1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági ismeretek

Mezőgazdasági szakközépiskolák ideiglenes tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 59 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-140-x
Megjegyzés: Kihajtható melléklettel. Tankönyvi szám: ASZI-136. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor a hentes levágja és feldolgozza a hízósertést, vagy a pék süti a kenyeret, azonnal látható, hogy nemcsak egy-egy műszaki-technikai-technológiai folyamatnak a résztvevői. A sertést, a... Tovább

Előszó

Amikor a hentes levágja és feldolgozza a hízósertést, vagy a pék süti a kenyeret, azonnal látható, hogy nemcsak egy-egy műszaki-technikai-technológiai folyamatnak a résztvevői. A sertést, a lisztet, eszközöket stb. először meg kell vásárolni, s ez kiadással jár együtt. Az elkészített terméket el kell adnia, ezért viszont pénzt kap. Ebből újabb alapanyagot vagy esetleg autót, házat vásárol. E tevékenységek által más szakmák képviselőivel, termékeivel kerül kapcsolatba. A jól képzett vállalkozó mindezzel tisztában van, és nemcsak azt tudja, hogyan kell a jó kiflit elkészíteni, hanem azt is, mennyibe kerül a liszt, a kemence építése, mennyiért lehet eladni a kiflit, mennyi nyeresége marad. A műszaki technológiai ismeretek alapos elsajátítása mellett tehát legalább annyira fontos megismerkedni a termelés gazdasági kérdéseivel. Valószínűleg mindenki tud arra az esetre példát mondani, hogy egy szakmailag kevésbé képzett ember jövedelme magasabb a jobban képzettnél. A jövedelemkülönbség oka talán éppen az, hogy nemcsak szakmunkás egy vállalatnál, hanem önálló vállalkozó. A fenti összefüggések arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség van a társadalom egészére vonatkozó általános gazdasági ismeretekre, amelyek nélkül nem érthető az egyes tevékenységek létjogosultsága, hasznossága. A termelés egyénileg vagy kisebb-nagyobb vállalkozás keretében folyhat. A különféle vállalkozási formák életre hívása, működtetése, pénzügyi elszámolása újabb közgazdasági, pénzügyi, jogi ismereteket igényel, amelyek nélkül elképzelhetetlen a sikeres munka. És ki nem akar sikeres lenni? Az üzemgazdaságtan mint tantárgy, pontosan e kérdésekre keresi a választ. Mit, mennyit, hogyan kell termelni ahhoz, hogy a tevékenység (és általa az ember) sikeres legyen. E cél elérésének tudományával az üzemgazdaságtan foglalkozik: a.) a termelőegységek (vállalat, üzem, vállalkozás) létrehozásával, a magángazdálkodással; b.) a munka szervezésével, irányításával; c.) a termelés elszámolásával (pénzügyi és jogi); d.) a termékek, tevékenységek menedzselésével. Összefoglaló kérdések 1. Miért kell foglalkozni a termelés gazdasági kérdéseivel? 2. Melyek a gazdálkodás általános kérdései? 3. Mi a célja és mivel foglalkozik az üzemgazdaságtan? Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
1. A TÁRSADALMI TERMELÉS KÖZGAZDASÁGI ALAPJAI 5
1.1. A nemzetgazdaság ágazatai 5
1.2. A termelés célja 7
1.2.1. Az emberi szükségletek fajtái 7
1.2.2. A szükségletkielégítés eszközei és formái 9
1.3. A termelés folyamata 10
1.4. A termelés alapvető formái 12
1.5. A termelés közgazdasági szabályozása 13
1.5.1. Az ár 13
1.5.2. Állami támogatás 14
1.5.3. Hitelezés 14
1.5.4. Jövedelemelvonás, adózás 15
1.6. A piac szerepe 16
2. A VÁLLALAT GAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEI 17
2.1. A vállalat fogalma és működése 17
2.2. A vállalat erőforrásai 19
2.2.1. Állóeszközök 19
2.2.2. Forgóeszközök 20
2.2.3. Munkaerő 21
2.3. Munkajogi kérdések 23
2.3.1. A munkaviszony és a szövetkezeti tagsági viszony
keletkezése és módosítása 23
2.3.2. Szövetkezeti tagsági viszony létesítése 23
2.3.3. A munkaviszony és tagsági viszony megszűnése 24
2.3.4. Felelősségi viszonyok és jogviták a munkaszervezetekben 25
2.4. Érdekeltség a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelésben 26
2.5. Költséggazdálkodás 26
2.6. A gazdálkodás eredménye 27
3. A VÁLLALKOZÁS FORMÁI 29
3.1. A vállalkozások létrehozása 29
3.2. A gazdasági társaság 30
3.3. A gazdasági társaságok jogi formái 30
3.3.1. Jogi személyiség nélküli társaságok 30
3.3.2. Jogi személyiségű gazdasági társaságok 31
3.4. A gazdasági társaságok működése 33
3.5. Gazdálkodó szervezetek és gazdasági társaságok átalakulása 34
3.6. Egyéni vállalkozások 34
3.7. A kötelmi jog kérdései 36
3.7.1. A szerződések általános szabályai 36
3.7.2. Szerződésszegés 37
3.7.3. A vállalatok fontosabb szerződései 37
4. A GAZDÁLKODÁS PÉNZÜGYI KÉRDÉSEI 40
4.1. A bankrendszer felépítése és működése 40
4.2. Az értékpapírok és azok forgalma 41
4.3. A termelés számbavétele 43
4.3.1. Könyvvezetés 43
4.3.2. Éves beszámoló 44
4.3.3. Számvitel és adózás 46
5. MENEDZSMENT 48
5.1. A menedzsment fogalma és feladata 48
5.2. Tervezés 50
5.3. Szervezés 52
5.4. Vezetés 53
5.5. Ellenőrzés 56
5.6. Marketing 57
2., 3. FEJEZETET ÍRTA: Dr. Babinszky Mihály
1., 4., 5. FEJEZETET ÍRTA: Dr. Kalmár Sándor
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem