kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | M. Kir. Földmívelésügyi Miniszter |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 492 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. "Pátria"-nyomda R. T. nyomása, Budapest. |
Növénytermesztés | |
Általános növénytermesztés | |
Növénytani alapismeretek | |
A növényi test különböző tagoltsága | 5 |
A növények belső szervezete | 8 |
A növény életfeltételei | 9 |
A növény csírázása és növekedése | 12 |
A növény virágzása, megtermékenyülése és érzése | 13 |
Talajismeret | |
A talaj keletkezése és alkotórészei | 14 |
A talaj fizikai tulajdonságai | 20 |
A talaj vegyi tulajdonságai | 23 |
A talaj egyszerűbb vizsgálati módjai | 24 |
A talajok osztályozása | 27 |
A talajok művelése | |
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők | 30 |
A talajok megművelése | 31 |
A szántás mélysége és szélessége | 39 |
A szántás módjai | 41 |
A talaj porhanyítása forgatás nélkül | 43 |
A talaj tömörítése | 48 |
Talajművelési rendszerek | 50 |
A trágyázás | |
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása | 56 |
Közvetlenül ható teljes trágyák | 57 |
Az istállótrágya kihordása és alászántása | 65 |
A keveréktrágya és emberi ürülék, mint trágya | 69 |
A zöldtrágyázás | 70 |
Közvetlenül ható mesterséges trágyák | 71 |
Közvetve ható mesterséges trágyák | 76 |
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása | 77 |
Műtrágyázási kísérletek | 80 |
A talajjavítás és telkesítés | 83 |
A vetés | |
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése | 93 |
A vetőmag előkészítése | 94 |
A szükséges vetőmagmennyiség | 97 |
A vetés ideje | 99 |
A vetés módjai | 100 |
A vetőgépek és kezelésük | 102 |
A vetés mélysége és alátakarása | 106 |
A keverékvetés és a köztestermesztés | 107 |
A vetések ápolása | |
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajadottságok ellen | 108 |
A növény fejlődését előmozdító eljárások | 118 |
Védekezés a kártevők ellen | |
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen | 120 |
Általános védekezés az állati kártevők ellen | 134 |
Az aratás és a betakarítás | 144 |
A zöldszéna eltartása | 147 |
A szemes termények aratása és behordása | 152 |
A cséplés | 154 |
A szemes termények tisztítása és osztályozása | 157 |
A szemes termények eltartása | 159 |
A gyökér- és gumósnövények szedése | 160 |
A gyökés- és gumósnövények eltartása | 161 |
Különleges növénytermesztés | |
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása | 163 |
A gabonafélék | 164 |
A búza | 167 |
A rozs | 173 |
Az árpa | 175 |
A zab | 178 |
A kukorica | 180 |
A rizs | 185 |
A köles | 187 |
A pohánka | 186 |
Hüvelyesek | 189 |
A borsó | 190 |
A bab | 191 |
A lencse | 193 |
A szójabab | 194 |
A lóbab | 195 |
A csillagfürt | 196 |
A szegletes lednek | 198 |
Olajosnövények | 199 |
A káposztarepce | 181 |
A réparepce | 188 |
A mák | 182 |
A napraforgó | 189 |
A ricinus | 191 |
A tök | 192 |
Gyökér- és gumósnövények | 208 |
A burgonya | 208 |
A csicsóka | 211 |
A takarmányrépa | 212 |
A cukorrépa | 214 |
A répamagtermesztés | 216 |
A murokrépa | 217 |
A kerekrépa | 218 |
A cikória | 218 |
A szálas takarmánynövények | 219 |
Pillangósvirágúak | 219 |
Egyéb takarmánynövények | 229 |
Takarmánykeverékek | 234 |
Kereskedelmi növények | 239 |
A kender | 239 |
A len | 214 |
A dohány | 243 |
A seprőcirok | 246 |
Gyógynövények | 247 |
A szántóföldön termeszthető kerti növények | 254 |
A dinnye | 254 |
Az uborka | 255 |
A paprika | 256 |
A hagyma | 256 |
A fejeskáposzta | 257 |
A torma | 258 |
Függelék | |
Kimutatás a gazdasági növényeink termesztési adatairól | 259 |
Növénynemesítés | |
A növénynemesítés feladata | 264 |
A növények változékonysága | 264 |
A növények alkalmazkodó képessége | 266 |
A kiválogatás | 266 |
A nemesített gazdasági növények értékesítése | 266 |
