1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságos takarmányozás

Szerző
Budapest
Kiadó: Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 256 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Az állati táplálás alapismeretei. A takarmányok nyers táplálóanyagai. Megemésztésük és értékeítésük11
Takarmány az állati élet fenntartója11
A takarmány minőségéről s a különféle takarmányok csoportosításáról12
A takarmányok táplálóanyagai. Nyers vegyi összetétel13
A fehérjék14
A zsírok17
A nyersrost17
A szénhidrátok18
Ásványi anyagok19
Vitaminok22
Az A növekedési vitamin23
A B idegerősítő vitamin23
A C skorbutellenes vitamin24
A D csontnövesztő (angolkórellenes) vitamin25
Az E szaporodási vitamin25
A nyers táplálóanyagok megemésztése és értékesítése26
Emészthető táplálóanyagok29
A hús és zsírképződés törvényei. Keményítőérték és keményítőértékarány30
Útmutatás a takarmányadagok összeállítására33
Az abraktakarmányok pénzbeli értékének számítása37
Az ivóvíz38
Takarmányeltartási eljárások és a különféle takarmányok ismertetése40
Szénakészítés41
Takarmányerjesztés45
Vermelés47
Zsombolyozás48
Silózás49
Milyen takarmányokat savanyítunk be?52
Az erjesztett takarmányok etetése58
A burgonya és répa eltartása59
A takarmányok előkészítése60
Zöldtakarmányok61
Fűféle takarmánynövények63
Savanyúfüvek65
Pillangóvirágú takarmánynövények65
Leveles takarmánynövények67
Takarmánykeverékek69
A kettős termesztés70
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása71
Legelők és rétek az állattartásban74
A legelő75
A rét80
A szálastakarmányok81
A szénafélék81
Szalmák és polyvák85
Gumós- és gyökértakarmányok és húsos termények88
A burgonya88
Takarmányrépa és cukorrépa89
Murok- és tarlórépa90
Csicsóka91
Tök91
Magvastakarmányok91
Búza és rozs91
Kukorica94
Árpa95
Zab95
Seprőcirok96
Hüvelyesmagvak96
Olajosmagvak97
Az erdei magvak98
A tölgy-, cser- és bükkmag, vadgesztenye, akáctermés98
Ipari takarmányok99
Malomiapari takarmányok. Korpák és takarmánylisztek99
Vetőmagtisztítási melléktermékek102
Olajipari takarmányok. Pogácsák és extradált darák102
Cukoripari takarmányok. Répaszelet és melasz107
Szeszgyári takarmányok. Moslékok110
Sörgyári melléktermékek. Malátacsíra, sörtörköly111
Konzervipari melléktermékek. Paradicsomtörköly112
Szőlő- és gyümölcstörkölyök112
Állati eredetű takarmányok113
Tej, lefölözött tej, író, savó, túró, orda113
Hús-, hal-, vérliszt114
Vágóhídi töpörtyű116
Gazdasági állataink takarmányozása117
A szarvasmarha takarmányozása
A szarvasmarhatartás jelentőse az igaerő, a tej- és hústermelés szempontjából117
A borjú nevelése és takarmányozása118
A választott borjú takarmányozása122
A fejőstehén takarmányozása126
Takarmányszabványok fejőstehenek számára131
Gyakorlati példák az alaptakarmány és pótabrak összeállítására139
Takarmányváltoztatás hatása a tejre és zsírtartalomra145
Fejőstehén igázása149
Továbbtenyésztésre nem használt tehenek takarmányozása (Lefejő tehéntartás)150
Bikaborjú és hágóbika takarmányozása153
Igásökrök takarmányozása154
Szarvasmarhahízlalás155
A takarmányozás jelentősége a lótenyésztésben159
A lovak takarmányozása általában (pihenő és dolgozó ló takarmányozása)160
Tudnivalók a lótakarmányról162
Vemhes kancák takarmányozása166
A mének takarmányozása166
A csikók takarmányozása167
A szopós csikók167
A melegvérű választott csikók takarmánya167
A hidegvérű csikó takarmányozása168
Dolgozó lovak takarmányozása168
Félvér és hidegvérű lovak takarmányozása169
Példák a dolgozó lovak takarmányozására169
Általános szabályok a lovak takarmányozásánál169
Sertések takarmányozása. A zsír- és hússertés az állattartásban170
A mangalicasertés takarmányozása172
A rideg, vemhes és szoptató koca takarmányozása172
Szopós malacok takarmányozása174
Választott malacok takarmányozása176
A süldő hízlalása (hízlalási példák)178
Öregsertés hízlalása183
Keresztezett sertések hízlalása183
A süldők gyorshízlalása (teljes és félexpresszhízlalás)184
Makkoltatás188
A tenyészkan takarmányozása188
A hússertés takarmányozása190
Üres és vemhes koca takarmányozása190
A szoptató koca takarmányozása191
Szopós és választott malacok takarmányozása194
Tenyészsüldők tartása és takarmányozása196
A hússertés hízlalása197
Fedező kan takarmányozása202
A juhok takarmányozása202
A vemhes és szoptató juh takarmányozása204
A bárányok takarmányozásáról207
A kifejlett juh takarmányozása209
Fejős és hízó juhok takarmányozása213
A kecske takarmányozása215
A baromfi takarmányozása218
Baromfitakarmányok220
A tyúk takarmányozása223
A pulyka és gyöngytyúk takarmányozása235
A lúd etetése és hízlalása237
A kacsa takarmányozása240
Takarmánytáblázatok243
A takarmányok szárazanyag-, emészthető fehérjetartalma és keményítőértéke
Betűsoros tárgymutató250
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem