1.054.156

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságtan I-II. kötet

Általános és különleges növénytermesztés, rét- és legelőművelés, kertészet, szőlőművelés és borkezelés/Állatbonc- és élettan, általános állattenyésztés, takarmányozástan, szarvasmarha, ló-, sertés-, juh- és kecsketenyésztés, állategészségtan, apró háziállatok tenyésztése, tejgazdaságtan


Kiadó: Fővárosi Nyomda Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET
Kertészet
Zöldségtermesztés
A terület megválasztása4
Vetésforgó6
Berendezés7
Talajmunkálatok8
Öntözés9
A zöldségmagvakról11
Melegágy készítése és kezelése13
Magvetés állandó helyre15
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása16
Káposztafélék termesztése17
A káposztafélék ellenségei és betegségei20
Salátafélék21
Labodafélék22
Kobakosnövények23
Gyökérfélék és gumósok25
Hagymafélék28
Hüvelyesek29
Különféle növények: paradicsom, paprika30
Fűszernövények33
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma, szamóca34
Szőlőművelés és borkezelés
Szőlőművelés
A szőlőtőke részei és táplálkozása39
Szőlőfajták40
Szaporítási módok42
A dugványok gyökereztetése42
Fás- és zöld oltások44
Telepítés47
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben49
A rövid- és hosszúcsapos tőke nyesése50
A csercsapos tőke nyesése53
A szálvesszős tőke metszése54
Lugasművelés54
A tőke tisztogatása56
Trágyázás57
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük58
A szüret62
Az erjedés65
A nyilt és a zárt erjesztés65
Siller- és vörösborok erjesztése66
A vörösborok erjesztése66
Borkezelés
Töltögetés67
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint68
A bor érésének ideje68
Az óborok töltögetése és kezelése68
A bor palackérettsége69
Derítés69
Szűrés70
Pasztőrözés71
A pince felszerelése71
A bor betegségei72
Borhibák73
Gazdasági fatenyésztés és gyümölcstermesztés
Kertészeti és gazdasági faiskola
A faiskola helyének kiválasztása75
Szaporítás77
Különféle oltási módok80
A nedvkeringés megindulása után végezhető oltási módok82
A faiskola telepítése83
Alacsonytörzsű vagy bokorfák nevelése85
Gyümölcstermesztés
A gyümölcsnemek csoportosítása87
Csonthéjasok89
Héjastermésűek92
Bogyóstermésűek93
Szemcséstermésűek94
Gyümölcsfák és cserjék állandó helyre ültetése95
Köztestermesztés101
Fiatal fák és cserjék gondozása102
A második évi nyesés103
Trágyázás105
A törzs tisztogatása és ápolása108
Ifjítás110
Időseb fák átoltása és ültetése110
Korhadt és odvas fák kezelése111
Termőrészek112
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése113
A csonthéjasok nyesése116
Az őszi barackfák nyesése116
A gyümölcsfák terméketlenségének okai119
Termő gyümölcsfák gondozása121
A gyümölcs hízlalása121
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése122
Téli eltartás128
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei129
Gombabetegségek131
Az almafa betegségei132
A körtefa betegségei133
A szilva-, cseresznye-, meggy-, és őszibarackfa betegségei133
Egyéb gyümölcsfák betegségei134
Állati ellenségek135
Vértetű135
Pajzstetvek135
A permetezések sorrendje140
Gyümölcsfajták ismertetése141
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata148
Fontosabb tűlevelűek149
Lomblevelű fák149
Cserjék154
Gazdasági fák alkalmazása154
Telepítés155
A telepítés ápolása156
II. KÖTET
Kis állatok tenyésztése
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége3
A tyúk külleme4
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés4
A sikeres tyúktenyésztés feltételei5
A tyúktenyésztés termelési irányai5
A tyúkfajták7
A tenyésztendő tyúkfajta megválasztása9
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése10
Tenyésztörzsek alakítása12
Az ivarok közötti számarány13
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése13
A természetes keltetés14
A mesterséges keltetés17
A csirkék természetes nevelése20
A csirkék mesterséges nevelése21
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása23
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkistállók26
A tyúkok és termékeik értékesítése29
Haltenyésztés
Haltenyésztés50
A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése52
A halastavak létesítése, berendezése53
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása58
Házinyúltenyésztés59
Selyemhernyótenyésztés66
Méhészet
A méhészkedés fontossága és feltételei71
A méh természetrajza71
A méhek életmódja73
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelő növények75
A méhlakások, a méhes77
A méhek beszerzése és szállítása79
A méhész évi teendői79
A méhek ellenségei és betegségei86
A méhészet eszközei87
A méhészetet előmozdító intézmények89
Tejgazdaságtan
A tej termelése, kezelése és szállítása90
A tőgy és a tej képződése91
A tej képződését befolyásoló tényezők93
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai99
A föcstej103
A fejés és annak eszközei103
A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei107
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira112
A tej szállítása114
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata
A gyermektej117
A minősített tej118
Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek119
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése120
A tej forgalombahozatalának szabályozása121
A tejhibák okai és megszüntetésük123
A tejhamisítások és azok kiderítése124
A mintavétel126
A tej fajsúlyának meghatározása127
A tej zsírtartalmának meghatározása128
A tej frissességét megállapító eljárások131
A tej feldolgozása
A természetes és mesterséges fölözés132
A fölözőgépek szerkezete és működése134
A fölözés szabályai és ellenőrzése138
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése140
A köpülők143
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők145
A köpülés kivitele, szabályai147
A nyert vaj kezelése147
A vajnyeremény kiszámítása152
A vajhibák153
A vaj értékesítése és márkázása153
A fölözés és a vajkészítés melléktermékei155
A túrókészítés155
A juhtej összetétele és feldolgozása161
A túró vizsgálata163
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem