1.055.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságtan I/1-2.

Általános és különleges növénytermesztés, rét- és legelőművelés, kertészeti szőlőművelés és borkezelés - 1. rész: Növénytermesztés/2. rész: Kertészet, szőlőművelés és gyümölcstermesztés


Kiadó: M. Kir. Földmívelésügyi Miniszter
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 492 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. "Pátria"-nyomda R. T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Általános növénytermesztés.
Növénytani alapismeretek.
A növényi test különböző tagoltsága.

Minden ember, így a gazda is, csak akkor mestere foglalkozásának, ha... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Általános növénytermesztés.
Növénytani alapismeretek.
A növényi test különböző tagoltsága.

Minden ember, így a gazda is, csak akkor mestere foglalkozásának, ha tökéletesen megismeri az anyagot, mellyel dolgozik. A gazdálkodás alapja a föld, látható eredménye pedig a rajta jól-rosszul fejlődő növényzet.
Ismerkedjünk meg tehát először a növénnyel. Fogjunk ásót, ássunk ki egy növényt és vizsgáljuk meg tüzetesen. Vissza

Tartalom

Növénytermesztés
Általános növénytermesztés
Növénytani alapismeretek
A növényi test különböző tagoltsága5
A növények belső szervezete8
A növény életfeltételei9
A növény csírázása és növekedése12
A növény virágzása, megtermékenyülése és érzése13
Talajismeret
A talaj keletkezése és alkotórészei14
A talaj fizikai tulajdonságai20
A talaj vegyi tulajdonságai23
A talaj egyszerűbb vizsgálati módjai24
A talajok osztályozása27
A talajok művelése
A talajművelés célja és a talajművelésnél felhasználható erők30
A talajok megművelése31
A szántás mélysége és szélessége39
A szántás módjai41
A talaj porhanyítása forgatás nélkül43
A talaj tömörítése48
Talajművelési rendszerek50
A trágyázás
A talaj termőerejének fenntartása és a trágyaanyagok felosztása56
Közvetlenül ható teljes trágyák57
Az istállótrágya kihordása és alászántása65
A keveréktrágya és emberi ürülék, mint trágya69
A zöldtrágyázás70
Közvetlenül ható mesterséges trágyák71
Közvetve ható mesterséges trágyák76
A műtrágyák mintavétele, keverése, kiszórása és alátakarása77
Műtrágyázási kísérletek80
A talajjavítás és telkesítés83
A vetés
A vetőmagcsere és a vetőmag termesztése93
A vetőmag előkészítése94
A szükséges vetőmagmennyiség97
A vetés ideje99
A vetés módjai100
A vetőgépek és kezelésük102
A vetés mélysége és alátakarása106
A keverékvetés és a köztestermesztés107
A vetések ápolása
Védekezés az időjárás kártevései és a kedvezőtlen talajadottságok ellen108
A növény fejlődését előmozdító eljárások118
Védekezés a kártevők ellen
Védekezés a gyomok és az élősködő növények ellen120
Általános védekezés az állati kártevők ellen134
Az aratás és a betakarítás144
A zöldszéna eltartása147
A szemes termények aratása és behordása152
A cséplés154
A szemes termények tisztítása és osztályozása157
A szemes termények eltartása159
A gyökér- és gumósnövények szedése160
A gyökés- és gumósnövények eltartása161
Különleges növénytermesztés
A növénytermesztés jelentősége, a szántóföldi növények csoportosítása163
A gabonafélék164
A búza167
A rozs173
Az árpa175
A zab178
A kukorica180
A rizs185
A köles187
A pohánka186
Hüvelyesek189
A borsó190
A bab191
A lencse193
A szójabab194
A lóbab195
A csillagfürt196
A szegletes lednek198
Olajosnövények199
A káposztarepce181
A réparepce188
A mák182
A napraforgó189
A ricinus191
A tök192
Gyökér- és gumósnövények208
A burgonya208
A csicsóka211
A takarmányrépa212
A cukorrépa214
A répamagtermesztés216
A murokrépa217
A kerekrépa218
A cikória218
A szálas takarmánynövények219
Pillangósvirágúak219
Egyéb takarmánynövények229
Takarmánykeverékek234
Kereskedelmi növények239
A kender239
A len214
A dohány243
A seprőcirok246
Gyógynövények247
A szántóföldön termeszthető kerti növények254
A dinnye254
Az uborka255
A paprika256
A hagyma256
A fejeskáposzta257
A torma258
Függelék
Kimutatás a gazdasági növényeink termesztési adatairól259
Növénynemesítés
A növénynemesítés feladata264
A növények változékonysága264
A növények alkalmazkodó képessége266
A kiválogatás266
A nemesített gazdasági növények értékesítése266
Rét- és legelőművelés
Zöldmezőgazdálkodás268
A rétek és legelők jelentősége268
Rétek, legelők osztályozása269
A rét- és legelőjavítás munkálatai. Takarítás270
Telkesítés275
Talajvédelem276
Fásítás277
Szakaszos legeltetés279
Trágyázás280
Gyepápoló talajművelés281
Gyepesítés284
A legelő jószág vízellátása290
Rétek használata293
Szénakészítés294
Táblázat az állandó és jó gyep létesítésére alkalmas füvek, pillangósok fontosabb tulajdonságairól és a vetéshez szükséges vetőmagmennyiségről294
Kertészet, szőlőművelés és gyümölcstermesztés
Kertészet
Zöldségtermesztés3
A terület megválasztása4
Vetésforgó6
Berendezés8
Talajmunkálatok9
Öntözés10
A zöldségmagvakról12
Melegágy készítése és kezelése16
Magvetés állandó helyre18
A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása19
Káposztafélék termesztése20
Salátafélék23
Labodafélék24
Kobakosnövények25
Gyökérfélék és gumósok26
Hagymafélék29
Hüvelyesek32
Különféle növények: paradicsom, paprika33
Fűszernövények35
Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma37
Szőlőművelés és borkezelés
Szőlőművelés41
A szőlőtőke részei és táplálkozása41
Szőlőfajták42
Szaporítási módok48
Fás- és zöld oltások50
Telepítés54
A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben55
A rövid- és hosszúcsapost tőke nyesése56
A csercsapos tőke nyesése59
A szálvesszős tőke metszése60
Lugasművelés60
A termő szőlő gondozása62
Trágyázás64
A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük64
A szüret71
Az erjedés74
A nyilt és a zárt erjesztés74
Siller- és vörösborok erjesztése75
A vörösborok erjesztése75
Borkezelés66
Töltögetés77
A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint77
Az óborok töltögetése és kezelése78
A bor palackérettsége78
Derítés78
Szűrés79
A pince felszerelése80
A bor betegségei81
Borhibák82
A szőlőtörköly hasznosítása83
Gyümölcstermesztés és gazdasági fatenyésztés
Kertészeti és gazdasági faiskola85
Szaporítás86
Gyümölcstermesztés87
A gyümölcsnemek csoportosítása88
Csonthéjasok90
Héjastermésűek92
Bogyóstermésűek93
Szemcséstermésűek94
A gyümölcsösök fajai és beültetése95
Kötestermesztés104
A fiatal fák és cserjék gondozása105
A második évi nyesés106
Trágyázás107
A törzs tisztogatása és ápolása110
Ifjítás112
Időseb fák átoltása és ültetése112
Korhadt és odvas fák kezelése113
Termőrészek114
Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése115
A csonthéjasok metszése118
Az őszi barackfák metszése118
A gyümölcsfák terméketlenségének okai124
A termőgyümölcsfák terméketlenségének okai125
Termő gyümölcsfák gondozása126
A gyümölcs hízlalása127
A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése132
Téli eltartás133
Értekesítés133
A gyümölcscefre feldolgozása135
A gyümölcsfák betegségei és ellenségei138
Gombabetegségek138
Almafa betegségei142
Körtefa betegségei142
Szilvafa betegségei143
Cseresznye-, meggyfa betegségei144
Az őszibarackfa betegségei145
Egyéb gyümölcsfák betegségei146
Állati ellenségek155
Védekezés164
Hasznos állatok165
Gyümölcsfajták ismertetése173
Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata173
Fontosabb tűlevelűek174
Lomblevelű fák178
Cserjék179
Gazdasági fák alkalmazása179
Telepítés180
A telepítés ápolása180
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem