Bevezetés helyett | 5 |
A kisüzemi sertéstermelés helyzete és fejlesztése | 5 |
A kisüzemi sertéstermelés jelentősége | 6 |
A fejlesztése és a stabilizálás útja | 6 |
Előnyös-e a sertéstartás a gazda számára? | 8 |
A szakismeret fontossága | 13 |
A sertéstartás elméleti folytatói | 15 |
A sertés tenyésztése | 15 |
A legfontosabb értékmérő tulajdonságok | 15 |
Az értékmérő tulajdonságok szerepe | 16 |
Hogyan csoportosíthatjuk az értékmérőket? | 17 |
Miért fontos az általános értékmérők ismerete? | 18 |
Mit fejeznek ki a tenyésztéssel kapcsolatos értékmérők? | 20 |
Hogyan értékeljük a hízási és vágási tulajdonságokat kifejező értékmérőket? | 22 |
Tenyésztési eljárások, fajták | 24 |
Tenyésztés vagy továbbtartás? | 24 |
Mangalica sertés | 27 |
Magyar nagy fehér hússertés | 27 |
Cornwall sertés | 29 |
Német öves sertés | 30 |
Pietrain sertés | 31 |
Észt sertés | 32 |
Lapály fajták | 33 |
Duroc sertés | 35 |
Hampshire sertés | 36 |
A tenyészirány megválasztása | 38 |
Árutermelő keresztezés két fajtával | 40 |
Keresztezett (F1) kocák tartása és ezek továbbkeresztezése | 44 |
Hibrid vagy keresztezett sertés? | 50 |
A fajta megválasztása | 51 |
A fajta megválasztása tájegységenként | 52 |
A fajta megválasztása az anyai tulajdonságok alapján | 56 |
A fajta megválasztása az apai tulajdonságok alapján | 58 |
A fajta megválasztása a fehérjeigény szerint | 58 |
A termékenyítésről | 59 |
Az ivarzás | 60 |
Mi az a tűrési próba? | 61 |
A termékenyítés módjai | 64 |
Mikor búgassunk, mikor termékenyíttessünk? | 68 |
Hol búgassunk? | 69 |
Takarmányozási ismeretek | 71 |
A takarmányok alkotóelemei | 72 |
Takarmányféleségek | 80 |
Szemes termények | 81 |
Takarmánykiegészítők | 84 |
Koncentrátumok | 92 |
Keveréktakarmányok | 93 |
Szálas takarmányok | 95 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 97 |
Egyéb sertéstakarmányok | 98 |
Takarmányozási számítások | 101 |
A takarmányok táplálóértéke és a sertések táplálóanyag-szükséglete | 101 |
A takarmányadagok összeállítása | 107 |
A takarmányozás módja | 113 |
A sertések elhelyezése | 116 |
A sertések elhelyezésének általános követelményei | 116 |
Épületek | 120 |
Berendezések | 130 |
Az épületek átalakításának és korszerűsítésének szempontjai | 138 |
Hogyan téliesítsünk? | 145 |
Állattartó épületek elhelyezése lakóterületeken | 145 |
A sertéstartás gyakorlati tudnivalói | 147 |
Kocatartás, malacnevelés | 147 |
Évente hányszor és mikor malacoztassunk? | 147 |
A vemhes koca takarmányozása, tartása és ápolása | 149 |
Előkészület a fialáshoz, tennivalók a fialáskor | 154 |
A szoptató koca takarmányozása és gondozása | 157 |
A szopós malacok takarmányozása és gondozása | 162 |
A malacok elválasztása | 167 |
Sertéshizlalás | 171 |
Kis súlyra való hizlalás | 173 |
Tőkesertések hizlalása | 177 |
Öreg sertések hizlalása | 177 |
Saját ellátásra való hizlalás | 177 |
A sertés vágása és házi feldolgozása | 179 |
Finom házikolbász, szalámi készítése | 183 |
A sertésbetegségek megelőzése és gyógyítása | 184 |
A környezet szerepe a sertésbetegségek megelőzésében | 184 |
Hőmérséklet | 184 |
Takarmányozás | 186 |
A fertőző betegségek megelőzésének tudnivalói | 187 |
A beteg állat felismerése | 189 |
Fontosabb fertőző betegségek | 190 |
Brucellózis | 190 |
Ragadós száj- és körömfájás | 190 |
Sertésorbánc | 191 |
Sertéspestis | 191 |
A malacok hurutos, gennyes tüdőgyulladása | 192 |
Nem fertőző betegségek | 192 |
A kocák rendellenes fialása | 192 |
Méhgyulladás | 193 |
Csecsgyulladás | 193 |
Gyomor- és bélgyulladás | 194 |
Hiánybetegségek | 195 |
Kóli-baktériumok okozta betegségek | 196 |
Élősködők okozta ártalmak | 197 |
A sertéstartás biztonsága | 198 |
Érdekeltség | 199 |
Felárak | 199 |
Hitel | 201 |
Közös munkateljesítés lehetősége otthon | 203 |
Adózás | 203 |
Ki fizet adót? | 204 |
Mennyi az adó? | 204 |
Külön jövedelemadó | 205 |
Kedvezmény a külön jövedelemadóból | 206 |
Bejelentési kötelezettség | 206 |
Kivetés és fellebbezés | 207 |
Biztosítás, kártérítés | 207 |
A kártérítés módja | 209 |
Kártalanítás | 209 |
Együttműködés | 212 |
Irodalom | 215 |