zab200
A kukorica201
A rizs207
A köles209
A pohánka210
A gabonafélék kártevői211
Hüvelyesek222
A borsó223
A bab225
A lencse226
A szójabab227
A lóbab229
A csillagfürt230
A szegletes lednek232
A hüvelyesek leggyakoribb kártevői233
Ipari növények
Olajosmagvú növények236
Olajosmagvú és rostos növények218
Különböző növényrészekért termesztett ipari növények253
Gyökér- és gumósnövények
A burgonya265
A csicsóka269
A takarmányrépa270
A cukorrépa273
A répamagtermesztés274
A murokrépa276
A kerekrépa277
A cikória278
A gyökér- és gumósnövények kártevői278
A szálas takarmánynövények
Pillangósvirágúak290
Egyéb takarmánynövények299
Takarmánykeverékek308
Gyógynövények317
A szántóföldön termeszthető kerti növények322
A dinnye322
Az uborka323
A paprika324
A hagyma324
A fejeskáposzta325
A szántóföldön többnyire a magjukért termesztett fontosabb konyhakerti növények326
Függelék
Gazdasági növényeink fontosabb termesztési adatai328
Növénynemesítés
A növénynemesítés feladata332
A növények változékonysága333
A kiválogatás334
A nemesített gazdasági növények értékesítése336
Rét- és legelőművelés
Zöldmezőgazdálkodás338
A rétek, kaszálók és legelők jelentősége338
A gyep éghajlati és talajigénye339
A rét- és legelőjavítás munkálatai340
Takarítás340
Ismertebb mérge gyomok346
Telkesítés és gyepápolás347
Fásítás350
A szakaszos legeltetés351
Trágyázás352
A gyepesítés354
A legelő jószág vízellátása360
A legelők használata és teherbírása362
A rétek használata364
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósok fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről365
II. kötet
Kertészet
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés előfeltételei5
Vetésforgó12
Talajművelés14
Öntözés17
Zöldségmagvakról20
Melegágy24
Palántanevelés26
Hidegágy27
Szabadföldi palántatrágyázás28
Szabadföldi magvetés állandó helyre29
A szórvavetés30
A palánták kiültetése és gondozása31
A terményszedés32
A zöldségfélék teleltetése33
A káposztafélék termesztése
Korai fejeskáposzta35
Kései fejeskáposzta36
Korai kelkáposzta37
Kései kelkáposzta37
Vöröskáposzta38
Korai karaláb39
Kései karaláb39
Korai karfiol40
Kései karfiol41
Bimbóskel42
A salátafélék termesztése
Fejessaláta43
Nyári fejessaláta44
Téli fejessaláta41
Kötözősaláta45
Endiviasaláta45
Galambsaláta46
Labodafélék termesztése
Közönséges laboda47
Újzélandi laboda47
Kobakosnövények termesztése
Sárgadinnye49
Tök50
Ugorka51
Gyökérfélék és gumósak termesztése
Sárgarépa53
Karotta54
Petrezselyem54
Paszternák55
Pozdor55
Retek55
Cékla56
Gumós zeller57
Halványító zeller58
Hagymafélék termesztése
Vöröshagyma60
Fokhagyma61
Párhagyma64
Metélőhagyma64
Paradicsom62
Paprika64
Hüvelyesek termesztése
Bab66
Borsó67
Fűszernövények termesztése
Kapor68
Majoranna68
Kömény69
Tárkony69
Csombor69
Évelőnövények termesztése
Spárga70
Rebarbara72
Sóska72
Tojásgyümölcs73
Csiperkegomba73
Torma75
A zöldségfélék állati és növényi kártevői. Káposztafélék
Egér76
Vakond76
Lótetű76
Földibolha77
Káposztalepke77
Káposztabarkó77
Levéltetű77
Káposzta gyökérgolyva77
Szártövirothadás78
Kobakosnövények
Levéltetű78
Dinnyefenésedés78
Dinnyeragya78
Lisztharmat78
Gyökérfélék
Sárgarépalégy79
Zeller rothadása79
Hagymafélék
Hagymalégy80
Hüvelyesek
Borsóragya80
Babrozsda80
Babfenésedés80
Paradicsom szeptória levélfoltossága81
Paradicsom makroporiumos betegsége81
Paradicsom baktériumos hervadása82
Paprika baktériumos betegsége83
Spárgabogár83
Spárgalégy83
A gomba férgesedése84
Büdös rothadás84
Szőlőművelés és borkezelés
Szőlőművelés
A szőlőtőke részei és táplálkozása87
Borszőlőfajták88
Fehérbort adó fajták89
Csemegeszőlőfajták91
Magyar kiviteli szőlőfajták94
Amerikai direkttermő szőlőfajták94
Amerikai alanyfajták96
Szaporítási módok97
Dugványozás97
Dugványiskola98
Előgyökereztetés99
Bujtás100
Döntés101
Szőlő oltása102
Előhajtatás106
Telepítés107
Szőlő ültetése109
A szőlőültetvények kezelése az ültetés utáni három évben111
A rövid- és hosszúcsapos tőke metszése111
Szálvesszősművelés116
Lugasművelés117
Nyitás119
Termőszőlő gondozása119
Karózás120
Kapálás121
Lerügyezés122
Válogatás122
Hónaljazás122
Kötözés123
Csonkázás123
Trágyázás124
Elemi csapás által okozott károk
Téli fagy126
Ólmos eső126
Kipállás126
Jégverés127
Szőlőbetegségek
Peronoszpóra127
Lisztharmat129
Fakórothadás130
Gyökérpenész130
Klorózis130
Állati kártevők
Cserebogár131
Kendermagbogár131
Vincellérbogár131
Szőlőilonca131
Szőlőmoly131
Szőlőeszelény133
Fillokszéra133
Szüret134
Lenyálkázás136
Az erjedés137
Nyílt ás zárt erjesztés137
A vörösborok erjesztése138
Borkezelés
Töltögetés140
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint141
A bor palackérettsége141
Derítés141
Szűrés142
A pince felszerelése143
Borbetegségek
Virágosodás145
Ecetesedés145
Nyúlósodás146
Seprőrothadás146
Borhibák
Fehér- és barnatörés146
Dohos, penészes íz147
Záptojásszag147
A szőlőtörköly hasznosítása147
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés
A gyümölcsfa nevelése és részei149
Szaporítás151
Gyümölcstermesztés152
A gyümölcsnemek csoportosítása152
Csonthéjasok154
Héjastermésűek157
Bogyóstermésűek158
Szemcséstermésűek159
A gyümölcsösök fajai és beültetése161
Ültetés169
Kötestermesztés172
A fiatal fák és cserjék gondozása az első évben173
A fiatal fák és cserjék metszése a második évben174
Trágyázás175
A törzs tisztogatása és ápolása178
Ifjítás180
Időseb fák átoltása és ültetése181
Korhadt és odvas fák kezelése182
Termőrészek183
A csonthéjasok metszése185
Az őszibarackfák metszése186
A gyümölcsfák terméketlenségének okai191
A termőgyümölcsfák gondozása194
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése195
A gyümölcs téli eltartása200
A gyümölcs értékesítése201
A gyümölcscefre feldolgozása202
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei204
Növényi kártevők. Gombabetegségek207
Almafa betegségei209
Monilia209
Varrasodás210
Almafa lisztharmat211
Körtefa betegségei212
Fehér foltosság212
Kövecsesség212
Szilvafa betegségei212
Monilia212
Levélvörösfoltúság212
Szilvatáskásodás213
Cseresznye-, meggyfa betegségei213
Monilia213
Levélfodrosodás214
Korompenész215
Egyéb gyümölcsfák betegségei216
Dió feketefoltúsága216
Amerikai köszméte lisztharmat216
Állati ellenségek217
Fát és hajtást pusztítók217
Nyúl217
Farágó hernyó218
Kéregszú218
Vértetű218
Kaliforniai paizstetű219
Eszelény222
Levélzetet pusztítót222
Levéltetű222
Araszoló223
Galagonyalepke hernyója223
Gyűszűspohó223
Pókhálósmoly224
Füstösszárnyú levéldarázs224
Köszmételevéldarázs224
Gyümölcsöt pusztítók224
Almamoly224
Cseresznyelégy225
Szilvadarázs225
Darázs225
Hangya226
Virágot és rügyet pusztítók226
Bimbólikasztó bogár226
Rügyfúróbogár226
Bundásbogár226
Cserebogár227
Védekezőszerek227
Bordóilé227
Kénkészítmény228
Mészkénlé készítése228
Gyomorméreg230
Bőrmérgek232
Téli permetezőanyagok232
Permetezés módja233
Gyümölcsfák és bokrok permetezése234
Hasznos állatok236
Gyümölcsfajták ismertetése238
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata246
Fontosabb tűlevelűek247
Lomblevelű fák247
Cserjék252
Gazdasági fák alkalmazása252
Telepítés253
A telepítés ápolása254
III. kötet
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek5
A szervezet vegyi alkotórészei11
Az állati test általános beosztása és részarányossága13
A csontok és a csontváz16
Az ízület és szalag17
A nevezetesebb csontok és ízületek19
Az izmok, inak és ínhüvelyek22
A szervezet nevezetesebb izmai. Hús elnevezések24
A szív, a véredény és a nyirokérrendszer26
A vér és a vérkeringés28
Az emésztés szervei30
A lélekzőkészülék37
A húgyszervek39
A nemiszervek41
Az idegrendszer47
Az érzékszervek48
Általános állattenyésztés
Állattartás és állattenyésztés54
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed55
A háziállatok külső és belső tulajdonságai57
A külső és belső tulajdonságok összefüggése69
A tulajdonságok öröklése70
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése76
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre78
A visszaütés78
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása79
A tenyészcél kitűzése79
A tenyésztési eljárások81
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága84
Az ivarérettség és tenyésztettség85
Az ivarzás86
A szaporító eljárások88
Az apa- és anyaállatok számaránya89
A terméketlenség és a meddőség90
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartalma91
A vemhes állatok gondozása92
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés93
A koraszülés és elvetélés97
Az anyaállat gondozása a szülés után98
Az újszülött kezelése99
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek101
Az újszülött nevelése, elválasztás, gondozása102
Az állatok jelzése104
Hágatási, ellési kimutatások105
Az állatok mérése és bírálata105
A törzskönyv110
Kiállítások, díjazások115
Takarmányozási ismeretek
Az okszerű takarmányozás fontossága117
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok118
A takarmány vegyi összetétele118
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe119
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik121
A nitrogénmentes anyagok és feladataik123
A szervetlen anyagok és feladataik124
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények127
A takarmányok áthasonítása129
A takarmányok emészthetősége130
A takarmányok termelőerejének mérése, a keményítőérték131
A keményítőértékarány132
A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján133
A takarmányfélék osztályozása135
A szálastakarmányok135
A gyökeres és gumós takarmányok143
Az abraktakarmányok145
A szemestakarmányok145
Az ipari takarmányok147
Az állati eredetű takarmányok151
A legelő és a rét152
A takarmányok eltartása155
A takarmányok előkészítése157
Az ivóvíz és az itatás159
A só és a sózás160
A takarmánymész és használata161
Az egyedi takarmányozás162
Az etetések gyakorlati kivitele163
A takarmányadagok kiszámítása165
Takarmányozási előirányzat készítése166
Táplálóanyagszabványok 1000 kg elősúlya169
A takarmányok táplálóértéke172
IV. kötet
Szarvasmarhatenyésztési ismeretek
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei3
A szarvasmarha külseje4
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták9
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása16
A szarvasmarhák takarmányozása35
A szarvasmarha hasznosítása45
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények51
Milyen legyen a szarvasmarhák istállója52
Ökörszerszámok54
Bivalytenyésztési ismeretek55
Lótenyésztési ismeretek
A lótenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei57
A ló külseje58
Másodlagos ivarjelleg. Kor és ivarszerinti elnevezés72
A lófajták72
A ló tenyésztése és gondozása82
A tenyészállatok kiválasztása, a csődör megválasztása85
A ló takarmányozása90
A ló hasznosítása92
A lótenyésztés fejlesztését szolgáló intézkedések95
Mire ügyeljünk a lóistálló építésénél96
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei100
A sertés testtájai, külemi hibái101
A sertés testméretei és súlya103
A sertés életkorának meghatározása104
A sertésfajták105
A sertés tenyésztése és gondozása115
A sertés takarmányozása130
A sertés hízlalása139
A sertések értékesítése155
A sertéstenyésztő egyesületek156
Juhtenyésztési ismeretek
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei156
A juh külseje, másodlagos ivarjellege, elnevezése157
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták159
A juhok tenyésztése és gondozása164
A juhok takarmányozása168
A juh hasznosítása170
Juhok istállói176
Kecsketenyésztési ismeretek
Kecsketenyésztés177
Állategészségi ismeretek
Az állategészségügyi ismeretek fontossága171
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása182
A jó istálló kellékei185
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem187
Az egészség és a betegség jelei188
Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata189
A betegség fogalma190
A betegség okai és megelőzésük190
Könnyebb betegséget megelőzni, mint a betegséget gyógyítani191
Az orvosságok és beadásuk192
A meghűlés tünetei és orvoslása194
Emésztési zavarok okozta betegségek195
A mérgezések és gyógykezelésük200
Erőművi behatások okozta megbetegedések201
Élősködők okozta megbetegedések203
A fertőző betegségekről általában215
Lovak fontosabb fertőző betegségei224
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei227
Sertések fontosabb fertőző betegségei234
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei237
Barmofiak és galambok fontosabb és gyakoribb fertőző betegségei237
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei240
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei241
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek242
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók245
V. kötet
Kis állatok tenyésztése
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége3
Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése4
A tyúk külleme5
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés5
A sikeres tyúktenyésztés feltételei6
A tyúkfajták7
A tenyésztendő tyúkfajták megválasztása7
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése12
Tenyésztörzsek alakítása13
Az ivarok közötti számarány14
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése15
A természetes keltetés15
A mesterséges keltetés17
A csirkék természetes nevelése19
A csirkék mesterséges nevelése22
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása24
Tojótyúkok takarmányoszása és ápolása26
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkólak29
A tyúkok és termékeik értékesítése32
Pulykatenyésztés41
Kacsatenyésztés45
Lúdtenyésztés50
Gyöngytyúktenyésztés56
A baromfitenyésztés ügyét előmozdító szervek64
II. fejezet
Haltenyésztés65
A tógazdaság termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése66
A halastavak létesítése, berendezése68
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása73
III. fejezet
Házinyúltenyésztés74
IV. fejezet
Selyemhernyótenyésztés81
V. fejezet
Méhészet
A méhészkedés fontossága és előfeltételei89
A méhek életmódja90
A méh természetrajza93
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelő növények96
A méhlakások, a méhes98
A méhek beszerzése és szállítása100
A méhész évi teendői101
A méhek ellenségei és betegségei109
A méhészet eszközei110
A méhészetet előmozdító intézmények111
II. rész - Tejgazdasági ismeretek
A tej termelése, kezelése és szállítása
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága112
A tőgy és a tejképződés113
A tej képződést befolyásoló tényezők115
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai122
A föccstej126
Baktériumok a tejben127
A fejés és annak eszközei129
A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei133
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira139
A tej szállítása141
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata
A gyermektej144
A minősített tej145
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek146
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése147
A tej forgalombahozatalának szabályozása150
A Tejtermelők és Tejszövetkezetek Országos Szövetsége153
A tejhibák okai és megszüntetésük154
A mintavétel156
A tej szennytartalmának megállapítása157
A tej fajsúlyának meghatározása158
A tej frisseségét megállapító eljárások161
Idegen anyagok kimutatása a tejben163
A tejhamisítások és azok kiderítése165
A tej feldolgozása165
A természetes és mesterséges fölözés167
A fölözőgépek szerkezete és működése168
A fölözés szabályai és ellenőrzése173
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése175
A köpülők179
A vaj képződése és azt befolyásoló tényezők181
A köpülés kivitele, szabályai182
A vaj kezelése183
A vajnyeremény kiszámítása188
A vajhibák188
A tejszín és a tejföl forgalombahozatalának szabályozása189
A vaj értékesítése és márkázása190
A fölözés és vajkészítés melléktermékei192
A tejszín és vaj vizsgálata193
Sajtgyártás195
A tehéntúró készítése199
A juhtej összetétele és feldolgozása205
A tehén- és a juhtúró hibái208
A sajtgyártás és túrókészítés termékei211
A sajt és túró vizsgálata212
Különféle tejkészítmények214
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem