Bevezetés | 5 |
A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
A takarmányok eltartása és tárolása | |
A takarmánytartósítás módszerei | 21 |
A szénakészítés | 23 |
A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 23 |
Szénaszárítás állványokon | 36 |
A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás | 44 |
A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
Barnaszéna készítés | 77 |
A széna behordása | 78 |
A széna tárolása | 81 |
A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás) | 87 |
Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 90 |
A hidegerjesztés gyakorlata | 102 |
Erjesztőtartályok | 131 |
A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 155 |
Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
Takarmányismeret | |
A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | 165 |
Zöldtakarmányok | 168 |
Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok | 206 |
Erjesztett (silózott) takarmányok | 212 |
Szalmák, pelyvásk és törekek | 243 |
Magvak és termések | 250 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 262 |
Állati eredetű takarmányok | 282 |
Ásványi eredetű takarmányok | 293 |
Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben | 301 |
Abrakkeverékek | 303 |
A takarmányok pénzértéke | 307 |
Takarmányvizsgálatok | |
A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek | 313 |
A mintavétel szabályai | 313 |
Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 315 |
A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 316 |
A takarmányok kémiai vizsgálata | 318 |
A szárazanyag tartalom meghatározása | 319 |
A nyersfehérje meghatározása | 320 |
A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással | 323 |
Igazi fehérje meghatározása | 324 |
Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása | 326 |
A nyerszsír meghatározása | 327 |
A nyersrost meghatározása | 329 |
A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
A keményítőtartalom meghatározása | 331 |
A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában | 333 |
A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással | 333 |
A nyershamu meghatározása | 334 |
A homoktartalom meghatározása | 334 |
A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása | 335 |
Aldehid kimutatása avas zsírokban | 336 |
Savszám meghatározása | 337 |
A peroxidszám meghatározása Lea-szerint | 337 |
Részleges elemzés | 337 |
Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban | 338 |
A lignin meghatározása | 341 |
A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása | 341 |
A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 343 |
A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása | 344 |
A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton | 345 |
Egyéb ásványi elemek meghatározása | 346 |
A savanyított takarmányok pH-jának becslése | 347 |
A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 347 |
A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 347 |
Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása | 347 |
Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása | 350 |
A D-vitamin tartalom meghatározása | 351 |
A B12-vitamin meghatározása | 353 |
A többi vitamin meghatározása | 356 |
A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 357 |
A takarmányok botanikai vizsgálata | 358 |
A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 358 |
Irodalom | 359 |
Névmutató | 363 |
Tárgymutató | 366 |