kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 1.300 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
I. kötet | |
Általános növénytermesztés | |
Növénytani alapismeretek | |
A növényi test különböző tagoltsága | 5 |
A növények belső szervezete | 9 |
A növény életfeltételei | 11 |
A növény csírázása és növekedése | 15 |
A növény virágzása, megtermékenyülése és érzése | 15 |
Talajismeret | |
A talaj keletkezése és alkotórészei | 17 |
A talaj fizikai tulajdonságai | 24 |
A talaj vegyi tulajdonságai | 28 |
A talaj egyszerűbb vizsgálati módjai | 30 |
A talajok osztályozása | 34 |
A talajok művelése | |
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők | 38 |
A talajok megművelése | 39 |
A szántás mélysége és szélessége | 48 |
A szántás módjai | 51 |
A talaj porhanyítása forgatás nélkül | 54 |
A talaj tömörítése | 59 |
A gépi erő a talajművelésnél. A gépek és eszközök elhelyezése | 61 |
Talajművelési rendszerek | 63 |
Szélsőséges talajok művelése | 63 |
A trágyázás | |
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása | 71 |
Az istállótrágya | 73 |
Az istállótrágya érése és kezelése | 75 |
Az istállótrágya kihordása és alászántása | 87 |
Az erjesztett szalmatrágya és a szalmatrágyázás | 90 |
A keveréktrágya és emberi ürülék, mint trágya | 92 |
A zöldtrágyázás | 93 |
Az egyoldalú, mesterséges trágyák | 95 |
A közvetve ható mesterséges trágyák | 100 |
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása | 102 |
Műtrágyázási kísérletek | 106 |
A talajjavítás és telkesítés | 109 |
A vetés | |
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése | 122 |
A vetőmag előkészítése | 123 |
A szükséges vetőmagmennyiség | 126 |
A vetés ideje | 128 |
A vetés módjai | 124 |
A vetőgépek és kezelésük | 131 |
A vetés mélysége és alátakarása | 137 |
A keverékvetés és a köztestermesztés | 138 |
A vetések ápolása | |
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajadottságok ellen | 139 |
A növény fejlődését előmozdító eljárások | 151 |
Védekezés a kártevők ellen | |
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen | 153 |
Általános védekezés a gombakártevők ellen | 158 |
Általános védekezés az állati kártevők ellen | 160 |
Az aratás és a betakarítás | |
A zöldszéna eltartása | 165 |
A szemes termények aratása és behordása | 172 |
A cséplés | 174 |
A szemes termények tisztítása és osztályozása | 177 |
A szemes termények eltartása | 180 |
A gyökér- és gumósnövények szedése | 182 |
A gyökés- és gumósnövények eltartása | 183 |
Különleges növénytermesztés | |
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása | 185 |
A gabonafélék | 186 |
A búza | 189 |
A rozs | 194 |
Az árpa | 196 |
A zab | 200 |
A kukorica | 201 |
A rizs | 207 |
A köles | 209 |
A pohánka | 210 |
A gabonafélék kártevői | 211 |
Hüvelyesek | 222 |
A borsó | 223 |
A bab | 225 |
A lencse | 226 |
A szójabab | 227 |
A lóbab | 229 |
A csillagfürt | 230 |
A szegletes lednek | 232 |
A hüvelyesek leggyakoribb kártevői | 233 |
Ipari növények | |
Olajosmagvú növények | 236 |
Olajosmagvú és rostos növények | 218 |
Különböző növényrészekért termesztett ipari növények | 253 |
Gyökér- és gumósnövények | |
A burgonya | 265 |
A csicsóka | 269 |
A takarmányrépa | 270 |
A cukorrépa | 273 |
A répamagtermesztés | 274 |
A murokrépa | 276 |
A kerekrépa | 277 |
A cikória | 278 |
A gyökér- és gumósnövények kártevői | 278 |
A szálas takarmánynövények | |
Pillangósvirágúak | 290 |
Egyéb takarmánynövények | 299 |
Takarmánykeverékek | 308 |
Gyógynövények | 317 |
A szántóföldön termeszthető kerti növények | 322 |
A dinnye | 322 |
Az uborka | 323 |
A paprika | 324 |
A hagyma | 324 |
A fejeskáposzta | 325 |
A szántóföldön többnyire a magjukért termesztett fontosabb konyhakerti növények | 326 |
Függelék | |
Gazdasági növényeink fontosabb termesztési adatai | 328 |
Növénynemesítés | |
A növénynemesítés feladata | 332 |
A növények változékonysága | 333 |
A kiválogatás | 334 |
A nemesített gazdasági növények értékesítése | 336 |
Rét- és legelőművelés | |
Zöldmezőgazdálkodás | 338 |
A rétek, kaszálók és legelők jelentősége | 338 |
A gyep éghajlati és talajigénye | 339 |
A rét- és legelőjavítás munkálatai | 340 |
Takarítás | 340 |
Ismertebb mérge gyomok | 346 |
Telkesítés és gyepápolás | 347 |
Fásítás | 350 |
A szakaszos legeltetés | 351 |
Trágyázás | 352 |
A gyepesítés | 354 |
A legelő jószág vízellátása | 360 |
A legelők használata és teherbírása | 362 |
A rétek használata | 364 |
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósok fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről | 365 |
II. kötet | |
Kertészet | |
Zöldségtermesztés | |
A zöldségtermesztés előfeltételei | 5 |
Vetésforgó | 12 |
Talajművelés | 14 |
Öntözés | 17 |
Zöldségmagvakról | 20 |
Melegágy | 24 |
Palántanevelés | 26 |
Hidegágy | 27 |
Szabadföldi palántatrágyázás | 28 |
Szabadföldi magvetés állandó helyre | 29 |
A szórvavetés | 30 |
A palánták kiültetése és gondozása | 31 |
A terményszedés | 32 |
A zöldségfélék teleltetése | 33 |
A káposztafélék termesztése | |
Korai fejeskáposzta | 35 |
Kései fejeskáposzta | 36 |
Korai kelkáposzta | 37 |
Kései kelkáposzta | 37 |
Vöröskáposzta | 38 |
Korai karaláb | 39 |
Kései karaláb | 39 |
Korai karfiol | 40 |
Kései karfiol | 41 |
Bimbóskel | 42 |
A salátafélék termesztése | |
Fejessaláta | 43 |
Nyári fejessaláta | 44 |
Téli fejessaláta | 41 |
Kötözősaláta | 45 |
Endiviasaláta | 45 |
Galambsaláta | 46 |
Labodafélék termesztése | |
Közönséges laboda | 47 |
Újzélandi laboda | 47 |
Kobakosnövények termesztése | |
Sárgadinnye | 49 |
Tök | 50 |
Ugorka | 51 |
Gyökérfélék és gumósak termesztése | |
Sárgarépa | 53 |
Karotta | 54 |
Petrezselyem | 54 |
Paszternák | 55 |
Pozdor | 55 |
Retek | 55 |
Cékla | 56 |
Gumós zeller | 57 |
Halványító zeller | 58 |
Hagymafélék termesztése | |
Vöröshagyma | 60 |
Fokhagyma | 61 |
Párhagyma | 64 |
Metélőhagyma | 64 |
Paradicsom | 62 |
Paprika | 64 |
Hüvelyesek termesztése | |
Bab | 66 |
Borsó | 67 |
Fűszernövények termesztése | |
Kapor | 68 |
Majoranna | 68 |
Kömény | 69 |
Tárkony | 69 |
Csombor | 69 |
Évelőnövények termesztése | |
Spárga | 70 |
Rebarbara | 72 |
Sóska | 72 |
Tojásgyümölcs | 73 |
Csiperkegomba | 73 |
Torma | 75 |
A zöldségfélék állati és növényi kártevői. Káposztafélék | |
Egér | 76 |
Vakond | 76 |
Lótetű | 76 |
Földibolha | 77 |
Káposztalepke | 77 |
Káposztabarkó | 77 |
Levéltetű | 77 |
Káposzta gyökérgolyva | 77 |
Szártövirothadás | 78 |
Kobakosnövények | |
Levéltetű | 78 |
Dinnyefenésedés | 78 |
Dinnyeragya | 78 |
Lisztharmat | 78 |
Gyökérfélék | |
Sárgarépalégy | 79 |
Zeller rothadása | 79 |
Hagymafélék | |
Hagymalégy | 80 |
Hüvelyesek | |
Borsóragya | 80 |
Babrozsda | 80 |
Babfenésedés | 80 |
Paradicsom szeptória levélfoltossága | 81 |
Paradicsom makroporiumos betegsége | 81 |
Paradicsom baktériumos hervadása | 82 |
Paprika baktériumos betegsége | 83 |
Spárgabogár | 83 |
Spárgalégy | 83 |
A gomba férgesedése | 84 |
Büdös rothadás | 84 |
Szőlőművelés és borkezelés | |
Szőlőművelés | |
A szőlőtőke részei és táplálkozása | 87 |
Borszőlőfajták | 88 |
Fehérbort adó fajták | 89 |
Csemegeszőlőfajták | 91 |
Magyar kiviteli szőlőfajták | 94 |
Amerikai direkttermő szőlőfajták | 94 |
Amerikai alanyfajták | 96 |
Szaporítási módok | 97 |
Dugványozás | 97 |
Dugványiskola | 98 |
Előgyökereztetés | 99 |
Bujtás | 100 |
Döntés | 101 |
Szőlő oltása | 102 |
Előhajtatás | 106 |
Telepítés | 107 |
Szőlő ültetése | 109 |
A szőlőültetvények kezelése az ültetés utáni három évben | 111 |
A rövid- és hosszúcsapos tőke metszése | 111 |
Szálvesszősművelés | 116 |
Lugasművelés | 117 |
Nyitás | 119 |
Termőszőlő gondozása | 119 |
Karózás | 120 |
Kapálás | 121 |
Lerügyezés | 122 |
Válogatás | 122 |
Hónaljazás | 122 |
Kötözés | 123 |
Csonkázás | 123 |
Trágyázás | 124 |
Elemi csapás által okozott károk | |
Téli fagy | 126 |
Ólmos eső | 126 |
Kipállás | 126 |
Jégverés | 127 |
Szőlőbetegségek | |
Peronoszpóra | 127 |
Lisztharmat | 129 |
Fakórothadás | 130 |
Gyökérpenész | 130 |
Klorózis | 130 |
Állati kártevők | |
Cserebogár | 131 |
Kendermagbogár | 131 |
Vincellérbogár | 131 |
Szőlőilonca | 131 |
Szőlőmoly | 131 |
Szőlőeszelény | 133 |
Fillokszéra | 133 |
Szüret | 134 |
Lenyálkázás | 136 |
Az erjedés | 137 |
Nyílt ás zárt erjesztés | 137 |
A vörösborok erjesztése | 138 |
Borkezelés | |
Töltögetés | 140 |
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint | 141 |
A bor palackérettsége | 141 |
Derítés | 141 |
Szűrés | 142 |
A pince felszerelése | 143 |
Borbetegségek | |
Virágosodás | 145 |
Ecetesedés | 145 |
Nyúlósodás | 146 |
Seprőrothadás | 146 |
Borhibák | |
Fehér- és barnatörés | 146 |
Dohos, penészes íz | 147 |
Záptojásszag | 147 |
A szőlőtörköly hasznosítása | 147 |
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés | |
A gyümölcsfa nevelése és részei | 149 |
Szaporítás | 151 |
Gyümölcstermesztés | 152 |
A gyümölcsnemek csoportosítása | 152 |
Csonthéjasok | 154 |
Héjastermésűek | 157 |
Bogyóstermésűek | 158 |
Szemcséstermésűek | 159 |
A gyümölcsösök fajai és beültetése | 161 |
Ültetés | 169 |
Kötestermesztés | 172 |
A fiatal fák és cserjék gondozása az első évben | 173 |
A fiatal fák és cserjék metszése a második évben | 174 |
Trágyázás | 175 |
A törzs tisztogatása és ápolása | 178 |
Ifjítás | 180 |
Időseb fák átoltása és ültetése | 181 |
Korhadt és odvas fák kezelése | 182 |
Termőrészek | 183 |
A csonthéjasok metszése | 185 |
Az őszibarackfák metszése | 186 |
A gyümölcsfák terméketlenségének okai | 191 |
A termőgyümölcsfák gondozása | 194 |
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése | 195 |
A gyümölcs téli eltartása | 200 |
A gyümölcs értékesítése | 201 |
A gyümölcscefre feldolgozása | 202 |
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei | 204 |
Növényi kártevők. Gombabetegségek | 207 |
Almafa betegségei | 209 |
Monilia | 209 |
Varrasodás | 210 |
Almafa lisztharmat | 211 |
Körtefa betegségei | 212 |
Fehér foltosság | 212 |
Kövecsesség | 212 |
Szilvafa betegségei | 212 |
Monilia | 212 |
Levélvörösfoltúság | 212 |
Szilvatáskásodás | 213 |
Cseresznye-, meggyfa betegségei | 213 |
Monilia | 213 |
Levélfodrosodás | 214 |
Korompenész | 215 |
Egyéb gyümölcsfák betegségei | 216 |
Dió feketefoltúsága | 216 |
Amerikai köszméte lisztharmat | 216 |
Állati ellenségek | 217 |
Fát és hajtást pusztítók | 217 |
Nyúl | 217 |
Farágó hernyó | 218 |
Kéregszú | 218 |
Vértetű | 218 |
Kaliforniai paizstetű | 219 |
Eszelény | 222 |
Levélzetet pusztítót | 222 |
Levéltetű | 222 |
Araszoló | 223 |
Galagonyalepke hernyója | 223 |
Gyűszűspohó | 223 |
Pókhálósmoly | 224 |
Füstösszárnyú levéldarázs | 224 |
Köszmételevéldarázs | 224 |
Gyümölcsöt pusztítók | 224 |
Almamoly | 224 |
Cseresznyelégy | 225 |
Szilvadarázs | 225 |
Darázs | 225 |
Hangya | 226 |
Virágot és rügyet pusztítók | 226 |
Bimbólikasztó bogár | 226 |
Rügyfúróbogár | 226 |
Bundásbogár | 226 |
Cserebogár | 227 |
Védekezőszerek | 227 |
Bordóilé | 227 |
Kénkészítmény | 228 |
Mészkénlé készítése | 228 |
Gyomorméreg | 230 |
Bőrmérgek | 232 |
Téli permetezőanyagok | 232 |
Permetezés módja | 233 |
Gyümölcsfák és bokrok permetezése | 234 |
Hasznos állatok | 236 |
Gyümölcsfajták ismertetése | 238 |
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata | 246 |
Fontosabb tűlevelűek | 247 |
Lomblevelű fák | 247 |
Cserjék | 252 |
Gazdasági fák alkalmazása | 252 |
Telepítés | 253 |
A telepítés ápolása | 254 |
III. kötet | |
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése | |
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek | 5 |
A szervezet vegyi alkotórészei | 11 |
Az állati test általános beosztása és részarányossága | 13 |
A csontok és a csontváz | 16 |
Az ízület és szalag | 17 |
A nevezetesebb csontok és ízületek | 19 |
Az izmok, inak és ínhüvelyek | 22 |
A szervezet nevezetesebb izmai. Hús elnevezések | 24 |
A szív, a véredény és a nyirokérrendszer | 26 |
A vér és a vérkeringés | 28 |
Az emésztés szervei | 30 |
A lélekzőkészülék | 37 |
A húgyszervek | 39 |
A nemiszervek | 41 |
Az idegrendszer | 47 |
Az érzékszervek | 48 |
Általános állattenyésztés | |
Állattartás és állattenyésztés | 54 |
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed | 55 |
A háziállatok külső és belső tulajdonságai | 57 |
A külső és belső tulajdonságok összefüggése | 69 |
A tulajdonságok öröklése | 70 |
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése | 76 |
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása az átörökítőképességre | 78 |
A visszaütés | 78 |
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása | 79 |
A tenyészcél kitűzése | 79 |
A tenyésztési eljárások | 81 |
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága | 84 |
Az ivarérettség és tenyésztettség | 85 |
Az ivarzás | 86 |
A szaporító eljárások | 88 |
Az apa- és anyaállatok számaránya | 89 |
A terméketlenség és a meddőség | 90 |
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartalma | 91 |
A vemhes állatok gondozása | 92 |
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés | 93 |
A koraszülés és elvetélés | 97 |
Az anyaállat gondozása a szülés után | 98 |
Az újszülött kezelése | 99 |
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek | 101 |
Az újszülött nevelése, elválasztás, gondozása | 102 |
Az állatok jelzése | 104 |
Hágatási, ellési kimutatások | 105 |
Az állatok mérése és bírálata | 105 |
A törzskönyv | 110 |
Kiállítások, díjazások | 115 |
Takarmányozási ismeretek | |
Az okszerű takarmányozás fontossága | 117 |
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok | 118 |
A takarmány vegyi összetétele | 118 |
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe | 119 |
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik | 121 |
A nitrogénmentes anyagok és feladataik | 123 |
A szervetlen anyagok és feladataik | 124 |
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények | 127 |
A takarmányok áthasonítása | 129 |
A takarmányok emészthetősége | 130 |
A takarmányok termelőerejének mérése, a keményítőérték | 131 |
A keményítőértékarány | 132 |
A takarmány árának megállapítása termelőképessége alapján | 133 |
A takarmányfélék osztályozása | 135 |
A szálastakarmányok | 135 |
A gyökeres és gumós takarmányok | 143 |
Az abraktakarmányok | 145 |
A szemestakarmányok | 145 |
Az ipari takarmányok | 147 |
Az állati eredetű takarmányok | 151 |
A legelő és a rét | 152 |
A takarmányok eltartása | 155 |
A takarmányok előkészítése | 157 |
Az ivóvíz és az itatás | 159 |
A só és a sózás | 160 |
A takarmánymész és használata | 161 |
Az egyedi takarmányozás | 162 |
Az etetések gyakorlati kivitele | 163 |
A takarmányadagok kiszámítása | 165 |
Takarmányozási előirányzat készítése | 166 |
Táplálóanyagszabványok 1000 kg elősúlya | 169 |
A takarmányok táplálóértéke | 172 |
IV. kötet | |
Szarvasmarhatenyésztési ismeretek | |
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 3 |
A szarvasmarha külseje | 4 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták | 9 |
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása | 16 |
A szarvasmarhák takarmányozása | 35 |
A szarvasmarha hasznosítása | 45 |
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek és állami intézmények | 51 |
Milyen legyen a szarvasmarhák istállója | 52 |
Ökörszerszámok | 54 |
Bivalytenyésztési ismeretek | 55 |
Lótenyésztési ismeretek | |
A lótenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei | 57 |
A ló külseje | 58 |
Másodlagos ivarjelleg. Kor és ivarszerinti elnevezés | 72 |
A lófajták | 72 |
A ló tenyésztése és gondozása | 82 |
A tenyészállatok kiválasztása, a csődör megválasztása | 85 |
A ló takarmányozása | 90 |
A ló hasznosítása | 92 |
A lótenyésztés fejlesztését szolgáló intézkedések | 95 |
Mire ügyeljünk a lóistálló építésénél | 96 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 100 |
A sertés testtájai, külemi hibái | 101 |
A sertés testméretei és súlya | 103 |
A sertés életkorának meghatározása | 104 |
A sertésfajták | 105 |
A sertés tenyésztése és gondozása | 115 |
A sertés takarmányozása | 130 |
A sertés hízlalása | 139 |
A sertések értékesítése | 155 |
A sertéstenyésztő egyesületek | 156 |
Juhtenyésztési ismeretek | |
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei | 156 |
A juh külseje, másodlagos ivarjellege, elnevezése | 157 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták | 159 |
A juhok tenyésztése és gondozása | 164 |
A juhok takarmányozása | 168 |
A juh hasznosítása | 170 |
Juhok istállói | 176 |
Kecsketenyésztési ismeretek | |
Kecsketenyésztés | 177 |
Állategészségi ismeretek | |
Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 171 |
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása | 182 |
A jó istálló kellékei | 185 |
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem | 187 |
Az egészség és a betegség jelei | 188 |
Az állati test hőmérséklete, a láz és a hőmérő használata | 189 |
A betegség fogalma | 190 |
A betegség okai és megelőzésük | 190 |
Könnyebb betegséget megelőzni, mint a betegséget gyógyítani | 191 |
Az orvosságok és beadásuk | 192 |
A meghűlés tünetei és orvoslása | 194 |
Emésztési zavarok okozta betegségek | 195 |
A mérgezések és gyógykezelésük | 200 |
Erőművi behatások okozta megbetegedések | 201 |
Élősködők okozta megbetegedések | 203 |
A fertőző betegségekről általában | 215 |
Lovak fontosabb fertőző betegségei | 224 |
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei | 227 |
Sertések fontosabb fertőző betegségei | 234 |
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei | 237 |
Barmofiak és galambok fontosabb és gyakoribb fertőző betegségei | 237 |
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei | 240 |
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei | 241 |
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek | 242 |
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók | 245 |
V. kötet | |
Kis állatok tenyésztése | |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 3 |
Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése | 4 |
A tyúk külleme | 5 |
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés | 5 |
A sikeres tyúktenyésztés feltételei | 6 |
A tyúkfajták | 7 |
A tenyésztendő tyúkfajták megválasztása | 7 |
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése | 12 |
Tenyésztörzsek alakítása | 13 |
Az ivarok közötti számarány | 14 |
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése | 15 |
A természetes keltetés | 15 |
A mesterséges keltetés | 17 |
A csirkék természetes nevelése | 19 |
A csirkék mesterséges nevelése | 22 |
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása | 24 |
Tojótyúkok takarmányoszása és ápolása | 26 |
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkólak | 29 |
A tyúkok és termékeik értékesítése | 32 |
Pulykatenyésztés | 41 |
Kacsatenyésztés | 45 |
Lúdtenyésztés | 50 |
Gyöngytyúktenyésztés | 56 |
A baromfitenyésztés ügyét előmozdító szervek | 64 |
II. fejezet | |
Haltenyésztés | 65 |
A tógazdaság termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése | 66 |
A halastavak létesítése, berendezése | 68 |
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása | 73 |
III. fejezet | |
Házinyúltenyésztés | 74 |
IV. fejezet | |
Selyemhernyótenyésztés | 81 |
V. fejezet | |
Méhészet | |
A méhészkedés fontossága és előfeltételei | 89 |
A méhek életmódja | 90 |
A méh természetrajza | 93 |
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelő növények | 96 |
A méhlakások, a méhes | 98 |
A méhek beszerzése és szállítása | 100 |
A méhész évi teendői | 101 |
A méhek ellenségei és betegségei | 109 |
A méhészet eszközei | 110 |
A méhészetet előmozdító intézmények | 111 |
II. rész - Tejgazdasági ismeretek | |
A tej termelése, kezelése és szállítása | |
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 112 |
A tőgy és a tejképződés | 113 |
A tej képződést befolyásoló tényezők | 115 |
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 122 |
A föccstej | 126 |
Baktériumok a tejben | 127 |
A fejés és annak eszközei | 129 |
A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei | 133 |
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira | 139 |
A tej szállítása | 141 |
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata | |
A gyermektej | 144 |
A minősített tej | 145 |
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek | 146 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 147 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 150 |
A Tejtermelők és Tejszövetkezetek Országos Szövetsége | 153 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 154 |
A mintavétel | 156 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 157 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 158 |
A tej frisseségét megállapító eljárások | 161 |
Idegen anyagok kimutatása a tejben | 163 |
A tejhamisítások és azok kiderítése | 165 |
A tej feldolgozása | 165 |
A természetes és mesterséges fölözés | 167 |
A fölözőgépek szerkezete és működése | 168 |
A fölözés szabályai és ellenőrzése | 173 |
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése | 175 |
A köpülők | 179 |
A vaj képződése és azt befolyásoló tényezők | 181 |
A köpülés kivitele, szabályai | 182 |
A vaj kezelése | 183 |
A vajnyeremény kiszámítása | 188 |
A vajhibák | 188 |
A tejszín és a tejföl forgalombahozatalának szabályozása | 189 |
A vaj értékesítése és márkázása | 190 |
A fölözés és vajkészítés melléktermékei | 192 |
A tejszín és vaj vizsgálata | 193 |
Sajtgyártás | 195 |
A tehéntúró készítése | 199 |
A juhtej összetétele és feldolgozása | 205 |
A tehén- és a juhtúró hibái | 208 |
A sajtgyártás és túrókészítés termékei | 211 |
A sajt és túró vizsgálata | 212 |
Különféle tejkészítmények | 214 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.