kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 363 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 5 kötet 1 könyvben. Tankönyv a M. Kir. földmívelésügyi Miniszter fennhatósága alá tartozó alsófokú gazdasági szakoktatási intézmények tanulói és kézikönyv a gyakorlati gazdák részére. Fekete-fehér rajzokat, fotókat tartalmaz. "Pátria" nyomda R.-T. nyomása, Budapest. |
I. KÖTET | |
Kertészet | |
Zöldségtermesztés | |
A terület megválasztása | 4 |
Vetésforgó | 6 |
Berendezés | 7 |
Talajmunkálatok | 8 |
Öntözés | 9 |
A zöldségmagvakról | 11 |
Melegágy készítése és kezelése | 13 |
Magvetés állandó helyre | 15 |
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása | 16 |
Káposztafélék termesztése | 17 |
A káposztafélék ellenségei és betegségei | 20 |
Salátafélék | 21 |
Labodafélék | 22 |
Kobakosnövények | 23 |
Gyökérfélék és gumósok | 25 |
Hagymafélék | 28 |
Hüvelyesek | 29 |
Különféle növények: paradicsom, paprika | 30 |
Fűszernövények | 33 |
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma, szamóca | 34 |
Szőlőművelés és borkezelés | |
Szőlőművelés | |
A szőlőtőke részei és táplálkozása | 39 |
Szőlőfajták | 40 |
Szaporítási módok | 42 |
A dugványok gyökereztetése | 42 |
Fás- és zöld oltások | 44 |
Telepítés | 47 |
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben | 49 |
A rövid- és hosszúcsapos tőke nyesése | 50 |
A csercsapos tőke nyesése | 53 |
A szálvesszős tőke metszése | 54 |
Lugasművelés | 54 |
A tőke tisztogatása | 56 |
Trágyázás | 57 |
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük | 58 |
A szüret | 62 |
Az erjedés | 65 |
A nyilt és a zárt erjesztés | 65 |
Siller- és vörösborok erjesztése | 66 |
A vörösborok erjesztése | 66 |
Borkezelés | |
Töltögetés | 67 |
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint | 68 |
A bor érésének ideje | 68 |
Az óborok töltögetése és kezelése | 68 |
A bor palackérettsége | 69 |
Derítés | 69 |
Szűrés | 70 |
Pasztőrözés | 71 |
A pince felszerelése | 71 |
A bor betegségei | 72 |
Borhibák | 73 |
Gazdasági fatenyésztés és gyümölcstermesztés | |
Kertészeti és gazdasági faiskola | |
A faiskola helyének kiválasztása | 75 |
Szaporítás | 77 |
Különféle oltási módok | 80 |
A nedvkeringés megindulása után végezhető oltási módok | 82 |
A faiskola telepítése | 83 |
Alacsonytörzsű vagy bokorfák nevelése | 85 |
Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcsnemek csoportosítása | 87 |
Csonthéjasok | 89 |
Héjastermésűek | 92 |
Bogyóstermésűek | 93 |
Szemcséstermésűek | 94 |
Gyümölcsfák és cserjék állandó helyre ültetése | 95 |
Köztestermesztés | 101 |
Fiatal fák és cserjék gondozása | 102 |
A második évi nyesés | 103 |
Trágyázás | 105 |
A törzs tisztogatása és ápolása | 108 |
Ifjítás | 110 |
Időseb fák átoltása és ültetése | 110 |
Korhadt és odvas fák kezelése | 111 |
Termőrészek | 112 |
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése | 113 |
A csonthéjasok nyesése | 116 |
Az őszi barackfák nyesése | 116 |
A gyümölcsfák terméketlenségének okai | 119 |
Termő gyümölcsfák gondozása | 121 |
A gyümölcs hízlalása | 121 |
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése | 122 |
Téli eltartás | 128 |
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei | 129 |
Gombabetegségek | 131 |
Az almafa betegségei | 132 |
A körtefa betegségei | 133 |
A szilva-, cseresznye-, meggy-, és őszibarackfa betegségei | 133 |
Egyéb gyümölcsfák betegségei | 134 |
Állati ellenségek | 135 |
Vértetű | 135 |
Pajzstetvek | 135 |
A permetezések sorrendje | 140 |
Gyümölcsfajták ismertetése | 141 |
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata | 148 |
Fontosabb tűlevelűek | 149 |
Lomblevelű fák | 149 |
Cserjék | 154 |
Gazdasági fák alkalmazása | 154 |
Telepítés | 155 |
A telepítés ápolása | 156 |
II. KÖTET | |
Kis állatok tenyésztése | |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 3 |
A tyúk külleme | 4 |
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés | 4 |
A sikeres tyúktenyésztés feltételei | 5 |
A tyúktenyésztés termelési irányai | 5 |
A tyúkfajták | 7 |
A tenyésztendő tyúkfajta megválasztása | 9 |
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése | 10 |
Tenyésztörzsek alakítása | 12 |
Az ivarok közötti számarány | 13 |
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése | 13 |
A természetes keltetés | 14 |
A mesterséges keltetés | 17 |
A csirkék természetes nevelése | 20 |
A csirkék mesterséges nevelése | 21 |
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása | 23 |
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkistállók | 26 |
A tyúkok és termékeik értékesítése | 29 |
Haltenyésztés | |
Haltenyésztés | 50 |
A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése | 52 |
A halastavak létesítése, berendezése | 53 |
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása | 58 |
Házinyúltenyésztés | 59 |
Selyemhernyótenyésztés | 66 |
Méhészet | |
A méhészkedés fontossága és feltételei | 71 |
A méh természetrajza | 71 |
A méhek életmódja | 73 |
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelő növények | 75 |
A méhlakások, a méhes | 77 |
A méhek beszerzése és szállítása | 79 |
A méhész évi teendői | 79 |
A méhek ellenségei és betegségei | 86 |
A méhészet eszközei | 87 |
A méhészetet előmozdító intézmények | 89 |
Tejgazdaságtan | |
A tej termelése, kezelése és szállítása | 90 |
A tőgy és a tej képződése | 91 |
A tej képződését befolyásoló tényezők | 93 |
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 99 |
A föcstej | 103 |
A fejés és annak eszközei | 103 |
A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei | 107 |
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira | 112 |
A tej szállítása | 114 |
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata | |
A gyermektej | 117 |
A minősített tej | 118 |
Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek | 119 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 120 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 121 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 123 |
A tejhamisítások és azok kiderítése | 124 |
A mintavétel | 126 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 127 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 128 |
A tej frissességét megállapító eljárások | 131 |
A tej feldolgozása | |
A természetes és mesterséges fölözés | 132 |
A fölözőgépek szerkezete és működése | 134 |
A fölözés szabályai és ellenőrzése | 138 |
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése | 140 |
A köpülők | 143 |
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 145 |
A köpülés kivitele, szabályai | 147 |
A nyert vaj kezelése | 147 |
A vajnyeremény kiszámítása | 152 |
A vajhibák | 153 |
A vaj értékesítése és márkázása | 153 |
A fölözés és a vajkészítés melléktermékei | 155 |
A túrókészítés | 155 |
A juhtej összetétele és feldolgozása | 161 |
A túró vizsgálata | 163 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.