Gazdasági építészet dióhéjban
Szerző
Kiadó: | |
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Könyvkötői kötés
|
Oldalszám: | 104
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
22 cm x 14 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
88 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A címlap sérülése miatt a könyvészeti adatok nem beazonosíthatóak.
|
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Általános szabályok.
A különböző gazdasági épületek, ú. m. lakóház, istállók, raktárak, műhelyek stb., csoportosítva egy udvar körül alkotják a gazdasági udvart, majort. A gazdasági majort...
Tovább
Előszó
Általános szabályok.
A különböző gazdasági épületek, ú. m. lakóház, istállók, raktárak, műhelyek stb., csoportosítva egy udvar körül alkotják a gazdasági udvart, majort. A gazdasági majort lehetőleg a birtok közepén, jó közlekedő utak mellett, az állomáshoz lehetőleg közel, száraz vagy könnyen kiszárítható, azonban jó ivóvízben gazdag területen kell építeni.
A napi vízszükséglet, melyet a kutaknak szolgáltatniok kell:
minden személyre 20-30 liter
" számosállatra 30-50
„ disznóra, juhra 10
A tágas udvar körül az épületek vagy elszórtan, tűzbiztos távolságban (10-16 m.) helyeztetnek el, vagy pedig több épületet közvetlenül egymás mellé építünk, azokat csak tűzfallal elválasztva egymástól. Ily zárt építési mód előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a különálló építkezés, mert kevesebb falra, tetőre van szükség, kevesebb a fenntartási költség és könnyebb az áttekinthetőség.
Zárt gazdasági udvarok, majorok, egyes épületeinek elhelyezése nagy gonddal eszközlendő, mert a forgalom s az üzem lebonyolítása különben könnyen nehézkessé válik.
Nagyobb gazdaságoknál, hol a major részére rendesen bőven áll hely rendelkezésre, a nyílt és zárt rendszer egyaránt nyer alkalmazást. Kisebb gazdasági udvaroknál czélszerűbb azonban az épületeket csoportosítva építeni miáltal az építési költségeken kívül a helyben is nagy megtakarítást érhetünk el.
Vissza
Tartalom
Általános szabályok 3
I. Lakóház 4
Falak elszigetelése 6
Paetz-féle agyagfal 8
Szabadalmazott kombinált üreges betonfal 9
Födémek és padozat 11
Lakóházak fedele 13
II. Mosókonyha és sütőkemenczék 14
III. Jégkazlak, jégházak és jégvermek 17
IV. Szekérszín és gépszín 22
V. Szénapajták és gabonacsűrök 23
VI. Magtárak 25
Falazata 27
Födémszerkezete 28
Tetőszerkezete 30
Felszerelése 31
VII. Kukoriczagóré 31
VIII. Dohánypajta-simító 33
Falak 33
Tetőszerkezet 34
Belső berendezés 35
IX. Szarvasmarhaistállók:
Fekvése 36
Méretek és alaprajzi elrendezés 37
Szellőzése 42
Megvilágítása 44
Hőfoka 46
Falak 46
Födémszerkezet-tető 47
Padozat 49
Jászlak, etetőrács, önitató 51
Mellékhelyiségek 54
X. Lóistállók:
Mérete 54
Megvilágítása 55
Falak, födém, padozat 56
Zabolok, szénarácsok, válaszrudak 57
Mellékhelyiségek 59
XI. Juhistállók:
Fekvése 59
Méretek 60
Falak, födém, padozat 60
Ablakok, ajtók 62
Szénarácsok 62
XII. Sertésólak és hizlalótelepek:
Fekvése, méretei 63
Beosztása 64
Falak, födém, padozat 65
Válaszfalak 66
Vályúk, automatikus etetőberendezés 68
Sertésudvar 69
Mellékhelyiségek 70
XIII. Baromfiólak:
Fekvése, méretei 71
Falak, födém, padozat 71
Ablakok, ajtók 74
XIV. Trágyatelepek:
Fekvése, méretei 75
Falak, padozat 76
XV. Épületek tatarozása 79
XVI. Gazdasági építkezések kivitele 86
Tervezet, méretkimutatás 87
XVII. Anyagszámítás és árelemzés 94
Pontosabb munkák anyag- és munkaszükséglete 95