Rét- és legelőművelés | |
Zöldmezőgazdálkodás | 268 |
A rétek és legelők jelentősége | 268 |
Rétek, legelők osztályozása | 269 |
A rét- és legelőjavítás munkálatai. Takarítás | 270 |
Telkesítés | 275 |
Talajvédelem | 276 |
Fásítás | 277 |
Szakaszos legeltetés | 279 |
Trágyázás | 280 |
Gyepápoló talajművelés | 281 |
Gyepesítés | 284 |
A legelő jószág vízellátása | 290 |
Rétek használata | 293 |
Szénakészítés | 294 |
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósok fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről | 294 |
Kertészet, szőlőművelés és gyümölcstermesztés | |
Kertészet | |
Zöldségtermesztés | 3 |
A terület megválasztása | 4 |
Vetésforgó | 6 |
Berendezés | 8 |
Talajmunkálatok | 9 |
Öntözés | 10 |
A zöldségmagvakról | 12 |
Melegágy készítése és kezelése | 16 |
Magvetés állandó helyre | 18 |
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása | 19 |
Káposztafélék termesztése | 20 |
Salátafélék | 23 |
Labodafélék | 24 |
Kobakosnövények | 25 |
Gyökérfélék és gumósok | 26 |
Hagymafélék | 29 |
Hüvelyesek | 32 |
Különféle növények: paradicsom, paprika | 33 |
Fűszernövények | 35 |
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma | 37 |
Szőlőművelés és borkezelés | |
Szőlőművelés | 41 |
A szőlőtőke részei és táplálkozása | 41 |
Szőlőfajták | 42 |
Szaporítási módok | 48 |
Fás- és zöld oltások | 50 |
Telepítés | 54 |
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben | 55 |
A rövid- és hosszúcsapost tőke nyesése | 56 |
A csercsapos tőke nyesése | 59 |
A szálvesszős tőke metszése | 60 |
Lugasművelés | 60 |
A termő szőlő gondozása | 62 |
Trágyázás | 64 |
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük | 64 |
A szüret | 71 |
Az erjedés | 74 |
A nyilt és a zárt erjesztés | 74 |
Siller- és vörösborok erjesztése | 75 |
A vörösborok erjesztése | 75 |
Borkezelés | 66 |
Töltögetés | 77 |
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint | 77 |
Az óborok töltögetése és kezelése | 78 |
A bor palackérettsége | 78 |
Derítés | 78 |
Szűrés | 79 |
A pince felszerelése | 80 |
A bor betegségei | 81 |
Borhibák | 82 |
A szőlőtörköly hasznosítása | 83 |
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés | |
Kertészeti és gazdasági faiskola | 85 |
Szaporítás | 86 |
Gyümölcstermesztés | 87 |
A gyümölcsnemek csoportosítása | 88 |
Csonthéjasok | 90 |
Héjastermésűek | 92 |
Bogyóstermésűek | 93 |
Szemcséstermésűek | 94 |
A gyümölcsösök fajai és beültetése | 95 |
Kötestermesztés | 104 |
A fiatal fák és cserjék gondozása | 105 |
A második évi nyesés | 106 |
Trágyázás | 107 |
A törzs tisztogatása és ápolása | 110 |
Ifjítás | 112 |
Időseb fák átoltása és ültetése | 112 |
Korhadt és odvas fák kezelése | 113 |
Termőrészek | 114 |
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése | 115 |
A csonthéjasok metszése | 118 |
Az őszi barackfák metszése | 118 |
A gyümölcsfák terméketlenségének okai | 124 |
A termőgyümölcsfák terméketlenségének okai | 125 |
Termő gyümölcsfák gondozása | 126 |
A gyümölcs hízlalása | 127 |
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése | 132 |
Téli eltartás | 133 |
Értekesítés | 133 |
A gyümölcscefre feldolgozása | 135 |
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei | 138 |
Gombabetegségek | 138 |
Almafa betegségei | 142 |
Körtefa betegségei | 142 |
Szilvafa betegségei | 143 |
Cseresznye-, meggyfa betegségei | 144 |
Az őszibarackfa betegségei | 145 |
Egyéb gyümölcsfák betegségei | 146 |
Állati ellenségek | 155 |
Védekezés | 164 |
Hasznos állatok | 165 |
Gyümölcsfajták ismertetése | 173 |
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata | 173 |
Fontosabb tűlevelűek | 174 |
Lomblevelű fák | 178 |
Cserjék | 179 |
Gazdasági fák alkalmazása | 179 |
Telepítés | 180 |
A telepítés ápolása | 180 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.