Előszó | 3 |
Bevezető rész | |
A baromfitenyésztésről általában | 7 |
Statisztikai adatok | |
Mezőgazdasági jelentősége | |
Kormányintézkedések és társadalmi akciók a baromfitenyésztés érdekében | |
Jövő baromfitenyésztésünk kitüzendő főirányelvei | |
A baromfiak rendszertani helye a zoológiában | 20 |
Tyúktenyésztés | 22 |
A házityúk neve, származása | |
A bankiva tyúk | |
A tyúk megszeliditése | |
A szelidités következményei | |
A tyúk elterjedése | |
Küllemtan | |
A test beosztása | 24 |
Az alapformák tana | 24 |
A fej és részei - Taraj alakulatok - A csőr - A többi részek | 25 |
A törzs és részei | 30 |
A végtagok | 32 |
A bőr | 34 |
A tolltakaró | 34 |
A toll fejlődése és bonctana | |
A valódi toll | |
A pehelytoll | |
A sörtealakú toll | |
I-II. rendű tollak | |
A tolltakaró elnevezése, testájak szerint | 37 |
Bóbita-, szakáll-, nyak-, nyereg-, szárny-, fark-, farktollak | |
Farkalaklatok | |
A toll színeződése | 39 |
A toll elosztása | 41 |
A vedlés | 42 |
A vedlés siettetése | |
Csibék és növendékek vedlése | |
Bonctan | |
Az érzékszervek és azok működésének rövid jellemzése | 44 |
Szem-, fül-, orr-, nyelv-, hangadó szervek | |
Idegrendszer | |
A testüregben található szervek: | |
Az emésztőszervek és függelékei - A táplálkozás menete | 46 |
A szív és a vérkeringés | 49 |
A légzőszervek | 49 |
A fajfentartószervek: | |
a nőivarszervek | 50 |
a himivarszervek | 50 |
Csonttan | 51 |
Izomtan | 54 |
A boncolás módja | 55 |
Élettan | |
Az ivari élet és szaporodás | 57 |
Elnevezés ivar és kor szerint | |
A párzási vágy jelentkezése | |
Az ivarérettség | |
A párosodás módja | |
A tojás: | |
A tojás bonctana: sárgája, fehérje, héja, nagysága | 58 |
A tojásrakás időszaka - Pászmák, télitojók | 62 |
A tojás megtermékenyülése és képződése - Rendelleneségek | 62 |
Lehet-e a tojásból a csirke nemére következtetni? | 64 |
A kotlási láz | 65 |
Lényege | |
Lehet-e mesterségesen megkotlasztani? | |
A leszoktatás módja | |
Az embrio fejlődésének leirása, a kotlás előtt és kotlás alatt - A keltetés tartama | 67 |
Tenyésztéstan | |
Általános fogalmak | 71 |
Baromfitenyésztő, baromfitartó, faj, fajta, alfajta, vagy vállfajta, tenyésztörzs, család, tisztavér, telivér, korcs, kiegyenlítettség | |
A tenyésztés menete: | |
A cél kitüzése | 73 |
Hogyan érjük el a kitüzött célt? | 75 |
A fajta megválasztása | 76 |
A tenyészegyedek kiválasztása | 79 |
A tenyészanyag beszerzése | 85 |
A tenyésztörzs összeállitása | 87 |
A tenyésztés megkezdése | 89 |
A keltetés | 96 |
A csibék felnevelése | 122 |
A felnőtt állatok gondozása | 141 |
Baromfiak bírálata | |
Pontozási értékszámok - Különféle pontozási bírálati rendszerek | 146 |
Takarmányozástan | |
Az okszerű takarmányozási elmélet rövid ismertetése | 151 |
A takarmány beltartalmának minősége | |
A beltartalom felosztása | |
A beltartalom egyes részeinek rendeltetése | |
Emészthető és emészthetetlen rész | |
Fenntartó és termelő takarmány | |
Szabványok | |
A táparány | 156 |
Fogalma és kiszámításának módja | |
A Kellner-féle takarmányozási elmélet rövid ismertetése | |
Hansson Nils takarmányegység elmélete | |
A szükséges takarmányadagok kiszámításának módja | 159 |
A baromfiszervezet só szükséglete | 160 |
A szervezet sóforgalma | |
Földalkalicitás | |
Alkali alkalicitás | |
Az etetendő szénsavas mész mennyiségének megállapítási módja | |
Etetendő só mennyiség meghatározása | |
A vitaminokról | 162 |
Takarmányok vitamin tartalmának táblázatos kimutatása | |
A takarmányozás gyakorlata: | |
Alapvető kérdések | 165 |
A takarmányok csoportosítása | |
Az adagok nagysága | |
A takarmányfélék megválasztása | |
Különféle takarmányok rövid ismertetése: | |
Szemeseleségek | 167 |
Lágy eleségek | 170 |
Száraz, lágy eleségek | 171 |
Nedves, lágy eleségek | 174 |
Zöldeleségek | 181 |
Savanyított vagy silózott zöld takarmány | 183 |
Legelők és kifutók létesítése | 184 |
A baromfiak túltáplálása | 187 |
Az ivóvíz - Itató edények | 187 |
Az etetés módja és ideje | 190 |
Takarmányadagok pénzértékének kiszámítása | 191 |
Csibék etetése | 192 |
Fejlődési adatok | |
Tenyésztésre és hizlalási célra szánt csibék etetése | |
Különféle csibe takarmányok | |
Az etetés módja | |
Automata csibe eleségek | |
Növendékek etetése | 198 |
A baromfiak elhelyezéséről | |
A hely kiválasztása | 199 |
A talaj | 200 |
A terület beosztása | 200 |
A hálóhely | 201 |
A kaparóhely | 212 |
A kifutó - Célja, nagysága, bekerítése, fásítása | 215 |
Különböző óltípusok | 218 |
Keltető- és nevelőházak | 225 |
Ólak- és kifutók fertőtlenítése - Fertőtlenítőanyagok | 226 |
Az ólak berendezési tárgyai és más baromfitenyésztési eszközök | 227 |
Értékesítés, hasznosítás | |
A tojás értékesítése | 233 |
A tojás íze | 234 |
Raktározása, kezelése | 234 |
Tojások osztályozása | 234 |
Tojások márkázása | 236 |
A tojások konzerválása | 237 |
A tojások csomagolása és szállítása | 240 |
A baromfiak húsra való értékesítése | |
Szokványos piaci áruk | 242 |
Az előkészítés módjai | 243 |
A baromfiak levágása | 251 |
A baromfiak melléktermékei | |
A baromfitrágya | 254 |
A toll | 255 |
A csontok | 255 |
A belek | 255 |
A vér | 255 |
A tenyészanyag értékesítése | 256 |
Az élő baromfiak szállítása | 256 |
Napos csibék szállítása | 258 |
Különféle baromfiüzemek | |
Törzstenyészetek | 259 |
Törpeüzemek | 260 |
Kisüzemek | 260 |
Közepes üzemek | 261 |
Nagyüzemek | 262 |
A baromfiak nemesítése - Újfajták előállítása | |
Miből épül fel a test? | |
A sejtek bonctana | 265 |
Testi sejtek, ivari sejtek | 265 |
A megtermékenyülés | 266 |
Az öröklődés lényege | 267 |
Az öröklődés különböző formái | 269 |
Mozaikszerű beolvadó, újatalkotó, hasadó öröklődés | 270 |
A Mendel-féle elmélet | 271 |
Újfajták előállítása | 273 |
A vérvonal | 273 |
Nemesítő keresztezés | 274 |
Haszonállatokat előállító keresztezés | 275 |
Üzemterv készítése | 279 |
Számvitel | |
A számvitel rendeltetése és felosztása | 285 |
Számadási könyvek és jegyzékek | |
Törzskönyvi számadások | |
A baromfiak megjelölésének különféle módjai | |
Betegségek | |
A betegségek leküzdésére teendő általános feladatokról | 320 |
Az elkülönülés | 321 |
A gyógykezelés és orvosságok készítésének és alkalmazásának módjai | 322 |
Az oltás | 323 |
Milyen intézményeknél és hogyan vizsgáltathatók meg az elhullott állatok? | 324 |
A fertőző betegségek kötelező bejelentése | 324 |
Az egyes betegségek leírása | |
Az élősdiek által okozott betegségek | 325 |
Az egyes testrészek nem fertőző megbetegedései | 332 |
Fertőző betegségek | 343 |
Baromfiak ellenségei | 356 |
Magyar fajták | |
A magyar parlagi tyúk | 358 |
A fehér magyar tyúk | 359 |
A kendermagos magyar tyúk | 359 |
A sárga magyar tyúk | 360 |
Az erdélyi kopasznyakú tyúk | 360 |
Idegen fajták | |
Gazdasági fajták | 363 |
Tojófajták | 369 |
Húsfajták | 374 |
Sportfajták: A Bantam | 377 |
A pulyka tenyésztése | |
A pulyka rendszertani helye, származása, szeliditése és elterjedése | 379 |
A pulykatenyésztés föltételei - A tenyésztés célja - A pulyka gazdasági tulajdonságai | 380 |
Küllemtani eltérések | 380 |
Élettana és tenyésztéstana | 381 |
A pipék fölnevelése | 383 |
A pulykák elhelyezése | 384 |
A pulykák értékesítése és hizlalása - A pulykának húsra való értékesítése - Tömése - Melléktermékek | 385 |
Különböző pulykaféleségek | 386 |
A kacsa tenyésztése | |
A kacsa rendszertani helye, származása, megszeliditése | 388 |
A kacsatenyésztés feltételei - A tenyésztés célja | 388 |
Bonctani és küllemtani eltérések | 389 |
A kacsák felnevelése - Élettana - Tenyésztéstana | 390 |
A kikelt kacsák felnevelése | 393 |
A kacsák takarmányozása | 395 |
A kacsák elhelyezése | 396 |
A kacsák értékesítése és hasznosítása | 396 |
Tizhetes pecsenyekacsák nevelése | 398 |
Húshizlalás | 398 |
Zsírhizlalás | 398 |
Kacsaféleségek | 399 |
Meredektartású kacsafélék | 399 |
Vízszintes testtartású kacsafélék | 403 |
A házilúd tenyésztése | |
Rendszertani helye - Szeliditése - Tenyésztésének feltételei | 406 |
Bonctani, küllemtani és élettani sajátosságok | 407 |
A lúd tenyésztése | 407 |
A pipék felnevelése | 409 |
A felnőtt ludak takarmányozása | 410 |
A ludak javitása és hizlalása | |
Korai pecsenyeludak nevelése | 411 |
Pecsenyeludak nevelése | 412 |
Zsírludak előállítása | 412 |
Értékesítés és hasznosítás | 414 |
A ludak elhelyezése | 415 |
A lúdféleségei - Parlagi lúd | 415 |
Az emedeni lúd | 416 |
A pomerániai lúd | 417 |
A diepholzi lúd | 418 |
A toulousi lúd | 418 |
Az olasz lúd | 419 |
Az orosz ludak | 420 |
A fodros lúd | 420 |
Függelék | |
Baromfitenyészetek állami ellenőrzésére vonatkozó szabályzat | 421 |
Irodalom | 432 |
Tartalomjegyzék | 434 |
Betűsoros tárgymutató | 448 |
Ábrák jegyzéke | 459 |
Színes táblák jegyzéke | 464 |